Strömförsörjning För LED -strip (adaptrar): 12 V Och 24 V. Hur Väljer Jag En Transformator För En Diodlist? Driver 100 W, 150 W Och Annan Effekt

Innehållsförteckning:

Video: Strömförsörjning För LED -strip (adaptrar): 12 V Och 24 V. Hur Väljer Jag En Transformator För En Diodlist? Driver 100 W, 150 W Och Annan Effekt

Video: Strömförsörjning För LED -strip (adaptrar): 12 V Och 24 V. Hur Väljer Jag En Transformator För En Diodlist? Driver 100 W, 150 W Och Annan Effekt
Video: Led Panel Light Repair || Led Driver Repair 2024, Maj
Strömförsörjning För LED -strip (adaptrar): 12 V Och 24 V. Hur Väljer Jag En Transformator För En Diodlist? Driver 100 W, 150 W Och Annan Effekt
Strömförsörjning För LED -strip (adaptrar): 12 V Och 24 V. Hur Väljer Jag En Transformator För En Diodlist? Driver 100 W, 150 W Och Annan Effekt
Anonim

Interiör LED -belysning är en vacker och original designlösning. LED -remsor är särskilt populära när det gäller design av stretch- och undertak, väggnischer, möbelhyllor eller målningar . LED -remsor används också ofta för att belysa arbetsytor, till exempel i köket eller badrummet. Enheter kan vara enfärgade eller flerfärgade. För att lysdioderna ska fungera är det nödvändigt att förse dem med ström via enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Strömförsörjningar är strömtransformatorer. Själva ljusremsorna säljs separat och är inte direkt anslutna till nätverket . En växelström på 220 volt kommer från uttaget och strömförsörjningen omvandlar den till likström. Effekten beror på behoven och typen av bandet själv. Indikatorer sträcker sig från 12 till 220 V.

Adaptern skyddar strukturen från spänningsstötar, ger ström, och låter dig också styra ljusstyrka och färg med hjälp av ytterligare tillbehör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Beroende på syftet och monteringsplatsen för bakgrundsbelysningen kan du behöva olika strömförsörjningar för LED -remsan. Funktionsprincipen för enheten kan vara pulserad, linjär och transformatorlös . Linjära block uppträdde tidigare än någon annan och är därför de mest pålitliga, men också besvärliga. Transformatorn minskar effekten till den som krävs, likriktaren omvandlar spänningen till en konstant spänning, stabilisatorn ser till att det inte finns några droppar.

Pulssystem har ersatt linjära, deras effektivitet är mycket högre och deras dimensioner är mer kompakta . Pulsgeneratorn skapar en spänning med en frekvens som är mycket högre än de vanliga 50 hertz, så det är praktiskt taget inget brus eller brum från pulsadaptrarna. Pulstransformatorn är nyare och mer perfekt än konventionella, vilket förklarar den lilla storleken. Sådana block är de mest populära och budgetmässiga. De kan vara tunna och små, särskilt om du behöver mata en inte alltför lång tejpremsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den transformatorlösa typ av enhet används mycket sällan för att driva lysdioder . Deras handlingsschema består i att sekventiellt sänka spänningen till den som krävs med stabilisering vid utgången. Därför är denna uppfattning den mest opålitliga. Strömförsörjningen ska inte förväxlas med föraren. Lysdioder drivs av ström och är halvledare med ett visst motstånd. Kort sagt, varje enskild lysdiod i kretsen "äter" en viss mängd volt. Så nästa får näringen nedan.

För att stabilisera situationen är drivrutinerna installerade . De arbetar tillsammans med strömförsörjningar, styr strömmen och förhindrar att LED -elementen brinner ut. Du bör inte ansluta tejpen direkt via föraren, deras uppgifter skiljer sig från syftet med nätaggregaten och designen kommer inte att vara hållbar.

Den ultratunna föraren tar inte för mycket plats, utan förbättrar prestanda och tillförlitlighet för bakgrundsbelysningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom kylsystem

Det finns två alternativ för kylning av systemet: aktivt och passivt. I det första fallet är en fläkt installerad i transformatorn, i det andra ser strukturen som helhet ut som en vanlig dator och släpper ut värme genom höljet. Aktiv kylning är att föredra för en bakgrundsbelysning som kommer att fungera länge eller till och med permanent . Ett exempel är dekoration av skyltfönster, fönster, inredningsbelysning i rum.

Men motorn kommer att nynna - om det inte finns andra ljudkällor i rummet blir bullret irriterande . Enheter med passiv kylning är lämpliga för hushållsbruk med intermittent omkoppling, till exempel för belysning av arbetsytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom utförande

Det finns block med olika grad av öppenhet. Icke-hermetiska transformatorer har ett perforerat hölje som gör att elementen kan svalna naturligt. Utformningen av kretskortet har ganska imponerande dimensioner, så du bör tänka på i förväg om platsen för installation . Dessutom rekommenderas det inte att montera sådana block inuti väggarna eller täcka med dekorativa paneler på grund av sannolikheten för överhettning. Damm lägger sig snabbare på sådana mekanismer. Men de delar som används är enkla och opretentiösa - det finns många modeller på marknaden med en uteffekt i intervallet från 6 till 400 watt. Läckande strukturer är billigare än analoger och går sällan sönder.

Halvhermetiska nätaggregat skyddas från utsidan av ett plastfodral från främmande föremål och smuts . De är mindre än de tidigare och har en uteffekt på 60 watt, eftersom det är opraktiskt att producera block med lägre prestanda. Nätadaptrar är också en typ av halvtätad strömförsörjning utrustad med en kontakt för direkt anslutning till ett uttag. De ser likadana ut som vanliga laddare, är väldigt små och kan på grund av sin storlek bära en spänning som inte är högre än 24 W. Tätade block är mycket bättre skyddade från miljöpåverkan. De skiljer sig inte i storlek från semi-hermetiska; beroende på spänningen kan de ha två versioner av fodralet. Modeller med låg effekt är förpackade i plast och högeffektsmodeller i ett aluminiumhölje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje industriprodukt är märkt med en viss grad av skydd. Du hittar den med förkortningen IP med två siffror efter. Uppsättningen av siffror sträcker sig från IP 00 (inget skydd) till IP 68 (helt skyddad mot damm och fukt). Den första siffran anger resistens mot föroreningar - från noll till sex, den andra - fuktgenomsläpplighet, från noll till åtta. Det vill säga markeringen ska läsas från vänster till höger: till exempel IP 12 betyder lågt skydd mot smuts (1) och skyddsnivå mot fukt 2. För strömförsörjningar för LED -remsor hittar du oftast tre varianter:

  • IP 20 - systemet har ett öppet hölje med stora perforeringar, är skyddat från intrång av stora föremål, har inget skydd mot fukt;
  • IP 54 - transformatorn är delvis förseglad, den är inte rädd för vattenstänk och inträngning av partiklar, dammgraden är extremt låg;
  • IP 67 eller 68 - det förseglade huset skyddar elementen helt från stötar, upp till full nedsänkning i vatten, det kan användas i simbassänger, utomhus, i våtrum, duschar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver driva ett mycket kort band kan du välja en batteridriven strömförsörjning . Naturligtvis kommer det att vara lågeffekt och kortlivad, men om vi pratar om dekorativ festlig belysning, kan detta alternativ rädda dagen. Speciellt om den är avsedd att belysa en mobil struktur.

Batteridriven används för bärbara lampor, souvenirer, figurer, väggpaneler eller målningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter funktionalitet

De enklaste modellerna av kraftenheter handlar bara om att konvertera AC till DC. Avancerade modeller har en inbyggd dimmer . Det vill säga att du kan ändra belysningens ljusstyrka till högre eller lägre. För färgade band måste du välja en modell med en styrenhet eller installera den dessutom. Det är styrenheten som är ansvarig för att ändra färg, läge, blinkande eller effekten av löpbandet. Och ett ytterligare alternativ för dyrare IP -adresser är närvaron av en fjärrkontroll från fjärrkontrollen.

Mycket praktiskt om du vill ändra färg, ljusstyrka, dynamiskt bakgrundsbelysningsläge . Speciellt när du tänker på att strömförsörjningen vanligtvis är dold för nyfikna ögon för estetiska ändamål. Fjärrkontrollen är helt enkelt nödvändig för att ha tillgång till alla inställningar. Lägena styrs via en radiokanal eller med infraröd strålning, som till exempel i fjärrkontrollerna på TV -apparater och andra hushållsapparater. Om du inte planerar att arbeta dygnet runt, ta en närmare titt på strömförsörjningsenheten med en strömbrytare. Det installeras vanligtvis vid ingången till systemet så att adaptertransformatorn inte fungerar konstant även när lamporna är släckta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja en strömförsörjning måste du bestämma syftet med bakgrundsbelysningen. När målet är klart väljer du en lämplig monteringsplats. Den viktigaste punkten är bandets längd, så vi överväger noggrant filmen . För urval tar vi hänsyn till den maximala längden på ett segment. För att ta reda på vilken strömförsörjning du behöver för diodremsan måste du beräkna effekten. Vi studerar noggrant förpackningen och letar efter matningsspänningen som krävs för tejpen. Det kan vara 12 V eller 24 V. Det är extremt sällsynt att hitta den senaste utvecklingen med en indikator på 36 V. Detta är den spänning som strömkällan ska ge vid utgången och omvandla 220 volt från uttaget.

12 volt är säkrare än 24 volt och är det mest tillgängliga . Mängden skärning i den förra är cirka 3 lysdioder, eller från 2 till 5 centimeter. Ibland kan du hitta alternativ med en mångfald mindre.

En speciell markör på tejpen kommer att berätta var skärlinjen är. Tänk på hur ofta dessa markörer placeras för att beräkna bandets längd vid köp. Tolv-voltsband säljs i bitar om 5 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För varje 5 meter LED -remsa används en parallell anslutning till strömförsörjningen . Detta är avståndet som lysdiodernas ledande banor tål. Om du helt enkelt ansluter segmenten till varandra riskerar du att få ett mycket svagare sken i slutet av bandet än i början. Dessutom kommer en sådan design snabbt att brinna ut på grund av ett brott mot tekniken. Därför är nedskärningarna parallellt anslutna till en eller flera kraftenheter. Du kan ansluta från en eller båda sidor av bandet. Det andra alternativet kommer att fördela belastningen på de strömbärande elementen jämnt och öka produktens livslängd.

För att beräkna den önskade längden på ledningar utgår vi från den maximala längden på ett stycke . Det slutliga valet påverkas av spänningsförluster beroende på längden. 24-voltsband tappar spänningen mycket mindre, vilket innebär att sektionen kan vara längre än 5 meter. Eftersom den nuvarande förbrukningen är lägre på grund av låga förluster blir trådarna för anslutning tunnare, liksom vikten av hela strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av bristerna kan ett snävt val noteras, eftersom en spänning på 24 V är sällsynt och sådana band är dyrare i produktionen. Nästa parameter är strömförbrukningen per meter . Siffran beror direkt på diodernas densitet och deras antal. Till exempel, om kortet förbrukar 15 V, då med en längd på 5 meter får vi 75 W som krävs för en enhetlig glöd; 4 meter kräver 60 watt och så vidare. Låt oss anta att belysningsområdets totala längd är 20 meter.

För att beräkna adapterens effekt multiplicerar vi strömförbrukningen för en meter tejp med längden - och vi försäkrar oss med hjälp av energisäkerhetsfaktorn . Vi tar denna koefficient som 1,3, det vill säga vi lägger en marginal på 30%. Totalt har vi 15x20x1, 3 = 390 W minimum. Naturligtvis kan siffran visa sig vara icke-heltal. Sedan rundar vi upp det till närmaste. Till exempel upp till 100 W, 150 W eller 250 W. I vårt fall är 390 avrundat till 400 watt, och så vidare. För färgad tejp blir beräkningsprincipen densamma. Tänk på storleken på adaptern för att välja en avskild plats att placera den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutningstips

När längden och effekten beräknas är det upp till installationen. Var uppmärksam på markeringarna på själva bandet . Förutom att indikera snittlinjen kommer ikonerna att indikera polariteten "+" eller "-" på varje sida av snittet. På mångfärgade band indikeras polaritet för varje färg och det vanliga pluset indikeras med "V +". Fästning av LED -remsor utförs på tunna aluminiumprofiler. Materialet hjälper till att avleda överskottsvärme som genereras under driften av bakgrundsbelysningen. Detta för att förhindra utbrändhet och nedbrytning av dioder.

Speciellt viktigt för vattentäta band med hög IP -kvalitet . Sådana produkter är förseglade med silikon för att förhindra exponering för miljön. Innan du ansluter rengörs silikonet noggrant och noggrant från kontakterna. Profilerna är raka eller vinklade, med ogenomskinliga eller transparenta plastdon. Och även diffusorn skyddar tejpen från skador. Om avståndet mellan lysdioderna är stort hjälper den matta diffusorn till att göra linjen slät, för att minimera effekten av enskilda ljuspunkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att ansluta bakgrundsbelysningen behöver vi förutom själva bandet, profilen och styrenheten kablar för att ansluta segmenten . För en 12-voltstejp används trekärniga monteringstrådar med ett tvärsnitt på 1,5 millimeter, och för 24 V räcker det med 0,75 mm. Först måste du mata 220 V ström till installationsplatsen. Om du inte planerar att utrusta tejpen med en kontakt, är ljusomkopplaren monterad direkt på 220 V, och inte framför tejpen. På så sätt kommer transformatorn inte att fungera hela tiden, även när bakgrundsbelysningen är avstängd.

Därefter installeras en strömförsörjningsenhet med erforderlig ström eller flera strömkällor, beroende på det valda monteringsschemat. Tänk på förhand om blockets placering . Vissa modeller har stor vikt och storlek. Du kan behöva en extra hylla eller nisch för din enhet. För adaptrar med öppna höljen, installera inte på platser som blockerar inträngande av kylluft.

Enligt beteckningarna på strömförsörjningen, anslut noll, fas och jord till enheten. Oftast betecknas kontakterna L, N respektive Re.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter levereras maten till själva tejpen. Du kan löda trådarna eller använda speciella klämkopplingar . Kontakterna är mycket sköra, överhettas inte vid lödning, lödkolvens verkan bör inte vara mer än 10 sekunder. Detta kommer att räcka för en känslig och känslig anslutning. Beroende på bandets effekt används envägs- eller tvåvägsanslutning. På stora avstånd är maximala längden på tejpsegment anslutna parallellt med strömförsörjningen med monteringsledningar. Om du använder en RGB-remsa, kom ihåg att lysdiodernas struktur gör sådana remsor svagare än enfärgade remsor. I en stor diod samexisterar kristaller i rött, grönt och blått.

Därför lyser inte alla upp samtidigt, utan bara de nödvändiga kristallerna . För att styra färger och ljuslägen behöver du en separat styrenhet eller en strömförsörjningsenhet med inbyggd styrenhet. En RGB -förstärkare kan också vara till nytta. Dessa är små enheter som är monterade jämnt fördelade mellan bandlängder och är direkt anslutna till en strömförsörjning. Förstärkarna minskar belastningen på regulatorn och fördelar spänningen jämnt längs hela den färgade tejpens längd. När du installerar en färgad tejp, anslut först strömförsörjningen, sedan styrenheten och redan till den - tejpen. Principen att installera flera segment bevaras, de använder en parallell anslutning till en eller flera strömförsörjningsenheter.

Rekommenderad: