Metallpluggar: Spik 5x30 Mm, 6x32 Mm, 6x40 Mm, 5x30 Mm Och Andra Typer. Hur Väljer Man En Metallpinne För Isolering?

Innehållsförteckning:

Video: Metallpluggar: Spik 5x30 Mm, 6x32 Mm, 6x40 Mm, 5x30 Mm Och Andra Typer. Hur Väljer Man En Metallpinne För Isolering?

Video: Metallpluggar: Spik 5x30 Mm, 6x32 Mm, 6x40 Mm, 5x30 Mm Och Andra Typer. Hur Väljer Man En Metallpinne För Isolering?
Video: 2 Dra ut spikar och plugga 2024, Maj
Metallpluggar: Spik 5x30 Mm, 6x32 Mm, 6x40 Mm, 5x30 Mm Och Andra Typer. Hur Väljer Man En Metallpinne För Isolering?
Metallpluggar: Spik 5x30 Mm, 6x32 Mm, 6x40 Mm, 5x30 Mm Och Andra Typer. Hur Väljer Man En Metallpinne För Isolering?
Anonim

Vid installationsarbete används ofta ett speciellt fästelement - en spik. Det kallas det av en anledning - dess design förutsätter en cylinder ihålig insida med sidoslingor, liksom en spik in i den. Det finns flera alternativ för sådan hårdvara - de används för att arbeta med täta material och porösa baser. I den här artikeln kommer vi att överväga egenskaperna hos metallpluggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Ur teknisk synvinkel innehåller alla spikar flera strukturella element - själva pluggen och spiken. Tappen ser ut som en metallcylinder med prefabricerade element placerade på sidorna . När spiken sätts in i hålrummet börjar de räta ut, vilket säkerställer den mest hållbara fästningen av delarna i basen. Ytterdelen kompletteras med en liten manschett. Det förhindrar att hela spiken faller ner i basens inre hålighet.

Tråden i hårdvarans spik appliceras asymmetriskt, detta utesluter förekomsten av hinder för införande i pluggen . Den tillåter dock inte att den dras ut senare, en sådan plugg kan bara skruvas loss. För detta är en plats för en Phillips -skruvmejsel eller en skruvmejsel fixerad på huvudet.

Vissa okonventionella splines, till exempel i form av en asterisk, är också mindre vanliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fästelement gjorda med spikpluggar i stål är mycket svåra att demontera. De leder till en lång driftstid. Den mest pålitliga fixeringshållfastheten kan uppnås vid arbete med såväl hårda som korpulenta material. Bland de främsta fördelarna med en metallspik skiljer sig följande:

  • ökad bärighet;
  • lång tjänstgöringstid;
  • motståndskraft mot hög luftfuktighet och temperaturfluktuationer;
  • motståndskraft mot rost.

En otvivelaktig fördel kan också kallas sortimentets bredd - i moderna butiker finns ett stort urval av spikspikar för alla tillfällen. Det var dock inte utan sina nackdelar. Så det finns vissa begränsningar och krav på arbetstekniken, eftersom fästelementen skapar en märkbar spänning i basen. Dessutom är metallhårdvara dyrare än deras motsvarigheter i plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

För fixering av olika material är det nödvändigt att välja spikar av lämplig storlek. Dess märkning innehåller 2 nummer, till exempel 5x30 - den första av dem visar diametern på tillbehöret, och den andra visar storleken på själva hårdvaran i millimeter. Den mest populära är hårdvara av följande standardstorlekar:

  • 5x25, 5x30, 5x40;
  • 6x30, 6x32, 6x49, 6x35, 6x40, 6x50, 6x60, 6x70;
  • 8x80, 8x50, 8x60, 8x80, 8x100, 8x120, 8x140;
  • 10x80, 10x100, 10x120, 10x130, 10x140, 10x160.

Alla typer av fästelement har sina egna begränsningar för den slutliga lasten, så valet av längd beror direkt på storleken på det material som ska fixas. Så en plugg med parametrar 6x40 kommer att vara en bra lösning för att fixera en profil i byggnader med effektivitet, där väggar och tak inte ger hålrum. För tegelstenar är spikar i storleken 6x60 eller 6x80 optimala.

Viktig! Vid manuell installation är det också nödvändigt att ta hänsyn till det minsta och största borrdjup som krävs för en viss produkttyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Spikspikar klassificeras beroende på egenskaperna hos lagerytan. I synnerhet för hård porös betong krävs hårdvara av märket M150 - den kännetecknas av en speciell lättnad och innehåller ett par distanser, dessutom ger de en självgängande skruv eller en gängad regel. Betongkonstruktion är utrustad med breda spiralribbor. De är optimala vid ett stort kontaktområde mellan hårdvaran och hålet. För gips, betong och många andra porösa material görs valet bäst till förmån för produkter utrustade med spiraltrådar. De har vanligtvis en vridborr i slutet, vilket gör att fixering kan utföras utan förberedande hålförberedelse.

Det finns följande typer av spikar för ihåliga baser:

Molly - ett utmärkande drag ligger i släppet, vilket ger en stark fixering av gipset; den maximala belastningen på varje hårdvara når 30–35 kg;

Bild
Bild

fjäril - en lätt och förenklad version av stålhårdvara, innehåller plastelement;

Bild
Bild

paraply - inkluderar fjäderbelastade plattor som öppnas i tomrum efter installationen;

Bild
Bild

Driva - liknande hårdvara avsedd för arbete med porös betong; den högsta tillåtna belastningen är 25 kg, längden på dessa spikspikar överstiger inte 44 mm;

Bild
Bild

ram - har en avsevärd längd och en bred distansdel;

Bild
Bild

justeras - optimal för att fixera ramen och dess styrningar.

Bild
Bild

Det finns också självgängande och kilhårdvara. Enligt installationstekniken är hårdvaran uppdelad i de installerade med en konstruktionspistol, såväl som drivna . För att fixa hårdvaran av ankartyp måste du placera pistolen i det avsedda tillbehörets område och "dränka" avtryckaren. Samtidigt finns det inget behov av att borra hål och detta minskar kraftigt den totala reparations- och installationsarbetet, och eliminerar dessutom bildandet av konstruktionsdamm i rummet, vilket vanligtvis visas vid användning av en borr och skruvmejsel. I slutet av sådan hårdvara finns en förtjockad stång; en låsbricka är fäst vid den. Den inre spiken ger en stor hatt, den tillåter inte att hårdvaran sjunker ner i byggmaterialet. Det är viktigt att komma ihåg att sådana fästelement inte kan återanvändas.

Ur funktionellt syfte kan mässingsspik också hänföras till denna kategori . Dess fixering utförs genom att skruva fast den i de borrade hålen. Ett särdrag hos sådana produkter är deras korrosionsskyddande egenskaper, som avgör ett brett omfattning av deras funktion. Funktionaliteten hos de drivna spikspikarna varierar beroende på deras mått. Oftast varierar deras längd från 25–70 mm. Ett sådant val av dimensioner tillåter hårdvara att bibehålla mångsidigheten i fästning, inte bara för lösa underlag, utan också för hårdare ytor. Bristen på styrka hos lösa baser kompenseras av en mindre stigning mellan fästelement.

För att säkra i basen hamras dessa pluggar försiktigt in med en hammare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val

När du köper metallspikar måste du tänka på följande viktiga kriterier:

  • basmaterialparametrar - i fasta strukturer beror fixeringens styrka och styrka direkt på friktionskraften och i porösa strukturer - på fästelementens dimensioner och form;
  • egenskaper hos materialet i själva pluggen och den självgängande skruven - det är bättre att föredra hårdvara tillverkad av samma material;
  • huvudvy - för korrekt fördelning av lasten bör man komma ihåg att huvudets kontakt med planet för den monterade strukturen ska vara maximal;
  • högsta tillåtna last - denna parameter anges vanligtvis i certifikatet och användarhandboken; i enlighet med föreskrifterna är arbetsbelastningen 30% av max.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

De tekniska och operativa egenskaperna hos universell hårdvara gör det möjligt att använda dem överallt för fastsättning på plan av byggmaterial som:

  • cellbetong;
  • betong;
  • plåster;
  • GKL;
  • ihålig tegelsten.

Sådan hårdvara har blivit utbredd i genomförandet av konstruktion och efterbehandling. Parametrarna för att använda en eller annan hårdvara bestäms av basens egenskaper, antalet fästelement och deras typ beror på installationens tekniska egenskaper. Följande punkter beaktas vanligtvis:

  • typ av fästelement;
  • material;
  • installationsplats;
  • arbetsbelastning;
  • axiellt avstånd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Alla listade egenskaper anges i bruksanvisningen.

Användningsområdet för hårdvara är ganska brett - de är allmänt efterfrågade när man anordnar sträcktak och alla typer av metallramar. Spikspikar är oumbärliga när man utför värmeisolering av yttre fasader och husväggar. Funktioner för fixering på fasta underlag gör det möjligt att använda denna hårdvara för väggbeklädnad med isolering och beklädnadspaneler . Fästelement som är utformade för fixering med en byggpistol är ganska praktiska att fästa metallkonstruktioner på en trä- eller betongbas. Det är ingen slump att denna plugg ofta används vid fastsättning av metalltak över balkonger, loggior och fönster.

Rekommenderad: