Slaked Lime (54 Bilder): Vad Det är, Fysikaliska Egenskaper Och Användning Av Hydratiserade Produkter, Hur Man Släcker "luddet"

Innehållsförteckning:

Slaked Lime (54 Bilder): Vad Det är, Fysikaliska Egenskaper Och Användning Av Hydratiserade Produkter, Hur Man Släcker "luddet"
Slaked Lime (54 Bilder): Vad Det är, Fysikaliska Egenskaper Och Användning Av Hydratiserade Produkter, Hur Man Släcker "luddet"
Anonim

Slaked lime är en kemisk substans som används av människor inom många verksamhetsområden. Reparationsarbetets omfattning är inget undantag. Men för att verket ska vara riktigt produktivt är det viktigt att applicera kompositionen korrekt. För att undvika misstag är det nödvändigt att i förväg bekanta dig med egenskaperna hos det slakade ämnet, olika klassificeringar av kompositioner och rekommendationer för deras kompetenta användning.

Bild
Bild

Särdrag

Släckt kalk är ett ämne som bildas när vatten och kalciumoxid blandas. På ett annat sätt kallas sådan lime för fluff. När hydratiserad kalk erhålls frigörs en sådan mängd energi, vilket skulle räcka för att koka vatten eller antända ett träd. En viktig roll för bildandet av den släckta kompositionen spelas av temperaturen i vattnet som snabbkalk reagerar med. Ibland erhålls detta ämne genom att bränna kol.

Slaked lime är ett vitt pulver . Ibland ser det ut som vita kristaller som tål exponering för ganska höga temperaturer, upp till 560 grader. Om temperaturen överstiger detta värde sker emellertid den omvända nedbrytningsprocessen till kalk och vatten. Kompositionen är olöslig i alkohol. Dess kemiska formel är Ca (OH) 2.

Bild
Bild

Materialet har ett antal värdefulla fördelar:

  • kan skydda ytan mot fukt;
  • har en desinficerande effekt;
  • förbättrar kvaliteten på olika betong- och cementbruk.

En liten nackdel är oförmågan att använda ett sådant ämne för efterbehandling. Det används vanligtvis som ett mellanlager.

Bild
Bild

Visningar

Hydratiserad kalk är annorlunda. Det är kompositionens tillhörighet till en viss sort som avgör egenskaperna hos dess tillämpningsområde. Det finns flera typer av klassificeringar för detta ämne.

Det första tecknet är den tid det tar att släcka kalciumoxiden. Det finns flera typer.

  • Den snabbt släckande kompositionen släcks på högst 10 minuter (oavsett initialvolym). Ibland sker processen även på kortare tid.
  • Kalk som slakas med en medelhastighet ändrar vanligtvis dess sammansättning på en kvart.
  • När varaktigheten av den kemiska processen överstiger 30 minuter klassificeras kalk som långsamt släckande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra tecknet på klassificeringen av en släckt kalkblandning är storleken på dess fraktioner.

Det finns kompositioner av olika slipningar

  • Klumpkalk har de största fraktionerna, vanligtvis produceras den i ton.
  • Sammansättning med medelstora fraktioner - krossad kalk. En sådan produkt lagras vanligtvis i högar och lager.
  • Det pulverformiga materialet säljs i mindre mängder. Ett paket väger vanligtvis flera kilo.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets sammansättning kan innefatta olika axid -inneslutningar.

Enligt denna funktion är ämnen indelade i:

  • kalcium (används vanligtvis för läggning);
  • dolomit (deoxiderar jorden väl);
  • magnesianskompositioner (används för putsande ytor).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig egenskap är kalkstenskompositionens härdningsdrag.

Denna process kan ske på två sätt, som därefter bestämmer kompositionens omfattning

Hydraulisk härdning bildar ämnen som används för extra styrka. De läggs till lösningar som används för arbete i direktkontakt med vatten. Denna produkt används vid konstruktion av hamnbefästningar eller broar. Den kännetecknas av en viskös komposition och en degliknande konsistens. Det finns också mycket hydrauliska och svagt hydrauliska sorter av ett sådant ämne

Bild
Bild

Lufthärdning ger en komposition som är mindre viskös i konsistensen. Detta material används ofta inom byggbranschen. Det används ofta för att göra gips, olika färgblandningar och lösningar för murverk. Huvudfunktionen för en sådan produkt är att förbättra härdningen av olika lösningar under förhållanden med låg luftfuktighet. I kombination med kalciumkarbonat används sådan kalk för att göra vissa byggnadsblandningar (Portlandcement och andra)

Bild
Bild

Nysläckt kalk intar en speciell plats i kalkstenshydrat . Det är samma kalciumhydroxid. Skillnaden är att det inte ska gå mer än 6 timmar från det att den släcktes. Denna komposition är vanligtvis lämplig för att tillverka kalkmjölk.

Kalk, som är en viskös oorganisk substans, i kombination med asbestfibrer kan också anta speciella former och bilda derivat. Dessa produkter inkluderar asbestskiva och asbestpapper

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Hydrerad kalk, liksom alla byggmaterial av kemiskt ursprung, har ett antal tekniska parametrar som officiellt finns i GOST 9179-77.

Det finns flera huvudsakliga egenskaper hos detta material

  • Sammansättningen av denna byggnadsblandning kan innefatta följande komponenter: mineraltillsatser såsom elektrotermofosforsyra, granulat eller masugnslagg, kvartssand, aktiva mineraltillsatser, karbonatstenar. Alla ämnen måste uppfylla kraven i särskilda regleringsdokument.
  • Typen av hydraulisk kalk kännetecknas av egenskaper som tryckhållfasthet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Både luft och hydrauliska formuleringar anses användbara om de förblir enhetliga när volymen ändras.
  • Kvaliteten på sorter av kalkkompositioner bestäms av förhållandet mellan kalcium och magnesiumoxider till vatten. Premiumprodukten innehåller 90% av dessa ämnen i förhållande till vattenprocenten. Minskningen i kvalitet är direkt proportionell mot mängden magnesium och kalcium.
  • Luddet bör ha en specifik vikt i intervallet 450 till 550 m3.
  • Kalciumhydroxid måste uppfylla specifika fysikaliska egenskaper som styrka. Det kontrolleras 28 dagar efter beredningen av ämnet under dess böjning och komprimering.
  • Syrlighet i kompositionen bör vara 12,4 pKa.
  • Ämnets densitet är 2, 211 g / cm3.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Slaked lime används i olika grenar av mänsklig aktivitet.

Detta ämne har blivit oumbärligt i många typer av arbete, såväl som i vardagen

I en trädgård eller grönsaksträdgård behövs hydratiserad kalk för att kalka jorden. Denna procedur ökar markens bördighet avsevärt. Tack vare kalkning reduceras jordens surhetsgrad och gynnsamma förutsättningar skapas för odling av olika grödor. Även kalkkompositioner räddar många växter från skadedjur och parasitiska larver

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Eftersom ämnet kan ge olika material styrka är det ofta täckt med träkonstruktioner (bänkar, staket, lusthus och till och med pinnar i sängarna). En sådan beläggning skyddar också olika strukturer från effekterna av brand.
  • Under vissa årstider utförs kalkning av trädgårdsträd med hjälp av släckt kalk. De är täckta med en speciell lösning baserad på släckt kalk, som räddar växter från påverkan av extrema temperaturer.
  • För att förhindra att mögel bildas på trädgårdsredskap eller i rum som en källare används också kalciumhydroxid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom trädgårdsarbete används ludd aktivt i många byggnadsarbeten och vissa andra områden

  • Kalciumhydroxid används i murverk. Det skapar hög vidhäftning till både tegelyta och material för blockblock.
  • För att spara pengar under byggnadsarbetet görs ibland en kalkbruk från antiken genom att blanda släckt kalk med sand.
  • På basis av kalciumhydroxid produceras en komposition såsom blekmedel. Det är ett utmärkt desinfektionsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ämnet används för tillverkning av en speciell typ av betong - silikat. Det hårdnar snabbare.
  • Med hjälp av detta ämne är inte bara gatukonstruktionerna och träden vitkalkade utan också väggarna och taken i rummet.
  • Slakad kalk är en del av kalciumbaserade föreningar, tack vare vilken vattenrening utförs.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fluff används vid lädergarvning.
  • Kalciumhydroxid används vid tandbehandlingar som rotrengöring.
  • Slakad lime tillsätts till och med i maten. Ämnet används som en del av tillsatsen E526.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fluff används aktivt i olika branscher:

  • metallurgisk;
  • kemisk;
  • socker;
  • konstruktion;
  • massa och papper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produktion

Vanligtvis tillverkas ludd på fabriken. En sådan produkt visar sig vara av bättre kvalitet. Släckningen utförs med hjälp av en hydrator i en speciell behållare. Den andra tredjedelen av behållaren fylls med vatten, och den sista ofyllda delen lämnas för kalk, eftersom ämnets volym ökar under reaktionen.

Du kan också släcka kalk direkt på byggarbetsplatsen . Produkter som tillverkas vid anläggningen har dock en längre hållbarhet än produkter som tillverkats under stationära förhållanden. Med tiden förbättras också egenskaperna hos en sådan blandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man odlar?

Det finns tre sätt att skapa hydratiserad kalk

  • I den första versionen används kalkstänger. De läggs i lager 0,25 m tjocka. Dessa lager hälls över med vatten. Våt sand tillsätts också. Efter ett par dagar kommer kylningsprocessen att slutföras och blandningen är klar att användas.
  • I det andra alternativet måste du gräva ett hål och installera en trälåda i den, i botten av vilken det ska finnas ett spjäll av ett fint nät. Det klumpiga materialet läggs i en låda, sedan måste det fyllas med vatten. Vätska tillsätts när klumparna bryts ner till mindre fraktioner. Så snart släckningsprocessen inträffar kommer det vara nödvändigt att tömma överflödigt vatten genom spjället, medan blandningen måste täckas med ett 10 centimeter lager sand. Denna teknik skyddar kompositionen från att torka ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det tredje alternativet innebär att man släcker kalk genom att blanda den med vatten. Du kan förbereda en kalciumhydroxidlösning med den tredje metoden själv, analogt med produktionsprocessen

Det är viktigt att följa en viss följd av åtgärder

  • Ta hand om säkerhetsåtgärder. För att göra detta, var noga med att bära täta kläder, handskar och skydda dina ögon. Kom ihåg att om kompositionen kommer i kontakt med slemhinnan i ögat kan synen påverkas allvarligt.
  • Späd ut föreningen med en plastbehållare. Om du väljer en behållare av metall, kontrollera att den inte är rostig. Det ska inte finnas sådana formationer.
Bild
Bild
  • En vanlig träpinne eller till och med en stjälk från en trädgårdsapparat är lämplig som ett verktyg för att blanda kompositionen.
  • Innan du förbereder blandningen mäter du den erforderliga mängden torr kalk och beräknar dess proportioner med vatten. Kom ihåg att konsumtionen av ett ämne per 1 kvm. m. beror på dess konsistens och på antalet lager som du planerar att applicera på ytan.
  • Häll kalk i behållaren först och tillsätt sedan vatten i portioner. I det här fallet, var noga med att röra om kompositionen under hela tiden. Vattnet ska vara kallt. Om du tillsätter vatten vid hög eller till och med rumstemperatur, kommer kvaliteten på den slutliga kompositionen att försämras avsevärt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lösningens beredskap kan bestämmas av spåret på pinnen. Om den har en uttalad vit nyans har kompositionen nått beredskap.
  • För att lösningen ska infunderas, bör den lämnas ett tag efter omrörning. Om möjligt, vänta några dagar, men om detta inte är möjligt, insistera på den släckta kalken i flera timmar.
Bild
Bild

En separat process är utspädning av luddet till konsistensen av mjölk av kalk. Efter att ha erhållit kalciumhydroxid genom att blanda lika mycket kalk och vatten, lämnas ämnet under en viss tid för att torka ut. Sedan måste den resulterande kompositionen spädas med 9 liter vatten. Den färdiga kalkmjölken är en 10% kalkblandning.

Hur vitnar man?

Om du bestämmer dig för att tvätta väggarna med släckt kalk hemma, överväg metoden för att få kompositionen. Om du gjorde blandningen inte med en speciell hydrator-separator, utan manuellt, måste du noggrant blanda lösningen omedelbart före vitkalkning. Kompositionen appliceras på taket och väggarna med en stor borste. Proceduren startar från det vänstra hörnet av fönstret. Det är viktigt att försöka applicera lösningen utan luckor, men i alla fall är det mer lämpligt att applicera flera lager av ämnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en kalkkomposition används för att kalka träd måste en viss följd av åtgärder följas

  • Fyll en hink med en kapacitet på cirka 10 liter med vatten.
  • Ett par kilo ludd ska spädas med 1,5 kilo lera och 300 gram kopparsulfat tillsatt till lösningen.
  • Sedan ska alla komponenter blandas noggrant i vatten tills en färdig komposition med gräddfilens konsistens erhålls.
  • Den resulterande lösningen appliceras på trädstammen. Skrapa inte för mycket av ämnet för att undvika fläckar. Det färdiga lagret bör inte överstiga en tjocklek på 4 millimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Erfarna byggare använder inte alltid den släckta kalksammansättningen korrekt. För att lära dig hur du använder kalciumhydroxid, för att skydda din hälsa och få ett effektivt resultat, det är nödvändigt att lyssna på vissa rekommendationer.

  • Om du bestämmer dig för att behandla ett sommarstuga växthus med släckt kalk, applicera ämnet både inuti och utanför byggnaden för att ge pålitligt skydd mot skadedjur.
  • Tillsätt inte färdiggjord murbruk, t.ex. betong, till den nyslakade blandningen. En viss tid måste gå för att alla pulverpartiklar ska få en enhetlig konsistens. Om du lägger till den färdiga lösningen i förväg, kommer kvaliteten och konsistensen hos den slutliga blandningen att försämras avsevärt.
Bild
Bild
  • När du använder släckt kalk för att bli av med jorden från surhet måste du beräkna kompositionens mängd korrekt. Det bestäms av surhetsgraden. Endast genom att mäta denna nivå med hjälp av speciella pH -enheter kan du förstå hur mycket kalciumhydroxid du behöver.
  • Endast färskkyld kalksten är lämplig för behandling av trädgårdsredskap.
  • Om hydratiseringslösningen kommer på huden, är det nödvändigt att ta bort kompositionen med en bomullstuss fuktad i vegetabilisk olja. Gör sedan en gasbindkompress, som måste fuktas med 5% ättikaessens.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du ska göra en kalkbaserad lösning, kan försiktad sand gradvis tillsättas till den pastiga kompositionen. Efter blandning silas den färdiga lösningen genom en speciell sil, vilket förbättrar dess enhetlighet.
  • För att påskynda kompositionens inställningsperiod, tillsätt gips till den. Tack vare detta material härdar kalkbruket på mindre än 5 minuter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Du kan lagra kalk i olika perioder. Den specifika perioden avgör vilken lösning den ingår i. Lagringen av gipsblandningen med tillsats av natriumhydroxid är cirka en månad, medan murbruk för murverk kan förvaras i högst två veckor. Om kalk är planerad att lagras på vintern måste den skyddas från frysning. Du kan till och med begrava behållare med kompositionen i marken, men gropens djup bör vara minst 70 centimeter. Om du har material tillgängliga för värmeisolering kommer de också att vara till nytta för lagring av släckt kalk.
  • Spädar du ut kalken själv är det viktigt att processen sker utomhus. Kom ihåg att kalkångor är ganska giftiga och kan vara hälsofarliga.
Bild
Bild
  • När du först använder en slaked lime -lösning som du gjorde själv, är chansen stor att du kommer att få små klumpar kalk. Du bör inte bli av med dem direkt, du kan hitta dem återanvända genom att blötlägga dem med vatten.
  • Var uppmärksam på murbrukets konsistens omedelbart före applicering. Ibland behöver en sådan komposition spädas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hydratiserad kalk är ett verkligt användbart och användbart material.

Om du lär dig hur man fungerar korrekt med ett sådant ämne kan du underlätta många reparations- och trädgårdsarbeten, förlänga växternas livslängd och livslängden för olika strukturer.

Rekommenderad: