Lim För Trä: PVA, Snickare Och Kontaktstarkt Lim, Vilket Alternativ är Bättre För Limning Av Trä

Innehållsförteckning:

Video: Lim För Trä: PVA, Snickare Och Kontaktstarkt Lim, Vilket Alternativ är Bättre För Limning Av Trä

Video: Lim För Trä: PVA, Snickare Och Kontaktstarkt Lim, Vilket Alternativ är Bättre För Limning Av Trä
Video: Trälimsduellen - vilket trälim är bäst? - Trälim Snabb | ESSVE 2024, Maj
Lim För Trä: PVA, Snickare Och Kontaktstarkt Lim, Vilket Alternativ är Bättre För Limning Av Trä
Lim För Trä: PVA, Snickare Och Kontaktstarkt Lim, Vilket Alternativ är Bättre För Limning Av Trä
Anonim

I vardagen uppstår ofta situationer i samband med att utföra olika arbeten med träytor och produkter från trä av olika arter. För att reparera eller göra något på egen hand är det inte alltid lämpligt att använda spikar eller självgängande skruvar, så frågan uppstår att välja ett effektivt verktyg som kan användas för att utföra fästelement. Oftast är valet till förmån för lim, men inte alla lim rekommenderas för arbete med trä.

Bild
Bild

Särdrag

Trälim används överallt, men detaljerna för limning av ett sådant material skiljer sig något från sammanfogningsytor av gummi eller plast. Tekniken för att utföra dessa verk innebär inte att torka eller pressa ihop elementen. Trädet behöver ett annat tillvägagångssätt, vilket beror på de individuella egenskaperna hos varje enskild art. Idag presenteras utbudet av lim på marknaden med en mängd olika produkter.

Bild
Bild

Men i denna sort är det tillräckligt att helt enkelt bli förvirrad, utan att ha kommit på vilka produkter som är optimala för en given situation.

För att göra rätt val av kompositionen som ger den mest hållbara anslutningen måste följande faktorer beaktas:

  • materialegenskaper - vidhäftningsgrad, hartsighet;
  • funktioner i varje material som kommer att fästas - trä med plast eller trä med trä;
  • belastningsnivån på limlinjen;
  • villkor för vidare användning av produkten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör också ta hänsyn till egenskaperna hos limkompositionen, bland annat:

  • graden av vidhäftningstäthet;
  • fuktbeständighet hos produkter;
  • den tid som krävs för fullständig torkning;
  • limmets multifunktionalitet;
  • vidhäftningsstyrka;
  • indikatorer på produkttoxicitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Produkter för limning av trä har en annan sammansättning och omfattning. De flesta materialen är placerade som universella produkter, för vilka infästning av träelement bara är ett av användningsområdena. Andra produkter tillverkas som ad hoc -formuleringar, så de är inte utformade för att komma i kontakt med andra typer av material.

Bild
Bild

Det finns flera olika kompositioner

PVA -lim kallas ibland dispergerade lim.

De viktigaste egenskaperna hos sådana produkter är:

  1. brist på toxicitet, på grund av vilken kompositionen kan användas inomhus utan ytterligare säkerhetsåtgärder;
  2. snabb vidhäftning till ytan;
  3. statisk belastning på 60 kg / cm2;
  4. obegränsad livslängd för produkter;
  5. möjligheten att använda med vilken yta som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med sådant lim är metoden för dess utspädning, som är baserad på tillsats av vatten, vilket negativt påverkar tillförlitligheten vid fixering i rum med hög luftfuktighet. För att garantera högkvalitativ vidhäftning av elementen, rekommenderas att lägga till trädamm till sådant lim.

Epoxilim är en tvåkomponentkomposition, för vilken du måste blanda ämnen i ett givet förhållande. Produkterna ger stark fixering och är mångsidiga inom tillämpningsområdet. Epoxiföreningar är vattenbeständiga, resistenta mot aggressiva ämnen och bränslen och smörjmedel. Tiden för fullständig härdning beror på tjockleken på det applicerade skiktet. Nackdelarna med materialet inkluderar behovet av att säkerställa skydd av huden och överförbrukning, eftersom det är omöjligt att beräkna exakt hur mycket färdig lösning för ytbehandling som krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bf - en typ av lim som innehåller flera alternativ för produkten. För trämaterial rekommenderas serie 2 och 4. Denna komposition har en egenskap som mycket snabb stelning. I genomsnitt kräver detta 50-60 minuter, men förutsatt att luftfuktigheten och temperaturen ligger inom normala gränser.

Bild
Bild

Formuleringarna måste appliceras i två lager med korta intervall. Den fjärde limserien är frostbeständiga produkter. Nackdelen med BF är behovet av obligatorisk preliminär rengöring av träytan med avfettning.

  • Värmebeständiga lim , producerade i form av stavar. För att arbeta med sådana produkter behöver du en speciell pistol. Produktens tillämpningsområde gäller främst fastsättning av små delar eller tätning av defekter i en träyta.
  • Snickerilim . För arbete måste produkterna förberedas. Grunden för trälim är organiskt protein, vilket är huvudlimet. Det är nödvändigt för sammanfogning av olika trämaterial: hardboard, papper, kartong, träprodukter. Den naturliga sammansättningen garanterar säkerheten vid användning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprunget till snickeriets huvudbeståndsdel är annorlunda.

Produkterna klassificeras baserat på typen av råvaror

  • Mezdrovy . Huvudkomponenten i sådana produkter är ett ämne som bildas vid bearbetning av djurhud. Materialet kan tillverkas i form av flingor, kakel eller pulver.
  • Ben . Benresterna från djur fungerar som råvaror för det. Produkterna har en genomsnittlig kostnad. Det är bättre att använda en transparent komposition istället för oraffinerade blandningar med föroreningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kasein . Det används i stor utsträckning i flygplansmodellering och skeppsbyggnad. Det är neutralt för fukt och bildar en stark bindning. För att förbereda kompositionen måste du strikt observera proportionerna och tidsintervallet.
  • Skum . Den är beredd på grundval av resterna av fenor och fjäll. Kompositionen anses vara en professionell produkt avsedd för limning av ytor med varierande styvhet. Limmet har en ganska hög kostnad, därför placeras det som möbellim och används för att reparera eller restaurera dyra möbler.
  • Fuktresistent lösning . Du kan laga det själv med hjälp av slaked lime och keso, som nyligen har stoppats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en viss teknik för tillverkning av trälim. För detta hälls den torra massan med vatten och lämnas i 6-12 timmar så att kompositionen helt absorberar fukt. Därefter hälls det återstående vattnet bort och blandningen värms i ett vattenbad tills ämnet är helt upplöst. Tillagningsprocessen kräver omrörning ibland. Det är viktigt att kontrollera processen så att blandningen inte kokar. Limmet appliceras strikt i riktningen mot träfibrernas placering, sedan pressas elementen mot varandra och fixeras. Den största nackdelen med produkten är en minskning av limningseffektiviteten vid träfuktighet som överstiger 10%.

Bild
Bild
  • Syntetiskt lim . Det framställs av en snickerilimkomposition med tillsats av kalk och strösocker. Produkterna kännetecknas av en hög styrka för anslutningen av element. Limmet är vattentätt, motståndskraftigt mot kemikalier. Nackdelen med produkten anses vara en ganska lång beredningsprocess, eftersom massan för lösningen måste hållas i vatten i 24 timmar.
  • Limma fast . Den är beredd på snickeri, träaska och krita. Materialet visar sig bra vid grundning och kittning av trä.
  • Produkter av polyuretan . Det är det dyraste bland ovanstående sortiment. Materialet har ett antal positiva egenskaper. Området där kompositionen appliceras perfekt tål höga dynamiska belastningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material är idealiskt för möbelreparationer som stolben som lossnar med tiden. Kompositionen är också mycket resistent mot olika temperaturer, fukt och solstrålning. Trästrukturer som drivs under extrema förhållanden limmas bäst med just en sådan komposition.

Tillämpningsområde

En- och tvåkomponents PVA-lim används för limning av ytor som är inomhus. Och tvåkomponent härdare produkter kan enkelt köpas för utomhusbruk som trappor, trädgårdsmöbler, fönster eller dörrkonstruktioner. Flytande polyuretanlim fäster perfekt trä på trä, liksom keramiska plattor, plywood, metall och plast. Produkterna anses vara idealiska för oljiga träslag. Självhäftande legering skapar anslutningar utan att fixeras med en klämma, ger anslutning av delar med små luckor.

Bild
Bild

Epoxilim rekommenderas för arbete som innebär limning av trä på trä. Produkten fyller luckorna väl, skapar en vattentät anslutning.

Kontaktsammansättningen bildar en elastisk söm som är resistent mot mekanisk påfrestning. Limet ger en säker fixering av textilier vid tillverkning av stoppade möbler och limning av stora plastdelar på trä.

Bild
Bild

Superlim används oftast hemma, eftersom det tillhör snabbtorkande formuleringar. Bortsett från detta används det emellertid i stor utsträckning för trä. Det är oumbärligt för fixering av små träelement och mellanliggande fixering av delar. Kompositionen rekommenderas för tätning av sprickor på träytor, och den kan också användas för att reparera en skärbräda med egna händer.

Bild
Bild

Benlim är perfekt för antika möbler.

Hur man använder?

Varje typ av lim för trä förutsätter överensstämmelse med individuella regler som återspeglas i tillämpningsområdet.

Vanliga metoder inkluderar:

  • behovet av att rengöra arbetsytorna innan kompositionen appliceras;
  • genomföra ett testaggregat utan användning av lim.
Bild
Bild

Eftersom delar som inte kommer ut för att pressa mot varandra när man trycker lite, fungerar det inte att limma. Redan anslutna delar med hjälp av kompositionen måste fixeras med klämmor tills materialet är helt torrt. I genomsnitt stelnar produkterna på en dag. Lim, som ett verktyg för att fixera träelement mellan varandra, är ett gammalt och mycket effektivt alternativ, som har multiplicerat sina egenskaper tack vare den senaste tekniska utvecklingen. Varje produkt innehåller detaljerade instruktioner för användning på förpackningen.

Bild
Bild

Tillverkare

På marknaden representeras trälim av ett stort antal kända varumärken. Ledarna inom detta segment är Moment, Titebonde och Titan.

Bild
Bild

Titebond produceras av företaget Franklin International … Produkten rekommenderas för plywoodmöbler, trägolvytor och andra typer av träbearbetning. Kompositionen innehåller inte lösningsmedel, och huvudkomponenterna är naturliga och syntetiska polymerer. Denna funktion ger god vidhäftning av ytor till varandra.

Det finns en serie formuleringar Titebond II Premium , som är mycket efterfrågad för tillverkning av dörrar och fönster. Kompositionen har en hög nivå av fuktbeständighet, därför manifesterar den sig perfekt under drift på gatan. Ganska ofta används ett liknande verktyg för att dekorera en träfasad med olika element.

Bild
Bild

Företag Henkel populär för sina produkter " Moment of Super PVA D3 " … Den används för industriella ändamål, liksom i vardagen för limning av kartong, papper eller plywood. Vattentätt PVA -lim fungerar som tillsats i betonglösningar, vilket gör att den färdiga massans plasticitet ökar. D4 -formuleringar indikerar en hög klass när det gäller produktvattenbeständighet. Sådana medel är placerade som varor för specialändamål, därför utmärks de av ett högt pris.

Bild
Bild

" Moment Joiner " - det bästa ryska limet, som är en vattendispersion som perfekt vidhäftar alla träslag, liksom byggmaterial. Professionella snickare noterar dess snabba torkning, prisvärdhet och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Universal av titan " rekommenderas för limning av plast, glas och trä. Ett sådant snabbtorkande lim får snabbt styrka, blir färglöst, därför anses det vara ett utmärkt alternativ för arbete med trä och träinnehållande material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trälim " Andra " limmar fast kartong, konstläder, trä, spånskiva och tyg. Den kan användas för att fixa olika kombinationer av material och produkter. Limet är populärt vid möbelreparationer och golvinstallationer. Kompositionen är luktfri, därför kan den användas i slutna rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Vid köp av en limlösning för trä måste följande nyanser beaktas:

  • Om du limar element för alltid, bör du vara uppmärksam på syntetiska föreningar. För delar som kan behöva demonteras i framtiden är det mer korrekt att köpa en ben- eller kaseinprodukt.
  • Ljusa träslag behöver inte limas med kaseinlim, eftersom sömmarna med tiden mörknar och "Joiner" -kompositionen, som får samma nyans som arbetsytan, kommer att vara idealisk för sådant arbete.
  • När du köper PVA måste du kontrollera dess konsistens. Om den är för flytande eller omvänt mycket tjock betyder det att produkterna har utsatts för hypotermi under transport eller lagring. Som ett resultat kommer hon garanterat att förlora sina fastigheter.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja lim av hög kvalitet måste du ta hänsyn till volymen och specifikationerna för det kommande arbetet . Till exempel, för att applicera kompositionen på ett stort område, bör du välja produkter i pulverform, eftersom de är flera gånger billigare. Det är absolut nödvändigt att studera kompositionens kvalitativa egenskaper och välja produkter baserat på produktens mest lämpliga fysiska egenskaper.

Bild
Bild

Det kommer inte att vara överflödigt att först rådgöra med en specialist, eftersom de flesta av proffsen väljer kompositionen empiriskt, och informationen på förpackningen och kundrecensioner hjälper dig att göra rätt val bland produkterna från inhemska och utländska tillverkare av trälim.

Rekommenderad: