Lim "Bustilat": Tekniska Egenskaper Och Tillämpning, Sammansättning För Limning Av Linoleum, Anordning Och Fastsättning Av Beläggningar På Lim, Förbrukning Av Medel Per M

Innehållsförteckning:

Video: Lim "Bustilat": Tekniska Egenskaper Och Tillämpning, Sammansättning För Limning Av Linoleum, Anordning Och Fastsättning Av Beläggningar På Lim, Förbrukning Av Medel Per M

Video: Lim
Video: Найдите предел: lim(x^x) ★ Демидович #1342 ★ Предел функции 2024, April
Lim "Bustilat": Tekniska Egenskaper Och Tillämpning, Sammansättning För Limning Av Linoleum, Anordning Och Fastsättning Av Beläggningar På Lim, Förbrukning Av Medel Per M
Lim "Bustilat": Tekniska Egenskaper Och Tillämpning, Sammansättning För Limning Av Linoleum, Anordning Och Fastsättning Av Beläggningar På Lim, Förbrukning Av Medel Per M
Anonim

Namnet "Bustilat" var välkänt för invånarna i Sovjetunionen. Ett av de mest kända limmen i Sovjetunionen, under mer än ett halvt sekel av dess existens, har sett många reparationer, där det användes för att utföra en mängd olika typer av arbeten: linoleumsgolv, kakelläggning eller tapetsering. På 90 -talet sopades den ryska marknaden av en våg av inhemska och importerade limprodukter, vilket ledde till en betydande minskning av efterfrågan på Bustilat och dess förlust av ledande befattningar. Men eftersom intresset för detta lim kvarstod, fortsatte tillverkningsföretagen och fortsätter att inkludera det i sina produktlinjer. Låt oss ta reda på vad som orsakade den långsiktiga populariteten av "Bustilat", liksom dess operativa egenskaper, fördelar och nackdelar, användningsnyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Den populära syntetiska limblandningen "Bustilat" utvecklades för mer än ett halvt sekel sedan av anställda vid Research Institute of Moscow Construction. Det är en enkomponents krämig massa med en latexbindemedelsbas, tillsats av krita, vatten, karboximetylcellulosa (CMC), som fungerar som förtjockningsmedel, och modifierande tillsatser för att ge slutprodukten optimala egenskaper.

I enlighet med GOST innehåller dess sammansättning inte alkohol, giftiga föroreningar och flyktiga föreningar som är skadliga för människors hälsa. Oftast görs valet till förmån för "Bustilat" just på grund av dess säkra sammansättning, vilket är viktigt att tänka på när man utför efterbehandlingar i lokalerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under reparations- eller dekorationsprocessen uppstår ofta situationer när användning av spikar, skruvar eller byggklammer av någon anledning är oacceptabelt . I dessa fall kommer limblandningar till undsättning, som kan fästa olika material på varandra och fästa dekorativa element på olika typer av baser, utan att kränka integriteten hos de material som ska fogas. Av särskilt värde är lim för universellt bruk, som lika framgångsrikt klarar anslutningen av tapeter, golvbeläggningar, kakel och inredning. Förutom den utbredda polyvinylacetat (PVA) emulsionen, är sådana förmågor också inneboende i "Bustilat", som har visat sig vara utmärkt för linoleumsgolv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkten är oumbärlig för fixering:

  • beläggningar av syntetiska pålar;
  • keramiska plattor;
  • linoleumsplattor (PVC -plattor);
  • beläggning av linoleum på filt- eller textilunderlag;
  • Relina-tvålagers slitstark gummilinoleum;
  • parkett- och parkettbrädor;
  • matta;
  • tapet;
  • dekorativa element av trä;
  • asbestcementprodukter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Högpresterande egenskaper hos "Bustilat" ger en möjlighet anslutningar av de listade efterbehandlingsmaterialen med följande typer av ytor:

  • sten;
  • betong;
  • tegel;
  • trä;
  • gipsskivor;
  • tillverkad av fiberboard / spånskiva / spånskiva.

Dessutom får "Bustilat" montera inredningen på gipsunderlag, förutsatt att de finns inne i lokalerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Även om "Bustilat" är betydligt sämre än moderna multikomponentformuleringar vad gäller livskraft, har den ändå ganska anständiga prestandaegenskaper.

Här är de viktigaste

  • Utseende. Arbetsblandningen har en gråvit färg. När den är torr bildas en stark, tunn, färglös film. Det finns ingen lukt.
  • Förbrukning per m2. Beroende på vilken typ av material som ska limmas kan från 80 till 230 g av blandningen falla på 1 m2, vilket anses vara en relativt liten indikator för sådana lim.
  • Härdningstid. Det självhäftande lagret torkar på en dag. Den torkar snabbast vid 20 ° C. Full vidhäftning till basen sker på ett och ett halvt dygn.
  • Brandsäkerhet. Ej brandfarligt, eftersom det inte finns några alkoholer i kompositionen.
  • Den har en lång livscykel, på grund av vilken användaren har en tidsmarginal för att åtgärda mindre brister.
  • Låg frostbeständighet. Eftersom kompositionen innehåller vatten börjar den frysa vid temperaturer under noll. I fryst tillstånd blir blandningen immun mot kyla.
  • Hållbarheten i en sluten industriell behållare är 1 år, vilket är 2 gånger längre än PVA. Optimala förvaringsförhållanden föreslår att du placerar hermetiskt förslutna behållare med lim på en plats med normal relativ luftfuktighet och en temperatur på + 10 ° C … + 30 ° C.
Bild
Bild
Bild
Bild

Limblandningen är förpackad i plastbehållare (flaskor, burkar, hinkar) i olika storlekar: från 1 till 18 kg.

Fördelar och nackdelar

De uppenbara fördelarna med Bustilat inkluderar:

  • miljövänlig komposition;
  • användarvänlighet: den kombineras med nästan alla material, vilket är mycket bekvämt, eftersom du under reparationer kan göra med en komposition och inte använda flera specialiserade verktyg;
  • hög elasticitet och utmärkt vidhäftningsförmåga, vilket garanterar hållfastheten vid anslutning av material under lång tid;
  • låg krympning och utmärkt vidhäftningsförmåga, vilket säkerställer tillförlitlig vidhäftning till naturliga och konstgjorda material och bildandet av en stark, estetisk och jämn söm;
  • multifunktionalitet: kan användas inte bara som ett lim, utan också som en primer och som en vattentät blandning;
  • överkomlig kostnad, på grund av råvarubasens billighet och optimering av produktionsprocessen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inga allvarliga brister i denna produkt. Men om du letar efter en komposition med ökad hållbarhet uppfyller inte Bustilat detta krav. Tänk därför på mer avancerade flerkomponentkompositioner.

Visningar

Flera sorter av "Bustilat" presenteras i raden av moderna tillverkare. Skillnaden mellan dem ligger i egenskaperna som bestäms av syftet med en viss typ av lim. Här är en kort beskrivning av de viktigaste ändringarna.

  • " M-20 ". Tål effekterna av negativa temperaturer på grund av kompositionen med frostbeständiga tillsatser. Lämplig för interiörarbete i rum utan värme. Det är bra att limma kakel, spaljéer, pålgolv på den. Kan användas som en universell primer.
  • " H ". Denna sort utformades för att fästa vid substrat med låg vidhäftning. Denna blandning kännetecknas av ökad "klibbighet", som tillhandahålls av speciella ingredienser i kompositionen och närvaron av vattentätningsegenskaper. Basless linoleum, fiberduk tapeter, syntetiska mattor limmas på den.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " D Super ". Denna sort kännetecknas av ökade hållfasthetsegenskaper, därför är det med sin hjälp bekvämt att montera tunga material, i synnerhet tät tapet (tvättbar, flerskikts, texturerad) och fästa linoleumet på basen. Denna typ av lim har flera versioner, bland vilka det finns en frostbeständig, icke-brandfarlig och giftfri blandning.
  • " Lux ". Polymera material är fästa på den: polyvinylkloridfilm, linoleum, PVC -paneler (sidosidor), det vill säga material med en slät beläggning som är svåra att montera med konventionella blandningar. Snickare föredrar att arbeta med "Lux", eftersom det passar bra på träbotten. Det kan också användas för att fästa på putsade eller betongytor.
  • " Omega ". Denna produkt används främst för installation av vägg- och golvbeläggningar med en tygbas (linoleum, matta, textilväv). Denna blandning bevarar integriteten hos materialstrukturen, så att deras yta förblir ren, utan gulhet och fula streck. Kompositionen kan också limma trä.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för ansökan

Rör om blandningen väl före användning för att bilda en homogen massa. Alla verktyg är lämpliga för att applicera kompositionen: borstar, rullar, spatlar med tänder, vilket säkerställer en jämn fördelning av limmassan.

Allmänna rekommendationer:

  • ytan på de fastsatta produkterna måste rengöras från smuts och vid behov avfettas;
  • när arbetslösningen måste ges en viss viskositet, bör mängden tillsatt vätska inte överstiga 5% av den totala massan;
  • eftersom limskiktet stelnar helt efter tre dagar är det omöjligt att ladda den limmade produkten under den angivna tiden;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • vid fastsättning av golvbeläggningar (matta, linoleum, PVC -plattor) och installation av golv av lin eller linoljlös bas med lim, behandlas själva basen med lim; när man arbetar med plattor täcker de tvärtom plattorna, inte väggar (limmassan rekommenderas att appliceras i ett lager med en tjocklek av 3 mm);
  • om det är nödvändigt att öka vidhäftningskapaciteten för basen, så är den förberedd, samtidigt som den skapar en ogynnsam miljö för utveckling av svamp och mögel;
  • blandningens allmänna ofarlighet är inte en anledning att försumma efterlevnaden av säkerhetsåtgärder: för att skydda huden måste du använda handskar, och i slutet av arbetet, glöm inte att lufta rummet, eftersom den torra limmassan luktar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och hur tar man bort det?

Att ta bort tapeter limmade med Bustilat och tvätta bort resterna av kompositionen från väggarna kan endast göras mekaniskt med en vass spatel, skrapa eller borste. Försök att blötlägga den frysta filmen med varmt vatten leder ingenstans. Det är mest praktiskt att använda en kvarn med en speciell borstfäste. Nackdelen i detta fall är bildandet av en stor mängd damm, så du måste använda ett andningsskydd.

Om denna metod inte passar dig kan du tillgripa följande: applicera en våt trasa på problemområden och stryk dem eller värm dem med en hårtork. Termisk påverkan kommer att framkalla en mjukning av filmen, som kan avlägsnas med en skrapa eller spatel. Processen är inte snabb, men också dammfri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kända tillverkare och recensioner

På grund av den långsiktiga efterfrågan på "Bustilat" är de flesta tillverkare av limprodukter engagerade i tillverkningen. Vi presenterar de tre bästa företagen som oftast finns i kundrecensioner.

  • " Lacra ". Olika typer av lim produceras under detta märke, inklusive den universella "Bustilat-M-20". Denna produkt kännetecknas av hög vidhäftningsstyrka, goda frostbeständiga och vattenbeständiga egenskaper. Blandningen förpackas i en industriell behållare med en volym av 1 eller 2, 5 kg.
  • " Palett ". NPK producerar ett speciellt lim "Bustilat" TURI, på vilket syntetiska mattor, mattor, linoleum med en högbas är limmade. Blandningen förpackas i 1, 3/4/10/20 kg.
  • " Yaroslavl -färger ". Yaroslavl-fabriken av färger och lacker producerar högkvalitativa limprodukter med specifika egenskaper, egenskaper och ett specifikt användningsområde. Här kan du köpa "Bustilat" i hinkar på 10 och 21 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet är användarrecensioner om "Bustilat" positiva . Av fördelarna noterar de oftast ett rimligt pris, stark vidhäftning, mångsidighet och användarvänlighet. Många gillar att den kan användas för att limma alla typer av tapeter och samtidigt vara säkra på kvaliteten på finishen. Vissa varnar för att klistra på "Bustilat", och inte på torrt lim, är dyrare, vilket dock kompenseras av tillförlitligheten för att fixa olika typer av väggbeklädnader, oavsett deras densitet.

Rekommenderad: