Anaerobt Tätningsmedel: Aeroba Produkter För Gängade Anslutningar I VVS, Loctite Lim, SantechMaster Och Fixator 3

Innehållsförteckning:

Video: Anaerobt Tätningsmedel: Aeroba Produkter För Gängade Anslutningar I VVS, Loctite Lim, SantechMaster Och Fixator 3

Video: Anaerobt Tätningsmedel: Aeroba Produkter För Gängade Anslutningar I VVS, Loctite Lim, SantechMaster Och Fixator 3
Video: How to do Hemp and Paste on the thread of a stopper like a pro!!!!!! 2024, April
Anaerobt Tätningsmedel: Aeroba Produkter För Gängade Anslutningar I VVS, Loctite Lim, SantechMaster Och Fixator 3
Anaerobt Tätningsmedel: Aeroba Produkter För Gängade Anslutningar I VVS, Loctite Lim, SantechMaster Och Fixator 3
Anonim

Termen "anaerob" lånas från mikrobiologi av byggindustrin. Det betecknar en klass av mikroorganismer som inte behöver syre för att fungera. Följaktligen kan kärnan i tätningsmedlets arbete också kännetecknas - för polymerisering och härdning behöver den inte luft, eftersom alla dessa processer sker utan deltagande av syre.

Särdrag

Det finns olika typer av tätningsmedel för olika arbetskomplexitet.

De skiljer sig från varandra på flera sätt:

  • viskositet;
  • fluiditet;
  • graden av penetration i ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Agenterna själva kan vara utformade för att täta en gänga, beslag, fläns eller bussning. För att exakt bestämma användningsområdet för kompositionen bör du studera tabellen som finns på paketet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på styrkan kan alla kompositioner delas in i:

  1. Standard - används för material som inte utsätts för vibrationer i avsaknad av behov av frekvent demontering eller demontering av element. Sådana tätningsmedel är mycket lättare att ta bort utan att använda specialverktyg. Värdet ligger i intervallet 4 - 9 Nm.
  2. Genomsnitt - används för skarvar som utsätts för högt atmosfärstryck eller starka vibrationer under service- och reparationsarbete. Avlägsnande av ett sådant ämne kräver specialverktyg eller direkt uppvärmning med eld. Värdet är 15 - 22 Nm.
  3. Upphöjd - används främst för att fixera gängade anslutningar som inte kommer att demonteras eller kopplas bort på flera år. Denna klass är den mest hållbara och tål mycket kraftfulla vibrationer och tryck. För att koppla bort en sådan anslutning krävs en kraft på minst 55 - 60 Nm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ju mindre utrymme mellan elementen som ska sammanfogas, desto högre bör limets penetrerande egenskap vara. Följaktligen bör sammansättningen av kompositionen och dess viskositet vara minimal.

Färgen på tätningsmedlet indikerar omfattningen av dess användning och några av kompositionens egenskaper. För närvarande kan du köpa lim i blått, grönt, rött, orange och gult.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositionerna är också indelade i följande grupper:

  • Används för kommunikation av värmesystem för att täta rörelement. De skiljer sig åt genom att de tolererar perfekt höga temperaturer och varmt vatten.
  • Hermetiska föreningar, immuna mot påverkan av ämnen med en aggressiv miljö. Tål temperaturer i intervallet 60 - 150 ° C.
  • Snabbhärdande lim med förbättrade vidhäftningsegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Alla positiva egenskaper hos ett anaerobt tätningsmedel uppnås genom en kemisk reaktion mellan ämnena som utgör det. Den består av oligomerer eller polymerer från akrylgruppen (vilket ger den nödvändiga konsistensen och viskositeten) + initieringssubstans (ger accelererad polymerisation).

Bild
Bild

Kommer på en metallyta, fyller blandningen även de minsta och mest obetydliga sprickorna, och efter det, snabbt stelnar, bildar ett slags gummiskikt. Under detta lager sker polymerisationsprocessen med hjälp av radikaler. Tätningsmedlet härdar gradvis, från det ögonblick som syre slutar rinna till sömmen. En av de främsta fördelarna med ett sådant tätningsmedel är dess höga vibrationsmotstånd, vilket hindrar gängan från att lossa dess fixering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med många års erfarenhet inom byggbranschen har tillverkarna lyckats skapa ett material som har ett antal obestridliga fördelar:

  • tillförlitlig fixering av VVS -rör;
  • hög hållfasthet och slitstyrka;
  • motstånd mot vibrationsvibrationer, som ofta är den bakomliggande orsaken till förstörelsen av kommunikation;
  • säker i kontakt med dricksvatten;
  • efter att limmet har hårdnat är det inte längre möjligt att lösa upp det i vatten;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • anslutning av material med olika struktur;
  • användarvänlighet - även en person utan erfarenhet kan hantera applikationen;
  • motståndskraft mot högt atmosfärstryck - högst 50 atmosfärer;
  • immunitet mot aggressiva ämnen, lösningsmedel, färger och oljor;
  • skyddar metall från frätande förändringar;
  • lång livslängd, som även i de värsta förhållandena varar upp till 4 år;
  • högtemperaturförening som inte bryts ner även vid temperaturer på + 300 ° C.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men allt är inte perfekt här heller. Med ett brett utbud av fördelar har tätningsmedlet fortfarande några nackdelar:

  • Kommunikationerna som fastställs av denna komposition är mycket svåra att koppla bort eller demontera. Ibland måste det värmas upp med direkt eld för att ta bort tätningsmedlet. Däremot rengörs ett vanligt tejp eller släp mycket enklare.
  • Högt pris. Ganska ofta vägrar konsumenterna att köpa ett anaerobt tätningsmedel på grund av det höga priset. Men om vi tar hänsyn till den tillräckliga konsumtionsekonomin för kompositionen, kommer de spenderade pengarna att vara motiverade
  • Tätningsmedlet från olika tillverkare kommer inte att vara identiskt, deras sammansättning kommer att skilja sig i volymen på den aktiva komponenten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste arbeta med tätningsmedlet strikt efter instruktionerna . Hantera inte våta leder, eftersom önskad effekt inte kan uppnås. Därför är det viktigt att torka arbetsytan helt och ta bort all fukt. Det finns också en begränsning i diametern på de bearbetade kommunikationerna - rören bör inte vara mer än 10 cm i diameter, bredare delar är svårare att bearbeta och tar längre tid att torka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Syrefria tätningsmedel används i stor utsträckning inom olika områden:

  • För låsning och tätning av trådar, byte av olika mekaniska anordningar. För närvarande är kompositionen det enklaste och mest pålitliga sättet att stärka gängade anslutningar mot effekterna av stötar, stötar och vibrationer. På grund av sin halvvätskekonsistens fyller den hela utrymmet helt och kan fördela lasten jämnt längs svängarna, vilket förhindrar läckage av gasformiga ämnen eller vätska.
  • För blockering och säkring av glidfogar. Detta inkluderar alla metallanslutningar som bussningar och lager. Syrefria geler tillåter delar att sitta med ett gap, utan kraftig deformering, samtidigt som den bibehåller den ultimata skjuvhållfastheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förstärkning av olika röranslutningar: flänsad och gängad. Till skillnad från mekaniska anordningar, som med tiden förstörs av vibrationer och påfrestningar, sönderfaller i en aggressiv miljö och förorenar det omgivande utrymmet, kan tätningsmedlet förbli i sitt ursprungliga tillstånd länge och fixera rörelementen ordentligt.
  • Impregnering av poröst material, svetsade sömmar och pressade produkter. Gelen tar perfekt bort små porer, sprickor och andra defekter inom svetsning, gjutning och pressning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Som nämnts tidigare härdar det anaeroba tätningsmedlet mycket snabbt. Men trots detta är det inte svårt att arbeta med det och även en nybörjare klarar det. För att uppnå önskad effekt behöver du bara följa instruktionerna för reglerna för användning av produkten, eftersom tätningsmedlet säljs färdigt att använda och inte behöver förberedas eller blandas med lösningsmedel. Det är bättre att helt rengöra arbetsytan i förväg och sedan avfetta den - detta kommer att stärka reaktionen och kompositionen blir mycket bättre.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner:

  • Vi tar behållaren med kompositionen och skakar noggrant och blandar därmed innehållet.
  • Vi öppnar behållaren och applicerar produkten runt anslutningens omkrets.
  • Därefter skruvar vi helt in de element som tätningsmedlet applicerades på.
  • Överskottet måste avlägsnas omedelbart utan att vänta på att kompositionen torkar.
  • Låt tätningsmedlet torka och lämna det i ungefär en halvtimme (gelén torkar på olika sätt, beroende på föreningens diameter och temperaturen i rummet) och kontrollera sedan den under ett tryck på 10 atmosfärer. Om omgivningens lufttemperatur inte når + 15 ° C måste tätningsmedlet värmas. Om det inte finns några läckor efter kontroll, kan du en dag senare utföra ett prestandatest under ett tryck på 40 atmosfärer.
Bild
Bild

För maximal bindning kan föreningen appliceras på båda ytorna, dvs inuti och utsidan . Men detta måste göras noggrant för att inte applicera för mycket tätningsmedel. Om plaströr bearbetas måste de behandlas med ett speciellt aktiveringsmedel före arbete. Ganska ofta ingår en pensel i behållaren, vilket förenklar applikationsprocessen avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Anaerobt tätningsmedel tillverkas och produceras av ganska många företag, så vissa svårigheter kan uppstå när man köper från en konsument. Några av de vanligaste och populära märkena för anaerobt tätningsmedel är:

Loctite . Företaget tillverkar både flytande tätningsmedel och tätningstrådar. De förhindrar läckage av gas eller vätska och ökar skarvens hållfasthet kraftigt. Priset på formuleringarna av detta märke beror på det område där de används och vilka egenskaper gelen har. Till exempel kostar det universella tätningsmedlet Loctite 577 1 760 rubel för 50 ml, medan Loctite 542, designat för små trådar, kostar något mer än 1 800 rubel för samma volym.

Bild
Bild

" Fånga nr 3 " - ett medelstark anaerobt tätningsmedel med en homogen tixotropisk konsistens och en blå färg utan några inneslutningar. Limmet är resistent mot ämnen som vatten, oljederivat, gas, hydraulvätska, etylenglykolföreningar, alkaliska och sura lösningar. Det används i arbete med alla metaller, oavsett närvaron av en skyddande beläggning. Exempel på tillämpning: ventilmekanismer, lock, tillbehör till förbränningsmotorer, tätning av nackar, montering av kommunikation (förvärmning, gastillförsel, vattentillförsel), VVS. Den tål högt tryck och vibrationer bra. Kostnaden är 300 rubel. Analog från Loctite under nummer 243.

Bild
Bild

SantechMaster . Det inhemska företaget producerar en röd och blå komposition i form av en gel, som levereras med en pensel. Den används främst vid arbete med gas- och vattenanslutningar upp till 5 cm. I ett rum med rumstemperatur (18-19 ° C) kan den monterade ledningen testas redan 15 minuter efter montering under ett tryck på 0,5 atmosfär. Efter 60 minuter kan den ökas till 10 atmosfärer, och på en dag upp till 40. Tätningsmedlet är instabilt för frostskyddsmedel, bensin, alkohol, högt tryck och temperatur. En flaska med cirka 15 ml material kostar minst 150-200 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Siseal " - tätningsmedel från företaget Manta Ecologica. Det används också oftast i befästningar av tekniska system: VVS, gas och vatten. Låt oss arbeta med dricksvatten. Härdningstiden beror också på rumstemperaturen. Det är ett medelstark lim, men produkten med prefixet "S" (röd) är redan ett starkt tätningsmedel som måste värmas upp med en hårtork eller ficklampa för demontering. Vid demontering kräver det inte ytterligare uppvärmning. I grund och botten är alla andra egenskaper standard. Kostnaden för en flaska på 100 ml är cirka 800 rubel.

Bild
Bild

Permatex . Tätningsmedel från detta företag är främst konstruerade för flänsen, vilket garanterar fyllning av minsta grovhet och absolut kontakt mellan de parande ytorna. Efter åtdragning av bultarna kommer föreningen att förskjuta all luft och förvandlas till plast, vilket är mycket hållbart. Som nämnts ovan används lim oftast för flänsanslutningar av växellådan, sediment, i cylinderblocket och tätar små luckor mellan metallelement. Användningen av blandningen kommer att öka vridmomentindikatorn, ersätta den extra åtdragningen av fästelementen, skydda mot korrosion och underlätta ytterligare demontering. Det fördelar också lasten jämnt över hela ytan och gör överföringen av krafter mellan delar mer exakt, skyddar mot smuts och förenklar processen med att installera mellanlägg på vertikala ytor. En flaska på 50 ml kommer att kosta konsumenten cirka 700 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Quickseal 728 - Medelstark syrefritt gellim. Används för att fästa anslutningar av hydrauliska och pneumatiska kraftmekanismer. Tätningsmassan tätar trådarna på metalldelar och skyddar dem mot mekaniska skador och vibrationsvågor. Kräver uppvärmning när den tas bort. Egenskaper för polymerisation: limmet härdar i ett temperaturintervall på + 20-25 ° C, och ju lägre temperaturen i rummet är, desto långsammare tätningsmedlet hårdnar. Materialet används inte för armerade plastelement, syreutrustning och system eller föreningar med stark oxidation. Uteslutande utformad för vanliga metallkonstruktioner. Innan arbetet måste ytan rengöras och avfettas. Kostnaden för flaskan är 800 rubel.

Bild
Bild

tips och tricks

Om det blir nödvändigt att separera de fasta delarna kan tätningsmedlet avlägsnas omedelbart efter arbete eller en tid efter härdning. För demontering behöver du en justerbar skiftnyckel och en hårtork om kompositionen är stark.

Borttagningsinstruktioner:

  • vi slår på konstruktion hårtork och riktar en varm luftström till sömmen;
  • vänta tills massan börjar smula och ta sedan bort den med en vanlig trasa;
  • med en justerbar skiftnyckel och demontera anslutningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ingen anledning att helt rengöra resten, ett nytt lager kan appliceras direkt över det gamla.

Tänk på följande när du väljer tätningsmedel:

  • driftsförhållanden för anslutningen;
  • alla trådfunktioner;
  • vid vilken temperatur gelén kommer att användas;
  • vad är kraven för styrkan i den framtida anslutningen;
  • hur ofta kommer det att vara nödvändigt att demontera anslutningarna;
  • vilket material tråden är gjord av.

Rekommenderad: