12 Volts LED -remsa: Hur Man Ansluter En Diodlist Till Strömförsörjningen? Tejp För Bilar Med Dimmer Och Andra Typer. Hur Krymper Jag Bandet?

Innehållsförteckning:

Video: 12 Volts LED -remsa: Hur Man Ansluter En Diodlist Till Strömförsörjningen? Tejp För Bilar Med Dimmer Och Andra Typer. Hur Krymper Jag Bandet?

Video: 12 Volts LED -remsa: Hur Man Ansluter En Diodlist Till Strömförsörjningen? Tejp För Bilar Med Dimmer Och Andra Typer. Hur Krymper Jag Bandet?
Video: 12v 5050 LED strips! 2024, Maj
12 Volts LED -remsa: Hur Man Ansluter En Diodlist Till Strömförsörjningen? Tejp För Bilar Med Dimmer Och Andra Typer. Hur Krymper Jag Bandet?
12 Volts LED -remsa: Hur Man Ansluter En Diodlist Till Strömförsörjningen? Tejp För Bilar Med Dimmer Och Andra Typer. Hur Krymper Jag Bandet?
Anonim

Under de senaste åren har lysdioder ersatt traditionella ljuskronor och glödlampor. De är kompakta i storlek och förbrukar samtidigt en försumbar mängd ström, samtidigt som de kan fixas även på de smalaste och tunnaste brädorna. De mest utbredda är LED -remsor som drivs av en 12 volts enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och egenskaper

LED-remsor ser ut som en massiv plastskiva med inbyggda lysdioder och andra mikroelement som behövs för att stödja den funktionella kretsen … Direkta ljuskällor kan placeras i en eller två rader med lika stora steg. Dessa lampor förbrukar upp till 3 ampere. Användningen av sådana element gör det möjligt att uppnå enhetlig spridning av artificiell belysning. Det finns bara en nackdel med 12V LED -remsor - ett högt pris jämfört med andra ljuskällor.

Bild
Bild

Men de har mycket fler fördelar

  • Enkel installation . Tack vare det självhäftande skiktet på baksidan och tejpens flexibilitet är installation på de svåraste underlaget möjlig. En annan fördel är att tejpen kan skäras enligt speciella märken - detta förenklar processen med att fixa dem kraftigt.
  • Lönsamhet … Elförbrukningen vid användning av lysdioder är mycket lägre än för traditionella glödlampor.
  • Varaktighet … Om installationen utförs i enlighet med alla regler och förordningar, brinner dioderna extremt sällan ut.

Numera erbjuder butiker LED -remsor med alla mättnads- och luminescensspektrum. Om det behövs kan du till och med köpa ett band med en kontroller på fjärrkontrollen. Vissa modeller kan dimmas, så att användaren kan ändra ljusstyrkan på bakgrundsbelysningen beroende på personliga preferenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används de?

12 V -diodband finns idag överallt på en mängd olika områden. Låg spänning gör dem säkra, så att de kan användas även i fuktiga rum (kök eller badrum) . Lysdioder är efterfrågade när man ordnar huvud- eller tilläggsbelysning i lägenheter, garage och i närområdet.

Denna typ av bakgrundsbelysning är också lämplig för biltuning. Bakgrundsbelysningen ser väldigt snygg ut på raden av bilens trösklar, vilket ger den en riktigt fantastisk look på natten. Dessutom används ofta LED -remsor för ytterligare belysning av instrumentpanelen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ingen hemlighet att produkterna från den inhemska bilindustrin av gamla problem inte har dagsljus - i detta fall blir lysdioderna den enda tillgängliga utgången. Men i detta fall måste det komma ihåg att endast gula och vita lökar motsvarar detta mål. Den enda svårigheten att använda diodremsor på fordon är spänningsfallet i nätverket. Konventionellt bör den alltid motsvara 12 W, men i praktiken når den ofta 14 W.

Band som behöver en stabil strömförsörjning under dessa förhållanden kan misslyckas. Därför rekommenderar bilmekaniker att installera en spänningsregulator och stabilisator i bilen, du kan köpa den när som helst när du säljer bildelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

LED -remsor finns i ett brett sortiment. De är indelade efter nyans, luminescensspektrum, typer av dioder, ljuselementens densitet, flödesriktning, skyddskriterier, motstånd och några andra egenskaper. De kan vara med eller utan strömbrytare, vissa modeller körs på batterier. Låt oss stanna närmare på deras klassificering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med intensitet

Ett viktigt kriterium för att välja bakgrundsbelysning är LED -remsornas ljusstyrka. Den innehåller all grundinformation om intensiteten hos flödet som avges från lysdioderna.

Bild
Bild

Märkningen kommer att berätta om det

3528 - ett band med låga parametrar för ett ljusflöde, varje diod avger cirka 4, 5-5 lm. Sådana produkter är optimala för dekorativ belysning av hyllor och nischer. Dessutom kan de användas som hjälpbelysning på takkonstruktioner med flera nivåer.

Bild
Bild
Bild
Bild

5050/5060 - ett ganska vanligt alternativ, varje diod avger 12-14 lumen. En löpande mätare av en sådan remsa med en densitet på 60 LED ger enkelt 700-800 lumen - denna parameter är redan högre än en traditionell 60 W glödlampa. Det är denna funktion som gör dioder populära inte bara för dekorativ belysning, utan också som en grundläggande belysningsmekanism.

För att skapa komfort i ett rum på 8 kvm. m., behöver du cirka 5 m av denna typ av tejp.

Bild
Bild

2835 - en ganska kraftfull tejp, vars ljusstyrka motsvarar 24-28 lumen. Ljusflödet för denna produkt är kraftfullt och samtidigt smalt direkt. På grund av detta är band oumbärliga för att markera isolerade funktionella områden, även om de ofta används för att belysa hela utrymmet. Om tejpen fungerar som huvudbelysningsenhet, då för 12 kvm. m. du behöver 5 m tejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

5630/5730 - de ljusaste lamporna. De är efterfrågade när de belyser shopping- och kontorscenter; de används ofta för tillverkning av reklammoduler. Varje diod kan producera smal strålintensitet upp till 70 lumen. Det måste dock komma ihåg att de under drift överhettas snabbt under drift och därför kräver en aluminiumvärmeväxlare.

Bild
Bild

Efter färg

6 primära färger används vid design av LED -remsor … De kan ha olika nyanser, till exempel är vitt neutralt, varmt gulaktigt och även blåaktigt. I allmänhet är produkterna indelade i enfärgade och flerfärgade. Enfärgsremsan är gjord av lysdioder med samma belysningsspektrum. Sådana produkter har ett överkomligt pris, de används för att belysa hyllor, trappor och hängande strukturer. Flerfärgade ränder är gjorda av dioder baserade på 3 kristaller. I detta fall kan användaren ändra värmen i det utsända spektrumet med hjälp av styrenheten.

Det låter dig också styra intensiteten automatiskt, samt aktivera och inaktivera bakgrundsbelysningssystemet på avstånd. MIX LED -remsor är mycket populära. De inkluderar en mängd olika LED -lampor, som avger en mängd olika nyanser av vitt, från varm gulaktig till kall blåaktig. Genom att variera belysningens ljusstyrka på enskilda kanaler är det möjligt att ändra den övergripande färgbilden av belysningen.

De mest moderna lösningarna är D-MIX-ränder, de låter dig skapa nyanser som är idealiska när det gäller enhetlighet.

Bild
Bild

Genom att markera

Varje LED -remsa har nödvändigtvis en märkning, på grundval av vilken du kan bestämma produktens grundläggande egenskaper. Ett antal parametrar anges vanligtvis i markeringen.

Typ av belysningsenhet -LED för alla dioder, så tillverkaren anger att ljuskällan är LED.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Beroende på parametrarna för diodtejpen kan produkterna vara:

    • SMD - här sitter lamporna på remsans yta;
    • DIP LED - i dessa produkter är lysdioderna nedsänkta i ett silikonrör eller täckta med ett tätt silikonskikt;
    • diodstorlek - 2835, 5050, 5730 m.fl.
    • diodens densitet - 30, 60, 120, 240, denna indikator indikerar antalet lampor på ett PM -band.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Glödspektrum:

    • CW / WW - vit;
    • G - grön;
    • B - blå;
    • R är röd.
    • RGB - möjligheten att justera färgtonen för bandstrålningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter skyddsnivå

En viktig faktor att tänka på när du väljer en LED -remsa är skyddsklassen. Detta gäller i de fall belysningsenheten är planerad att monteras i rum med hög luftfuktighet eller utomhus. Säkerhetsgraden anges i alfanumerisk form. Den innehåller förkortningen IP och ett tvåsiffrigt nummer, där det första numret står för kategorin skydd mot damm och fasta föremål, det andra står för motståndskraft mot fukt. Ju större klass, desto mer pålitligt skyddas bandet mot yttre negativa påverkan.

  • IP 20 - en av de lägsta parametrarna, det finns inget fuktskydd alls. Sådana produkter kan endast installeras i torra och rena rum.
  • IP 23 / IP 43 / IP 44 - remsor i denna kategori är skyddade från vatten och dammpartiklar. De kan installeras i lågvärmda och fuktiga rum, de används ofta för att springa längs golvplattorna, liksom på loggior och balkonger.
  • IP 65 och IP 68 - vattentäta förseglade band, stängda i silikon. Designad för användning i all fukt och damm. De är inte rädda för regn, snö och temperaturvariationer, så sådana produkter används vanligtvis på gatorna.
Bild
Bild

Till storlek

Dimensionerna på LED -remsor är standard . Oftast köper de SMD 3528/5050 lysdioder. Samtidigt rymmer en linjär meter band 3528, beroende på densitetsgraden, 60, 120 eller 240 lampor. På varje löpmeter på remsan 5050 - 30, 60 eller 120 dioder. Band kan variera i bredd. Till salu hittar du mycket smala modeller - 3-4 mm. De efterfrågas för att skapa ytterligare belysning av väggar, skåp, hyllor, ändar och paneler.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Människor som inte har mycket erfarenhet av belysningsarmaturer har svårt att köpa LED -remsor . Det första man ska fokusera på är de tillåtna användningsformerna. Om du behöver en remsa för att organisera huvudbelysningen är det bättre att föredra modeller i gult eller vitt. För bakgrundsbelysning eller belysningszon kan du välja mellan färgmodeller av blått, orange, gult eller grönt spektrum. Om du föredrar att byta bakgrundsbelysning är RGB -remsor med en kontroller och en fjärrkontroll den optimala lösningen.

Nästa faktor är under vilka förhållanden bandet kommer att användas . Till exempel för att ligga i ett badrum och ett ångbad behövs utrustning med en klass på minst IP 65. Var särskilt uppmärksam på tillverkningsföretagen. Så, kinesiska budgetprodukter är brett representerade på marknaden. De lockar med sin kostnad, men samtidigt är de extremt ömtåliga.

Bild
Bild

Livslängden för sådana dioder är kort, vilket leder till en minskning av ljusflödets intensitet. De uppfyller ofta inte deklarerade prestandaegenskaperna. Därför måste du definitivt kräva ett intyg om överensstämmelse och grundläggande teknisk dokumentation när du köper en ljuslist.

Högkvalitativa element måste ha följande egenskaper:

  • 3528 - 5 lm;
  • 5050 - 15 lm;
  • 5630 - 18 lm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förkortar jag bandet?

Tejpen säljs av filmen … Med hänsyn till parametrarna för installationens densitet kan ett annat antal dioder lokaliseras vid varje PM. Utan undantag har alla LED -remsor kontaktdynor, de används för att bygga upp remsan om det är nödvändigt att montera bakgrundsbelysningen från separata bitar. Dessa platser har en särskild beteckning - saxskylten.

På den kan tejpen reduceras genom att skära i små sektioner. I det här fallet, med en maximal bandlängd på 5 m, är det minsta segmentet 5 m … Remsan är utformad så att enskilda sektioner av LED -remsan kan lödas med hjälp av LED -kontakter. Detta tillvägagångssätt påskyndar avsevärt att byta olika segment till en enda kedja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag till strömförsörjningen korrekt?

Arbetet med att ansluta en LED -remsa via en strömförsörjning kan verka enkelt. Nybörjare som installerar bakgrundsbelysningen hemma gör dock ofta misstag. Var och en av dem leder till ett tidigt fel på belysningsanordningen. Det finns två vanligaste orsakerna till bandbrott:

  • tejp och strömförsörjning av dålig kvalitet;
  • att installationstekniken inte följs.

Låt oss beskriva det grundläggande schemat för att ansluta bandet.

Bild
Bild

Bandet ansluter parallell - så att längderna inte är mer än 5 m. Oftast säljs det med spolar av lämplig längd. Det finns dock situationer när det krävs att ansluta 10 och till och med 15 m. Ofta i detta fall är slutet av det första segmentet felaktigt anslutet till början av nästa - detta är strängt förbjudet. Problemet är att varje strömbärande väg för LED-remsan är orienterad mot en strikt definierad belastning. Genom att ansluta två remsor är belastningen vid bandets kant dubbelt så högt som tillåtet. Detta leder till utbrändhet och därmed systemfel.

I det här fallet är det bättre att göra detta: ta en extra tråd med en diameter på 1,5 mm och anslut den med ena änden till uteffekten från det första blocket och den andra till nätaggregatet för nästa remsa. Detta är den så kallade parallella anslutningen, i den här situationen är den den enda korrekta. Det kan göras via en adapter från en dator.

Du kan bara ansluta tejpen på ena sidan, men det är bättre på båda sidor samtidigt. Detta minskar avsevärt belastningen på strömbanorna och gör det också möjligt att minimera glödens ojämnheter i olika delar av diodremsan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under förhållanden med hög luftfuktighet måste LED -remsan monteras på en aluminiumprofil, den fungerar som en kylfläns . Under drift överhettas tejpen kraftigt, och detta har den mest ogynnsamma effekten på diodernas glöd: de tappar sin ljusstyrka och faller gradvis ihop. Därför bränner tejpen, som är konstruerad för att fungera i 5-10 år, utan aluminiumprofil högst ett år senare, och oftast mycket tidigare. Därför är installationen av en aluminiumprofil vid installation av lysdioder en förutsättning.

Och naturligtvis, det är viktigt att välja rätt strömförsörjning, eftersom det är han som blir en garanti för säker och långsiktig drift av hela bakgrundsbelysningen . I enlighet med installationsreglerna måste dess effekt vara 30% högre än motsvarande parameter för LED -remsan - bara i detta fall fungerar den korrekt. Om parametrarna är identiska, fungerar enheten vid gränsen för dess tekniska kapacitet, en sådan överbelastning minskar dess livslängd.

Rekommenderad: