LED -remsa 220 V: Diagram För Anslutning Av En Diodlist Till Nätverket För Belysning Av Lokaler. Enhet, Skillnader Från Band Vid 12 Och 24 Volt

Innehållsförteckning:

Video: LED -remsa 220 V: Diagram För Anslutning Av En Diodlist Till Nätverket För Belysning Av Lokaler. Enhet, Skillnader Från Band Vid 12 Och 24 Volt

Video: LED -remsa 220 V: Diagram För Anslutning Av En Diodlist Till Nätverket För Belysning Av Lokaler. Enhet, Skillnader Från Band Vid 12 Och 24 Volt
Video: False Ceiling में Led Stripes Light कैसे लगाते हैं ? Led stripe light installation in False ceiling 2024, Maj
LED -remsa 220 V: Diagram För Anslutning Av En Diodlist Till Nätverket För Belysning Av Lokaler. Enhet, Skillnader Från Band Vid 12 Och 24 Volt
LED -remsa 220 V: Diagram För Anslutning Av En Diodlist Till Nätverket För Belysning Av Lokaler. Enhet, Skillnader Från Band Vid 12 Och 24 Volt
Anonim

220 volt LED -remsa - helt seriell, inga lysdioder anslutna parallellt. LED-remsan används på svåråtkomliga och skyddade från yttre störningsställen, där oavsiktlig kontakt med den utesluts under arbetet.

Bild
Bild

Särdrag

220V -enheten behöver ingen strömförsörjning. Den enklaste enheten rättar bara växelström utan att omvandla den från 220 volt till 12 eller 24 volt . I det enklaste fallet, för att belysa huset utifrån, är bandet anslutet till hushållsbelysningsnätet genom ett speciellt fotorelä som övervakar belysningen - slå på strömmen i skymningen och stäng av strömmen i gryningen. För att stänga av tejpen innan den lämnar kan ägaren stänga av hela aggregatet helt och hållet med hjälp av seriekopplade switchar.

Jämfört med fullvärdiga nätadaptrar eller drivrutiner är en sladd med likriktare flera gånger billigare - den använder de enklaste elementen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enheter på 1 m är parallellt anslutna. Tejpens längd kan vara minst hundra meter . Ju högre spänning desto effektivare överförs den över betydande avstånd - strömstyrkan minskar med ungefär samma antal gånger som själva potentialen ökar (i volt). Därför är ledarnas tvärsnitt inte så viktigt här. För att belysa längre sektioner används kontakter, med hjälp av vilket nästa band (från rullen) är anslutet till det föregående. Nackdelen är en skarp effektbegränsning: inte alla lysdioder, som är högspända, tål hundratals watt effekt, annars skulle de inte värma upp värre än ett lödkolv.

Det rekommenderas att löda 220 V -enheten. Lödning är den bästa kontakten: till skillnad från kontakter oxiderar den inte, eftersom lodet är motståndskraftigt mot korrosion, och bulk, tjockleken på dess droppe vid fästpunkten ger lödet ytterligare styrka . 220 V-ljusremsan har en silikonbeläggning som skyddar strömförande och ljusemitterande element från dimma och nederbörd.

Efter kontaminering kan beläggningen torkas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utan strömförsörjning är en 220-volts ljusremsa känslig för spänningsstötar . Om plötsligt en gränssnittsspänning (380 V) matas till nätverket, eller i din fas stiger det till ett värde i intervallet 220-380 volt på grund av anslutning av enheter och enheter som är resistenta mot sådana droppar, då tejpen kommer att överhettas. I värsta fall brinner det ut direkt. När spänningen sjunker till 127 volt lyser den inte alls.

220 -voltsbandet skärs inte i flera lysdioder . Avstängningspunkterna är 60 lysdioder från varandra. Längden på ett sådant kluster är minst en meter.

Klippning på godtyckliga platser leder till behovet av omarbetning till en annan spänning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utan en likriktare flimrar bandet vid 50 hertz . För förbipasserande som inte påverkas av flimmer är det relativt säkert - de tittar inte på det på länge. Hemma eller på jobbet, där ett sådant ljus flimrar i många timmar för en person, leder det till ökad trötthet och huvudvärk. För att undertrycka ljusremsans flimrande i rum är den utrustad med en diodbrygga, parallellt med vilken en krusningsutjämnande kondensator är ansluten.

Billiga ljusband har en stark lukt - den säkra tillverkningstekniken för silikon har kränkts . Ljusremsor med hög effekt kräver ett aluminiumsubstrat för att kyla lysdioderna under drift. Hög effekt kräver en forcerad sänkning av matningsspänningen till 180 volt (60 lysdioder på 3 V), annars, på grund av överhettning (silikon leder inte värme väl), på grund av värmeackumulering, försämras hela enheten snabbt.

I sommarens heta och varma nätter kan ljusmonteringen upphöra - det finns ingenstans att ta bort överskottsvärme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överspänningshantering kräver praktiska säkerhetsmetoder. Det är omöjligt att arbeta med den medföljande tejpen utan isolerande handskar och med oisolerade verktyg . När de arbetar under stress visar de noggrannhet, största omsorg. Monteringen utförs endast när strömmen är avstängd - när guiden fungerar utan ytterligare skydd. Det finns inget självhäftande underlag-du behöver dubbelsidig tejp eller vanligt allhäftande lim.

För att få bandet att fungera längre, för hållbarhetens skull, sänks matningsspänningen till minst 180 V . I det här fallet kan ljusstyrkan minska med två till tre gånger. För att fästa en kabel som är förstärkt med stålkabel eller tråd (t.ex. en tvinnad kabel för LAN) krävs plastband eller rostfri tråd.

Bild
Bild

Jämförelse med 12 och 24 volt band

Den största skillnaden är oförmågan att ansluta korta kluster parallellt. På grund av bristen på en strömförsörjningsenhet kan matningsspänningen endast justeras med hjälp av en justerbar nätverksstabilisator . Det är inte alltid lämpligt att köpa en sådan enhet på grund av ett enda band: även om det är möjligt att förlänga dess livslängd med flera år är det osannolikt att en sådan enhet kommer att löna sig inom en snar framtid. Stabilisatorn är meningsfull endast i de fall det upplysta området är enormt (kvadratkilometer eller mer), och hundratals sådana band (eller konventionella "patron" -aggregat) används för att belysa det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om 12- och 24-voltsband är relativt enkla att reparera (endast korta kluster 3-10 lysdioder långa misslyckas), så måste du byta hela mätaren i ett band som är utformat för nätspänning. Korta ljusremsor (en halv meter, 30 lysdioder) använder seriedioder, som var och en inte är avsedd för 3, utan för 6 V . Dubbelkristallen i en sådan diod sparar koppar för strömbärande banor, en aluminiumlist för värmeavledning och en dielektrisk (polymer) bas, som utgör huvudmaterialet i remsan "nanoplat".

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett kluster för 12-24 volt är bara några centimeter långt . Skärpunkter närmare varandra gör det möjligt att byta ut alla korta delar av ljusremsan. Det finns ingen anledning att klippa en 220 -volts tejp - den elektriska isoleringen av enheten försämras om inga ytterligare åtgärder vidtas. Till skillnad från 5 m spolar med matningsspänningar på 12 och 24 volt, produceras 220 volt-rullen för 10-100 m.

Det är oumbärligt i utomhusförhållanden - långa ledningar med ett tjockt tvärsnitt kan inte förlängas över hela stolpen och strömförsörjningen kan inte döljas överallt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Enligt typer av ljusband, finns det olika värden på deras parametrar. Och huvudparametrarna, förutom spänning, inkluderar följande.

  1. Specifik effekt . Antalet watt per linjär meter anges.
  2. Ljusstyrka . Angivet i sviter eller lumen - för samma mätare.
  3. Fuktskydd . IP -värdet anges - från 20 till 68.
  4. Avrättning . Öppet och stängt - med skyddande hölje.

En specifik modell innehåller bara dess inneboende uppsättning egenskaper som har tagit vissa värden.

Bild
Bild

Med makt

Kraftfull LED -remsa överstiger förbrukningen på 10 watt per meter. Det kommer att kräva en radiator - ett aluminiumsubstrat på vilket lysdioderna limmas med ett flexibelt kretskort med termisk pasta eller värmeledande lim, på vilka de sitter . Med ett betydande spänningsöverskott i matningsnätet (upp till 242 V) värms ljusbandet märkbart upp.

Om du inte tar hand om att ta bort denna värme, ackumulerar lysdioderna den lite efter lite - snabbare än de hinner ge bort den . När lysdioden värms upp till 60 grader, kommer det snart att misslyckas. För att undvika detta har värmeavledande remsor uppfunnits. Det är inte nödvändigt att öka ljustejpens effekt oändligt - efter 20 W skulle en fullvärdig kylfläns behövas. I det här fallet används spotlights istället för band - baserade på kraftfullare lysdioder än märket SMD -3 *** / 5 *** som används i bandet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom fuktbeständighet

Inte riktigt fuktbeständiga, förseglade, ljusa remsor är vanligtvis märkta som IP-20/33 . De används endast för rum där det inte finns någon hög luftfuktighet, högst 40-70%. Vid en hög luftfuktighet - och sådant händer alltid på gatan när det är fuktigt och grumligt - används ljusband med fuktskydd IP -65/66/67/68.

100% vattentäta band använder ett silikonskikt som beläggning - upp till flera millimeter . Silikon kan vara antingen ribbad eller matt, eller slät och helt transparent, genom vilken lysdioder och ledande banor är synliga.

Silikon, där produktionstekniken kränktes och sparades på grundmaterial, har en något lägre ljusgenomsläpplighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den konvexa beläggningen har effekten av en långsträckt (avlång) lins som samlar ljusflöde inom ett visst område av det upplysta området, som också har en långsträckt form. Detta är nödvändigt för att inte extra ljus ska gå till vägen utan lyser till exempel, särskilt på trottoaren nära affären. Lätta fibrer med en diffusor gör det möjligt att sprida ljuset, skapa ett mönster eller en ritning av en viss form på det upplysta området . De används av vissa butiker och företag som beställer en upprepande logotyp på bandet som är tydligt synlig, till exempel på trottoaren i marmor.

Ju högre grad av vattentätning av LED -remsan är, desto mer lämpar den sig för användning i extrema situationer. Om IP-20-band bara är lämpliga som en produkt "bakom glas", där fukt praktiskt taget utesluts, kan IP-68-tejpen sänkas ner i en pool eller ett akvarium under lång tid.

Nedsänkning är bra för produkterna - kallt vatten fungerar som en kylfläns och tar bort värme från hela produktens yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den enda störande faktorn här är den dåliga värmeledningsförmågan hos glasfiber och silikon . Värme som når ytan på tejpbeläggningen tas omedelbart bort av vattnet som omger den. Den vattentäta ljustejpen ersätter delvis uppvärmning av akvariet eller poolen till en temperatur som är bekväm för vattenprocedurer. Detta betyder inte att överhettning av bandet missbrukas - oavsett hur ledande den yttre miljön visar sig, försämras lysdioderna vid för hög temperatur och misslyckas snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter färgtemperatur

Färgtemperaturen på lysdioder mäts i Kelvin. Skärmarna 1500… 6000 K refererar till ett brett spektrum-från rödaktigt orange till fullvärdigt vitt (dagsljus) ljus. Intervallet 7000 … 100000 K får cyanotiska nyanser, upp till en betydande förskjutning mot spektrumets blå ände (upp till ljusblå). Varma färger, upp till vitgul (solens färg), är gynnsamma för synen.

Bild
Bild

Ögonen tröttnar snabbare av blåblå nyanser. Eftersom en vit LED lyser med värmestrålning från en svart kropp saknas grön och andra färger i sådana färger . Gröna lysdioder är redan en modifierad teknik, med hjälp av vilken denna färg kan erhållas. Röda, gula, gröna och blå lysdioder har inte en sådan parameter som färgtemperatur - de är övervägande monokroma ljusemitterande kristaller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Diagrammet för anslutning till ett 220-volts LED-nätverk är följande

  1. I verkligheten används en sekventiell uppsättning 3 V lysdioder. I det enklaste fallet är 60 stycken anslutna i serie och med en maximal driftspänning på 3,3 volt, i total balans är spänningen ungefär lika med 220 V. Eftersom den nedre gränsen för vitt Lysdioder är 2,7 V, det är mer korrekt att slå på dem med beräkningen av 3 V. Detta är lika med 74 lysdioder, inte 60. Tillverkare tänder dem avsiktligt för att fungera nästan i toppläge - så att banden ofta brinner ut och bytas ut mot nya. Som ett resultat fungerar inte tejpen eller glödlampan 50-100 tusen timmar, som anges i annonsen, men 20-30 gånger mindre. För färgade lysdioder används en annan beräkning - de är klassade för 2, inte 3 V.
  2. Därefter ansluts en 400 V högspänningskondensator parallellt med enheten.
  3. Utgången från nätverksdiodbryggan, som omvandlar växelström till likström, är också ansluten här.
Bild
Bild

Du kan ansluta LED -kedjan direkt till nätverket utan att använda en likriktare och filter i följande fall

  1. När enheten monteras med en marginal . Det är bättre att ansluta i serie inte 60, utan 81 lysdioder, eftersom spänningen i nätverket avviker upp till 10% extra (242 V) på grund av närheten till transformatorboxen och den förkortade ledningen. De kommer att lysa under genomsnittet, men med plötsliga spänningssteg (inom samma 198 … 242 V) kommer de inte att brinna ut. "Överhettad" är helt utesluten.
  2. Belysning är monterad för gatan, gården, plattformen, vestibulen, trappan etc .., och inte för arbete / bostad där människor tillbringar en betydande del av tiden. Blinkningen är överväldigande för ögonen efter en timmes arbete.
  3. Kretsen har en extra låg effekt automatisk säkring .

Om du följer rekommendationerna för en kompetent, adekvat omräkning före installationen, kommer den inköpta / hemlagade ljustejpen att hålla i många år, även med dagligt arbete.

Rekommenderad: