Tätningsmedel Av Polyuretan: Enkomponentslim För Tätning Av Skarvar, Förbrukning Av Vattentäta Produkter Per 1 M, Egenskaper Och Applicering Av Izhora-produkter

Innehållsförteckning:

Video: Tätningsmedel Av Polyuretan: Enkomponentslim För Tätning Av Skarvar, Förbrukning Av Vattentäta Produkter Per 1 M, Egenskaper Och Applicering Av Izhora-produkter

Video: Tätningsmedel Av Polyuretan: Enkomponentslim För Tätning Av Skarvar, Förbrukning Av Vattentäta Produkter Per 1 M, Egenskaper Och Applicering Av Izhora-produkter
Video: 5 Способов монтажа ламината на стену. Разбираем от А до Я. Выбираем самый лучший 2024, April
Tätningsmedel Av Polyuretan: Enkomponentslim För Tätning Av Skarvar, Förbrukning Av Vattentäta Produkter Per 1 M, Egenskaper Och Applicering Av Izhora-produkter
Tätningsmedel Av Polyuretan: Enkomponentslim För Tätning Av Skarvar, Förbrukning Av Vattentäta Produkter Per 1 M, Egenskaper Och Applicering Av Izhora-produkter
Anonim

Tätningsmedel av polyuretan är efterfrågade bland moderna konsumenter. De är helt enkelt oersättliga i de fall det är nödvändigt att täta en mängd olika material med hög kvalitet och tillförlitlighet. Det kan vara trä, metall, tegel eller betong. Sådana kompositioner är både ett tätningsmedel och ett bindemedel samtidigt. Låt oss lära känna dem bättre och ta reda på vilka för- och nackdelar som finns med dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Fram till mitten av förra seklet förseglades olika fogar med gummi eller kork. På den tiden var dessa material ganska dyra och människor letade efter billigare alternativ.

De första experimenten med syntes av polyamider började i USA men framgång i denna fråga uppnåddes av tyska forskare som också deltog i nya utvecklingar. Så här framträdde de populära materialen idag - polyuretaner.

För närvarande är tätningsmedel av polyuretan bland de mest utbredda och efterfrågade. Sådana material säljs i varje butik av bygg- och efterbehandlingsmaterial, vilket indikerar deras tillgänglighet.

Bild
Bild

De flesta köpare väljer polyuretanformuleringar, eftersom de har många positiva egenskaper.

Låt oss bekanta oss med några av dem:

  • Polyuretantätningen är mycket elastisk. Den når ofta 100%. Det är väldigt lätt att arbeta med en sådan komposition.
  • Sådana blandningar har utmärkt vidhäftning till många typer av material. De passar sömlöst på betong, tegel, metall, trä och till och med glas. Dessutom är god självhäftning inneboende i polyuretanbaserade tätningsmedel.
  • Sådana kompositioner är hållbara. De är inte rädda för hög luftfuktighet eller aggressiva UV -strålar. Inte alla bindande material kan skryta med sådana egenskaper.
Bild
Bild
  • Polyuretantätningsmedel kan väljas säkert också eftersom det perfekt klarar sin huvuduppgift. Denna byggnadsblandning garanterar utmärkt tätning och vattentätning av de nödvändiga delarna under ganska lång tid.
  • Dessutom är temperaturfall inte fruktansvärda för tätningsmedel av polyuretan. Den tolererar lätt exponering för temperaturer under noll ner till -60 grader.
  • En liknande komposition kan användas när som helst på året. Det kan till exempel vara vinter med kall omgivande luft. Under sådana förhållanden kommer tätningsmedlet fortfarande lätt att falla på en eller annan bas, så reparationsarbete behöver inte skjutas upp till en varmare period.
Bild
Bild
  • Polyuretantätningen droppar inte. Naturligtvis sker denna egenskap i fall där det applicerade lagret inte överstiger 1 cm i tjocklek.
  • Denna komposition ger minimal krympning efter att polymerisationen är klar.
  • Tätningsmedel av polyuretan är också bekvämt eftersom det torkar på kortast tid och härdar ganska snabbt.
  • Det polyuretanbaserade tätningsmedlet kan vara färgat eller färglöst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera miljövänligheten hos moderna tätningsmedel av polyuretan. Dessa material innehåller inte farliga och skadliga ämnen som frigörs under påverkan av höga temperaturer. Tack vare denna fördel kan tätningsmedel av polyuretan användas utan rädsla vid arrangemang av bostadslokaler - bad, kök

  • Om luften innehåller fukt, polymeriseras ett sådant tätningsmedel under dess verkan.
  • Polyuretanföreningar är inte känsliga för rost.
  • Sådana material är inte rädda för mekaniska skador.

När de utsätts för yttre påverkan tar de snabbt sin tidigare form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att det polyuretanbaserade tätningsmedlet i många egenskaper liknar polyuretanskum under dess torkningsprocess, eftersom det polymeriserar på kortast möjliga tid och blir hårt.

I sammansättningen av moderna tätningsmedel finns en sådan komponent som polyuretan med en enkomponentsstruktur . Även i butiker kan du hitta tvåkomponentsalternativ som har förbättrade tätningsegenskaper.

Bild
Bild

Som du kan se har sådana byggnadsblandningar många fördelar. Emellertid har tätningsmedel av polyuretan sina egna svagheter.

Du bör också bekanta dig med dem om du måste arbeta med dessa material:

  • Även om tätningsmedel av polyuretan har utmärkta vidhäftningsegenskaper, räcker de i vissa fall inte. Ett liknande problem kan uppstå om du tätar strukturer av vissa typer av plast.
  • Enligt experter och tillverkare kan polyuretanföreningar inte läggas på underlag med en fuktnivå som överstiger 10%. I detta fall bör de "förstärkas" med speciella primers, annars kommer du helt enkelt inte att kunna uppnå tillräcklig vidhäftning.
  • Det indikerades ovan att temperaturfall inte är fruktansvärda för polyuretanskompositioner. Det bör dock komma ihåg att långvarig exponering för temperaturer på 120 grader kan leda till att tätningsmedlet kommer att förlora sin prestanda.
  • Få människor vet, men bortskaffande av polymeriserat tätningsmedel är en dyr och mycket svår operation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Med ett brett utbud av produkter kan kunderna välja det bästa tätningsmedlet för en mängd olika förhållanden. Låt oss överväga mer detaljerat vilka typer av sådana kompositioner som finns idag.

Först och främst bör alla polyuretanbaserade tätningsmedel delas in i en-komponent och två-komponent.

En komponent

Ett sådant tätningsmedel finns ganska ofta. Det är en pasta-liknande substans. Den innehåller en komponent - en polyuretanprepolymer.

Detta självhäftande tätningsmedel har ökad vidhäftning i förhållande till de flesta material. Den kan användas även när du arbetar med nyckfulla keramik- och glasunderlag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha lagt enkomponentkompositionen på lederna börjar scenen för dess polymerisation.

Detta beror på exponering för fukt i omgivande luft.

Enligt experter och hantverkare erkänns enkomponenttätningsmedel som en av de mest praktiska att använda. För att få dem behöver du inte kombinera olika komponenter, därför är sömmarnas kvalitet alltid utmärkt. Liknande kompositioner används både för reparation och byggnadsarbete.

Oftast väljs de för tätning:

  • olika byggnadsstrukturer;
  • takfogar;
  • bilar;
  • glasögon som är installerade i bilar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den senare typen av tätningsmedel kallas annars glas. Som regel används den vid limning av bilfönster, liksom vid installation av glasfiberdekorationer i bilar. Dessutom kan du inte klara dig utan en sådan komposition om du behöver limma glas- eller plastelement på en metallbas som ständigt utsätts för vibrationer, extrema temperaturer och fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är tätningsmedel i en del inte idealiska och har sina nackdelar . Först och främst bör du veta att du inte kan applicera dem vid temperaturer under -10 grader. Detta beror på det faktum att luftfuktigheten under sådana förhållanden minskar, och efter det minskar polymerisationen av materialet. På grund av detta härdar kompositionen längre, förlorar sin elasticitet och förlorar den nödvändiga hårdheten. Dessutom blir enkomponentshäftningsmedlet under sådana förhållanden mer visköst, så det blir mycket obekvämt att arbeta med det.

Bild
Bild

Tvåkomponenter

Förutom enkomponent finns tvåkomponenttätningsmedel i butiker. I förpackningen av sådana produkter finns det två nödvändiga komponenter, förpackade separat från varandra:

  • en pasta innehållande polyoler;
  • härdare.

Tills dessa ämnen blandas kan de lagras under lång tid eftersom de inte kolliderar med den yttre miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den främsta fördelen med tvåkomponentblandningar är att de kan användas även vid låga temperaturer, eftersom fukt som finns i luften under deras torkning inte tar någon del i processen.

Genom att använda tvåkomponentföreningar är sömmarna också av hög kvalitet och mycket snygga.

Dessutom utmärks sådana material av deras hållbarhet och ökade hållfasthetsegenskaper.

Bild
Bild

Det finns tvåkomponenttätningsmedel och deras nackdelar:

  • De kan endast användas efter noggrann blandning av nödvändiga komponenter. Detta leder till en ökad tid som du har avsatt för att utföra allt reparationsarbete.
  • När du använder en tvåkomponentssammansättning beror sömmarnas kvalitet direkt på hur korrekt proportionerna av de nödvändiga komponenterna valdes under blandningsprocessen.
  • Detta lim måste användas omedelbart efter blandning. Det kommer inte att vara länge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi jämför en- och tvåkomponentkompositioner kan vi komma fram till att de förstnämnda är mer efterfrågade, eftersom det är mycket lättare att arbeta med dem, särskilt när det gäller hushållsbruk.

För betong

När det gäller konstruktionsområdet används här oftast ett speciellt tätningslim för arbete på betong. Den utmärks av sin sammansättning - den innehåller inte lösningsmedel.

Många konsumenter väljer ett tätningsmedel som är speciellt utformat för betong eftersom det är ganska lätt att arbeta med. Dessutom är sömmarna av hög kvalitet och snygga med deras användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan tätningsmedel för betong används ofta för utomhusarbete, eftersom det kan appliceras omedelbart utan att slösa tid på att förbereda kompositionen.

Med hjälp av en sådan komposition kan du bli av med många deformationselement . Det kan till exempel vara märkbara sprickor och luckor som har dykt upp i betonggolv över tid.

Bild
Bild

Takläggning

Denna typ av tätningsmedel skiljer sig genom att dess sammansättning är baserad på harts, som polymeriseras under speciella förhållanden. Resultatet är samma viskösa massa som passar sömlöst på många material.

För takläggning är formuleringar med en lämplig densitetsnivå idealiska. Således är PU15 perfekt för allmänt takarbete, isolering av beläggningar, samt bearbetning av skarvar i metall, trä och plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Polyuretanbaserade tätningsmedel skiljer sig åt genom att de har utmärkta hållfasthetsegenskaper och har en lång livslängd. De är inte rädda för ogynnsamma miljöfaktorer. De fungerar bra även under vatten, så sådana blandningar kan användas på en mängd olika områden.

Som regel använder folk speciella patroner som helt enkelt sätts på (skruvas på) spetsen, skärs till önskad diameter och sätts in i en vanlig pistol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel av polyuretan fäster sömlöst till de flesta kända material, till exempel:

  • med tegel;
  • natursten;
  • betong;
  • keramik;
  • glas;
  • träd.

När öppna hålrum fylls med en sådan förening bildar det ett mycket snyggt gummiliknande lager. Han är absolut inte rädd för negativa yttre faktorer. Det är värt att uppmärksamma det faktum att ett högkvalitativt polyuretantätningsmedel vidhäftar 100% till vissa baser, oavsett deras struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

När tätningsmedlet är torrt kan det målas över. Från detta kommer han inte att förlora sina användbara egenskaper och kommer inte att genomgå deformation.

Polyuretan -tätningsmedel är ett ganska ekonomiskt material, särskilt jämfört med olika analoger . Ett paket kan mycket väl räcka för att bearbeta ett stort område. Om du till exempel behöver fylla en fog som är 11 m lång, 5 mm djup och 10 mm bred, behöver du bara 0,5 liter tätningsmedel (eller 2 patroner på 0,3 liter).

När det gäller den genomsnittliga materialförbrukningen med en fogbredd på 10 mm och ett djup på 10 mm kommer den att uppgå till 1 rör (i 600 ml) per 6, 2 linjära meter.

Bild
Bild

Moderna tätningsmedel av polyuretan kännetecknas av en kort torktid. Vi får dock inte glömma att denna parameter påverkas av densiteten hos det applicerade lagret.

Den polyuretanbaserade föreningen vidhäftar sömlöst till andra tätningsmedel . På grund av denna egenskap är det lätt att reparera det drabbade området vid skador på tätningen. Som ett resultat blir förbättringarna nästan osynliga.

Tätningsmedel av polyuretan finns i klara och färgade former. I butiker hittar du inte bara enkla vita, utan också grå, svart, röd, gul, blå, grön och andra färgglada kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Tätningsmedel av polyuretan har många positiva egenskaper, inklusive deras kostnadseffektivitet. Många konsumenter undrar hur man korrekt beräknar förbrukningen av en sådan komposition.

De viktiga inmatningsdata i detta fall är bredden, djupet och längden på fogen som ska tätas . Du kan beräkna hur mycket polyuretanbaserat tätningsmedel du behöver med hjälp av följande enkla formel: fogbredd (mm) x fogdjup (mm). Som ett resultat kommer du att lära dig behovet av materialet i ml per 1 löpmeter av sömmen.

Om du planerar att bilda en triangelsöm måste resultatet erhållas divideras med 2.

Bild
Bild

Ansökan

Moderna tätningsmedel baserade på polyuretan används på olika områden, eftersom de är lätta att använda.

Låt oss överväga mer detaljerat i vilka fall sådana lim inte kan undvikas:

  • Sådana lim används för både inomhus- och utomhusarbete. Det används ofta för högkvalitativ tätning av dörr- och fönsteröppningar.
  • Ett sådant tätningsmedel kan också användas vid utrustning av en ny fönsterbräda.
  • Om du behöver täta fogarna kvar mellan panelerna, då fungerar ett tätningsmedel av polyuretan bäst.
  • Ofta används sådana material vid inbäddning av strukturer gjorda av natur- / konststen. För denna typ av arbete är ett polyuretanbaserat tätningsmedel idealiskt.
Bild
Bild
  • Du kan inte klara dig utan sådana föreningar och om du behöver bearbeta föremål som utsätts för ljusvibrationer, där de fyllda sömmarna kan deformeras. Det är därför sådana produkter används i bilindustrin. De kan till exempel användas för att montera och demontera strålkastare och glas.
  • Polyuretanbaserat självhäftande tätningsmedel kan säkert användas för högkvalitativ vattentätning av tak, fundament och konstgjorda behållare, eftersom det inte förlorar sina positiva egenskaper vid kontakt med vatten.
  • Ofta används sådana tätningsmedel vid montering av olika möbler.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Polyuretanlim används för tätning av fogar och i fall där strukturen är under konstanta temperaturfluktuationer.
  • Suturföreningen används ofta vid montering av träverandaer i olika storlekar.
  • Tätningsmedel av polyuretan används för värmeisolering av metallrör.
  • Det används också för att förhindra korrosion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

I enkomponent polyuretanbaserade tätningsmedel finns endast huvudkomponenten närvarande. De har inget lösningsmedel, så de säljs förpackade i 600 ml folierör. Dessutom kan du i butiker hitta små behållare på 310 ml i metallpatroner.

För att applicera ett sådant tätningsmedel måste du ha en speciell pistol i din arsenal.

Det finns flera verktyg som används för att applicera lim

  • Mekaniska pistoler. Sådana verktyg används oftast i privat konstruktion, eftersom de kan användas för att utföra arbete i blygsam skala.
  • Pneumatiska vapen. Med sådana enheter kan du utföra medelstort arbete. Ofta vänder sig erfarna hantverkare och professionella team till sådana alternativ.
  • Uppladdningsbar. Sådana anordningar används oftast vid konstruktion av byggnader i flera våningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan arbetet startar omedelbart sätts ett speciellt munstycke på pistolen. För att kvaliteten på den bearbetade sömmen ska bli hög måste dess diameter på själva tätningsmedlet vara 2 gånger större än djupet.

Till att börja med är det nödvändigt att ta bort damm, smuts, färg och eventuella oljor från basen som planeras bearbetas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sömmar mellan block eller paneler isoleras först . För detta är skumpolyeten eller vanligt polyuretanskum lämpligt. Tätningsmedlet av polyuretan måste appliceras över isoleringsskiktet. För detta ändamål rekommenderar experter att köpa handhållna pneumatiska vapen eller spatlar. Sprid blandningen jämnt så att det inte finns några luckor eller tomrum. Efter applicering måste tätningsmedelskiktet jämnas. För detta ändamål bör skarvning av trä eller metall användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

3 timmar efter avslutat arbete blir tätningsmedlet vattentätt och motståndskraftigt mot extrema temperaturer.

Tillverkare

Idag finns det många tillverkare som tillverkar högkvalitativa och pålitliga polyuretanbaserade tätningsmedel. Låt oss titta närmare på några av dem.

Ögonblick

Denna tillverkare är en av de största och mest kända. Företagets sortiment är mycket rikt. Moment erbjuder inte bara tätningsmedel utan även tejp, olika typer av lim, kemiska ankare och kakelprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller tätningsmedel av polyuretan, bland dem är det värt att lyfta fram den populära produkten "Moment Herment", som bildar en hård och elastisk självhäftande söm, som är mycket resistent mot vatten, hushållskemikalier, oljor, petroleumprodukter, syror och salter.

Denna populära produkt används för isolering och limning av material inom konstruktion och industri. Den fäster enkelt på trä, golvlister och olika dekorativa föremål.

Dessutom används "Moment Herment" för limning av takpannor och ås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Izhora

Izhoras produktionsbolag ligger i S: t Petersburg och erbjuder konsumenter högklassiga polyuretanbaserade lim.

Izhora producerar både en- och tvåkomponentföreningar som kan användas för att täta fogar på fasader och socklar, vid bearbetning av sömmar och sprickor på tak, samt för extern behandling av dörr- och fönsteröppningar.

Dessutom erbjuder företaget formuleringar i grå, blå, grön, gul, tegel, rosa och lila färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olin

Det är en känd fransk tillverkare av högkvalitativa polyuretantätningsmedel. Varumärkets sortiment inkluderar de populära Isoseal P40- och P25 -föreningarna, som lätt fäster vid betong, keramik, glas, aluminium, stål och trä.

Dessa polyuretanformuleringar säljs i 600 ml rör och 300 ml patroner. Olin polyuretan tätningsmedel finns också i en mängd olika färger: grå, beige, mörk beige, mörkgrå, terrakotta, orange, svart och teak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Retel bil

Retel Car är en populär italiensk tillverkare av fogmassor av polyuretan som är droppfria och perfekta för vertikala ytor. De används i bilindustrin, för tätning av behållare, för att lägga luftkanaler och luftkonditioneringssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sikaflex

Det schweiziska företaget Sika producerar en rad högkvalitativa produkter baserade på polyuretan. Så, Sikaflex -tätningsmedel är mångsidiga - de används för takarbeten, när du installerar luftkonditioneringssystem, samt när du häller deformationer på betong.

Dessutom kan Sikaflex polyuretan tätningsmedel användas vid limning av fönsterbrädor, trappsteg, golvlister och olika fasade element. De har utmärkt vidhäftning och fäster lätt även på plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dap

Det är ett känt varumärke i USA som erbjuder tätningsmedel av silikon, polymer och polyuretan. Företagets produkter kännetecknas av överkomliga kostnader och goda prestandaegenskaper. Till exempel kan den populära kompositionen "Dap Kwik Seal", som är idealisk för tätning av fogar i köket eller badrummet, kosta från 177 till 199 rubel (beroende på volymen).

Bild
Bild

tips och tricks

Om du vill ta bort tätningsmedlet från en viss yta, bör du lösa upp det. Speciella typer av lösningsmedel för sådana formuleringar finns i många järnaffärer.

Vissa konsumenter undrar hur man spädar sådana tätningsmedel för att göra dem mer flytande.

Det finns inget universellt recept här. Vissa människor använder white spirit för detta, medan andra använder bensin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takföreningar kan inte användas för interiörarbete, eftersom de är giftiga.

Hantera tätningsmedel av polyuretan med glasögon och handskar . Vid behov måste du också bära andningsskydd.

Om du efter applicering märker att limskiktet behöver justeras, har du fortfarande 20 minuter kvar för detta arbete medan det torkar.

Rekommenderad: