Trävax: Oljebaserad Och Oljefri. Vad Det är? Hårt Bivax För Trägolv Och Träbehandling Med Andra Vaxbehandlingar

Innehållsförteckning:

Video: Trävax: Oljebaserad Och Oljefri. Vad Det är? Hårt Bivax För Trägolv Och Träbehandling Med Andra Vaxbehandlingar

Video: Trävax: Oljebaserad Och Oljefri. Vad Det är? Hårt Bivax För Trägolv Och Träbehandling Med Andra Vaxbehandlingar
Video: Instruktion hårdvaxolja 2024, April
Trävax: Oljebaserad Och Oljefri. Vad Det är? Hårt Bivax För Trägolv Och Träbehandling Med Andra Vaxbehandlingar
Trävax: Oljebaserad Och Oljefri. Vad Det är? Hårt Bivax För Trägolv Och Träbehandling Med Andra Vaxbehandlingar
Anonim

Trä är sårbart för fukt, svamp, parasiter. Ett speciellt vax används för att skydda det. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad det är, vad det händer, hur man väljer och använder det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Trävax är ett miljövänligt naturmaterial . Det tillhör klassiska lipider och är inget annat än en ester av högre organiska syror och högre envärda alkoholer. Den innehåller paraffin, fria syror, aromatiska föreningar, färgämnen. Dess komponenter kan vara tillsatser av oorganiskt ursprung, bivax, oljor. Beroende på sorten varierar sammansättningen, plasticiteten och egenskaperna. Det används omedelbart efter att förpackningen öppnats. Gör den behandlade ytan slät, estetiskt tilltalande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer transparent, tonat, ljust beige, gulaktigt … Det blandas bra, så att du kan skapa nya toner, få mörka och ljusa nyanser. Den används för bearbetning av fasader, arbors, staket, små arkitektoniska former. Har motstånd mot förstörelse i samband med negativa miljöfaktorer. Behåller träfibrer, är ett ånggenomsläppligt skyddsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapar inte ett filmlager på ytan. Det är det bästa alternativet till lack. Giftfri, helt säker för hälsan . Framkallar inte allergiska reaktioner, förändrar inte den bearbetade trästrukturen. Lätt att använda, kombinerat med färgschemat, förädlar materialets färg. Till skillnad från många impregneringar skyddar det trädet inte bara utanför, utan också inuti. Inert mot vatten, fukt, extrema temperaturer.

Det är ett tätningsmedel för trä, förebyggande av ruttning, nötning, fläckar . Gör trä vattenavvisande, motståndskraftigt mot repor och andra mekaniska skador. Det skyddande vaxet är brandsäkert och effektivt vid applicering. Det ger långsiktigt skydd av materialet, medan omarbetning endast är nödvändig vid reparation i ett skadat område.

Vaxet tränger perfekt in i fibrerna, fyller mikrosprickor. De används för att restaurera trämöbler, dörrar, parkett och väggpaneler. Det används för att skydda tak, träläkter, tak, golv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Baserat på frisättningsformen och egenskaperna utmärks flera sorter av trävax. Produktens konsistens kan vara mjuk, pasty och hård. Effektiviteten och tillvägagångssättet för tillämpning beror på detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till salu finns sorter med linolja, vattenbaserade träprodukter. Populära produkter är oljevaximpregnering, färgning av dekorativt vax, vit, matt transparent.

För varje typ av skada och mängd arbete används en annan typ av vax. Flytande sorter appliceras med en pensel, som i klassisk färgning. Gnid in hårda produkter i ytan som ska återställas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fast

Varianter av denna grupp är mer populära än andra, trots att de är svårare att applicera . Visuellt liknar flerfärgad plasticin, de är gjorda på basis av vegetabiliska oljor och naturligt vax. De kompletteras med kemiska komponenter, därför upphettas de före bearbetning. De används för att täta stora sprickor och flis. Vax från denna grupp är lämplig för utomhus- och inomhusarbete vid en lufttemperatur på +10 till +25 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkterna återställer perfekt ytan, förbättrar dess glans . De är särskilt flexibla och har hög vidhäftning. De anses vara universella vaxprodukter. Hantera behandlingen av baser av vilken typ som helst. Bildar ett skyddande lager av hög kvalitet.

De kräver maximal omsorg vid tillämpning. När ytan är ojämn är det praktiskt taget omöjligt att jämna ut. I detta fall är risken för bearbetning med uppenbara skillnader i nyanser sannolik.

Bild
Bild

Mjuk

Mjuka vaxprodukter inkluderar naturbaserade produkter .… Deras skyddande effekt kommer att vara den svagaste. Men de har en djupare penetration. Om vi jämför dem med andra analoger, förblir mjuka produkter klibbiga längre, smälter bättre. De ökar emellertid inte de antistatiska egenskaperna hos de behandlade produkterna. Därför är vaxat trä utmärkt för att locka till sig damm . Hon behöver också periodiska täckningsuppdateringar. Om temperaturen överstiger 20 grader minskar vaxets densitet.

Mjuka oljiga impregneringar förnyar matrisen, visuellt maskerar flis och bucklor. De innehåller inga aggressiva lösningsmedel och bensen. Ju lägre procentandelen av den upplösande komponenten desto snabbare torkar lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande

Vax med flytande konsistens är bra för sin penetrerande kraft . Tränger in på svåråtkomliga platser, kan skapa ett enhetligt skyddande lager även på komplexa trådar. Har en behaglig lukt, gör träet osårbart för fukt. Den innehåller konstgjorda suspensioner som bibehåller önskad konsistens. Flytande vax fyller i repor och sprickor, har syntetiska inneslutningar. Den används vid bearbetning av stora ytor (paneler, golv).

Den är lätt att använda, har en matt och glansig nivå … På grund av detta varierar också halten på ytan. Det appliceras på ytan med en pensel eller en vanlig färgrulle med en mjuk päls. För att bli av med överskott används en luddfri trasa. Det finns dock praktiskt taget inga fläckar under appliceringen, eftersom produkten torkar snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgad

Införandet i kompositionen av ett färgat färgämne ändrar inte vaxets egenskaper . På grund av produkten är det möjligt att återställa den ursprungliga nyansen av träprodukter, för att dölja små defekter (till exempel repor). Vaxfärg har många nyanser i paletten, så att du kan välja den lämpligaste färgen. Den används för restaurering, den är svart, brun, gyllene, röd, bärnsten.

Dessa typer av vax används inte för att belägga bordsskivor, stolar, armstöd på grund av pigmentets förmåga att färga. Men de utjämnar färgen perfekt, skapar en enhetlig tunn film.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Olika inhemska och utländska märken är engagerade i produktion av träbearbetningsvax. Betyget för de bästa företagen inkluderar flera märken, utvalda enligt kundrecensioner på olika internetportaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Borma holzwachs

Italiensk leverantör av miljövänliga råvaror för bearbetning av olika element av klassiska och trädgårdsmöbler (bänkskivor, fasadmöbler), trägolv, terrasser … Den producerar produkter av den vanliga och pigmenterade typen med parkettolja, kompositioner för bastur och bad med torkning mellan lager på 6-8 timmar och en förbrukningshastighet på 1-2 lager.

Bild
Bild

Osmo

Tysk tillverkare av allergiframkallande vaximpregneringar med en knappt märkbar vegetabilisk lukt, avsedd för inomhus- och utomhusbruk . Sortimentet innehåller fasta produkter för bänkskivor, färglösa vaxer för golv, terrasser och möbler för trädgårdar, balkonger, dörröppningar och fönster.

Märkets produkter ger en blank yta, som är resistent mot hushållskemikalier . Skiljer sig i en liten förbrukning per 1 m2, förutsätter torkning mellan lagren på 10 timmar. Ger en färglös, silkeslen finish med en mattande effekt.

Bild
Bild

Biofa

Ett tyskt märke som specialiserat sig på tillverkning av miljövänliga material för träbearbetning . Ger ett brett utbud av dekorativa och vårdande kompositioner. Det producerar oljor med vax och färg, impregnering med ett antiseptiskt medel.

Produkterna är efterfrågade på grund av användarvänligheten, lämpliga för hushåll och professionellt bruk. Designad för inredning av trä, med undantag för golv och arbetsbaser. Har bakteriedödande egenskaper och antistatisk effekt, antar 2 applikationslager.

Bild
Bild

Rustins

Brittiskt företag som levererar till hemmamarknaden vattenbaserade produkter och vaxer med vit sprit . Beroende på sorten är produkterna avsedda för inomhus- och utomhusbruk (inklusive staket, markiser, dörrar, skärbrädor).

Varumärkets produkter torkar snabbt, skiljer sig åt i svag lukt, matthet, färglöshet, de är halvblanka, satin. Applicera i 3 lager med torkning på 4-6 timmar. De har en genomsnittlig förbrukning per 1 kvm. m. Lämplig för bearbetning av en matris som inte tidigare har avslutats med andra material.

Bild
Bild

Rubio monocoat

Belgisk tillverkare för enkelskiktsprodukter … Producerar oljevaximpregnering med mellanlagretorkning på 3-5 timmar och minimal materialförbrukning. Sortimentet innehåller blandningar för inomhus och utomhus, avsedda för alla träytor. Produkterna är utformade för att hantera stora områden på minsta tid. Det är dyrare än sina motsvarigheter i sitt segment.

Förhindrar sprickbildning av det färdiga massiva träet, dess ruttnande och skador av skadliga insekter.

Bild
Bild

Tikkurila

Producerar vaxinnehållande impregneringsmaterial i ett litet sortiment . Märket har 2 produktlinjer: Valtti (impregnering för terrasser och trädgårdsmöbler) och Supi (överdrag för förstärkning av stockarna i badet och bastun).

Företagets produkter kan ha en oljig lukt. De klarar bearbetningen av trappor, möbler slutar. De skapar ett enhetligt vaxlager, appliceras i 1-2 lager med en genomsnittlig torkning på 4 timmar och har en budgetkostnad.

Bild
Bild

Sigma-Universal

Dessa är produkter som representeras av oljevax för olika ändamål . Baserat på sorten är det avsett att skydda trä inuti bad och bastur. Lämplig för väggar, tak, omklädningsrum, omklädningsrum, möbelinredning. Produkterna kan användas för att bygga fasader, lusthus, staket, vindar, mansardväggar och andra fundament, samt för att täcka träelement av vapen. De har ett lågt pris för 1 liter. Vissa formuleringar är utformade för att täcka ytor som utsätts för hög belastning (trappor, golv, korridorer).

Vilken produkt som är bättre, köparen bestämmer själv utifrån sina egna preferenser, den tillgängliga budgeten och typen av planerat arbete . Till exempel är Osmo -produkter helt säkra och kan användas för att täcka barnsängar och arbetsytor. Någon gillar bivax mer, medan andra väljer produkter med syntetiska suspensioner.

Tillverkaren Rubio Monocoat, vars impregnering ger ett högt bearbetningsresultat, har också visat sig mycket bra.

Bild
Bild

Val av hemligheter

När du köper en viss typ av trävax måste du överväga ett antal kriterier. Det viktigaste är syftet, som anges på etiketten . Det låter dig välja kompositionen så exakt som möjligt. Kompositioner för bad och bastu skiljer sig från impregneringar avsedda för att bygga fasader och trädgårdsmöbler. Till salu finns det sorter för impregnering av parkett, liksom material som är mer lämpade för golv.

Material av hög kvalitet har en olja (linfrö, soja, solros) eller linolja . Det är oljan som bestämmer djupet av det penetrerande skiktet. Det skapar ett hydrofobt skydd, adlar den träiga konsistensen. Det är önskvärt att kompositionen innehåller hårt vax (carnauba, candelilla). Dess indikatorer på slitstyrka och vattenbeständighet är mycket högre än för andra sorter. Glansnivån beror på andelen komponenter som används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa vaxet bör innehålla torkare . De påskyndar torkningen, är ansvariga för härdningen av oljiga komponenter. Tack vare dem torkar beläggningen inte bara snabbt, utan också jämnt. Förutom olja kan organiska ämnen och vatten vara lösningsmedel. Sorter för utomhusbruk måste innehålla mineralpigment. Detta ökar materialets ljuskänslighet. Dessutom bör kompositionen innehålla naturlig olja (sojabönor, valnöt, raps).

För vissa är lukt ett betydande inköpskriterium . Det kan vara frätande. Men om lukten är stark betyder det inte att kvaliteten på impregneringen är dålig. Vanliga livsmedel luktar olja eller vax. Materialmängden väljs utifrån det planerade arbetet. Om träet inte är berett absorberar det olja mer. Dessutom beror mycket på gruppens densitet och effekten du vill uppnå. Dessa beläggningar kan kräva 3 till 5 skikt. Emellertid är 1-skiktsformuleringar inte lämpliga för detta. De kommer att skapa en skyddande film från det första lagret. Efterföljande lager kommer inte att ha någon synlig effekt och kommer inte att förbättra glansen.

När du väljer en specifik typ av impregnering, var uppmärksam på typen av array. Produkter för bearbetning av lövträ, exotiskt, barrved varierar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur applicerar man rätt?

Användningen av olika typer av vax har sina egna nyanser . För att förhindra deformation kompletteras vaxet med sprit. Innan du fortsätter med appliceringen av produkten, förbered ytan på föremålet som ska behandlas. Korrekt ytbehandling beror på att eliminera oegentligheter, smuts, damm . Eventuella inneslutningar av lack rengörs med ett blad eller en kniv. Efter strippning passerar de längs basen med sandpapper (fin slipande slipduk). Torka materialet vid behov. Beroende på volymen fasta ämnen i vaxet kan antalet applicerade lager variera. Efter varje lager krävs fullständig torkning . Vaxet tar lång tid att torka i rumstemperatur.

För att jämna ut den torkade beläggningen, använd en speciell murslev (rundad bräda). Det obligatoriska steget för vaxning är slutpolering. Det utförs med hjälp av en roterande borste. Tack vare detta verktyg värms ytan upp och träet får en vacker glans. Låt oss nu titta på hur man behandlar träsubstrat, beroende på typen av vax.

Bild
Bild

Den fasta kompositionen appliceras efter beredningen av nödvändiga verktyg och material . För arbete behöver du en kvarn, själva vaxet, en plåtbehållare, en pensel, en ull- eller trasa. Efter ytberedning smälter vaxet med hjälp av ett vattenbad. Den uppvärmda vätskemassan appliceras på träet. Produkten pressas med en spatel eller gnids med en mjuk trasa i riktning mot träfibrerna. Låt sedan torka helt, ta bort överflödigt material. Därefter utförs slipning och polering med en bomullsservett. Djup skada kräver flera lager vax.

Det är lättare att bearbeta trä med flytande vax. Tillverkare rekommenderar att du applicerar det enligt följande . Den gamla lackbeläggningen avlägsnas från ytan. Ta en rulle eller pensel, applicera det första lagret av vax. Applicera igen efter ca 2 timmar. Efter uppnått önskat resultat utförs slipning. Använd en mjuk trasa för detta. Vid polering får beläggningen önskad glansintensitet. Ju längre träet bearbetas, desto mer glansigt blir det. Tekniken att applicera en färgad produkt skiljer sig inte från den föregående. Men när du ska täcka matrisen med någon typ av produkt måste du ta hänsyn till att det inte kommer att skydda trädet från vätskor som innehåller alkohol.

Dessutom kommer den inte att kunna täcka fläckar som har dykt upp från vatten eller solljus.

Bild
Bild

Om svullnad i det övre lagret efter kompositionens fördelning noteras är det nödvändigt att gå längs basen med en torr trasa . Detta kommer att ta bort grovheten och återföra fibrerna till sitt ursprungliga läge. Den slutliga torktiden är svår att bestämma. Det beror på olika faktorer (produktens sammansättning, temperaturförhållanden, fuktighetsnivå). Topplacken kan ta 2-3 veckor att bygga upp styrka . Ibland utförs slipning, avfettning, grundning av ytan före vaxning. Kompositionen kommer att fylla små porer. Därefter förs de längs basen med fint sandpapper.

Sprid vaxmassan över ytan med en bomullspinne i en cirkelrörelse. Bearbetningen utförs i flera lager och gnuggar pastan längs fibrerna. Om produkten inte fungerar bra, värm den något. Ytor som utsätts för störst friktion är belagda med speciella föreningar. Dessa områden måste ombehandlas oftare eftersom de tappar sitt skyddande lager med tiden. För leksaker, väggar och tak försöker de använda färgade föreningar med carnauba och bivax.

Bild
Bild

Efterföljande skötsel av ytor

Låt oss överväga några regler för effektiv vård av en vaxad yta

  • Det rekommenderas inte att använda produkten i flera dagar efter avslutad behandling . Detta kan påskyndas genom att ventilera rummet.
  • De skyddande egenskaperna hos vax skiljer sig från lack … Ytvaxning är mer dekorativ. Därför ska de grundläggande reglerna för vård hanteras med omsorg.
  • Du kan inte kontrollera det bearbetade massiva träet för styrka, du kan inte medvetet förstöra basen . Vaxa inte ytor nära höga temperaturer, annars flyter materialet helt enkelt.
  • Om alkohol av misstag rinner ut på ytan, torka av basen omedelbart .… I annat fall kan fläckar inte undvikas. Torka inte av ytan för ofta med en fuktig trasa. Med tiden kommer detta att slita av det skyddande lagret.
  • Torka inte av baserna med produkter som innehåller slipande partiklar . På grund av sådana manipulationer finns det ett akut behov av omvaxning.
  • För att förlänga estetiken hos vaxade föremål, glöm inte att du regelbundet torkar med en torr trasa .… Om du behöver bli av med smuts kan du använda alkoholfria produkter eller vaxprodukter.
  • Du kan bevara dekorativiteten genom att använda speciella vaxfixativ som säljs i form av aerosoler .… Formuleringarna innehåller naturliga hartser, tack vare vilka ett ytterligare skyddslager skapas. Dessa koncentrat avlägsnar smuts och fläckar från att färga livsmedel och drycker utan att tvätta bort olja och vax. Du kan också använda vaxprodukter. De förstärker ytans nedsmutsade utseende och förlänger livslängden för träprodukter.

Med förbehåll för vårdreglerna behöver den behandlade ytan inte restaureras på minst 5 år.

Rekommenderad: