Beräkning Av En Strömförsörjning För En LED -remsa: Hur Beräknar Jag Effekten På En 12 Volt Remstransformator Och En Annan?

Innehållsförteckning:

Video: Beräkning Av En Strömförsörjning För En LED -remsa: Hur Beräknar Jag Effekten På En 12 Volt Remstransformator Och En Annan?

Video: Beräkning Av En Strömförsörjning För En LED -remsa: Hur Beräknar Jag Effekten På En 12 Volt Remstransformator Och En Annan?
Video: How to calculate the length of LED strip I can put on my power supply 2024, Maj
Beräkning Av En Strömförsörjning För En LED -remsa: Hur Beräknar Jag Effekten På En 12 Volt Remstransformator Och En Annan?
Beräkning Av En Strömförsörjning För En LED -remsa: Hur Beräknar Jag Effekten På En 12 Volt Remstransformator Och En Annan?
Anonim

LED -remsor kan fungera under de svåraste förhållandena, oavsett väder - produkterna är hållbara och fuktbeständiga. De kan till exempel belysa en gata eller en byggnadsfasad. Och för ett långt arbete behöver du en kompetent beräkning av strömförsörjningen för LED -remsan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man väljer strömförsörjning?

För att ansluta en LED -remsa behöver du strömförsörjning eller drivrutin. Det här är olika enheter.

  • Föraren levererar en stabiliserad ström . Till exempel 300 mA. Och om du ansluter för kort band, kommer spänningen att bli mer än den nominella, och dioderna brinner ut. Och om de är för långa kommer de att lysa svagt. Därför är endast belysningsutrustningen som denna adapter är avsedd för ansluten via drivrutinen. Referens: Drivrutiner används i färdiga produkter som glödlampor och kransar.
  • Strömförsörjning . Det är spänningsreglerat. Det betyder att vi kommer att få exakt 12 V vid utgången, oavsett strömförbrukning. Strömförsörjningar är mångsidiga och lättare att hämta än förare. Det finns några saker att tänka på.
Bild
Bild

Total bälteffekt

Måttenheten är W / m. Det beror på 2 värden.

  • LED -typ . De mörkaste tejpen används för dekorativa ändamål och är utrustade med 3528 dioder som kan användas för att markera objektens konturer. Och för stark belysning behövs dioder av typen 5050 (den vanligaste) och 2535.
  • Antal lysdioder per meter band - 30, 60 eller 120.

Diodremsans effekt och diodmärket anges på förpackningen. Till exempel Venom SMD 5050 60 lysdioder / M 14,4W. Dess effekt är 14,4 W per linjär meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilation av transformatorn

Strömförsörjningen värms upp under drift och måste kylas. Detta görs på flera sätt.

  • Aktiva kylmodeller är utrustade med en kylare , som driver luftflödet inuti höljet. Deras fördelar är hög effekt och mindre dimensioner, och deras nackdelar är att kylaren är bullrig och slits ut med tiden. Ett sådant system behövs när ett band på 800 W eller mer är anslutet.
  • Passivt kylda adaptrar används vanligare i hemmiljöer . De är tysta, men tar lite mer plats. Och det är nödvändigt att ordna det så att det blir en tillströmning av frisk luft. Men de är mer pålitliga eftersom det inte finns några rörliga delar. Och bättre skyddad mot dåligt väder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Strömadaptrar skiljer sig åt i graden av skydd

  • Öppen . De enklaste och billigaste modellerna, men också de mest "skonsamma". De används endast i rumsförhållanden där det inte finns damm och låg luftfuktighet.
  • Semi-hermetiskt . Skyddad mot naturens ljusa infall. Stora damm- och vattenstänk är inte skrämmande för dem, men konstant fuktighet kommer snabbt att "döda" adaptern. På gatan måste de döljas under en baldakin, eller bättre i en monteringslåda. Skyddsklass - IP54.
  • Sluten . Damm och fukt hålls utanför det skyddade fodralet. De är lämpliga för både gatubelysning och våta miljöer som badrum och simbassänger. Skyddsklass - IP65 eller IP68 (* 6 - fullt skydd mot damm, * 5 - skydd mot vattenstrålar, * 8 - enheten tål nedsänkning i vatten).

För att bättre förstå graden av skydd, använd tabellen. Den är förresten lämplig för all elektronik.

Interna i alla dessa adaptrar är desamma. Utgångsspänningen för att driva bandet är 24 volt, 12 V eller 5 V. Diodremsan fungerar på likström och kan därför inte anslutas indirekt till nätet. Även om vissa gör det av misstag. Konsekvenser - tejpen brinner ut och en brand kan bryta ut.

Bild
Bild

För att lysdioderna ska fungera länge måste du korrekt beräkna strömförsörjningens effekt. Det enklaste sättet att göra detta är enligt vårt exempel.

Ett exempel på beräkning för en strömförsörjningsenhet

Bestäm först kraften hos det anslutna bandet. Och om det finns flera av dem, summeras belastningen. Använd tabellen för att göra det enklare att navigera.

Bild
Bild

Fortsätt sedan till beräkningen. Det måste göras i denna ordning.

  • Låt oss säga att du har ett Venom SMD 5050 60 LED / M 14,4W band med en längd av 4 m . Då blir dess totala effekt: (14,4 W / m) * (4 m) = 57,6 W.
  • Välj en säkerhetsfaktor . Det behövs för att adaptern ska fungera utan överbelastning. Om enheten används utomhus och är väl ventilerad, räcker det med 20%. Och när den ligger i en kopplingsdosa, och dessutom i ett varmt rum, bör koefficienten vara minst 40%. Låt oss ta hänsyn till de normala driftförhållandena, där K = 30%. Då bör strömförsörjningens effekt vara:

57,6 W * 1,3 = 74,88 W.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig. Observera att för modeller med passiv kylning måste effektreserven vara högre än för adaptrar med fläktar.

  • Därefter måste du runda denna siffra upp till standardvärdet - 80 V. Vårt bord hjälper dig att välja önskat effektvärde.
  • Ibland indikerar egenskaperna inte effekten, utan den högsta utströmmen (i ampere). Då bör strömförsörjningens effekt divideras med tejpens driftspänning:

74,88 W / 12V = 6,24 A.

Detta innebär att adaptern måste ge en ström på minst 6,5 ampere vid utgången

Som en bonus kan du beräkna din elförbrukning. För att göra detta, multiplicera konsumentens makt med tiden för dess användning.

Bild
Bild

Låt oss säga att vårt flöde har körts i en månad, 2 timmar varje dag. Då blir förbrukningen:

57,6 W * 2 h * 30 dagar = 3,5 kW * h.

57,6 W är belysningsarmaturens faktiska förbrukning.

Referens: en 100 W glödlampa förbrukar dubbelt så mycket ström under samma tid (6 kW * h).

Efter anslutning, se till att strömförsörjningen fungerar som den ska

  • Viktigast av allt, fallet ska inte värmas upp. För att kontrollera detta, efter en halvtimme eller en timmes kontinuerligt arbete, rör det med handen. Metaldelar är önskvärda. Om handen lätt tål värme är adaptern rätt vald.
  • Lyssna på verket. Visslande och sprakande ljud är inte tillåtet. Vid blocket kan kylaren bara göra oväsen och transformatorn brummar något.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig. Strömadaptrar har ofta flera utgångar för 2, 3 eller fler LED -remsor. I detta fall bör LED -remsans längd för en kontakt inte överstiga 5 m. Annars blir det en överbelastning. Och om du behöver ansluta flera belysare görs detta på två sätt.

Hur beräknas flera block?

När du behöver använda en remsa av lysdioder med en längd på 10 meter eller mer, är 5 meters längder anslutna till olika stift på strömförsörjningen enligt schemat.

Bild
Bild

Denna lösning har en nackdel - stora DC -förluster i ledningarna. Dioder som ligger långt från nätadaptern kommer att vara svaga . Förresten, för att undvika sådana förluster för överföring av ström över långa avstånd används växelström med högspänning. Därför är det bättre att använda flera strömförsörjningar. De är anslutna enligt följande schema.

Bild
Bild

Det är lämpligt att placera adaptrarna jämnt längs hela tejpen och inte samla i en monteringslåda. Då kommer de inte att överhettas.

Beräkningsmetoden skiljer sig inte från den som används för ett block

Till exempel måste du tända ett rum 3x6 meter. Omkretsen kommer att vara 18 m. För belysning används SMD 3528 60 LED / M -tejp, som har en ljusstyrka på 360 lm / m. n. Dess kraft är lika med:

(6,6 W / m) * (18 m) = 118,8 W.

Lägg till en effektfaktor på 25%. Vid utgången har vi:

118,8 W * 1,25 = 148,5 W.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det visar sig att den totala effekten på en nätadapter ska vara 150 W.

Maxlängden för en vanlig LED -remsa är 5 m. För belysning behöver du 3 segment på 5 m och 1 segment på 3 m. Dessa 4 segment kräver 2 strömförsörjningar.

Den första kommer att ha kraften:

(5 m + 5 m) * (6,6 W / m) * 1,25 = 82,5 W. Väljer en 100 W -adapter.

Annan kraft:

(5 m + 3 m) * (6,6 W / m) * 1,25 = 66 W. En 80 W -enhet klarar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsförhållandena för 2 strömförsörjningar är lättare än en, eftersom de totalt sett har mer effekt (180 W mot 150 W). Därför är ett sådant anslutningssystem mer pålitligt och inte så rädd för överhettning.

Rekommenderad: