Bog Ek (28 Bilder): Vad är Det Och Hur Gör Man Det? Möbler Och Produkter, Fönster Och Hus Av Ek, Dess Utvinning Och Densitet, Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Bog Ek (28 Bilder): Vad är Det Och Hur Gör Man Det? Möbler Och Produkter, Fönster Och Hus Av Ek, Dess Utvinning Och Densitet, Egenskaper

Video: Bog Ek (28 Bilder): Vad är Det Och Hur Gör Man Det? Möbler Och Produkter, Fönster Och Hus Av Ek, Dess Utvinning Och Densitet, Egenskaper
Video: Windows 3.1 - установка, игры, сеть, софт и многое другое (Old-Hard №90) 2024, April
Bog Ek (28 Bilder): Vad är Det Och Hur Gör Man Det? Möbler Och Produkter, Fönster Och Hus Av Ek, Dess Utvinning Och Densitet, Egenskaper
Bog Ek (28 Bilder): Vad är Det Och Hur Gör Man Det? Möbler Och Produkter, Fönster Och Hus Av Ek, Dess Utvinning Och Densitet, Egenskaper
Anonim

I den föreslagna artikeln sorteras det ut vad det är - myr ek och hur man gör. Det är viktigt att förstå hur det bryts, vad är densiteten för en sådan sten och andra grundläggande egenskaper . Möbler och andra produkter, fönster och hela hus av ek är mycket värdefulla konstruktioner, och detta ämne förtjänar noggrann övervägande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bogmos är den dyraste träslag som finns . I många århundraden har riktiga mästerverk skapats av det. Men bara särskilt rika människor kunde spendera det belopp som krävs.

Myrprodukter har gått i arv som ett mycket rikt arv och har bevarats i många generationer.

Idag ställs ett antal sådana saker ut på museer eller har hamnat i privata samlingar.

Bogmos dök först upp helt av en slump. Människor har upptäckt ek som har legat under vattnet i hundratals år. Alla sådana exemplar träffade havet före industritiden och är därför miljövänliga. Du kan till och med bestämma träets ålder på ett enkelt visuellt sätt. Under 300 år under vatten blir mossek silverfärgad, och förekomsten av fawn nyanser noteras också.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ett träd tillbringar 1000 år under vatten ser det helt annorlunda ut. Oftast blir sådana fragment svarta, men några av dem är lila och det ser väldigt originellt ut … Färgförändringar orsakas av att tillgången till atmosfäriskt eller upplöst syre i vattnet stannar . Träet separeras från det med ett sandigt siltskikt.

Det ökade trycket som vattenlagren utövar betyder också mycket.

Som ett resultat uppstår unika kemiska reaktioner, en speciell substans dyker upp - tannin som bevarar trä på ett naturligt sätt. Bogmos kan identifieras inte bara genom färg. Verkliga kopior av den är väldigt hårda, nästan lika bra som sten. Detta material ruttnar nästan inte eller torkar ut. Det är inte nödvändigt att täcka det med några färger och lacker alls och är till och med skadligt - mossens ursprungliga struktur är för bra för att dölja det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande egenskaper

Även under förkrigstiden var det möjligt att ta reda på det färgat virke innehåller endast 25% vattenlösliga ämnen från mängden som finns i de färska avverkningsprodukterna . Denna förändring är förknippad med en ökning av träcellernas porositet och en minskning av deras densitet. Som en följd av detta ökar den maximala mättnadsfuktigheten. Torkprocessen är balanserad.

Därför torkar färgade brädor eller ämnen absolut under torkning av virke.

Test med fuktmätare har visat att den absoluta luftfuktigheten för naturlig myrek överstiger 80%. Densiteten när man når en fukthalt på 67,7% är 0,88 gram per 1 cm3. Enligt andra källor kan den variera från 800 till 850 kg per 1 m3. För jämförelse: tätheten av färskt ek överstiger i de flesta fall inte 650 kg per 1 m3.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hårdheten är följande:

  • för komprimering längs fibrerna - 37 MPa;
  • för flisning längs fibrerna - 12, 8 ± 1, 1 MPa;
  • ultimat styrka vid statisk böjning - från 37 till 47 MPa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bryts och tillverkas de?

Det är omöjligt att i dag ta ut myrek i någon större skala . Nästan hela volymen av detta material har redan extraherats från haven och använts för avsett ändamål. Varje fynd blir bokstavligen en händelse i träbearbetningsvärlden. Det visar sig vara svårare, dyrare och längre att söka efter nya exemplar. Även avancerad utrustning hjälper inte mycket.

Dessutom är det bara hälften av problemet att hitta en moss i havet, det är lika viktigt att bearbeta det korrekt.

Denna process kräver också en enorm mängd kunskap, erfarenhet och gedigna investeringar. Därför kan endast ett fåtal specialföretag utföra den tilldelade uppgiften korrekt. Alla alternativa alternativ för att manipulera mosse, utom de som bygger på perfekt teknik, misslyckades alltid ekonomiskt efter 7-10 år.

Bild
Bild

Dessutom kan till och med ett till synes obetydligt misstag devalvera alla tidigare ansträngningar, och hela satsen kommer hopplöst att gå vilse som virke. I OSS finns det inte ett enda företag som kan producera mer än 1000 m3 äkta naturlig myr ek enligt alla regler per säsong. Uppenbarligen saknas sådana företag även i fjärran utomlands. Utvinning och bearbetning av myr ek utförs med hjälp av mobila sågverk, som dessutom måste transporteras över långa sträckor med hjälp av ett lastbilschassi.

Specialiserade flytande farkoster används nödvändigtvis, som också måste transporteras från plats till plats.

Den direkta sökningen efter mossek utförs av speciella elektroniska system . Det är också omöjligt att klara sig utan utrustning för undervattensarbete. Vi måste naturligtvis locka erfarna dykare. Eftersom det inkommande materialets kvalitet och exakta egenskaper inte kan förutses måste detta ögonblick övervakas av kontinuerligt utbildade specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många nackdelar med den färdiga råvaran kan bara upptäckas under sågning .… Den slutliga bedömningen av mossens kvalitet kan ges endast när luftfuktigheten är reducerad till 4%. Alla slutsatser som man försöker dra tidigare är oundvikligen för tidiga och kan inte användas för att verkligen bedöma en produkts prestanda. Varje specifik plats behöver särskild utrustning. Så på torra stim är grävmaskiner oumbärliga; du kan lyfta ett träd från en flod eller sjö med flytande kranar eller specialgrävmaskiner.

På små floder rekommenderas att använda skridskor. I alla fall finns det många icke-standardiserade situationer när man arbetar på vattnet. Och endast utbildade arbetare kommer att klara uppgiften tillräckligt snabbt, utan onödig risk. Efter att du har tagit bort mossen måste du arbeta med varje prov individuellt.

I naturen finns det inte ens två prover med helt identiska egenskaper.

Ännu ett problem - tillsammans med mossek höjer de oundvikligen mycket medföljande ved … Vid sortering av en legering ges allt onödigt helt enkelt till andra organisationer. Med en särskild sökning efter färgade råvaror måste lösningen letas separat varje gång. Bearbetningen av sådana råvaror i sig kompliceras av många faktorer. Till och med den bästa skärutrustningen kommer till exempel att bära mycket, och det här är inte hela uppsättningen problem som måste mötas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför är det i många fall det mest korrekta att inte dyka in i problemcirkeln som är förknippad med sökning, torkning och så vidare, utan att göra en imitation av mossek artificiellt. En trädstam är idealisk som råvara - helst ek, från vilken alla grenar och andra störande delar har tagits bort. På vilken godtycklig plats som helst på stången eller brädan drivs en spik in. En kort fiskelinje är bunden till den. Huvudbehandlingen utförs i en glasburk med ammoniak - eller snarare dess lösning.

Lösningen bör överflödas så snart som möjligt. Stången ska vara inuti burken, men inte vidröra själva vätskan - det är därför en spik och en fiskelina behövs. Fiskelinens kanter dras ut och locket av polyeten sätts på så snabbt som möjligt. Utanför är fiskelinan fixerad med vanligt tejp. Det lindas så att inte ens en liten läcka av ammoniak uppstår. Behandlingen tar 1-3 dagar, beroende på önskad färgmättnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fryst ekfärg erhålls efter lagring i mer än 72 timmar . Färgmättnaden ökar med ytterligare åldrande. Ju längre det varar desto djupare tränger impregneringen in. Större färgade ämnen kan erhållas i stora behållare. Öppna samtidigt ammoniakbehållaren med största försiktighet, inandning av dess ångor är livshotande.

En annan alternativ lösning är att den endast återger utseendet på naturlig myr ek . Det består i att använda träfläck. Först smetas det med en pensel i en liten vinkel över fibrerna. Därefter utförs längsgående bearbetning.

En vanlig pensel är inte särskilt lämplig för sådan bearbetning, det är mycket bättre att använda en bred "flöjt". Denna lösning låter dig behålla den svårfångade tonövergången så nära det naturliga som möjligt.

Vattenbaserade fläckar absorberas ganska snabbt i träet. Men under arbetets gång kommer torkning att behövas, vilket komplicerar och bromsar processen. Men det är möjligt att uppnå en enhetlig nyans. Etylalkoholformuleringar avdunstar mycket snabbt. Du måste arbeta med dem så noggrant och strikt som möjligt i skyddshandskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Under konstruktion

Matta brädor är mycket mer efterfrågade än det kan tyckas vid första anblicken. Det finns minst 5 kända områden där detta värdefulla material används. Att använda det för att bygga ett hus i allmänhet är ungefär detsamma som att skicka en lyxig sportbil för att åka på brant terräng. Det blir lättare och bekvämare att ta det belopp som krävs, ta ut pengar och bränna - om det finns några, förstås. En rimligare åtgärd är att utrusta endast enskilda ytor och delar av byggnader, såsom:

  • fönster;
  • trappor (trappsteg, räcken);
  • timmerhusets nedre fälgar;
  • visuella dekorationer.
Bild
Bild
Bild
Bild

I det inre

Möbler och olika souvenirer är huvudsakligen gjorda av bets . Alla sådana föremål får oundvikligen status som antikviteter över tiden. Utmärkt parkett eller annat golv kan erhållas från detta material. En sådan design kommer att ha en lång livslängd. Bland möbelprodukter är matbord och köksbänkskivor naturligtvis mest efterfrågade. Men du kan naturligtvis göra en garderob, ett sängbord, en hylla. Även i interiören i alla hus kommer färgade att se lyxiga och ädla ut:

  • figurer;
  • lådor;
  • dekorativa figurer.

Rekommenderad: