Plywoodlim: Vilket Lim är Bättre För Limning Av Plywood? Hur Limar Man Ihop Laminerade Ark?

Innehållsförteckning:

Plywoodlim: Vilket Lim är Bättre För Limning Av Plywood? Hur Limar Man Ihop Laminerade Ark?
Plywoodlim: Vilket Lim är Bättre För Limning Av Plywood? Hur Limar Man Ihop Laminerade Ark?
Anonim

Plywood används nu i stor utsträckning inom industrin, vid tillverkning av möbler såväl som i konstruktion. Olika typer av fästelement kan användas för att foga ihop materialark, men det mest populära av dessa är lim.

Detta beror på enkelheten i denna metod för att ansluta plywoodskivor både till varandra och till andra ytor. Detta arbete kräver inga komplexa färdigheter och förmågor, speciell utrustning . Med rätt val av komposition är fogarna på ytorna hållbara, motståndskraftiga mot fukt och åldrande. Tänk på vilka typer av lim som finns.

Bild
Bild

Kompositioner

Alla plywoodlim är indelade i 2 huvudtyper beroende på deras sammansättning

  1. Djur . Dessa är torrt kasein (ostmassa), protein (baserat på animaliskt blod) och kombinerat (med kombinationen av de två första typerna).
  2. Syntetisk . De är baserade på olika formaldehydhartser. Denna typ är vanligtvis transparent i färgen, resistent mot svampar och mögel.

Tänk på de vanligaste typerna av lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Sådana kompositioner tillverkas på basis av ett lösningsmedel, därför har de en mycket skarp obehaglig lukt. De är giftiga, deras applicering måste nödvändigtvis utföras med skyddsutrustning - handskar och andningsskydd.

Dessa olägenheter märks dock bara under arbetet - efter torkning försvinner lukten, och i framtiden frigörs inte längre skadliga ämnen.

MEN även i detta fall är polymerisationstiden begränsad - arbete med kompositionen måste utföras ganska snabbt . Sådant lim kan vara fast eller 2-komponent. Båda sorterna är mycket hållbara och flexibla. De har utmärkt fuktbeständighet, ljudisolering, UV -beständighet och torkar snabbt efter applicering på ytan.

Tål temperaturbelastning upp till +55 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbaserad

Vattenhaltiga formuleringar är de säkraste att använda. En ljus representant är det välkända PVA-limet . Sådant lim har en låg kostnad, är absolut giftfri, praktiskt taget luktfri, lätt att applicera.

Av nackdelarna kan en lång torktid särskiljas - det tar upp till 7 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spridande

Dessa lim innehåller fina hartspartiklar som är olösliga i vatten. Limets konsistens kan vara flytande eller i form av en tjock pasta . Dess vidhäftningsnivå är ganska hög, den är resistent och tål betydande belastningar. En annan fördel är användningen av en sådan komposition i ett brett temperaturintervall från –30 till +70 grader Celsius.

Torktiden för sådant lim är från 3 till 5 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkoholhaltig

Denna art innehåller konsthartser, gummi och olika lösningsmedel. Det är mycket lätt att använda, motståndskraftigt mot fukt och har en hög torkhastighet.

Nackdelarna med sådana kompositioner är frisättning av flyktiga skadliga ämnen och stark brandfarlighet

När du arbetar med spritlim är det viktigt att observera brandsäkerhetstekniker och se till att använda skyddsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponenter

Alla formuleringar baserade på 2 aktiva ingredienser sätter sig snabbt, är starka och ger stark vidhäftning till ytor. De kemiska reaktionerna när formuleringarna blandas ger en mycket hög anslutningssäkerhet. För att stärka dem behöver du inte heller använda hårdvara (pluggar, skruvar).

Detta sparar pengar och arbetstid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Tänk på de mest populära limmärkena från inhemska och utländska tillverkare

Lim för plywood och parkett från Tytan Professional . Den enkomponentgummibaserade föreningen säkerställer lagrets elasticitet under hela livslängden. Har hög vidhäftning på olika ytor. Klarar skjuvspänning, är fuktresistent och tål betydande temperaturförändringar.

Ett budgetalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

SikaBond 54 Parkett från Sika -enkomponent polyuretanbaserad lim tillverkad i Schweiz. Enligt deklarerade egenskaperna är det miljövänligt, luktfritt, vattentätt, härdar snabbt (inom ett dygn), har hög elasticitet och god vidhäftning och är lätt att arbeta med. När den väl applicerats ger den pålitlig ljudisolering.

Nackdelarna inkluderar den höga kostnaden för denna komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

En välförtjänt plats bland limmärkena upptar det svenska företaget Bona . Av produkterna kan limkompositionen Bona D705 särskiljas. Det är en vattendispergerbar komposition med ett reducerat vatteninnehåll.

Den har höga vidhäftningsegenskaper, är säker att använda, är mycket elastisk och stelnar snabbt.

Bild
Bild

Högkvalitativa lim erbjuds av det tyska företaget Wakol . Den snabbtorkande 2-komponentversionen av Wakol PU 215 ger enkel applicering och hög hållbarhet.

Bild
Bild

Självhäftande produkter från Artelit har fått bra recensioner . I synnerhet kommer Artelit RB-110 att vara ett bra och billigt alternativ för installationsarbete med plywood.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thomsit är ett annat populärt märke från Tyskland . Thomsit P 615 vattendispersivt lim har en billig, miljövänlig, hög hållfasthet. Och även detta företag tillverkar polyuretanföreningar för limning med olika typer av ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera akryllim av varumärket "Belokras ". Rysk produktion. Superkardborreprodukten lämpar sig inte bara för seriösa byggnadsarbeten, utan också för privat bruk vid tillverkning av alla slags plywoodhantverk. Med denna komposition kan du utföra både internt och externt arbete. Produkten kännetecknas av sin låga kostnad.

Bild
Bild

Naturligtvis är de märken som listas här långt ifrån en komplett lista över produkter som erbjuds av den moderna marknaden.

Hur väljer man?

Många faktorer kan direkt påverka valet av lim. Tänk på de viktigaste urvalskriterierna.

  • Konsistenstyperna är viskösa eller halvviskösa . Flytande alternativ (till exempel superlim) kommer att sugas in i träytans porer och det blir ingen bra vidhäftning.
  • Ingen utsläpp av giftiga ämnen efter fullständig torkning .
  • Hög härdningshastighet . Detta kommer att minska arbetstiden. Att arbeta med en sådan komposition är bekvämare.
  • I vissa fall behöver du sömens fuktbeständighet efter limning av ytorna, samt motståndskraft mot utvecklingen av mögel och alla typer av svampar i tjockleken på plywoodskivan.
  • Plywoodmärke . Olika typer av material kommer att kräva olika bindemedel. DF-1 och DF-2 kommer att klibba väl med urea-melamin-formaldehydhartser och DF-3 och DF-4 med melamin-formaldehydhartser. För fuktresistenta ark är vattendispersiva sorter lämpliga.
  • Rummet där arbetet kommer att utföras . I väl ventilerade rum är det bättre att använda PVA, protein och syntetiska limlösningar för plywood. I ett bostadsområde är det bättre att undvika användning av giftiga föreningar. Vid hög luftfuktighet är det värt att välja ett lösningsmedelsbaserat lim.
  • För utomhusbruk används vanligtvis syntetiska lim . De torkar snabbare och är lättare att applicera. Samtidigt för utemöbler, till exempel, är kompositioner baserade på karbamidharts perfekta.
  • Typ av yta som ska limmas på . Om du behöver ansluta plywood till metall bör du föredra ett epoxibaserat lim. Betong-, cement- och anhydritytor är bäst bundna till plywood med polyuretan. Du kan limma de olinjade arken tillsammans med valfritt trälim. Filmbelagd plywood är täckt med en speciell film som måste avlägsnas från ytan till träskiktet.
  • Prisvärd kostnad . Det är viktigt att ta hänsyn till att förbrukningen av limmet kommer att vara hög, så det kommer att ta ganska mycket, särskilt när det gäller att utföra storskaliga byggnadsarbeten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Efter att ha valt och köpt lim måste du bestämma vilken typ av anslutning. Limningstekniken här kommer att skilja sig något i varje specifikt fall. Låt oss ta en titt på några av dem.

Bild
Bild

Limning av plywoodskivor till varandra

I detta fall kan plywooden limas eller skarvas.

Vid limning bildas en avsats vid korsningen av två ark . Fogarna rengörs med sandpapper, damm tas bort och avfettas. Båda arken smörjs med lim enligt instruktionerna. Tål vid behov tid. Sedan pressas ytorna tätt ihop. Fäst vid behov med klämmor eller hårdvara tills limmet torkar.

Skarvning används i de fall sömmarna inte kommer att utsättas för allvarliga påfrestningar i framtiden. Ändarna på plywood slipas och lim appliceras. Efter sammanfogning smörjes sömmen igen med ett lim och täcks med glasfiber, varefter den förseglas med en rulle.

När limmet är helt torrt, ta bort överflödigt lim . Glasfiber lämnas för att förstärka fogens styrka.

Vid skarvning kan du använda en annan metod. Arken läggs ovanpå varandra, en "mustasch" görs med en fog (deras längd är ungefär lika med 10 plåttjocklekar) längs kanten i vinkel . Detta följs av slipning, avfettning av ytor, applicering av lim. Fogarna komprimeras och fästs med hårdvara eller med klämmor tills de är torra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plywood med tapetlimning

I det här fallet är det bästa alternativet att använda fuktresistent plywood. Den vanliga måste behandlas med linolja och färg . Vid limning av tapeter på plywood används vatten och vattendispersiva typer av lim.

I det här fallet blir det svårt att skapa en perfekt plan yta . Fogarna på plywoodskivor måste slipas, spacklas och sedan behandlas med epoxi- eller akrylfärg. Använd maskeringstejp runt arkens kanter.

Klistring utförs nödvändigtvis med hänsyn till typen av tapeter

Bild
Bild
Bild
Bild

Limning av skumgummi till plywood

Plywood används ofta vid möbeltillverkning. Vid limning med skumgummi används ofta styren eller neoprenlim, liksom dispersionslim.

Limmet appliceras med en pistol eller pensel . Det är viktigt att hålla sig till limets torktid, vilket anges i dess instruktioner. Limet appliceras på en av ytorna, och delarna pressas tätt mot varandra.

Vid användning av vissa lösningar strykas ytorna efter komprimering med ett hett strykjärn genom duken.

Således, en korrekt utvald limkomposition kan underlätta arbetet med materialet . Många experter rekommenderar också att prima ytan före limning. Primerapplikation förbättrar vidhäftningen och minskar limförbrukningen.

Rekommenderad: