Sänglister (28 Bilder): Vad är Ortopediska Lameller, Hur Man Sätter In Med Egna Händer, Vilka är Bättre Att Välja, Längd Och Tjocklek

Innehållsförteckning:

Video: Sänglister (28 Bilder): Vad är Ortopediska Lameller, Hur Man Sätter In Med Egna Händer, Vilka är Bättre Att Välja, Längd Och Tjocklek

Video: Sänglister (28 Bilder): Vad är Ortopediska Lameller, Hur Man Sätter In Med Egna Händer, Vilka är Bättre Att Välja, Längd Och Tjocklek
Video: Transmission del 3 - HasSse byter lameller på AM6 motor 2024, April
Sänglister (28 Bilder): Vad är Ortopediska Lameller, Hur Man Sätter In Med Egna Händer, Vilka är Bättre Att Välja, Längd Och Tjocklek
Sänglister (28 Bilder): Vad är Ortopediska Lameller, Hur Man Sätter In Med Egna Händer, Vilka är Bättre Att Välja, Längd Och Tjocklek
Anonim

De viktigaste delarna av en bekväm och högkvalitativ säng är ramen och basen. Idag väljer konsumenter oftast modeller där basen har trälameller av rak eller böjd form. Möbler med sådana detaljer möjliggör installation av en ortopedisk madrass som är användbar för ryggraden.

Vad det är?

På ett annat sätt kallas lameller lameller eller lats. De är en uppsättning lätt böjda plankor. Denna design bildar ett elastiskt rutnät med en fjädrande effekt, på vilken madrassen sedan läggs. Dessa delar har olika fästen. Det vanligaste är remmar eller stela tillbehör.

Bild
Bild

Vad är bättre än en solid botten?

På senare tid fanns bara enkla sängar med en solid platt och styv bas på möbelmarknaden. Sådana mönster är hållbara och enkla att installera. Att sova på dem är dock inte lika bekvämt som på tandstenar. Den fasta botten har inga hål och saknar de egenskaper som andas som är nödvändiga för madrassens hygien och hållbarhet.

En bäddsoffa utan extra luftflöde förlorar snabbt sitt attraktiva utseende och kan deformeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel är sådana baser gjorda av billiga material. Det kan vara en struktur gjord av giftig spånskiva, fiberboard eller plywood. Man tror att sådana element länge har överlevt deras användbarhet. De är inte särskilt bekväma och tuffa. En annan nackdel med en heldag är att den utan extra stöd kan böja sig under påverkan av en tung madrass.

Rackbaser är på många sätt överlägsna liknande billiga mönster. För det första är de oftast tillverkade av högkvalitativa och hållbara material. Det kan till exempel vara naturligt trä eller hållbar metall. För det andra, utöver en lång livslängd, utmärks sådana strukturer av deras slitstyrka. De är ganska svåra att bryta eller skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att sova och vila på listerbotten är mer bekvämt, eftersom de är anatomiska och förstärker den ortopediska effekten av madrasserna. Liggande på sådana sovplatser antar ryggraden den korrekta och bekväma positionen, vilket bara gynnar kroppen. Sängar med sådana element är idealiska för personer som lider av vissa sjukdomar i samband med ryggraden. Dessutom har de lamellerade ortopediska baserna utmärkta ventilationsegenskaper. Dessa fördelaktiga egenskaper gör att du kan förlänga madrassens livslängd och behålla dess hygien.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Högkvalitativa och bekväma baser med lameller kan ha olika modifieringar i enlighet med sängens form och konfiguration.

  • Det enklaste är grunderna med raka träläkter … Sådana strukturer är oftast utrustade med stationära sängar utan fällbara eller glidande mekanismer och en elektrisk drivenhet.
  • Perfekt för bekväm vila och sömn lamell-transformatorer … Deras yta kan förändras beroende på kroppens position. Tack vare dessa funktioner kan sängen ta vilken som helst, den mest bekväma formen för fullständig avkoppling. Sådana mönster är mycket populära idag. De kan styras både manuellt och med hjälp av en speciell elektrisk transformationsmekanism.
  • Det finns också lameller som reglerar båtens styvhet … De är utrustade med speciella redskap i de områden som utsätts för maximal belastning. Med dessa små detaljer kan du ändra latoflexernas styvhetsnivå. Sådana lameller är idealiska för personer med problem i samband med ländryggen, liksom de med mycket vikt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lamellerna varierar också i bredd. Sängbotten är försedda med smala eller breda lameller.

Budget sängar är med bredare detaljer . De är ganska bekväma och billiga. Sådana strukturer kan enkelt utföra sin huvudfunktion. Bredden på sådana lameller börjar från märket 60 mm.

Avståndet mellan breda lameller i den färdiga basstrukturen överstiger sällan en bredd lika med en lamell. Strukturer med mer imponerande avstånd mellan plankorna kan vara opålitliga och benägna att gå sönder.

Stora läktar rekommenderas att användas tillsammans med billiga fjädermadrasser eller modeller med ett oberoende fjäderblock.

En typ av madrass som en "bonnel" eller en version med oberoende fjädrar är också lämplig (densiteten bör inte överstiga 300 fjädrar per kvadratmeter).

Bild
Bild
Bild
Bild

Baser med smala lameller är mer bekväma och perfekta . Sovrumsmöbler med sådana element kännetecknas av oöverträffade komfortegenskaper. Oftast används smala remsor med en bredd på 38 mm. Avståndet mellan dem är vanligtvis något mindre än deras bredd.

Enligt experter har sovmöbler med smala lameller högre ortopediska egenskaper jämfört med breda alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna effekt uppnås också tack vare användningen av slitstarka gummiladdare. Sådana detaljer ger en optimal flexibel och elastisk anslutning av lamellerna till sängramen.

Det bör dock komma ihåg att möbler med en liknande bas kommer att kosta mer. Det rekommenderas att kombinera sängmodeller med dessa baser med högkvalitativa ortopediska madrasser med oberoende fjädrar av typen "mikropaket" eller "flerpaket".

Bild
Bild

Typer av material

Normalt är listerna fästa vid en robust metallram. Oftast används ett fyrkantigt rör för sådana strukturer. Själva lamellerna är gjorda av trä. Detta material kännetecknas av sin miljövänlighet och hållbarhet. De billigaste är baserna där lamellerna är gjorda av björk eller tall. Dyra exemplar är utrustade med rustningar gjorda av ädla tresorter. Det kan till exempel vara massiv ek eller bok.

Sådana konstruktioner klarar tung belastning. De utsätts inte heller för deformation och brott. Men glöm inte att naturligt trä kräver särskild omsorg. För att förlänga livslängden på trälameller är det nödvändigt att behandla dem med speciella skyddande impregneringar som skyddar materialet mot fukt, samt färg- och lackbeläggningar. De senare behövs för att trädet inte ska torka ut och inte tappa sin styrka med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antiseptisk behandling kommer att vara till stor hjälp. Sådana kompositioner kan skydda naturmaterial från uppkomsten av parasiter. Högkvalitativa och pålitliga trälameller utmärks av sin elasticitet, eftersom träfibrerna har en riktning. Denna särdrag betonar överlägsenheten hos sådana element i jämförelse med spånskiva och plywood, som inte lämpar sig för böjning.

Bild
Bild

Monteringsalternativ

Som regel fästs lamellerna på sängramen med hjälp av speciella hållare (tips). Dessa delar är gjorda av plast, gummi eller polypropen. Spetsarna fästs på ramen med speciella nitar eller möbelklammer. Det finns ett annat sätt att fästa lamellerna i sängen, där varje enskild bit placeras i ett speciellt metallramställ.

Moderna sängmodeller är utrustade med ramar som redan har inre lister.

Sådana konstruktioner har initialt förberedda hål utformade för installation av spetsar. Sådana pålitliga möbler kräver inte nitar eller möbelklammer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längd och tjocklek

Lameller kan ha en bredd på 38, 50, 53, 63, 80, 83 mm. Tjockleken på dessa delar beror på deras bredd och kan vara 8 eller 12 mm.

Lameller kan ha olika längder. Denna indikator sträcker sig från 450 till 1500 mm.

Vilken är bättre att välja?

Om du vill att din säng ska vara så bekväm och tillförlitlig som möjligt, bör du vara särskilt uppmärksam på antalet lameller på järnstommen. Ju tjockare gitterbotten, desto starkare och mer pålitlig är den. Baser med glesa lameller kan böjas och deformeras med tiden. Det kommer att vara obekvämt att sova på sådana sängar.

Bild
Bild

Dessutom, när du väljer en högkvalitativ och bekväm ortopedisk ram, var noga med att ta hänsyn till materialet den består av. Denna egenskap påverkar direkt strukturens hållbarhet och styrka. De starkaste och mest solida anses vara ek- och bokstavar. Björk- och talldelar är mindre hållbara. Baser tillverkade av sådana material bör endast användas av lätta användare.

Var noga med att inspektera träets yta och var uppmärksam på dess färg för att inte stöta på falskt material. Skuggan på basen ska vara kött.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av lämplig ortopedisk bas med måtten 140x200, 180x200 och 160x200 cm med lameller beror till stor del på madrassen. Så för en modell med ett oberoende fjäderblock är det bättre att välja en struktur utrustad med smalare skenor. Valet av en sådan design är särskilt relevant om vikten av en person som sover på den överstiger 90 kg. Detta beror på det faktum att oberoende fjädrar inte är fästa vid varandra och inte har en enda ram, från vilken de inte tar belastningen på hela blocket på en gång, utan bara på några av dess sektioner.

Bild
Bild

Det är värt att notera det faktum att ortopediska madrasser idag ofta är utrustade med ett stort antal fjädrar per 1 kvm. m, vilket direkt påverkar deras lilla radie. Därför, när man använder en bas med breda läkter, kan sådana fjädrar glida in i stora luckor mellan lamellerna och förlora sina ortopediska egenskaper.

När du väljer en ortopedisk bas för en säng måste du vara uppmärksam på sådana designparametrar som:

  • ramhöjd från golvnivå;
  • tillförlitlighet för att fästa skenorna på ramen;
  • frånvaron av onödiga ljud och pip när du klickar på strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sätter man in och sätter med sina egna händer?

Att installera lamellerna är mycket enkelt. Detta kräver:

  1. Lägg spetsen (hållaren) på en separat stång.
  2. Därefter måste den sättas in i ett litet hål i ramen. Vid denna tidpunkt böjer lamellerna något. Var inte rädd för detta, eftersom de oftast är gjorda av flexibla material.

Lamellerna kan fästas på ramen med hjälp av olika lathållare.

Över huvudet alternativen liknar en liten låda med två stift. Dessa detaljer läggs på skenan från båda sidor och "snäpps" liksom in i möbelstommen. Dessa monteringsalternativ är dock endast lämpliga för sängar med metallramar.

Bild
Bild
  • I inriktningsfästen Förutom lådan finns det hållarhörn. Installationen av sådana delar är följande: fästelementen sätts på lamellen från båda sidor med hållaren nedåt. Därefter fixeras delarna på ramen med en häftapparat. Denna typ av stöd är endast lämplig för träbäddar.
  • Det finns också hållarplattor … Dessa element inkluderar en monteringslåda och en hållarfälg. De listade delarna är nödvändiga för installation av lameller på metallramar. Användning av sådana lathållare rekommenderas för personer med viss kunskap och färdigheter.

Du kommer att lära dig hur du installerar lamellerna i sängen med egna händer från följande video.

Rekommenderad: