Svängbultar: GOST, DIN 444 Och Andra Typer, Applikationer Och Storlekar. Hur Väljer Man En Svängbult?

Innehållsförteckning:

Video: Svängbultar: GOST, DIN 444 Och Andra Typer, Applikationer Och Storlekar. Hur Väljer Man En Svängbult?

Video: Svängbultar: GOST, DIN 444 Och Andra Typer, Applikationer Och Storlekar. Hur Väljer Man En Svängbult?
Video: WHITE444 VS 3 SEASON 2 PLAYER // HIPOP CALL WHITE444 NOOB👿😡-GARENA FREE FIRE 2024, Maj
Svängbultar: GOST, DIN 444 Och Andra Typer, Applikationer Och Storlekar. Hur Väljer Man En Svängbult?
Svängbultar: GOST, DIN 444 Och Andra Typer, Applikationer Och Storlekar. Hur Väljer Man En Svängbult?
Anonim

Svängbultar är en populär typ av snabbkopplingar som har en original design och ett ganska smalt användningsområde. Deras mått standardiseras av kraven i GOST eller DIN 444, det finns vissa begränsningar för tillverkningsmaterialet. Låt oss titta närmare på hur man väljer en svängbult och vilka typer att föredra för att lösa specifika problem.

Karakteristisk

En svängbult är en metallprodukt som ger en gängad anslutning av element. Den är tillverkad av legerat stål, korrosionsskydd A2, A4 och andra legeringar (mässing, brons) med ökad styrka som är tillräcklig för drift under belastning . Det finns också galvaniserad hårdvara för användning i en fuktig miljö. Produktens design innehåller en stav utrustad med hel eller delvis tråd, spetsen kompletteras med ett ögla som ersätter huvudet.

Bild
Bild

Produktionen av svängbultar är standardiserad i enlighet med GOST 3033-79. Enligt de fastställda kraven måste metallprodukter uppfylla följande egenskaper.

  • Gängdiameter - 5-36 mm.
  • Längden bör vara 140-320 mm för produkter med en diameter på 36 mm, 125-280 mm-för 30 mm, 100-250 mm-för 24 mm, 80-200 mm-för 20 mm. För produkter med mindre dimensioner är indikatorerna mer blygsamma: de varierar i intervallet från 25 till 160 mm.
  • Huvudtyp. Den kan vara sfärisk eller gafflad, liksom i form av en ring.
  • Trådklippets längd. Vanligtvis ¾ av stavens längd.
  • Trådtäthet. Den börjar från 0,8 mm, för produkter större än M24 når den 3 mm.
  • Sektion av ringen. Varierar i intervallet 12-65 mm.

Alla dessa egenskaper bestämmer produktens tillämpningsområde, dess standardstorlekar och andra viktiga punkter för valet av ögonbultar.

Bild
Bild

Visningar

Gungbultar eller DIN 444 med ögla finns i ett stort antal storlekar. De mest populära alternativen är M5, M6, M8, M10, M12 . Produkter tillverkade i enlighet med GOST 3033-79 är också efterfrågade i en storformatversion, de kan nå storlek M36. Den största skillnaden mellan standarderna är användningen av rekommenderade material.

Enligt DIN 444 är det tillåtet att tillverka metallprodukter av kolstål med eller utan galvaniserad beläggning . För bultar som används i en alkalisk miljö används rostfritt A4 -stål, lämpligt för livsmedels- och kemisk industri. Austenitisk stålhårdvara är lämplig för användning i havs- eller saltvattenmiljöer. Mässing kan också användas.

Bild
Bild

Enligt standarderna är följande typer av ögonbultar tillåtna

  • Med rund / bollhuvud . Ett sällsynt alternativ som låter dig tillhandahålla en anslutning av klämtyp. När den är helt inskruvad erhålls ett pålitligt lås som enkelt kan demonteras vid behov.
  • Med ett hål för sprinten . Det vanligaste alternativet. Denna svänglåssatsbult är lämplig för att göra delade stiftanslutningar. De kan också fästa karabiner till strukturen om riggning krävs.
  • Med gaffelhuvud . Det liknar konventionella, men har en extra plats som gör det möjligt att använda gångjärnsfästen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på konstruktionstyp kan svängbultarna skruvas in med motsvarande spakelement . I ett rundat ögla spelas denna roll vanligtvis av en metallstav med motsvarande diameter. Dessutom kan platta spakar användas för produkter med en långsträckt profil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

Det finns vissa riktlinjer för att välja rätt ögonbultar för användning i en mängd olika aktiviteter. Låt oss markera flera viktiga parametrar.

  • Material Typ . Klassiska stålprodukter är konstruerade för att fungera utanför miljöer med hög luftfuktighet. För fuktiga rum och utomhusbruk används förnicklade och rostfria bultar. Plastelement anses vara hushållsartiklar, de är inte avsedda för allvarliga belastningar, men de tål lätt klädstreck. Brons- och mässingsprodukter används i skeppsstrukturer.
  • Trådlängd . Det påverkar inte bara fästelementets hållfasthet, utan också måtten på den utskjutande funktionella delen. För riggning och andra karbinhaksfästen är 3/4 gängdesigner bäst. För splintanslutningar är andra alternativ mer lämpade för att skapa en klämkraft. I dem är tråden placerad längs hela längden av stången.
  • Standardstorlekar . De bestämmer belastningen som en metallprodukt kan tåla, och påverkar också fästelementets syfte. De flesta hushållssorter är märkta M5, M6, M8, M10, motsvarande tråddiametern i millimeter. Du måste fokusera på storleken på det använda hålet och egenskaperna hos specifika bultar.
  • Korrosionsbeständighet . Ju högre den är, desto mer aggressiv kontakt med den yttre miljön kan produkten stå emot. Utomhus används endast galvaniserade eller mässingsalternativ som inte är rädda för korrosion.

Detta är de viktigaste parametrarna som du bör vara uppmärksam på när du väljer ögonbultar för hemmabruk, under riggning eller under konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Svängbultar är ett oumbärligt fästelement för riggning. De används vid lastning, lyft av skrymmande gods, som fungerar som ett element för att fixera karbiner på ytan av en plattform, behållare, låda eller annan typ av behållare. I brobyggnadsområdet installeras och hålls strängar av kabelstativkonstruktioner med hjälp av sådana fästelement.

I detta fall är fästelementen tillverkade enligt en separat standard, har ökade dimensioner och större hållfasthet och klarar de mest intensiva belastningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av hårdvara är också efterfrågad inom industrin . Särskilda värmebeständiga alternativ används i ugnar där eldning sker vid höga temperaturer och tryck. I fräs- och borrmaskiner fungerar de ofta som snabbkopplingar, vilket garanterar ett säkert grepp under användning. För det mesta kan du se gångjärnsbultarna på remskivans lock som blockerar åtkomsten till ersättningsspindeln. För industriella ändamål används metallprodukter tillverkade i enlighet med GOST 14724-69.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inom möbelindustrin används gångjärnsfästen för att generera downforce . Vid transport av farliga ämnen installeras det för att trycka på locket för att utesluta kontakt mellan de transporterade ämnena och den yttre miljön.

Bild
Bild

I vardagen finner denna typ av fästelement också sin tillämpning . Först och främst används den för att spänna olika rep- och repkonstruktioner. Gör-det-själv tvätttorkanordningar fixeras exakt med en svängbult eller skruv av samma typ. Metallprodukten fäster bra på betong och trä, lämplig för användning i badrum, om en galvaniserad version väljs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, ögonbultar är väl lämpade för användning i olika utföranden i trädgården och på gården i ett privat hus . Med deras hjälp kan du hänga ett tälttak på sträckmärken, göra en tillfällig baldakin från solen och stärka en trädgårdssving. Det finns ingen anledning att förbereda fästelementen, kombinera dem: strukturen är redan klar för användning, det räcker med att helt enkelt installera den på den valda platsen. Detta är användbart för säsongens användning av hängmattan. I slutet av användningstiden kan den tas bort och sedan läggas på igen.

Inom konstruktion och renovering kan ögonbulten också vara användbar. Den kan användas för att utföra enkla riggningsoperationer på olika höjder utan vinsch.

Rekommenderad: