Hur Ansluter Jag LED -remsan Utan Strömförsörjning? Ansluter Ett 12 Volt Band Och Ett Annat Till 220 V. Hur Ansluter Jag En Diodtejp Till Nätverket Enligt Schemat?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Ansluter Jag LED -remsan Utan Strömförsörjning? Ansluter Ett 12 Volt Band Och Ett Annat Till 220 V. Hur Ansluter Jag En Diodtejp Till Nätverket Enligt Schemat?

Video: Hur Ansluter Jag LED -remsan Utan Strömförsörjning? Ansluter Ett 12 Volt Band Och Ett Annat Till 220 V. Hur Ansluter Jag En Diodtejp Till Nätverket Enligt Schemat?
Video: Как управлять приводом с помощью Arduino - Robojax 2024, April
Hur Ansluter Jag LED -remsan Utan Strömförsörjning? Ansluter Ett 12 Volt Band Och Ett Annat Till 220 V. Hur Ansluter Jag En Diodtejp Till Nätverket Enligt Schemat?
Hur Ansluter Jag LED -remsan Utan Strömförsörjning? Ansluter Ett 12 Volt Band Och Ett Annat Till 220 V. Hur Ansluter Jag En Diodtejp Till Nätverket Enligt Schemat?
Anonim

LED -remsor utan strömförsörjning har en viktig fördel: genom att spara på värmeförlust på grund av dess frånvaro kan du minska strömförbrukningen till det yttersta. Det utrymme som krävs för dess arbete frigörs.

Bild
Bild

Vad behöver du tänka på?

Du kan ansluta LED -remsan direkt till 220 volt -nätverket, men med reservation. Följande teser följer från varandra.

Snåla inte med lysdioder som tillverkare gör . De bryter som regel avsiktligt med beräkningen i riktning mot högre ljusstyrka. Driftspänningsområdet på en vit lysdiod är 2, 7-3, 2 volt. Toppen är 3, 8 - men detta bör inte överanvändas. Så vi tar en spänning på 3 V per vit LED.

Vid användning av rött, grönt och blått ändras denna parameter i intervallet 1, 8-2, 2 volt, genomsnittet är bara 2.

Bild
Bild
  • För att montera en serie krans är det nödvändigt att välja antal lysdioder med en marginal . I specifikationerna för många hushållsapparater indikerades en driftspänning på 220 V - med en noggrannhet på 10%. Det vill säga, detta är ett intervall på 198-242 V.

Vi tar den övre gränsen, eftersom spänningen i nätverket ofta är något mer än 220 V.

Bild
Bild

För vita lysdioder, som delar 242 - och ungefär 240 - med 3 volt, får vi 80 lysdioder . Tillverkare inkluderar ofta bara 60 i en högspänningstejp. Beräkningen är enkel - spara på antalet lysdioder. Med en normal beräkning borde det vara mycket mer av dem. Tillverkarens beräkning: 240 volt divideras med 60, vilket är lika med 4 volt per LED. Detta är helt klart mycket: var och en av dem lyser mer än i toppläge, därför överhettning och frekvent (efter flera månaders drift) fel på hela bandet. Detta görs så att konsumenterna köper lysdioder oftare, och deras tillverkare får extra vinster. Kom ihåg: det är bättre att göra det var 25: e år än att byta det var fjärde månad.

En korrekt laddad lysdiod kommer att hålla deklarerade 25-60 tusen timmar, som annonsen lovar, och kommer inte att brinna ut efter 1, 5-3 tusen.

Bild
Bild

Många användare är skrämda av att det kommer att finnas hög spänning när som helst på bandet ., orsakar smärtsamma elektriska stötar vid oavsiktlig beröring av levande kontakter.

Följaktligen måste en sådan ljustejp noggrant isoleras (förseglas) för att skydda sig från högspänning.

Bild
Bild
  • Lysdioder anslutna till ett hushållsnätverk med en frekvens på 50 hertz flimmer . På en kort tid - sekunder och minuter - reagerar ögonen inte på flimmer. Det blir lite mer märkbart när användaren ser med perifer syn - som av en slump, i förbifarten - på LED -flimmer. Faktum är att jämfört med en glödlampa är en LED, som ett fluorescerande vakuumrör, en enhet med låg tröghet. Det vill säga för att blixten som produceras av halvledarkristallen slocknar tar det mindre tid, vilket inte kan sägas om den långsammare glöd och utrotning av glödlampans volframtråd.

Gasurladdningsanordningar kräver inte heller mer tid vid växelvisa halvperioder av växelström-de slocknar nästan omedelbart.

Bild
Bild

För att dämpa den flimrande effekten tänds lysdioderna i par - innan de tar upp kransen delas de i par - motparallell. Det vill säga att den andra lysdioden i paret är tänd i förhållande till den första "bakåt". Detta gör det möjligt att minska "hoppen" för omvänd ström och spänning, som, när den senare kastas i nätverket, kan "bryta igenom" någon av dem. De parvis motsatta elementen från vilka bandet monteras kommer att dubbla krusningsfrekvensen - upp till 100 Hz.

En variabel (opolär) kondensator med en marginal på 400 V kan anslutas parallellt med bandet.

Bild
Bild

Även lysdioder från samma sats skiljer sig något i den optimala matningsspänningen och strömmen . Du märkte förmodligen att anslutning av lysdioderna från olika tändare ledde till att de också lyser lite annorlunda och slocknade helt vid olika spänningar: den ena räckte till 2, 39 V, den andra bleknade vid 2, 34 och så vidare. …

Använd inte lysdioder från olika satser - du kan få en annan glöd.

Bild
Bild

För att helt eliminera krusning krävs en högspänningsdiodbro ., den är ansluten direkt till nätverket, och en konstant spänning på 220 V matas till lysdioderna, vilket helt eliminerar krusning. Parallellt med LED -remsan är en kondensator påslagen med en marginal på upp till 400 V.

Den motparallella, parvisa anslutningen av lysdioder krävs inte längre här - hälften av dem skulle vara värdelösa på grund av omvänd polaritet för dem.

Bild
Bild

Strömförsörjning för lysdioder är möjlig . De kommer inte att lida av det. Det viktigaste är att ge en marginal vid spänningssteg. Men pulseringen av ljus efter den första timmen att vara i ett rum med sådant ljus tröttar inte bara ögonen utan också användarens hjärna. Det är som att arbeta på en gammal CRT -skärm vid 50Hz - en allvarlig huvudvärk med detta tillvägagångssätt.

Bild
Bild

Anslutningssteg

Stegen för installation och idrifttagning av diodtejpen inkluderar följande: skärning av tejpen i önskad längd, fastsättning av kontakterna (om de ingår i satsen), elektrisk montering av hela kretsen och testning av läckor innan du slår på. Felaktig arbetsprestanda hotar bältesfel, elektriska stötar för människor i närheten eller oavsiktlig brand.

Bild
Bild

Klipp tejpen till önskad längd

220 -voltsbandet har en viktig skillnad: klungans längd, på grund av det stora antalet - inte bara en, utan dussintals lysdioder - tvingar konsumenten att stänga av betydande sektioner. När bandet ansluts direkt till uttaget lämnar tillverkarna minst 60 lysdioder per fragment . Om lysdioderna är dubbla (seriella, inte parallella par) kan antalet lysdioder reduceras till 30. Detta innebär att 7, 5-8 volt tilldelas för var och en av dem (korrekt - högst 6, 6). Denna par-seriella anslutning är dominerande i färdiga baslampor, där föraren matar ut från 40 till 80 volt likström (6-12 dubbla seriepar-lysdioder).

Varje tillverkare följer sin egen taktik, men slutsatsen är densamma - lysdioderna är seriekopplade . Parallellt anslutna sekventiella grupper saknas här, eftersom den rättade (konstanta) spänningen på 220 volt tas som den första, erhållen från den alternerande, på vilken hushållsbelysningsnätet fungerar. För detta ändamål har tejpen speciella märken på vilka tätningsskiktet reduceras, så att det är bekvämt för konsumenten att klippa av tejpen och ta bort lödkablarna från isolatorn.

Bild
Bild

Installera och säkra kontakten

För enkelhets skull är ljusenheterna utrustade med kontakter. Detta gör det möjligt att snabbt överföra hängaren med tejp, kabel med en strömkontakt till en annan plats utan att bryta lödningen och utan att skära ledningarna. För band som installeras under en mycket längre period kan du också använda "blind" lödning - tejpen kommer inte att flytta till en ny plats, vilket innebär att det inte är någon idé att sätta i kontakter . Lödda (icke -avtagbara) anslutningar längs hela kablarnas och ljusenheternas hela längd anses vara de mest pålitliga - till skillnad från lossade terminaler, gnistrar de inte, eftersom de är mest grundligt anslutna och inte kan tas bort när de stängs av. Kontaktdon löds fast i ledningar eller krympas med ett specialverktyg, till exempel det som används för att ta bort och krympa vridna par i dator- och servernätverk som fungerar enligt protokoll och standarder för lokala datorsystem.

Bild
Bild

Anslutning av ledningar till likriktaren

Ledningarna från LED -enheten till uttaget måste anslutas till en likriktare. Om du ignorerar likriktaren, kommer ljuset från ett sådant ljustejp att flimra. Ledningarna från ljustejpen är anslutna till "plus" och "minus" på diod-likriktarbryggan . Den senare innehåller 4 högspänningsdioder, konstruerade för effekt från tiotals till hundratals watt. Enligt diagrammet innebär till och med en gjuten bro (montering av en likriktare i ett vattentätt hölje i ett stycke) att ansluta motsatt anslutna diodkatoder och anoder till LED-remsan (två punkter på schematisk skiss) och slå på dioden leder "ur funktion" (katoden hos den ena till anoden hos den andra) är ansluten till växelspänningskällan. Du kan också använda en halvvågslikriktare (en diod), men då kommer krusningen att ske med en frekvens av 50, inte 100 Hz, eftersom den negativa halvvåg (halvcykel för växelström) avbryts. En helvågslikriktare (två dioder) leder också till onödig strömförlust, så en diodbrygga (4 likriktardioder) anses vara det bästa alternativet. En kondensator som är ansluten parallellt med likriktarens "plus" och "minus" tjänar till att jämna ut krusningen.

Bild
Bild

Läckagetest

Industriella band placeras i ett silikon- eller polyetenskal, i vilken tjockleken själva bandet är belägen. Det ser ut som ett utplattat rör. Det ska inte finnas några punkteringar eller skador på den. Faktum är att när en konstant spänning kommer in i till exempel en pool på grund av skador på tejpens skyddshölje under dess användning, kan detta leda till döden för människor som kom för att simma. Trots att vattnet som helhet inte leder ström, destilleras det inte med våld, vilket innebär att det innehåller orenheter, och kontakt med kontakter med vatten under spänning är farligt för människors liv i poolen . Många ägare till pooler och vattenparker använder vattentäta IP-68-ljusremsor för att belysa vattnet-detta skapar ett vackert och presentabelt utseende, men ett sådant initiativ kräver en grundlig omprövning av belysningstekniken innan den nedsänks under vattenkolonnen.

Bild
Bild

Möjliga misstag

Använd inte IP-40-ljusremsor på fuktiga platser, och ännu mer under vatten. Att installera ljustejp i badrummet kräver installation av en jordfelsbrytare som kan rädda livet för en person som badar.

Om du själv monterar ljusremsor, räkna antalet lysdioder enligt parametrarna ovan . Gör det inte bråttom, med utgångspunkt från tillverkarens metoder - många, särskilt kinesiska, sparar på antalet lysdioder så att deras produkter brinner ut och ändras helt oftare. Kom ihåg den enkla sanningen - 3 volt för vitt och 2 för färgad LED. Infraröda och UV -lysdioder drivs av en helt annan spänning, du behöver dem inte i det här fallet om du inte använder mörkerseende. Det bästa alternativet är 80 vita eller 120 röda, gröna, blå lysdioder. Du kan ta lite mer om din spänning ofta ökar (nästan upp till 250 volt, vilket förklaras av ofullständig laddning och maximal närhet till transformatorstationen). Bättre att få lite mindre ljus än att byta hela bandet varje säsong . För att driva bandet med 12, 24 eller 5 volt används en liknande beräkningsmetod.

Rekommenderad: