Hur Tar Jag Bort Silikontätningsmedel Från Kakel? Hur Man Skrubbar Och Sköljer Av Plattor, Hur Man Rengör Och Tar Bort Rester Hemma, Sätt Att Snabbt Rengöra Ytan

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Jag Bort Silikontätningsmedel Från Kakel? Hur Man Skrubbar Och Sköljer Av Plattor, Hur Man Rengör Och Tar Bort Rester Hemma, Sätt Att Snabbt Rengöra Ytan

Video: Hur Tar Jag Bort Silikontätningsmedel Från Kakel? Hur Man Skrubbar Och Sköljer Av Plattor, Hur Man Rengör Och Tar Bort Rester Hemma, Sätt Att Snabbt Rengöra Ytan
Video: Rengöring av kakel och klinker 2024, April
Hur Tar Jag Bort Silikontätningsmedel Från Kakel? Hur Man Skrubbar Och Sköljer Av Plattor, Hur Man Rengör Och Tar Bort Rester Hemma, Sätt Att Snabbt Rengöra Ytan
Hur Tar Jag Bort Silikontätningsmedel Från Kakel? Hur Man Skrubbar Och Sköljer Av Plattor, Hur Man Rengör Och Tar Bort Rester Hemma, Sätt Att Snabbt Rengöra Ytan
Anonim

Under renoveringsarbetet används mycket byggmaterial. Genom att använda silikontätningsmedel kan arbetet förenklas avsevärt. När man arbetar med denna komposition uppstår ofta frågan om hur man tar bort den från olika ytor.

Bild
Bild

Materialfunktioner

När man börjar reparera i ett hus tänker man först och främst på vilka material man ska använda. Silikontätningsmedel är ett universellt verktyg med vilket du kan utföra många operationer: med denna komposition bearbetas sömmar och fogar, appliceras på golvlister, hälls i luckorna mellan diskbänken och bänkskivan.

Tidigare användes en blandning baserad på bitumen, hemgjord kitt och mastik för dessa ändamål. Med tillkomsten av nytt material har reparationsarbetet blivit mycket enklare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är detta mirakelmaterial? Vad är kompositionen? Tätningsmedlet består av en tät massa, med dess hjälp kan du på ett tillförlitligt och snabbt sätt isolera sömmarna, täta lederna.

Detta material innehåller färgämnen, vilket är mycket bekvämt att använda vid maskning av sömmar på olika ytor . De vanligaste färgerna är vita och svarta, och det finns andra färger.

Materialet innehåller olika fyllmedel: det kan vara sand, glas, kvartsdamm. Dessa material bidrar till bättre vidhäftning av silikon till ytan. Svampdödande medel används för att bekämpa mögel och mögel, det är viktigt att använda dem i rum där det är hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Materialkarakteristik

Huvudegenskaper hos silikontätningsmedel.

  • Tjänar för tätning av sömmar och skapar en rörlig fog. Med tanke på materialets elasticitet kommer inte sömmens integritet att äventyras.
  • Kan användas vid temperaturer från -50 till + 200-300 grader.
  • De används under olika förhållanden, aggressiva ämnen används.
  • Har ökad fuktbeständighet efter fullständig torkning.
  • Det kännetecknas av hög vidhäftning till många material.
  • Silikonbelagda sömmar och leder är resistenta mot mögel och mögel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots det stora antalet positiva egenskaper har materialet flera nackdelar:

  • det är ganska svårt att bearbeta icke-torra ytor;
  • pålitlig tätning erhålls inte alltid på vissa ytor som polyeten, polykarbonat, fluoroplast.
Bild
Bild

Silikon tätningsmedel används inte bara i hembyggen, utan också för industriella ändamål. Professionella tätningsmedel har inte sådana nackdelar: de består av olika fyllmedel och komponenter. Samtidigt har de ett högt pris.

Tätningsmedel kan ha olika egenskaper, färger och används inom olika fält . De är indelade i två kategorier: en-komponent och två-komponent.

Enkomponenttätningsmedel används i vardagen och hemreparationer. Detta material är omedelbart klart för användning: det är inte blandat. Det säljs i rör och filpaket, vilket är mycket bekvämt att använda. När tätningsmedlet väl kommer i kontakt med luft stelnar det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel kan också kategoriseras som sura, alkaliska och neutrala . Sura tätningsmedel bör inte användas på metallytor, eftersom ättiksyra som finns i kompositionen kommer att korrodera metallen. Sådana tätningsmedel är märkta med bokstaven "A" och är billiga.

Neutral tätningsmedel tål mycket höga temperaturer: upp till +300 grader, därför används det ofta när du ordnar ett bad eller bastu. Har en hög prislapp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ta bort tätningsmedel från olika ytor

När du arbetar med silikon uppstår ofta situationer när det kommer på ytan, kläderna eller huden på händerna. Vad är det bästa sättet att ta bort tätningsmedlet från ytan?

Det finns flera sätt att rengöra silikon från ytan: mekanisk, kemisk eller kombinerad. Allt beror på vilken beläggning du vill ta bort tätningsmedlet från. Vid reparationsarbete är det viktigt att följa förebyggande åtgärder, eftersom det finns tätningsmedel som inte kan rengöras.

När du arbetar med en sådan komposition, följ följande regler:

  • det är absolut nödvändigt att bära gummihandskar;
  • vid spill av material bör det torkas av direkt, utan att vänta på att det härdar;
  • överflödigt tätningsmedel bör omedelbart avlägsnas från den behandlade ytan med en trasa doppad i ättika;
  • för att inte fläcka ytan måste du sätta maskeringstejp på den: den skyddar ytan mot oavsiktlig förorening.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man rengör silikon

När du arbetar med silikontätningsmedel kan färska fläckar läggas på, de ska tvättas omedelbart med tvålvatten och en kökssvamp. Medan materialet fortfarande är mjukt kan det enkelt tas bort från ytan. Torkat material kan inte längre tas bort på detta sätt - strängare tekniker bör användas.

Härdat silikontätningsmedel avlägsnas:

  • mekaniskt;
  • kemisk;
  • arkaisk.
Bild
Bild

Från brickan

Det tas vanligtvis bort från brickan mekaniskt. Detta arbete bör utföras mycket noggrant för att inte skada ytan. Den mekaniska metoden används oftare i fall där ytan inte är synlig, eftersom det under risken finns risk för skada på beläggningen.

Lämplig för mekanisk rengöring: en mild kniv, pimpsten, en hård tvättduk eller skrapa för disk. Försök att inte vidröra brickorna vid rengöring.

Bild
Bild

Efter att det översta lagret har tagits bort mekaniskt hanteras kemisk kontaminering. Ta bort silikon med speciella lösningsmedel. För detta är bensin, fotogen eller vitsprit lämpliga. Fukta en trasa i något lösningsmedel och torka kontamineringsstället med den.

Det finns en mängd olika tätningsmedel som finns i butiken ., säljs de oftare i en aerosolburk eller i form av en pasta. Sådana formuleringar är mycket effektiva, men när du arbetar med dem bör gummihandskar bäras så att kompositionen inte kommer i kontakt med huden.

Du kan använda den föråldrade ("gammaldags") metoden och eliminera föroreningar med bensin, fotogen, aceton och andra lösningsmedel. När silikonet har mjuknat, ta bort resterna med en träpinne. På så sätt kan du ta bort det härdade silikonet hemma från kakelplattorna.

Det rengjorda området sköljs; vilket diskmedel som helst kan vara lämpligt för detta. Efter tvätt, torka av hela ytan med en torr, ren trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild

I badrummet

Ett tätningsmedel appliceras ofta vid lederna mellan badkaret och väggen för att förhindra läckage. När det går lite tid kan tätningsmedlet ändra färg, på vissa ställen kan det lossna. För att undvika sådana defekter bör det gamla tätningsmedlet bytas ut mot ett nytt. För att göra detta, på platser där det finns en möjlighet, använd en skruvmejsel för att höja den och skär den försiktigt av med en kniv. De återstående bitarna kan tas bort med en mjuk pimpsten eller en hård skrubber.

Det är viktigt att inte skada ytan under arbetet . Med ättika eller sprit kan du ta bort spår av silikon från badkaret. Ytan kan bearbetas flera gånger.

Denna metod är lämplig för färsk smuts. Vid envis smuts ska ytan behandlas och lämnas över natten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från kläder

Vad händer om silikon kommer på kläderna under arbetet? Om fläcken är färsk och tätningsmedlet ännu inte är helt torrt, kommer tyget att sträcka ut och rengöra fläcken med vassa föremål. Efter att ha tagit bort smuts ska kläder tvättas i varmt vatten.

Om silikonet redan har härdat bör lösningsmedel användas . Sådan kontaminering avlägsnas med medicinsk eller industriell alkohol, denaturerad alkohol eller vodka. Fläcken fuktas i en lösning och lämnas i en halvtimme, varefter den torkas av kläderna med en stel borste. När materialet har mjuknat, ta bort det med en mjuk trasa.

Du kan helt enkelt applicera lösningsmedel på fläcken och lämna i 30 minuter, sedan ska kläderna tvättas i tvättmaskinen eller för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från händerna

Väl på huden kan det vara svårt att torka av silikontätningsmedlet. I detta fall är det osannolikt att kemisk eller mekanisk borttagning är lämplig. För att ta bort föroreningar, ta varmt vatten och tillsätt salt eller spån tvätttvål till det. Därefter sänks händerna i lösningen i flera minuter och kontamineringsstället rengörs med en pimpsten. Du kan utföra denna procedur flera gånger om dagen tills kontaminationen försvinner helt.

Du kan också tvätta silikon med solrosolja: det ska värmas upp något och gnidas in i huden. Efter det tar de en pimpsten och gnider lätt händerna med den, sedan ska allt tvättas av med tvätttvål.

Om silikonet fortfarande finns kvar på dina händer behöver du bara vänta ett par dagar - det försvinner av sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med silikon bör gummihandskar och ett förkläde bäras, eftersom det är ganska svårt att bli av med detta material. Maskeringstejp limmas på ytan som ska behandlas, med hjälp kan du hålla beläggningen ren. Maskeringstejpen måste tas bort innan tätningsmedlet börjar härda.

Det är mycket bra att använda maskeringstejp när du arbetar med kakel för att inte rengöra dem efter att ha arbetat med tätningsmedlet. Om brickan ändå var smutsig med tips och tricks kan du lösa detta problem.

Rekommenderad: