Generatoreffekt: 1, 2, 5, 6, 10 KW 220 Och 380 Volt, Modellerna 15, 50, 60, 100 KW Och Annan Effekt. Hur Beräknar Man Den Erforderliga Effekten?

Innehållsförteckning:

Video: Generatoreffekt: 1, 2, 5, 6, 10 KW 220 Och 380 Volt, Modellerna 15, 50, 60, 100 KW Och Annan Effekt. Hur Beräknar Man Den Erforderliga Effekten?

Video: Generatoreffekt: 1, 2, 5, 6, 10 KW 220 Och 380 Volt, Modellerna 15, 50, 60, 100 KW Och Annan Effekt. Hur Beräknar Man Den Erforderliga Effekten?
Video: Breviksvägen 57 2024, Maj
Generatoreffekt: 1, 2, 5, 6, 10 KW 220 Och 380 Volt, Modellerna 15, 50, 60, 100 KW Och Annan Effekt. Hur Beräknar Man Den Erforderliga Effekten?
Generatoreffekt: 1, 2, 5, 6, 10 KW 220 Och 380 Volt, Modellerna 15, 50, 60, 100 KW Och Annan Effekt. Hur Beräknar Man Den Erforderliga Effekten?
Anonim

Problemet med rullande eller enstaka strömavbrott i vissa regioner har inte försvunnit, även trots 2000 -talet utanför fönstret, och under tiden kan en modern person inte längre föreställa sig sig själv utan elektriska apparater. Lösningen på problemet kan vara köp av din egen generator, som, om något händer, kommer att försäkra sin ägare.

Samtidigt är det nödvändigt att välja det inte bara efter pris, utan också med sunt förnuft - så att, utan att betala för mycket, är säker på enhetens förmåga att utföra de tilldelade uppgifterna. För att göra detta bör du vara uppmärksam på generatorns kraft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken effekt har olika typer av generatorer?

Oavsett bränsle som används, är absolut alla generatorer indelade i hushålls- och industriella. Gränsen mellan dem är mycket villkorad, men en sådan klassificering gör det möjligt för en nybörjare i denna fråga att omedelbart kasta bort en betydande del av modellerna som definitivt inte kommer att vara intressanta.

Hushåll

Oftast köps hushållsgeneratorer - utrustning, vars uppgift kommer att vara ett skyddsnät om ett hushåll kopplas från strömförsörjningen. Den övre effektgränsen för sådan utrustning brukar kallas 5-7 kW, men här måste du förstå att hushållens behov av el kan vara helt olika . Även mycket blygsamma modeller upp till 3-4 kW finns att köpa-de kommer att vara relevanta i landet, vilket är ett minirum med ett rum med elektriska apparater som kan räknas på fingrarna på en hand. Huset kan vara två våningar och stort, med ett bifogat garage och ett bekvämt lusthus-inte bara att 6-8 kW inte kommer att räcka, men även med 10-12 kW kan du redan behöva spara!

Personer som aldrig har fördjupat sig i egenskaperna hos elektriska apparater bör notera att effekten mätt i watt och kilowatt inte ska förväxlas med spänningen som mäts i volt

Indikatorer på 220 eller 230 volt är typiska för enfasutrustning och 380 eller 400 V för trefasutrustning, men det här är inte indikatorn som vi överväger i den här artikeln, och det har ingenting att göra med en personligt minikraftverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Industriell

Av kategorins namn är det uppenbart att denna typ av utrustning redan behövs för att serva vissa industriföretag. En annan sak är det ett företag kan vara litet och använda relativt lite utrustning - till och med jämförbart med en typisk bostadshus . Samtidigt har en fabrik eller verkstad inte råd med stillestånd, därför behöver den utrustning med god kraftmarginal. Industriella generatorer med låg effekt kategoriseras vanligtvis som halvindustriella-de börjar på cirka 15 kW och slutar någonstans runt 20-25 kW.

Allt allvarligare än 30 kW kan redan betraktas som en fullvärdig industriutrustning . - det är åtminstone svårt att föreställa sig ett hushåll som behöver så mycket energi. Samtidigt är det svårt att prata om det övre krafttaket - vi kommer bara att klargöra att det finns modeller för både 100 och till och med 200 kW.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna regler för beräkning av belastningen

Vid första anblicken är det inte så svårt att beräkna den potentiella belastningen på en generator för ett privat hus, men det finns flera finesser som har bränt (bokstavligen och bildligt) många hemkraftverk hos många ägare. Tänk på fångsten.

Aktiv belastning

Många av läsarna kanske har gissat att det enklaste sättet att hitta belastningen på en generator är att beräkna den totala effekten för alla elektriska apparater i byggnaden. Detta tillvägagångssätt är bara delvis korrekt - det visar bara den aktiva belastningen. En aktiv belastning är den kraft som används utan att använda en elektrisk motor och inte innebär rotation av stora delar eller allvarligt motstånd.

Till exempel i en vattenkokare, värmare, dator och vanlig glödlampa ingår absolut all kraft i den aktiva lasten. Alla dessa enheter, liksom andra som dem, förbrukar alltid ungefär samma mängd energi, vilket indikeras som ström någonstans på lådan eller i instruktionerna.

Fångsten ligger dock i det faktum att det också finns en reaktiv belastning, som ofta glöms bort att ta hänsyn till.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reaktiv

Elektriska apparater som är utrustade med fullvärdiga motorer tenderar att förbruka betydligt (ibland flera gånger) mer energi vid tillslagstiden än under drift. Att underhålla motorn är alltid lättare än att överklocka den. Därför kan en sådan teknik enkelt stänga av lamporna i hela huset när den slås på . - du kanske har sett något liknande på landet när du försökte slå på en pump, en svetsmaskin, anläggningsutrustning som en borrhammare eller en slipmaskin, samma elsåg. Förresten, kylskåpet fungerar exakt på samma sätt. Samtidigt behövs mycket energi bara för en jetstart, bokstavligen för en sekund eller två, och i framtiden kommer enheten att skapa en relativt liten aktiv belastning.

En annan sak är det köparen, av misstag bara tar hänsyn till den aktiva effekten, riskerar att lämnas utan ljus vid tidpunkten för lanseringen av den reaktiva tekniken, och det är bra om generatorn efter en sådan inriktning fungerar . I jakten på en konsument som är intresserad av att köpa en ekonomisk enhet kan tillverkaren på den mest iögonfallande platsen exakt ange den aktiva kraften, och sedan kommer ett hemkraftverk, köpt med förväntan om endast aktiv belastning, inte att spara. I instruktionerna för varje reaktiv enhet bör du leta efter en indikator som kallas cos Ф, även känd som effektfaktor. Värdet där kommer att vara mindre än ett - det visar andelen aktiv belastning i totalförbrukningen. Efter att ha hittat värdet på den senare delar vi det med cos Ф - och vi får den reaktiva belastningen.

Men det är inte allt - det finns också sådant som inrush -strömmar. Det är de som skapar maximal belastning i reaktiva enheter vid tillslagstiden . De måste beräknas med hjälp av koefficienter som i genomsnitt finns på Internet för varje typ av enhet. Då måste våra lastindikatorer multipliceras med denna faktor. För en konventionell TV är värdet på startströmförhållandet förutsägbart lika med en - det här är inte en reaktiv enhet, därför kommer det inte att bli någon extra belastning vid start. Men en borr har en sådan koefficient - 1, 5, en kvarn, en dator och en mikrovågsugn - 2, en stansare och en tvättmaskin - 3, och ett kylskåp och en luftkonditionering - alla 5! Således förbrukar kylutrustningen i ögonblicket för att slå på, även för en sekund, flera kilowatt ström!

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Generatorns nominella och maximala effekt

Vi har bestämt hur vi ska beräkna behovet av ditt hemmas generatoreffekt - nu måste du förstå vilka indikatorer på ett autonomt kraftverk som ska räcka. Svårigheten här är att det kommer att finnas två indikatorer i instruktionen: nominell och maximal. Märkeffekten är en normal indikator fastställd av konstruktörerna, som enheten är skyldig att leverera hela tiden utan problem . Grovt sett är detta den effekt som enheten kan arbeta kontinuerligt utan att misslyckas i förtid. Det är denna indikator som är viktigast om apparater med aktiv belastning råder i huset, och om den nominella effekten helt täcker hushållets behov kan du inte oroa dig alls.

Maximal effekt är indikatorn som generatorn fortfarande kan leverera, men under en kort tid . För närvarande tål han fortfarande den börda som läggs på honom, men arbetar redan för att slita. Om det går utöver den nominella effekten inom maxvärdet inträffade i några sekunder på grund av inkopplingsströmmar, är detta inget problem, men enheten ska inte ständigt arbeta i det här läget - det kommer helt enkelt att misslyckas om ett par timmar. Skillnaden mellan enhetens nominella och maximala effekt är vanligtvis inte för stor och är cirka 10-15%. Men med en effekt på flera kilowatt kan en sådan reserv räcka för att starta en "extra" reaktiv enhet. Samtidigt är det klart att elgeneratorn måste ha en viss säkerhetsmarginal. Det är bättre att välja en modell där även märkeffekten överstiger dina behov, annars leder beslutet att köpa någon utrustning till att du kommer att gå utöver kraftverkets kapacitet.

Observera att vissa skrupelfria tillverkare bara listar en generatoreffekt . Det finns nästan alltid ett nummer på lådan, så du måste titta på instruktionerna. Även om det abstrakta "kraften" bara indikeras med ett enda tal, är det bättre att inte välja enhet - vi pratar förmodligen om maxindikatorn, och den nominella köparen vet därför inte alls.

Det enda undantaget är om tillverkaren indikerade en effektfaktor mindre än en, till exempel 0, 9, sedan multiplicerar du bara effekten med denna siffra och får det nominella värdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är tillåtet att ansluta till enheter med låg effekt?

Många konsumenter, efter att ha läst allt ovan, är uppriktigt förvånade varför det finns enheter med en kapacitet på 1-2 kW till salu. Det är faktiskt till och med nytta av dem - om till exempel kraftverket är en reservkälla någonstans i garaget. Där krävs inte mer, och en lågeffektsenhet är naturligtvis billigare.

Ett annat alternativ för att använda sådan utrustning är till och med hemmabruk, men, som de säger, klokt . Om du köper en generator precis som ett säkerhetsnät och inte för permanent användning, så visar det sig att det inte är nödvändigt att ladda det fullt ut - ägaren vet att strömförsörjningen snart kommer att återställas, och tills dess energikrävande processer kan försenas. Under tiden kan du inte sitta i mörkret utan tända lamporna, titta på TV eller använda en dator, ansluta en lågeffektvärmare, laga kaffe i en kaffebryggare - du måste erkänna att det är mycket bekvämare att vänta för slutförande av reparationer under sådana förhållanden! Tack vare en sådan generator fortsätter larmet att fungera.

Faktum är att en lågeffekt elektrisk generator låter dig ansluta allt utom kraftfull reaktiv utrustning med märkbara startströmmar . Lampor av de flesta typerna, även glödlampor, rymmer ofta max 60-70 W per bit - en kilowattgenerator kan belysa hela huset. Samma stora fläkt med en effekt på 40-50 W, även med startströmmar som är flera gånger starkare, bör inte skapa överbelastning. Det viktigaste är att inte använda kylskåp och luftkonditionering, bygg- och trädgårdsutrustning, tvättmaskin och pumpar. Samtidigt, teoretiskt sett, kan viss reaktiv teknik fortfarande användas om allt beräknas korrekt och alla andra enheter stängs av innan det startas, vilket ger utrymme för inströmningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningsexempel

För att inte för mycket betala för en för dyr superkraftig generator, dela in alla enheter i huset i kategorier: de som måste fungera utan att misslyckas och utan avbrott, och de som inte kan användas vid en övergång till generatorstöd. Om strömavbrotten inte är vardagliga eller för långa, uteslut den tredje kategorin från beräkningarna - tvätta och borra senare.

Vidare betraktar vi kraften hos de verkligen nödvändiga elektriska enheterna, med hänsyn till deras startströmmar . Till exempel kan vi inte leva utan samtidigt fungerande belysningsenheter (200 W totalt), TV (250 till) och mikrovågsugn (800 W). Ljus - vanliga glödlampor, där koefficienten för startströmmar är lika med en, samma sak gäller för en TV -apparat, så att deras effekt inte längre multipliceras med någonting. Mikrovågsugnen har en startströmfaktor lika med två, så vi multiplicerar sin vanliga effekt med två - vid ett kort startmoment kommer det att kräva 1600 W från generatorn, utan vilket det inte fungerar.

Vi summerar alla siffror och vi får 2050 W, det vill säga 2, 05 kW . På ett vänligt sätt bör inte ens märkeffekt ständigt väljas alla - experter rekommenderar vanligtvis att ladda generatorn högst 80%. Således lägger vi till det angivna talet 20% av effektreserven, det vill säga ytterligare 410 watt. Totalt kommer vår generatorns rekommenderade effekt att vara 2460 watt - 2,5 kilowatt, vilket till och med tillåter oss att vid behov lägga till annan utrustning till listan som inte skiljer sig åt vid hög frosseri.

Särskilt uppmärksamma läsare märkte förmodligen att vi inkluderade 1600 W i beräkningarna för en mikrovågsugn, även om den förbrukar så mycket bara vid start på grund av inkopplingsströmmar. Här kan du bli frestad att spara ännu mer genom att köpa en generator på 2 kW - denna siffra inkluderar till och med en tjugo procent säkerhetsfaktor, precis när du slår på ugnen kan du stänga av samma TV. Vissa företagsamma medborgare gör detta, men enligt vår mening är det bättre att inte göra detta, eftersom det inte är särskilt bekvämt.

Dessutom kommer någon glömsk ägare eller hans oinformerade gäst att överbelasta generatorn vid något tillfälle, och dess livslängd kommer att minska, och i de allvarligaste fallen kan enheten misslyckas omedelbart.

Rekommenderad: