LED -remsor Med Rörelsesensor: Infraröd (IR -sensor) Och Andra Beröringssensorer. Hur Ansluter Jag Dem Till Ett 12 Och 220 Volt Band?

Innehållsförteckning:

LED -remsor Med Rörelsesensor: Infraröd (IR -sensor) Och Andra Beröringssensorer. Hur Ansluter Jag Dem Till Ett 12 Och 220 Volt Band?
LED -remsor Med Rörelsesensor: Infraröd (IR -sensor) Och Andra Beröringssensorer. Hur Ansluter Jag Dem Till Ett 12 Och 220 Volt Band?
Anonim

I många inhemska situationer är det särskilt bekvämt att automatiskt slå på och av huvud- eller extra ljuskälla. Det bästa alternativet är en LED -remsa med en rörelsesensor. På den elastiska remsan, på ett enhetligt avstånd, finns ljuddioder som reagerar på sensorns signaler, som markerar varje rörelse inom det angivna området.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En av de viktigaste egenskaperna hos LED -källor är deras långa livslängd (upp till 50 000 timmar). Och en betydande fördel är energibesparingar på upp till 90%.

Det finns andra fördelar med diodremsor

  • Ljus överbelastar inte människors syn.
  • Enkel användning. Band kan placeras var som helst.
  • Ingen risk för överhettning. Lysdioder kan monteras på nästan vilken yta som helst.
  • Låg vikt på systemet.
  • Enkla kontroller.
  • Pålitlig konstruktion. Kraftig tejp tål mekanisk belastning.
  • Enkel installation. Det finns ingen anledning att kontakta en elektriker för att installera den flexibla LED -remsan med rörelsesensor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den enda nyansen som är viktig att tänka på: när du installerar sådan specifik utrustning väljs rörelsessensorer efter typ baserat på det specifika syftet med deras placering. Det finns tre typer av utrustning:

  • gata;
  • kringutrustning;
  • inre.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sensortyper

Rörelsesensorns uppgift är inte bara att slå på, utan också att stänga av belysningsenheten . Avkänningselementet känner igen utseendet på en störande faktor. Varje rörelsesensor är en speciell enhet utrustad med en sensor. Sensorenheten analyserar det kontrollerade utrymmet enligt den angivna parametern.

En sådan sensor interagerar med olika elektriska enheter: ljudlarm eller belysningsenheter.

Bild
Bild

Infraröd

Infraröda sensorer reagerar på infraröd bakgrundsstrålning . Enheten registrerar värmestrålning, utlöst av en handvåg och eventuell rörelse i sensorn. Han reagerar lika på rörelsen av varmblodiga djur och människor och livlösa föremål.

Olika förhållanden är lämpliga för användning av infraröda värmesensorer . IR -enheter kan skilja sig åt i design och driftsprincip, beroende på typ av registrering av infraröd strålning. De kan utrustas med aktiva, passiva och kombinerade IR -element. Kombinationen av de två typerna av detektorer kan avsevärt minska antalet falska registreringar, eftersom båda sensorerna måste ge klartecken för att tända lampor, larm och andra enheter.

Bild
Bild

Ultraljuds

Används för att känna igen föremål, styra rörelser och bestämma avståndet till dem. Funktionsprincipen för enheten är baserad på utsläpp av ljudvibrationer med en frekvens på 20 000 hertz . De reflekteras från det störande föremålet, faller in i mottagaren och spelas in. Den elektroniska kretsen bestämmer den tid det tar från pulsmomentet till mottagandet av ekot. Objektdetekteringsavstånd - upp till 8 meter, med hänsyn till en hård och slät yta. Avståndet reduceras med den mjuka och porösa strukturen hos det ljudabsorberande materialet.

Syftet med ultraljudssensorn är att fixa objekt i åtgärdssektorn, mäta avståndet till dem, räkna objekt som rör sig i synfältet … När du utför sådana uppgifter kan enheten fungera i mörker, i förhållanden med rök, damm, hög luftfuktighet, höga eller låga temperaturer. Enheten är inte känslig för ljudsignaler vid nivån för det hörbara området.

Den kan enkelt justeras till andra intervall om det behövs.

Bild
Bild

Akustisk

Ljudsensorns enda uppgift är att snabbt tända och släcka lamporna .… Enheten är inställd på röster och fotsteg, hostljud, så den reagerar automatiskt på en persons utseende och tänder ljuset . Den akustiska sensorn har en speciell design utrustad med en glödlampa. Det finns modifieringar i form av en patron, men de vanligaste är rektangulära, runda eller ovala små plastlådor. När en person - källan till bruset - befinner sig i sensorns område, tänder enheten omedelbart ljuset.

Det tar 1-2 sekunder för honom att reagera på en stimulans. Belysningen slocknar efter 10-15 sekunder, eftersom personen lämnade sensorns område. Sensorns svar beror på referensen som registrerats i enheten. De enklaste modellerna klarar alla typer av buller. De dyraste proverna kan programmeras för många olika kommandon. Varje akustisk sensor består av en mikrofon, ett relä, en förstärkare och en elektronisk enhet som analyserar inkommande signaler.

Bild
Bild

Optisk

Dessa elektroniska komponenter under påverkan av elektromagnetisk strålning i det synliga infraröda och UV -området sänder signaler till ingången från registrerings- eller styrsystem . Sådana sensorer är avstämda för vatten- och aerosolångor, rök, genomskinliga föremål. Optiska sensorer är lätta och liknande i storlek. Detta är en beröringsfri enhet på grund av frånvaron av mekanisk interaktion mellan sensorn och det störande föremålet. Samtidigt är funktionaliteten hos OD mycket högre än för liknande enheter av en annan typ.

Bild
Bild

Mikrovågsugn

Funktionsprincipen för mikrovågssensorn, konfigurerad för rörelse, liknande enheten för ultraljudsmodeller … Mikrovågssensorn registrerar förändringen i frekvensen för de inkommande signalerna. Enheten fungerar vid ultrahöga frekvenser. Våglängden från sensorn sträcker sig från 1 mm till 1 meter. Det finns en viss risk för falska positiva. Sådana modeller är bland de dyraste, men också de mest skadliga för människors hälsa.

Mikrovågsstrålning anses vara mycket osäker, därför rekommenderas mikrovågssensorer uteslutande för utomhusinstallation. Vägg- och takmontering möjlig.

Bild
Bild

Nyanser av val

LED -remsor presenteras på belysningsmarknaden i ett brett sortiment. De skiljer sig åt i vissa egenskaper:

  • färgprestanda (monokrom / RGB);
  • skuggtemperatur (glöd varm / kall eller naturlig);
  • dammskydd och fuktbeständighet;
  • kraft av leda kristaller;
  • typ av strömförsörjning (från ett 220 V-nätverk eller via en trapptransformator).
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste varianten av ledremsor är utrustad med lysdioder av SMD-typ med en kristallstorlek på 3528 . När det gäller belysningsparametrar liknar det en naturlig källa. Flexibla LED -remsor märkta SMD 5050 visar maximal ljusstyrka. Ju mer intensiv och enhetlig bakgrundsbelysningen är, desto fler dioder behövs per meter. Armaturer installerade i ett område med hög luftfuktighet (i köket, i badrummet, nära golvytan) måste ha en hög IP -klassning - från 67-68.

LED -remsor klassificeras efter typ av strömförsörjning för 220 V och 12 volt enheter . Det senare alternativet är lämpligt för en ledremsa upp till 5 meter lång. Motljus på en sådan enhet kommer att kosta lite högre i kostnad och blir svårare att installera. Valet av modell utförs enligt driftförhållandena och de uppgifter som ställs för belysningssystemet. Till exempel, i vanliga hushållsförhållanden, är infraröda sensorer praktiska för att belysa trappor, som används för att känna igen värmestrålning från ett föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kopplingsschema

Anslut direkt till 220V

Det är bekvämt att använda LED -remsor som är anslutna till ett 220 V -nätverk . När du installerar behöver du bara ansluta remsan till rörelsesensorn. Bland nackdelarna med denna bakgrundsbelysningsmodell är det värt att notera flimmer och eventuell nedbrytning av elektrisk ström. Det är inte alls säkert för människor. Dessutom, om en av dioderna går sönder måste hela lampan bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strömförsörjningsanslutning

Det är mycket säkrare att välja en stabil typ av anslutning av LED-remsan med en sensor med hjälp av en trapptransformator . Dessutom bör dess effekt inte vara sämre i värde än den allmänna analoga indikatorn för det valda bandet med dioder. Till exempel, om bakgrundsbelysningen utförs med hjälp av en 5-meters tejp, för varje 100 cm av vilken det finns 12 W, kommer det totala värdet att vara lika med 60 W. Till detta måste du lägga till 30% buffert och du får ett värde på 78 watt. Baserat på detta behöver du en strömförsörjning på cirka 80 watt.

Såväl som det är viktigt att observera polariteten och sekvensen av utrustningsanslutningar . Om LED -remsan är 5 meter eller mer lång behöver du en parallell enhet separat för varje sektion. En individuell strömförsörjning är installerad på dessa segment, eftersom köp av lågeffekttransformatorer är mer lönsamt för budgeten än köp av en stor enhet. I RGB -versioner ersätter oberoende styrenheter dedikerade förstärkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man använda tejpen?

LED -remsor komplett med sensorer är praktiska att använda på platser där stabil belysning inte krävs . Till exempel i entrén till ett flerfamiljshus, där ljus endast behövs när människor dyker upp på platsen. Sensorn kommer inte att missa någon rörelse i sitt intervall. Denna enhet sparar ofta ägare av bostäder och kontorslokaler från tjuvar. Kriminella stoppas av närvaron av ett sådant system. Få människor vågar obehörigt inträde i privat territorium, vilket automatiskt lyser upp. Dessutom interagerar många enheter med larmet, vilket gör att de som inte vill ha någon chans att förkroppsligar en dålig plan.

Det mest logiska området för att installera en ledremsa i ett hus är en korridor eller en gemensam hall. LED -remsor med rörelsesensor kan placeras i taket eller i väggarnas fogar. Sådan belysning är mycket effektiv för en trappa: i hörnen mellan stegen och väggen, på trappans kanter. Ofta är belysningen i huset monterad runt sängens omkrets.

I mörkret ser den upplysta sängen väldigt ovanlig och romantisk ut. Detta alternativ väljs av unga par och tonåringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bekvämt och praktiskt att installera tejpen på toaletter och badrum ovanför köksbänken. Då behöver du inte trycka på knappen varje gång du går in och lämnar rummet. I badrummet och i köket är detta en mycket smart lösning som främjar sanitet. I sådana fall är det lämpligt att installera installation i takområdet, i profil eller i fogen mellan taket och väggen. Detta skyddar systemet från kontakt med fukt vid fel på VVS och eventuella incidenter i samband med vattenspill.

Populära LED -remsor med sensorer och i områden där påverkan av den yttre miljön är särskilt aggressiv, och det är tekniskt problematiskt att installera en standardbrytare … Men alla tillverkar enheten av ledremsor efter eget gottfinnande och löser flera problem samtidigt: dekorera, belysa och optimera utrymmet.

Med denna typ av belysning kan du skapa riktiga designlösningar i moderna interiörer. Det är värt att prova och förstå - det är vackert, lönsamt och bekvämt!

Rekommenderad: