Trådtätningsmedel: Tätning Av Rörfogar I VVS, VVS -produkter För VVS, Loctite -produktion

Innehållsförteckning:

Video: Trådtätningsmedel: Tätning Av Rörfogar I VVS, VVS -produkter För VVS, Loctite -produktion

Video: Trådtätningsmedel: Tätning Av Rörfogar I VVS, VVS -produkter För VVS, Loctite -produktion
Video: Loctite 577 and 55 Review Honest Reviews 2024, April
Trådtätningsmedel: Tätning Av Rörfogar I VVS, VVS -produkter För VVS, Loctite -produktion
Trådtätningsmedel: Tätning Av Rörfogar I VVS, VVS -produkter För VVS, Loctite -produktion
Anonim

Trådtätningsmedlet är utformat för att göra skarvarna i gas-, värme- eller VVS -rör så täta som möjligt. När du väljer ett lämpligt alternativ är det värt att överväga alla funktioner i trådtätningsmedel, navigera bland alla typer, med tanke på både de gammaldags förseglingsmetoderna och användningen av moderna anaeroba geler.

Bild
Bild

Särdrag

När man påbörjar en större översyn tänker många på rörens täthet i sista hand, men förgäves. Det beror trots allt på hur stor sannolikhet är att allt kan förstöras av en oväntad läcka. Detta gäller särskilt när rören går nära dyr utrustning: på så sätt blir skadan på familjens budget mer än påtaglig. Många hittar dock de enklaste lösningarna genom att använda improviserade medel för att täta tråden: bogser, trådar, plasticine. Allt detta ger inte den nödvändiga isoleringen. Och det är här det är dags att ägna särskild uppmärksamhet åt professionella trådtätningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella material inkluderar fumband, teflontrådar och anaeroba geler . Det är värt att uppehålla sig mer i det senare. Nyligen har de använts oftare än andra, eftersom de ger en optimal nivå av vidhäftning av rör, vilket helt tätar gängan. Ett korrekt applicerat anaerobt tätningsmedel tål 50 atmosfärer av tryck, för att inte tala om vibrationsbelastningar. I allmänhet är ett sådant tätningsmedel det bästa valet för hushållsbruk, och i professionella anläggningar fungerar det lika bra.

Bild
Bild

Huvuddragen i anaerob gel är att den börjar stelna först när muttern eller fogen dras åt och luftåtkomst till tätningsmedlet blockeras. Som ett resultat uppnås anslutningen, kan man säga, monolitisk, och praktiskt taget kan inga mekaniska ansträngningar bryta den. Endast ultrahöga temperaturer hjälper, som bara kan erhållas med specialverktyg (till exempel en konstruktion hårtork). Det är säkert att säga att värmerör också kan tätas med en gel, och ledernas hållbarhet kommer att vara på en höjd trots temperaturfallet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du applicerar anaerob gel enligt alla regler, kommer den att pågå från 5 år eller längre . Om tekniken inte har följts ordentligt är den garanterade livslängden bara ett år. Men även ett års garanti är mer än vad som kan förväntas med hjälp av icke-professionella verktyg och material. Många klagar på att anaeroba bindemedel är för dyra (genomsnittspriset varierar från 1 500 till 2 000 rubel för ett 50 ml rör), men praxis visar att sådana tätningsmedel är värda sina pengar, eftersom reparationer i så fall kommer att kosta mycket mer. Dessutom är gelen ekonomisk, och det är fullt möjligt att ett sådant rör kommer att räcka för att täta alla VVS- och kommunikationsrör i lägenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således är det säkert att säga att populariteten för anaeroba tätningsmedel beror just på deras egenskaper.

Visningar

På grundval av anaeroba tätningsmedel är indelade i de baserade på oligomerns sammansättning och baserade på polymerer av akrylgruppen. Både de och andra har liknande egenskaper: de tål högt tryck, utsätts inte för negativ påverkan av mekanisk påfrestning osv. Skillnaden är bara viktig för professionella kemister, byggnadsspecialister uppmärksammar inte denna parameter när de väljer.

Det är mycket viktigare att separera tätningsmedlen enligt fixeringsgraden . Det finns alternativ för starkt håll, medium (universal) och låg.

Bild
Bild

Låg retentionsmedel används när en rördiameter med liten diameter ska tätas. Klämman tål inte vibrationer och vibrationer bra, och själva röret kan enkelt vridas med hjälp av improviserade verktyg. Detta gör användningen av ett tätningsmedel med låg hållbarhet ett utmärkt val när du bara behöver ansluta rören tillfälligt och planerar att demontera dem inom en snar framtid. Du kan använda denna typ för långvarig användning, men under förutsättning att den gängade anslutningen inte kommer att utsättas för betydande belastning under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medium fixeringspasta och geler används oftast i vardagen . De är lämpliga för tätning av värmesystem, gasledningar, vattenförsörjningssystem och deras användning är helt ofarlig och förändrar inte dricksvattnets kvalitet. Det är därför tätningsmedel av denna typ kallas universella. De fixerar tråden ordentligt, men det är möjligt att demontera fogen i framtiden, bara för detta kommer det att vara nödvändigt att använda specialutrustning. Låset tål de belastningar som produceras av batterier, vattenledningar och VVS.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stark fixering i en hemmiljö behövs inte. Sådana tätningsmedel håller ihop rören för alltid och ytterligare demontering är omöjlig. De används som regel i industriell produktion: fabriker, fabriker, i arrangemanget av stadens avloppsnät. Dessa klämmor är mycket dyrare än hushållsklämmor och kräver särskild kunskap och färdigheter när du arbetar med dem, eftersom du måste agera snabbt och exakt. Anslutningen visar sig vara oskiljbar och i framtiden, om det behövs, måste fogen sågas.

Bild
Bild

Vanligt använda tätningsmedel för mediumhållare klassificeras också . I detta fall är klassificeringskategorin graden av läkemedlets viskositet. Ju finare och oftare tråden, desto tunnare måste tätningsmedlet vara så att det optimalt kan fylla hela luftrummet i fogen. Den maximala rördiametern för vilken anaeroba geler och pastor produceras är 4 cm. Stora rör förseglas på andra sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Det viktigaste kriteriet genom vilket man omedelbart kan dra en slutsats om vad tätningsmedlet används till och vilka egenskaper det har är färg. Anaeroba trådtätningar finns i flera färger.

Bild
Bild

Blå

Normalt är blå anaeroba tätningsmedel endast lämpliga för metallrör och beslag. Fogen visar sig vara resistent mot alla slags påverkan, vare sig det är vatten, gas, frostskyddsmedel, bensin och liknande. Den blå hållaren är en tätning av hög kvalitet som bara nyligen har använts i hemmet. Tidigare var den endast tillgänglig i industriell produktion, till exempel vid konstruktion av försvarsstrukturer, missiler, rymdskepp. Ansökan begränsas endast av rörens diameter: den får inte överstiga två centimeter. Demontering kan göras utan specialutrustning genom att applicera medelstora mekaniska krafter.

Bild
Bild

Röd

Röda tätningsmedel behövs för att täta slitna, slitna trådar. Röda tätningsmedel används också för tätning av järnmetallrörskarvar. Röda klipp klämmer fast snabbare än andra, men detta påverkar inte deras hållfasthetsegenskaper på något sätt. De är motståndskraftiga mot högt tryck och extrema temperaturer. Diametern på rör som kan tätas med denna anaeroba gel är högst 3 cm. Demontering kräver definitivt uppvärmning av korsningen. Vid reparation är det inte nödvändigt att ta bort överflödigt trådtätningsmedel, du kan applicera en ny kappa direkt ovanpå dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grön

Det gröna tätningsmedlet tillhör de låghållfasta sorterna. Den är lämplig för tillfällig anslutning av både plast- och metallrör. När du demonterar det krävs ingen ansträngning: det räcker att ta bort anslutningen, som vanligt. Tillverkare säger att det är liten skillnad mellan blått och grönt, men så är inte fallet. Blått är resistent mot alla slags influenser, vibrationer, som inte kan sägas om grönt. Den gröna hållaren kan användas för att täta rör upp till 3,81 cm (1,5 tum) i diameter. Den viktiga punkten är att trådarna inte får skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Anaeroba tätningsmedel uppfanns på 1950 -talet i USA och användes ursprungligen endast i industriområden. Senare kom de till Sovjetunionen, och med industrikomplexets nedgång försökte tillverkarna av tätningsmedel att popularisera sina produkter och hitta nya applikationer för dem. Så anaeroba geler och pastor migrerade till konstruktion.

Det var ursprungligen förbjudet att använda dem vid tätning av vattenledningar ., eftersom man trodde att deras kontakt med vatten förgiftar det, och att vattnet inte kan drickas i framtiden. Ytterligare studier har emellertid visat att föreningarna som används i anaeroba fixeringsmedel är helt säkra.

Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande används trådtätningsmedel på flera områden

  • Vattentillgång . Vattenledningar i lägenheter och hus förseglas med en anaerob gel. De är inte lämpliga för isolering av rör som ligger på gatan på grund av omöjligheten att täta stora diametrar. Klämmorna är också lämpliga för isolering av avloppsrörskarvar, eftersom de tål högt vattentryck. Bättre att använda blå tätningsmedel.
  • VVS . Vatten tillförs VVS med hjälp av rör, vars anslutning också måste göras lufttät. För detta används åter ett tätningsmedel som är resistent mot höga temperaturfluktuationer. Detta är särskilt viktigt, till exempel när du ansluter en tvättmaskin. Var noga med att se till att klämman är lämplig för tätning av plaströr.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Uppvärmning . Liksom i det föregående fallet måste tätningsmedlet tåla temperaturfluktuationer, samt vara resistent mot uppvärmningsfrost och andra kemiska föreningar. Om sovjetiska gjutjärnsradiatorer är isolerade, är det nödvändigt att endast använda röda sorter av anaeroba geler, eftersom andra inte är utformade för att arbeta med järnmetaller.
  • Gasledning . Här är rörens täthet särskilt viktigt, eftersom ett gasläckage kommer att leda till skador på egendom genom en explosion. Du kan också förlora ditt liv. Du kan inte använda grönt tätningsmedel, bara blått. Det är inte heller lämpligt att använda rött, eftersom det kommer att vara omöjligt att demontera det om det behövs. Det är bäst att anförtro förseglingen av gasledningar till proffs för att undvika eventuella misstag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Efter att ha granskat den teoretiska informationen om anaeroba trådtätningsmedel kan du sammanställa en lista över deras positiva och negativa egenskaper. Eftersom det finns många gånger fler fördelar än nackdelar, bör du börja med de första.

Fördelarna är flera

  • Hög värmekapacitet på lederna. Tätningsmedlet kommer inte att brytas ner även om det utsätts för starka temperaturfluktuationer. Normalt varierar den tillåtna nivån mellan -200 grader och +300 grader. Allt detta tillåter användning av flytande anaeroba geler vid anslutning av värmeradiatorer eller vattenledningar med varmt vatten.
  • Hållbarhet och styrka. Fogen sönderfaller inte, kommer inte att spricka under påverkan av mekaniska belastningar eller vibrationer, så du kan vara lugn över att röret kan läcka på grund av att vattnet släpptes igenom rören lite mer intensivt.
Bild
Bild
  • Sparande. På lång sikt visar det sig spara på reparation och förnyelse av tätningsmedlet på rörfogarna. Dessutom är kompositionen i sig också ekonomisk under drift. Det kommer bokstavligen att behöva en droppe för att bearbeta en hel tråd.
  • Kemisk resistans. Denna funktion är en av dem som påverkade populariseringen av anaeroba tätningsmedel. Till skillnad från improviserade material och vissa professionella material tål geler och pastor med anaeroba egenskaper lätt effekterna av kemiska föreningar och ämnen som bensin, frostskyddsmedel och liknande.
  • Brist på vattenlöslighet. Efter att ha klarat polymerisationsprocessen löses inte tätningsmedlet upp med vatten, löses inte upp i det, så det kan säkert användas vid tätning av vattenrör, utan rädsla för att tätningsmedlet med tiden kommer att lösas upp helt och röret läcker.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Mångsidighet. Det betyder att hållaren kan användas när du arbetar med olika material, inklusive i fall där en del är gjord av ett material och den andra är gjord av ett annat. Så det vanligaste exemplet är anslutningen av ett plaströr med ett metallrör.
  • Förmåga att motstå högt tryck. Motståndskraft mot tryck bör tas ut som en separat funktion, eftersom det oftast är av intresse för köpare. Fogar behandlade med ett anaerobt tätningsmedel tål ett tryck på 40-50 atmosfärer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de listade fördelarna har verktyget också ett antal nackdelar

  • Korrelation med temperaturer. Hällpunkten bör vara mellan 15 och 25 grader. I ett för kallt rum kommer polymerisationstiden för tätningsmedlet att öka kraftigt och dess egenskaper kan förändras.
  • Diameterbegränsning. Det är omöjligt att hitta en anaerob gel som kan appliceras på rör med en diameter på mer än 4 cm utan att förlora den största delen av dess tekniska egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Beroende på ytrenhet. Innan fixeringsmedlet appliceras måste ytan vara ordentligt förberedd: rengör, avfett och torka. Annars är det inte möjligt att täta fogen helt.
  • Svårighet att demontera. Endast tillfälliga gröna tätningsmedel kan tas bort manuellt. Blues kommer att behöva specialutrustning som en hårtork. Det är i allmänhet omöjligt att demontera de röda: röret måste sågas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Det är värt att nämna i förväg att anaeroba geler och pastor finns i en färdig att använda form. Det är inte nödvändigt att dessutom framställa lösningar och kompositioner. Behållaren som de säljs i är utformad för att läkemedlet ska appliceras direkt från det, även om du kan använda alla typer av borstar om det är bekvämare.

Arbetsordningen

  • Ytan rengörs noggrant. Alla spår av rost, korrosion tas bort. Om det finns spår av gammalt tätningsmedel på applikationsstället är det inte nödvändigt att helt ta bort det: små partiklar påverkar inte tätningens kvalitet på något sätt. Om röret är nytt är det tillräckligt att gå längs tråden med en stålborste för att förbättra vidhäftningsegenskaperna.
  • Den rengjorda ytan avfettas. För detta är alla typer av kompositioner lämpliga, till exempel white spirit. Avfettning måste göras noggrant, utan att missa ett enda gap. Det är viktigt att den anaeroba gelén fäster väl. En speciell aktivator måste appliceras på plasttråden.
Bild
Bild
  • Därefter framställs själva kompositionen. Röret skakar bra. Först då kan paketet öppnas.
  • Tätningsmedlet appliceras på fogen med ett tjockt lager längs hela tråden. Vissa mästare rekommenderar att applicera kompositionen endast för några varv, eftersom detta inte påverkar skarvens täthet i hög grad, men om du bearbetar ett rör som kommer att vara under högt tryck i framtiden är det bättre att inte riskera det. För optimal tätning appliceras tätningsmedlet inte bara från fogens utsida utan också från insidan: på detta sätt kan en optimal effekt uppnås.
  • Dra åt anslutningen efter applicering av gelén. För att göra detta behöver du inte utöva överdriven kraft, bara dra åt för hand. Om tätningsmedlet har kommit ut samlas det upp med en servett. Kompositionen fryser inte i luft, så tätningsmedlet kan återanvändas genom att applicera på en annan förening.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Därefter kontrolleras fogen för täthet. För att göra detta, efter 15-25 minuter, måste du skapa ett lätt tryck på 10-15 atmosfärer genom att släppa in vatten eller gas. Om allt är i ordning måste du vänta tills det härdar helt.
  • Full polymerisation sker på en dag. Efter denna tid utförs ett andra test, men trycket bör redan vara 40 atmosfärer. Om allt fungerar som det ska kan du använda rör. Om inte, demontera och återförslut.
Bild
Bild
  • Om det är nödvändigt att demontera fogen, kommer arbetsordningen att vara följande:

    1. flödet av varm luft från konstruktionens hårtork riktas till korsningen;
    2. ögonblicket väntas när hållaren förvandlas till smulor;
    3. anslutningen demonteras med en nyckel;
    4. resterna av anaerob gel eller pasta avlägsnas med en trasa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha gjort allt arbete korrekt kan du inte oroa dig för den gemensamma tjänstens hållbarhet.

Tillverkare

Du kan argumentera länge om vilken tillverkare som är bättre, så det enklaste är att hänvisa till recensioner. Flera märken får de mest positiva betygen.

  • Loctite . Ett universellt lim från en kinesisk tillverkare, men många användare noterade att konstant underhåll av locket krävs.
  • Försluta . Produkter från Italien håller hög kvalitet och är enkla att använda. Det finns en garantitätning, som sticker ut som en fördel, eftersom det är möjligt att kontrollera hur tätt förpackningen är.
  • Abro . Ett av få tätningsmedel som kan användas vid negativa temperaturer - upp till -20 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Mannol . Detta alternativ har en av de längsta hållbarhetstiderna, men det är omöjligt att arbeta med det i ett slutet rum på grund av den skarpa lukten.
  • Wurth . Denna tysktillverkade hållare anses vara av högsta kvalitet. Trots den höga kostnaden är den populär.
  • Tangit Uni Lock . Tillverkare från Vitryssland. Specialiserade geler finns tillgängliga för både plast och metall.
  • Siseal . Anaeroba geler av detta märke används ofta. Säljs i behållare på 100 g.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Professionella hantverkare delar flera tips, hur man gör förseglingen av gängade anslutningar så enkla och hållbara som möjligt.

  • Var inte rädd för att det härdade tätningsmedlet kommer ut från insidan av röret. Det kommer inte att frysa och under driften av vattentillförselsystemet kommer det helt enkelt att tvättas av med vatten. Anaeroba geler är helt ofarliga, men det är fortfarande bäst att lämna kranen öppen ett tag så att överflödigt tätningsmedel tas bort helt.
  • Vid skruvning av anslutningar som behandlats med trådtätningsmedel är det inte nödvändigt att dra åt gängorna med skiftnycklar. Den maximala ansträngningen för händerna kommer att vara tillräckligt, men du måste verkligen slå in den med full kraft.
Bild
Bild
  • Om röret är ömtåligt behöver du inte försöka lossa fogen som behandlats med tätningsmedel. Använd värme omedelbart. 170 grader kommer att räcka.
  • Om möjligt är det bäst att undvika att använda tillfälliga tätningsmedel. Att ta isär anslutningarna kommer att ta mycket tid och ansträngning, vilket inte lönar sig fullt ut. Det är bäst att använda sig av trådtätningsmedel eller lin för tillfälligt bruk.

Rekommenderad: