Hur Täcker Man Däcket? Färger Och Lacker, Andra Impregneringar, WPC -oljebeläggning Och Målning Med Tikkurila -färg, Behandling Med Andra Märken

Innehållsförteckning:

Video: Hur Täcker Man Däcket? Färger Och Lacker, Andra Impregneringar, WPC -oljebeläggning Och Målning Med Tikkurila -färg, Behandling Med Andra Märken

Video: Hur Täcker Man Däcket? Färger Och Lacker, Andra Impregneringar, WPC -oljebeläggning Och Målning Med Tikkurila -färg, Behandling Med Andra Märken
Video: Как правильно нанести Tikkurila Taika, Tunto декор ЛУНА 2024, April
Hur Täcker Man Däcket? Färger Och Lacker, Andra Impregneringar, WPC -oljebeläggning Och Målning Med Tikkurila -färg, Behandling Med Andra Märken
Hur Täcker Man Däcket? Färger Och Lacker, Andra Impregneringar, WPC -oljebeläggning Och Målning Med Tikkurila -färg, Behandling Med Andra Märken
Anonim

Moderna sorter av terrassbrädor är gjorda av naturligt trä eller träpolymerkomposit. WPC -prover kräver inte ytterligare beläggning, men naturligt trä måste beläggas med föreningar som skyddar det från de negativa effekterna av många faktorer. Det föreslås att använda olja, lacker och färger som ett skyddande lager. Något av de föreslagna alternativen har många positiva sidor och några negativa punkter, som bör beaktas när du väljer en lämplig topplack.

Bild
Bild

Översikt och applicering av oljor

Idag står stugägare och privata hus, när de dekorerar terrasser eller andra öppna strukturer på gatan, alltmer inför ett val mellan WPC eller naturligt trä. De flesta föredrar dock naturprodukter. De kan bearbetas oberoende och impregneras med skyddande föreningar.

Helst kommer däck att bearbetas i 3 steg

  1. Under installationen måste skivornas änddelar behandlas med en vaxemulsion, eftersom det är dessa platser som är mer sårbara i en fuktig miljö.
  2. En antiseptisk impregnering bör appliceras på brädornas baksida, eftersom det är denna del som attackeras av insekter och olika mikroorganismer som orsakar sönderfall och förstörelse av trädet.
  3. Brädornas framsida är belagd med kall eller varmlackerad olja.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många ägare till öppna terrasser plågas av frågan om användning av oljeimpregneringar för behandling av brädor . Enligt deras uppfattning är det mycket lättare att täcka en träbas med färg och öppna den med lack ovanpå. Denna metod kan dock inte kallas pålitlig. Lackskiktet raderas och spricker mycket snabbt när det utsätts för yttre faktorer. På platser där lacken har slits helt, blir trädet sårbart, eftersom det absorberar fukt från gatan.

Det är viktigt att notera att oljebeläggningen gör att träet kan andas, medan färgen och lacken helt täpper till porerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande är en liten lista över fördelarna med ett oljebaserat däck:

  • högt skydd mot fukt och fukt;
  • låg föroreningsgrad;
  • brist på skalning på ytan;
  • skydd av trä från förstörelse;
  • oljebeläggning betonar skönheten i materialets struktur;
  • oljan skyddar mot de negativa effekterna av solljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills finns en mängd olika oljekompositioner till salu för att täcka terrassbrädor

  1. Sammansättning med färgämne . Med sin hjälp får ytan en mörkare nyans.
  2. Komposition med naturligt vax . Det appliceras varmt. Vaxad olja absorberas bäst i träet och skyddar det från yttre faktorer.
  3. Sammansättning med antibakteriell fyllning . Deras huvudsakliga uppgift är att skydda terrassbrädor från skadliga mikroorganismer.
  4. Komposition med halkskyddande effekt . Denna beläggning är ett högkvalitativt skydd mot is under kallt väder.

För att däckskivan ska få ytterligare styrka bör en fet vaxkomposition användas. Det är dock bäst att använda en halkskyddsolja (t.ex. OSMO 3089). Det kommer inte bara att betona trädets naturliga skönhet, utan också komplettera det med en vattenavvisande egenskap.

Förbrukning av oljeimpregnering beror på basens struktur och beläggningskompositionens densitet. I genomsnitt en burk på 2,5 liter. tillräckligt för 18-20 m2.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av lack

Lackbeläggningen ger träet styrka, slitstyrka, hållbarhet och viktigast av allt - det transparenta lagret betonar det naturliga materialets naturliga skönhet, terrassen ser rik och imponerande ut. Lack, som en typ av byggnadsbeläggning, har en liten lista med fördelar:

  • estetik och sofistikering av den färdiga ytan;
  • enkel skötsel av färdiga brädor;
  • ökad skyddsnivå mot fukt;
  • ökat slitstyrka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr har lacken, tillsammans med fördelarna, några nackdelar:

  • på grund av stark blockering av träporer kan materialet inte andas;
  • ett tätt lager lack döljer trädets naturliga skönhet;
  • behovet av regelbundna uppdateringar;
  • med regelbunden användning av terrassen slits lackbeläggningen och sprickor;
  • oförmåga att täcka vissa områden på terrassen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills har flera varianter av lacker utvecklats för att täcka en träbas

  1. Yachtlack . Detta är en alkydbaserad komposition, vars främsta fördel är en ökning av ytornas hårdhet och slitstyrka. Det skiljer sig inte i elasticitet, varför det med regelbunden användning snabbt flagnar av.
  2. Fasad lack . Elastisk massa som kan töjas när träplankor deformeras. Och ändå är det omöjligt att kalla det mjukt. Följaktligen har fasadvariationen inte en hög slitstyrka. Ett annat obehagligt ögonblick är att det är mycket svårt att ta bort, eftersom den mjuka strukturen täpper till slipkvarnets sliphjul.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av färger

Färg för att täcka däck är mycket efterfrågad, och vissa ägare av stugor och privata hus uppfattar inte ens andra alternativ för bearbetning av en träbas.

Precis som olja och lack har färger ett antal fördelar som gör att du kan välja ett eller annat beläggningsmaterial:

  • användarvänlighet och användarvänlighet;
  • ett lager färg bildar en hållbar beläggning;
  • pålitligt skydd av trä mot fukt och ultraviolett strålning;
  • hög slitstyrka på ytor;
  • estetisk skönhet efter målning.

Nackdelarna inkluderar förlusten av naturlig skönhet och den relativa hastigheten på slitage.

Idag kan du i butiker hitta en mängd olika färgkompositioner utformade för att täcka terrassbrädor. Vissa har en vattenbaserad emulsion, andra är polyuretan, andra är alkyd och vissa är latex.

Innan målning är det dock korrekt att vaxa brädorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbaserad

Denna typ av färg är baserad på akrylkomponenter, på grund av vilka en hög grad av vidhäftning av färgkompositionen till träet säkerställs. Den färdiga ytan är resistent mot yttre faktorer och väderförhållanden.

Den vattenbaserade färgen är klar att använda

Om plötsligt massan visar sig vara mycket tjock kan du tillsätta lite vatten till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Denna typ av färg är resistent mot nötning. Den färdiga beläggningen är hållbar och dess livslängd kan nå 10 år. Det viktigaste är att det inte är nödvändigt att utföra restaureringsarbete under hela den angivna tidsperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på oljor och alkyder

Denna typ av färg kan användas på terrasser som tidigare har belagts med olja eller liknande färgmedel. Den färdiga ytan är pålitlig, men inte hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Latex

Denna typ av färgformuleringar är luktfria, hållbara och har en hög vidhäftningsgrad till det underlag som ska målas. Även om ytan verkar fast, täpper denna blandning inte luftvägarna, så att träet kan andas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare av fonder

Den moderna byggmarknaden utmärks av en mängd olika företag som arbetar med tillverkning av beläggningar för terrassytor. MEN för att inte göra ett misstag i valet föreslås att bekanta sig med märken som bara har bevisat sig från den bästa sidan.

Bild
Bild

Osmo

Ett tyskt företag som tillverkar oljeformuleringar. Vid tillverkningen av sina produkter använder märket endast växtbaserade ingredienser med tillsats av vattenavvisande element, vilket gör att den färdiga kompositionen får en halkskyddande effekt.

Bild
Bild

Neomid

Ryskt märke som producerar impregneringar från naturliga oljor. De innehåller fungicider och ett ultraviolett filter. Företagets produkter är utformade för att täcka utomhusterrasser och inomhusgolv.

Bild
Bild

Tikkurila

Ett finskt märke som tillverkar lacker, färger och oljor för träbrädor. Ett kännetecken för varumärket ligger i användningen av ny teknik och datoriserad utrustning, vilket gör att de färdiga produkterna är av hög kvalitet och pålitliga.

Bild
Bild

Akzonobel

Den största tillverkaren med ett världsomspännande rykte, engagerad i tillverkning av färger och andra produkter som skyddar träytor. men den bästa bland dem är Pinotex -impregneringen.

Bild
Bild

Teknos

Internationellt företag som tillverkar färger och lacker och andra beläggningar för trä. Vid tillverkning av produkter använder företaget högteknologi och miljövänliga komponenter.

Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Trots att terrassbrädor är resistenta mot olika slag av stötar, måste de fortfarande behandlas med ämnen som ökar skyddsegenskaperna. Listan över skador innehåller biologiska, naturliga och mekaniska påverkan:

  • biologiska - gnagare, svampar, mögel;
  • naturliga temperaturfluktuationer;
  • mekanisk påfrestning (stötar, repor och nötning).

Du kan täcka brädorna själv, det viktigaste är att välja rätt impregnering. Ett antiseptiskt medel bör användas som skydd mot biologiska effekter. Det kan vara tvättbart eller icke-tvättbart.

I princip utförs bearbetningen av terrassbrädor under tillverkningstiden. Men det betyder inte att ytterligare bearbetning inte är värt att göra.

Ju fler antiseptiska lager, desto längre blir livslängden på brädorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att olika delar av brädorna är täckta med olika typer av impregnering. Ett tätningsmedel hjälper till att täta luckorna mellan brädorna på ett säkert sätt . Efter torkning påverkar det inte terrassens skönhet på något sätt, eftersom dess spår är färgbara.

Högkvalificerade specialister rekommenderar användning av oljebaserade beläggningar . De är mångsidiga och ger trädet en hög skyddsnivå. Det är viktigt att notera att oljeimpregneringar är miljövänliga, inte skadar människors hälsa och garanterar skydd mot ultraviolett strålning. Det är enkelt att tvätta oljade däck. Det räcker att använda ett starkt vattentryck från slangen.

När det gäller lackbeläggningen rekommenderar experter inte att använda den för bearbetning av terrassbrädor. På grund av plötsliga temperaturförändringar börjar beläggningen spricka och flagna av . Detta innebär att du efter ett tag måste förnya ytan helt.

Det ideala alternativet i detta fall är färger med antiseptiska och vattenavvisande egenskaper. Men de döljer trädets naturliga mönster.

Men genom att välja en nyans kan du skapa en framgångsrik designkomposition för en terrass i en tänkt stil.

Rekommenderad: