Brandskydd Av Trä: Träbehandling Med Brandskyddsmedel, 1 Och 2 Grupper Av Effektivitet Av Lacker Och Impregneringar, De Bästa Brandsäkra Medlen

Innehållsförteckning:

Video: Brandskydd Av Trä: Träbehandling Med Brandskyddsmedel, 1 Och 2 Grupper Av Effektivitet Av Lacker Och Impregneringar, De Bästa Brandsäkra Medlen

Video: Brandskydd Av Trä: Träbehandling Med Brandskyddsmedel, 1 Och 2 Grupper Av Effektivitet Av Lacker Och Impregneringar, De Bästa Brandsäkra Medlen
Video: Fire Retardant Coating for Wood 2024, Maj
Brandskydd Av Trä: Träbehandling Med Brandskyddsmedel, 1 Och 2 Grupper Av Effektivitet Av Lacker Och Impregneringar, De Bästa Brandsäkra Medlen
Brandskydd Av Trä: Träbehandling Med Brandskyddsmedel, 1 Och 2 Grupper Av Effektivitet Av Lacker Och Impregneringar, De Bästa Brandsäkra Medlen
Anonim

Brandskydd av trä är en mycket angelägen uppgift. Särskild behandling av trä med brandskyddsmedel, inklusive 1 och 2 grupper av effektivitet av lacker och impregneringar, kan avsevärt minska risken för bränder, öka chanserna att rädda människor och materialvärden. Men det är oerhört viktigt att bara skaffa de bästa eldfasta produkterna och tillämpa dem korrekt.

Bild
Bild

Behandlingseffektivitet

Användningen av trä för konstruktion av byggnader och strukturer, för dekoration av deras enskilda delar har en mycket lång historia. Men även detta utmärkta, naturliga och nästan säkra material har en "akilleshäl" - träet är inte tillräckligt motståndskraftigt mot öppen låga. Problemet löses framgångsrikt med hjälp av speciell modern teknik . Det finns många sätt att öka brandmotståndet hos trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja den bästa tekniken korrekt måste du noggrant utvärdera parametrarna för olika typer av brandskydd, deras praktiska kapacitet och objektiva begränsningar.

1: a gruppen

Denna kategori innehåller bearbetningsmetoder som gör att du kan få praktiskt taget brandsäkert virke. Användningen av sådana kompositioner garanterar en förlust av maximalt 9% av det brännbara provet (under en viss testtid). Den normativa resistensgränsen är 2 timmar 30 minuter . I grund och botten är syftet med sådana bearbetningsmetoder att skydda trä i offentliga byggnader och på anläggningar med ökat ansvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De används också där risknivån är hög (pannrum, bad, träytor i direkt anslutning till hushållsugnar och pannor).

Grupp 2

Trämaterial av denna klass anses vara knappast brandfarliga vid brand. Spridningen av massförlust kommer att vara från 9 till 30%. Enligt andra källor kan denna siffra inte överstiga 25%. Tidsbarriär för brandmotstånd - 1 timme 30 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är oönskat att använda ett sådant material för uppvärmning av konstruktioner, och inte ens så mycket för att undvika böter, som för din egen säkerhet.

Grupp 3

Trä av denna nivå har praktiskt taget inget skydd mot öppen låga. Eller, detta skydd är ganska villkorat. Testerna visar alltid att de använda ämnena endast ger en mycket svag eldfast effekt och att massförlusten alltid är större än 30%. Enligt andra källor inkluderar den tredje gruppen trä, som förlorar mer än ¼ av sin massa när det antänds.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är tillåtet att använda ett sådant träd endast för strukturer som är längst från värmekällor och öppen låga, eller som är av rent sekundär karaktär (staket, tillhörande byggnader).

Typer av medel och deras användning

Våt gips används ibland för att öka hållbarheten hos träprodukter. Det måste appliceras i ett tjockt lager. Torkad gips isolerar pålitligt mot öppna lågor:

  • väggar;
  • separata partitioner;
  • takbjälkar;
  • träpelare;
  • räcken;
  • pelare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största fördelen med denna metod är dess låga kostnad och höga säkerhet . Trädet är omgivet av ett isolerande skal på alla sidor. Det är inte bara en brand som utesluts genom kontakt med en fackla, tändsticka, tändare eller blåslampa. Även långvarig exponering för höga temperaturer (till exempel från en hushållskamin) är säker. Ett sådant skydd har dock mycket mer negativa egenskaper. Putsning är en mycket mödosam process, och i estetiska termer är det inte särskilt bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Speciellt många problem orsakas av att gipsskyddet stratifieras från långvarig användning . Det är inte heller lämpligt för känsliga föremål. Slutligen är trädet i sig dolt - vilket knappast kan vara ett plus när det gäller design. Ändå finns denna metod för brandskydd fortfarande bevarad i ett antal gamla och mycket gamla byggnader, främst i lager och vindar. Där skyddades skiljeväggar, spärrar, ibland tak och tekniska hyllor med gips. Och ändå, nu är det knappast värt att överväga ett sådant alternativ.

Bild
Bild

En mer modern lösning är användning av pastor, beläggningar, mastik . I huvudsak utför de samma uppgift som gips. Ytan ser dock lite mer estetiskt tilltalande ut, och det finns inga problem när den appliceras. Istället för kalk tas icke-brännbara bindemedel till grund och vatten tillsätts. Utbudet av fyllmedel är mycket stort - det här är lera och mineralsalter och vermikulit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lägga ut skyddande ämnen med hjälp av murslev, grova borstar, spatlar . Och ändå är estetiken hos sådana beläggningar inte särskilt hög. De används främst i produktion, lagring och hjälpfaciliteter. Ett stort antal fetter, pastor och liknande formuleringar har utvecklats. Bland dem finns svällande beläggningar, superfosfatbeläggningar och så vidare. Användningen av sådana medel är ganska effektiv enligt moderna standarder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också skydda trädet med beklädnad. Slutsatsen är att virket är täckt med ett obrännbart material och inte kommer i direkt kontakt med eld eller värmekälla. Skillnaden mot de tidigare alternativen är att detta är en helt estetisk teknik. Det är dock värt att överväga skyddets svårighetsgrad, omöjligheten att täcka geometriskt komplexa strukturer, absorptionen av rummen. För brandskyddsbeklädnad kan följande användas:

  • tegel;
  • keramiska plattor;
  • brandbeständiga ark;
  • en natursten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Impregneringar

Många experter anser att impregnering är det optimala skyddsmedlet för att skydda trä från eld. Det ökar inte belastningen, minskar inte träets estetiska dragningskraft. Du kan impregnera allt - limmat laminerat trä, möbler och efterbehandlingskonstruktioner . Geometrisk form, träslag, dess specificitet spelar ingen roll. En typisk impregneringsförening är en lösning av salter i vatten. Det är dessa blandningar som kallas brandskyddsmedel för sin specifika sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom innehåller impregneringen komponenter som ökar vidhäftningen, speciella färgämnen . Färgkomponenternas roll är inte estetisk, som man kanske tror - de behövs för att göra det lättare att kontrollera förhållandet mellan redan behandlade och ännu inte färdiga områden. Impregnering kan göras i yt- eller djupformat. Den andra metoden är mycket mer komplicerad, kräver användning av impregneringsbad och kan inte utföras på fältet. Men de höga kostnaderna och komplexiteten betalas av den ökade säkerheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färga

Tekniken för att skydda trä med egna händer med färg dök upp relativt nyligen. Detta tillvägagångssätt möjliggjordes genom införandet av moderna formuleringar för att säkerställa säkerheten även med ett relativt tunt ytterskikt. Bra färgämnen isolerar trä inte bara från eld i ordets rätta bemärkelse, utan också från ytmalning och stark uppvärmning . Det finns också en färglös skyddsfärg som inte påverkar de estetiska egenskaperna hos strukturer.

Bild
Bild

Viktiga parametrar:

  • ingen effekt på källmaterialets struktur;
  • lämplighet för efterbehandling av offentliga platser och till och med föremål av arkitektoniskt arv;
  • antiseptiska egenskaper;
  • förmågan att skydda trä också från fukt;
  • ganska högt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tur

Denna metod för passivt brandskydd av trä används också ganska ofta. I de flesta fall ger lacker låg materialantändlighet. De passar inte bara för det rena träskiktet. Det är fullt möjligt att bearbeta material och strukturer från trä med samma föreningar. Det finns mycket mer färglösa lacker än färglösa färger, och de är inte mindre, och ibland mer tillförlitliga.

Men det finns också ogenomskinliga matta, halvmatta lacker som ger en uttrycksfull designeffekt. De kan matchas med alla designidéer. Lack får täcka trä och träprodukter både inomhus och utomhus. Det är tillåtet att använda sådana ämnen för brandskydd av skåpmöbler . Det finns enkomponent- och tvåkomponentslack, vars val måste göras med beaktande av de specifika omständigheterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändig utrustning

Manuell målning eller applicering av ett annat brandhämmande skikt är endast möjligt i små områden. Med en betydande yta är denna metod opraktisk och tar mycket värdefulla resurser . Enkla pneumatiska sprutpistoler är inte lämpliga för högviskösa flamskyddsmedel. Endast specialiserade målningsmaskiner där färg levereras med airless -metod kan göra jobbet normalt. Blandningen tillförs av en pump och slängs sedan ut genom en slang i ett speciellt munstycke på grund av tryckökningen.

Munstycket är utformat på ett sådant sätt att strålen krossas till en massa små droppar . Som ett resultat täcks ytan så jämnt som möjligt. Kolv- eller membranpumpar ansvarar för pumpning av färg. I de flesta fall drivs pumpen av en elmotor. Ibland utför en förgasarmotor eller ett pneumatiskt system samma funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsfrekvens

Normalt håller brandskyddsmedel i flera år. Det finns dock mastik och pastor som behåller sina egenskaper i minst 10 år. Om tillverkaren inte har deklarerat garantitiden, eller om information om den går förlorad, är driften tillåten högst 12 månader från bearbetningsdatumet. Om det inte uttryckligen anges hur länge brandskyddsmedlet kan hålla antas denna period vara lika med garantitiden.

Bild
Bild

Rekommenderad frekvens för återbehandling varierar från en gång var fjärde månad till var 36: e månad.

Även om livslängden förklaras längre än 36 månader, är det fortfarande värt att omarbeta vart tredje år . De negativa konsekvenserna av bränder är för allvarliga för att "skämta" med dem. I avsaknad av instruktioner, som redan nämnts, bör nya behandlingar genomföras årligen, och detta krav fastställs direkt i regeringsdekretet.

Bild
Bild

Varning: Om du upptäcker oegentligheter, skador på beläggningar eller bristande iakttagande av driftsstandarder, bör brandskyddet omedelbart förnyas.

Hur kan jag kontrollera kvaliteten på skyddet?

För att kontrollera egenskaperna för brandskydd börjar de alltid med en visuell inspektion. Det ska inte finnas några splittringar, sprickor, dåligt bearbetade platser. Dessutom utförs instrumentell kontroll med destruktiva metoder. När en nödkontroll behövs används testapparaten PMP 1 och dess analoger .… En speciell sond hjälper till att bestämma skiktets tjocklek.

Bild
Bild

Det rekommenderas också att ta spån och utvärdera graden av deras brandfarlighet. I särskilt svåra fall, liksom före införandet av nya föreningar i omlopp, utförs ett komplicerat praktiskt test. Dess ordning beskrivs i GOST 16363-98 . I ett sådant test bör en välskyddande impregnering minska viktminskningen med upp till 13%. En fullvärdig undersökning och effektivitetsbestämning kan endast utföras av särskilda specialiserade strukturer som finns i registret över godkända organisationer hos Federal Accreditation Agency eller SRO.

Bild
Bild

Testfrekvensen bestäms av schemat som tillhandahålls av tillverkaren i instruktionerna för brandskyddsmedlet . Om det inte finns något sådant schema är det mer korrekt att fokusera på garantiperioden som deklareras av utföraren av impregneringsarbetet. Efter bearbetning bör det inte finnas några områden som inte har mättats. Det bör inte heller finnas några sprickor, flisor och andra typer av mekaniska defekter. Själva applicerade skikt kontrolleras för att uppfylla brandsäkerhetskraven.

Bild
Bild

Om några överträdelser upptäcks utarbetar handledarna en beställning . Den beskriver inte bara de identifierade bristerna, utan ställer också in datumet för nästa uppföljningsbesök. Om inga avvikelser hittas, utarbetas en lag för brandskyddsarbeten. Det måste innehålla samtycke inte bara från brandmyndigheterna, utan även från kunden, såväl som entreprenören. I avsaknad av en sådan handling är brandskydd inte tillåtet!

Rekommenderad: