Brandskyddsmedel För Trä: Vilket är Bättre Att Välja? "Senezh", Impregneringar Och Föreningar För Träbearbetning, Kraftfoder Och Antiseptiska Medel

Innehållsförteckning:

Video: Brandskyddsmedel För Trä: Vilket är Bättre Att Välja? "Senezh", Impregneringar Och Föreningar För Träbearbetning, Kraftfoder Och Antiseptiska Medel

Video: Brandskyddsmedel För Trä: Vilket är Bättre Att Välja?
Video: Bränna trä 2024, Maj
Brandskyddsmedel För Trä: Vilket är Bättre Att Välja? "Senezh", Impregneringar Och Föreningar För Träbearbetning, Kraftfoder Och Antiseptiska Medel
Brandskyddsmedel För Trä: Vilket är Bättre Att Välja? "Senezh", Impregneringar Och Föreningar För Träbearbetning, Kraftfoder Och Antiseptiska Medel
Anonim

Trä är ett praktiskt, hållbart och miljövänligt material av naturligt ursprung, som vanligtvis används i byggnads-, dekorations- och renoveringsarbeten. Experter tillskriver hög brandfarlighet och sårbarhet till biologiska effekter (aktivitet av träförstörande mikroorganismer och skadedjur) som dess betydande nackdelar. För att förbättra eldens och biologiska motståndskraft hos trä använder experter speciella föreningar och koncentrat vid bearbetningen. Hur fungerar sådana verktyg? Hur väljer man ett lämpligt brandskydd och hur man använder det?

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Brandskyddsskydd för trä är en grupp specialprodukter baserade på vatten, olja eller alkohol, som används för bearbetning av träkonstruktioner. Huvudsyftet med dessa läkemedel är att öka brandmotståndet hos trä och skydda det från olika källor till biologiska effekter: mikroorganismer, insekts skadedjur.

Bild
Bild

Brandskyddsmedel inkluderar brandskyddsmedel och antiseptika. Brandskyddsmedel som innehåller flamskyddsmedel (bor- och ammoniumfosfater, ammoniumklorid) sänker antändningshastigheten och spridningen av eld . Antiseptika skyddar i sin tur trädet från källor till biologisk skada: patogena mikroorganismer (svampar och bakterier) och skadedjur (malarbaggar).

Bild
Bild

Giltighetstiden för brandbiologiskt skydd, beroende på egenskaperna hos dess sammansättning, kan variera från 5 till 25 år. Efter utgången av giltighetstiden för det brandbiologiska skyddet upprepas bearbetningen av trädet. Det bör noteras att giltighetstiden för bioskyddsmedel kan avsevärt minska följande faktorer:

  • mekanisk skada på trä (sprickor, flis, djupa repor);
  • långvarig exponering för låga temperaturer (frysning av ett träd);
  • hög luftfuktighet, vilket orsakar fukt i trädet.
Bild
Bild

Brandskydd rekommenderas för bearbetning av träföremål i alla konfigurationer-från vanliga stugor och skjul gjorda av brädor till låga bostäder och bostäder (bad, bastur, lusthus, verandor).

Hur fungerar det?

Under bearbetningen appliceras brandhämmande medel på ytorna på alla element i trästrukturen, eller de impregneras med de använda föreningarna. Komplexa produkter som innehåller brandskyddsmedel, fungicider och antiseptika appliceras en gång . Om brandskyddsmedel och antiseptika används separat appliceras de sekventiellt efter varandra.

Det bör noteras att brandskyddsmedel inte gör träet helt obrännbart. Deras huvudsakliga syfte är att bromsa tändningsprocessen och ytterligare spridning av eld.

Bild
Bild

Verkningsmekanismen för brandskyddsmedel är följande:

  • under påverkan av en låga börjar de aktiva komponenterna i brandskyddsmedel att avge svavelhaltiga eller ammoniakgaser, vilket minskar koncentrationen av syre i luften och därmed förhindrar förbränning;
  • ett antal icke-brännbara komponenter i sammansättningen av brandskyddsmedel efter bearbetning fyller mikro-hålrum i träets struktur, vilket minskar det potentiella eldområdet;
  • ett antal komponenter med låg värmeledningsförmåga, efter applicering av brandskyddsmedel, bildar en film på träets yta som förhindrar antändning och eldspridning.
Bild
Bild

Förutom, efter behandling med brandskyddsmedel bildas ett speciellt skyddande lager på träets yta . Under påverkan av en låga sväller den upp och förhindrar att elden kommer i direkt kontakt med träet. På grund av alla ovanstående egenskaper hos brandskyddsmedel minskar flamhastigheten vid brand vid avsevärd grad, vilket ger en person möjlighet att snabbt vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra brand.

Antiseptika och fungicider är en annan viktig komponent i biobrandskyddet . Dessa komponenter ger bioskydd av trästrukturer, vilket undertrycker aktiviteten hos patogena mikroorganismer (svampar och bakterier) som förstör trädets struktur. Dessutom, efter behandling med antiseptika och fungicider, upphör träet att locka uppmärksamhet från skadedjur (kvarnbaggar).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Moderna tillverkare erbjuder ett brett utbud av brandskyddsmedel som skiljer sig åt i sammansättning, användningsmetod och effektivitetsgrad. Beroende på tillämpningsorten är de erbjudna produkterna indelade:

för brandskydd för extern behandling av föremål

Bild
Bild

brandskydd för bearbetning av föremål inuti (för inredning)

Bild
Bild

Beroende på sammansättningen är de övervägda medlen uppdelade i saltlösning och icke-saltlösning . Salter är baserade på salter av olika syror. Medel i denna kategori tvättas enkelt ut med vatten, därför ger de brandbeständighet för föremål under en kort period-endast upp till 3-5 år, varefter bearbetningen av strukturer upprepas. Samtidigt beror den stabila efterfrågan på denna typ av biobrandskydd på dess låga kostnad. Huvudsyftet med medlen i denna grupp är intern behandling av träkonstruktioner.

Grunden för icke-saltprodukter är organofosfor . Medel i denna kategori tvättas inte av vatten, ger pålitligt och hållbart brandhämmande skydd för konstruktioner under en period av 10-15 år.

Bild
Bild

Beroende på graden av brandhämmande effektivitet (EE) är brandhämmande kompositioner uppdelade i 2 grupper . Medel som tillhör grupp 1 gör trä svårt att bränna, kan motstå öppen eld under lång tid med minimal skada. Medel från den andra gruppen gör att trädet knappast är brandfarligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på användningsmetod är brandhämmande preparat uppdelade i impregneringar och beläggningar . Både de och andra medel har sina egna fördelar och nackdelar.

Impregneringar

Medel i denna kategori är avsedda för djup bearbetning (impregnering) av trä. De behåller trädets ursprungliga utseende och färg, ger dess pålitliga brandhämmande skydd, kräver inte användning av specialutrustning. Beroende på basen är det vanligt att skilja mellan vatten-, alkohol- och oljeimpregneringar.

Det bör noteras att impregneringar vanligtvis är dyrare än beläggningar.

Bild
Bild

Färger och lacker

Designad för ytbehandling av trä. De är lätta att applicera och torkar snabbt. Samtidigt ger de inte ett högt brandmotstånd hos trä, de har en skarp specifik lukt. Förutom, ogenomskinliga beläggningar förändrar utseendet och färgen på trä radikalt, tonar dess yta.

Bild
Bild

Topptillverkare

På den moderna marknaden för material för konstruktion, reparation och dekoration presenteras olika typer av brandhämmande kompositioner, både inhemska och utländska. De erbjudna produkterna skiljer sig både i pris och i prestandaegenskaper. Nedan finns en bedömning av tillverkare vars produkter är mest populära bland konsumenter.

NEOMID ("Neomid") -ett välkänt varumärke som tillhör den inhemska tillverkaren EXPERTECOLOGIA-NEOCHIM Group of Companies, enligt vilket högkvalitativa produkter för konstruktion, reparation och efterbehandling produceras. Produktsortimentet omfattar ett brett urval av brandskyddsmedel i form av impregneringar och färger från den första och andra kategorin av brandhämmande effektivitet. Några av de bästa brandskyddsmedlen, enligt användarna, är NEOMID 450 (impregnering) och NEOMID 040 Professional (färg).

Bild
Bild
Bild
Bild

" Senezh-förberedelser " - en av de ledande inhemska tillverkarna som specialiserat sig på tillverkning av olika skyddsutrustningar för träkonstruktioner och konstruktioner. Produktsortimentet Senezh-preparat inkluderar en serie antiseptiska koncentrat och brandskyddsmedel för träbearbetning. Firebio -skydd för detta märke representeras av två produkter - "Senezh Ognebio" och "Senezh Ognebio Prof". Det första medlet är en transparent impregnering som skyddar träet från eld och flammspridning (giltighetstid - 3 år). Det andra medlet är en rödimpregnerande brandhämmande komposition, som har en giltighetstid på 5 år. Båda produkterna skyddar på ett tillförlitligt sätt trä mot sönderfall, mögel, skador från skalbaggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Norr " Är en annan välkänd inhemsk tillverkare av brandhämmande, antiseptiska och dekorativt skyddande kompositioner och färger och lacker. Företaget producerar en rad brandhämmande bioskyddsprodukter som kallas "Biopiren" och "Biopiren Pirilax", avsedda för extern och intern bearbetning av träkonstruktioner och konstruktioner. Dessa medel, enligt tillverkaren, ger träbiosäkerhet i 20-25 år, brandskydd i 3-5 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rogneda " - ett stort inhemskt företag som specialiserat sig på tillverkning av olika material för konstruktion och reparation. Företaget producerar en serie Woodstock -produkter som ger tillförlitligt brandskydd för träkonstruktioner. Serien innehåller både impregneringslösningar och färger och lacker. Det är anmärkningsvärt att denna tillverkare har ett eget produktionskomplex, som producerar brandhämmande produkter och kontrollerar att de uppfyller fastställda standarder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer brandbiologiskt skydd är det nödvändigt att ta hänsyn till egenskaperna hos konstruktionen som kräver behandling, villkoren för dess drift, liksom egenskaperna hos den köpta produkten. De viktigaste är:

  • tillgänglighet av ett certifikat
  • brandhämmande effektivitetsgrupp;
  • förening;
  • förbrukning av medel per 1 m2 yta;
  • absorptionsdjup;
  • tillämpningsmetod;
  • hållbarhetstid.
Bild
Bild

Ett brandhämmande medel av hög kvalitet har nödvändigtvis ett certifikat som bekräftar att det uppfyller fastställda standarder. Den största graden av brandbiologiskt skydd tillhandahålls genom medel som tillhör den första gruppen av brandhämmande effektivitet. De ska användas för bearbetning av bostadshus i trä.

För extern och intern bearbetning av byggnader rekommenderar experter att köpa icke-saltprodukter på basis av organofosfat. Saltprodukter bör endast köpas för intern bearbetning av träkonstruktioner.

När du köper brandskyddsskydd bör du vara uppmärksam på produktens förbrukningshastighet, som kan variera från 100 g / m2 till 600 g / m2 . Man måste komma ihåg att ju högre förbrukning av medel desto dyrare blir bearbetningen av strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på absorptionsdjupet är det vanligt att skilja mellan ytmedel (djupet för penetration i trä är 5-6 mm) och djupa penetrationsmedel (mer än 10 mm) . Den andra kategorin läkemedel ger långsiktigt brandskyddande skydd av träkonstruktioner, därför rekommenderas att köpa dem för kapitalbearbetning av element i bostadshus. Samtidigt, enligt majoriteten av konsumenterna, är träbehandling med ytmedel mycket billigare och mycket snabbare.

Bild
Bild

När du väljer brandbiologiskt skydd bör du också vara uppmärksam på hur den används . De flesta produkter som erbjuds av moderna tillverkare appliceras på träet med en rulle eller pensel. Vissa typer av produkter kan dock kräva användning av specialutrustning. En annan grupp brandhämmande medel används i form av lösningar, där det är tänkt att blötlägga träkonstruktioner (när de är helt nedsänkta i en lösning) under en viss tid.

En annan viktig nyans som bör beaktas när du väljer brandskydd är dess färg. Färglöst brandskydd låter dig bevara trädets naturliga färg. Färgade produkter modifierar i sin tur träet och ger det en viss nyans.

Bild
Bild

Hur man använder?

Innan du applicerar brandskydd med egna händer måste du noga läsa de bifogade instruktionerna. Alla produkter av detta slag får endast appliceras på torrt trä (den tillåtna fukttröskeln är högst 30%).

Brandhämmande skydd är endast tillåtet i varmt, torrt väder . Vid lufttemperaturer och hög luftfuktighet kan dessa produkter inte användas för avsett ändamål.

Bild
Bild

Sekvensen för bearbetning av träkonstruktioner under gynnsamma väder- och temperaturförhållanden är följande:

  • efter hyvling och slipning rengörs träytan från skräp, sågspån, damm och andra föroreningar;
  • torka strukturen noggrant;
  • upprätta den nödvändiga listan över verktyg och behållare (rullar, borstar eller borstar, en behållare för en brandhämmande lösning);
  • applicera lack eller impregnering med en pensel eller rulle i flera lager (deras antal bestäms i enlighet med instruktionerna).
Bild
Bild

Det är viktigt att notera att i intervallerna mellan applicering av lager är det nödvändigt att hålla en tillfällig paus och vänta på att produkten torkar . Varje efterföljande lager ska endast appliceras på en torkad yta. I slutet av arbetet bör en slags film bildas på trädets yta, vilket ytterligare skyddar strukturen från eld, mögelbildning och skadedjur.

Rekommenderad: