Tätningsmedel Spatel: Inställd För Injektering Med Silikon Och Annat Tätningsmedel. Gummi Och Andra Nivelleringsspartlar. Hur Man Använder?

Innehållsförteckning:

Video: Tätningsmedel Spatel: Inställd För Injektering Med Silikon Och Annat Tätningsmedel. Gummi Och Andra Nivelleringsspartlar. Hur Man Använder?

Video: Tätningsmedel Spatel: Inställd För Injektering Med Silikon Och Annat Tätningsmedel. Gummi Och Andra Nivelleringsspartlar. Hur Man Använder?
Video: Tradetiler Tip: How to apply Silicone with Professional Results 2024, April
Tätningsmedel Spatel: Inställd För Injektering Med Silikon Och Annat Tätningsmedel. Gummi Och Andra Nivelleringsspartlar. Hur Man Använder?
Tätningsmedel Spatel: Inställd För Injektering Med Silikon Och Annat Tätningsmedel. Gummi Och Andra Nivelleringsspartlar. Hur Man Använder?
Anonim

Utan tätning och professionell täckning av sömmar och fogar finns det inget sätt att göra högkvalitativ installation av olika typer av efterbehandlingsmaterial, liksom vissa strukturer av extern och intern typ vid utförande av vissa byggnadsarbeten. Nyligen har hermetiska föreningar baserade på polyuretan, silikon och akryl blivit mycket populära på grund av deras mångsidighet och användarvänlighet. För deras tillämpning används en speciell enhet - en spatel för ett tätningsmedel. Låt oss försöka ta reda på vilken typ av verktyg det är och hur man använder det för att applicera ovanstående föreningar på olika ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och krav

Spateln är ett litet, praktiskt och lättanvänt verktyg som passar lätt i din hand. En plast, gummi eller någon annan spatel är en platta med en viss form med flera skåror längs kanterna. Deras närvaro gör det möjligt att skapa tätningssömens kontur, för att ge den en rundad eller kantad form.

Enheten i fråga används också inte bara för att bilda sömmar, utan också för att ta bort överflödigt material från ytan, vilket visas exakt när de komprimeras.

En vinklad eller annan ledspackel har ett antal användbara egenskaper:

  • liten storlek , tack vare vilken den kan placeras för förvaring var som helst;
  • varaktighet och möjligheten till upprepad användning;
  • mångsidighet , eftersom den kan användas inte bara för att anpassa och skapa hörn av den inre och yttre typen, utan också för att ta bort överflödigt material från ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det måste sägas att sådana enheter kan delas in i kategorier enligt följande kriterier:

  • form och storlek;

  • material som de är gjorda av.

Låt oss säga några ord om vart och ett av kriterierna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form och storlek

Tillverkare producerar modeller av spatlar för injektering av leder i olika former, vilket gör att du kan välja den mest praktiska lösningen för ett visst fall. Oftast finns det modeller på marknaden som är fyrkantiga eller liknande i form med utstick på varje sida . Hörnen är fasade i cirka 45 grader och har ett extra utsprång. En sådan enkel design kan avsevärt öka enhetens effektivitet och göra den så praktisk som möjligt.

Med ett sådant verktyg kan du göra sömmar som har olika konturer, höjder, tjocklekar och andra egenskaper.

Anteckna det Det finns ofta en liten fördjupning i mitten av murslevaren, vilket gör det enkelt att hålla i verktyget . De skarpa kanterna på spateln gör att den kan glida mjukt över den behandlade ytan, samtidigt som den gör det möjligt att fästa mycket tätt på beläggningen och enkelt ta bort överflödigt tätningsmedel.

Det finns också andra modeller. Till exempel är triangulära spatlar efterfrågade mycket. De är praktiska att använda i fall där det är nödvändigt att täta fogen på platser som kan karakteriseras som svåråtkomliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av enhet låter dig helt enkelt ta bort överflödigt tätningsmedel och samtidigt säkerställa sömmens kontinuitet.

Efter tillverkningsmaterial

Detta kriterium är mycket viktigt, för här kommer inte bara spatelens hållbarhet att vara en viktig punkt. Materialet bör väljas på ett sådant sätt att så att tätningsmedlet inte fastnar på spatelytan och enkelt kan tas bort … Men i praktiken visar det sig ofta att spateln fortfarande behöver behandlas med ett visst ämne. Till exempel, för att öka effektiviteten hos en silikonmodell, är det bättre att smörja in den med tvålvatten i förväg.

Om vi pratar specifikt om material, är modeller gjorda av gummi och silikon den idealiska lösningen på grund av deras höga elasticitet. Dessutom är de mindre benägna att spricka och behålla sitt ursprungliga utseende perfekt. Men spatlar gjorda av gummi och plast är inte så praktiska. Orsaken är känslighet för deformation. Men de har också en fördel - ökad densitet, varför många hantverkare föredrar att arbeta med dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

När behövs spateluppsättningar?

En uppsättning spatlar kan vara till nytta när byggnadsarbeten utförs hela tiden. Om en person är en professionell byggare eller efterbehandlare, kan han köpa en uppsättning, som vanligtvis innehåller 10-11 typer av spatlar . I princip är de utformade för att användas av proffs.

Och om reparationen bara görs hemma, är det lättare att köpa en uppsättning med 3-4 armaturer .… Det här alternativet blir bättre eftersom det finns olika modeller där det inte finns några handtag eller de är. Du kan hitta kit där det finns armaturer från olika material. Till exempel från gummi, gummi och plast. I det här fallet kommer en person att kunna hitta det lämpligaste verktyget för sig själv eller en viss plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ändå är det viktigaste kriteriet för att köpa en uppsättning arbetsskalan. Ibland är det faktiskt så litet att köp av en spatel bara är slöseri med pengar.

Tillverkare

Om vi pratar om tillverkare av spatlar och liknande enheter, ska det sägas att både inhemska och utländska märken är representerade på marknaden. Bland inhemska företag är det värt att nämna märken som t.ex. " MasterPlast", "Polytex South", "Our Instrument ". Dessutom är ett stort antal verktyg som produceras i vårt land inte märkta av någon anledning. För det mesta gör inhemska spatlar ett bra jobb med det ansvar som tilldelas dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om produkter från utländska tillverkare, så finns det många av dem på marknaden. Särskilt kännetecknas av spatelernas kvalitet det belgiska märket Soudal, Startul Master -företaget från Polen, det polska företaget TOPEX, de tyska företagen OTTO Fugenfux och Storch … De flesta av ovanstående modeller kännetecknas inte bara av den höga kvaliteten på utförandet, utan också av de material som används för deras tillverkning, vilket säkerställer spatlarnas hållbarhet. Det ska nämnas att det finns många produkter och företag från Kina på hemmamarknaden . Men deras kvalitet blir något sämre än produkterna från europeiska och ryska tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Om vi pratar om hur man väljer en spatel för silikon eller något annat tätningsmedel, bör du först vara uppmärksam på materialet. Som nämnts ovan kan kategorin av inventarier i fråga göras från:

  • sudd;
  • silikon;
  • sudd;
  • plast.

Beroende på vilken yta som ska behandlas kan denna eller den lösningen vara mer effektiv än andra. Detsamma bör sägas om att det andra viktiga kriteriet är ytan som ska bearbetas. Om det är mer eller mindre mjukt kan du använda en spatel av ett hårdare material, och om det är hårt, tvärtom.

Den tredje viktiga punkten är vilken typ av tätningsmedel som ska användas. Olika typer av material har olika densiteter och viskositeter. Detta måste också beaktas när du väljer en spatel.

Bild
Bild
Bild
Bild

För silikontätningsmedel kan en plastspatel vara den bästa lösningen på grund av dess hårdhet.

En annan viktig aspekt skulle vara lättnad själva spateln. Detta eller det här alternativet kan visa sig vara ett avgörande ögonblick, som gör att du kan applicera en vacker och jämn söm som kompletterar designen och inredningen i rummet där arbetet kommer att utföras.

Nästa viktiga punkt är bearbetad yta . Till exempel, när du arbetar med trä, är det bättre att använda ett gummi- eller silikonverktyg. Detta förhindrar att träet repas vid applicering av tätningsmedlet.

Den sista viktiga faktorn som kan påverka valet av ett visst instrument - otillgänglighet för den plats som kommer att behöva bearbetas … Om det verkligen är svårt att komma åt, kommer måtten på själva instrumentet, liksom dess yta, att spela in.

Bara med hänsyn till alla ovanstående faktorer kan du välja den perfekta lösningen för varje specifikt fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Sömmar av tätningsmedel är ett bra alternativ till plasthörn för kakel . Det senare passar vanligtvis inte särskilt tätt till kaklet, varför skräp och vatten kommer dit. Och hörnet med injekteringsbruk börjar spricka med tiden. Genom att applicera ett tätningsmedel och en specifik spatel kan detta problem lösas. För att göra detta, beväpna dig med ett silikonfogmedel av lämplig färg och skär av näsan i en vinkel på 45 grader. Diametern bör väljas något större än sömmens bredd, vilket måste göras.

Beväpnad med dem bör du först kontrollera tillståndet på ytan där tätningsmedlet ska appliceras. Det måste vara rent. Dessutom ska den inte vara våt. Nu, med hjälp av en pistol, är det nödvändigt att pressa ut tätningsmedlet längs hörnet med ett jämnt lager.

Därefter måste du fukta ytan med en separator. Detta är nödvändigt så att det inte fastnar på onödiga platser när överflödigt tätningsmedel tas bort. Avdelaren kan tillverkas med vatten och vanlig tvål. Bättre om det är flytande. Proportionerna ska vara ungefär desamma som när du skapar tvålbubblor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd sedan en spatel och ta försiktigt bort överflödigt tätningsmedel. Under borttagningsprocessen är det nödvändigt att rengöra spateln då och då. Överskott av tätningsmedel måste avlägsnas i en speciell behållare.

Vid detta är sömmen klar, och det återstår bara att låta den torka.

Låt oss säga hur du kan göra ett yttre hörn av silikon med ett tätningsmedel. Tekniken är lämplig för korta hörn. Långa kommer att bli bättre gjorda av speciella hörn.

Först måste du limma maskeringstejp med en tjocklek på 2-3 millimeter från hörnkanten. Därefter bör du applicera silikonfog på hörnet. När detta är gjort är det nödvändigt att försiktigt avlägsna överflödigt tätningsmedel med en spatel. I detta speciella fall är det inte nödvändigt att fukta tätningsmedlet med separatorn. Och också, utan att vänta på att ämnet börjar härda, är det nödvändigt att ta bort maskeringstejpen. Detta slutför skapandet av det yttre hörnet med ett tätningsmedel och en spatel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se krävs inga speciella färdigheter helt enkelt för korrekt användning av spateln i detta fall.

Rekommenderad: