Anslutning Av En Generator: Ett Diagram över Anslutning Av En Elektrisk Elgenerator Till Nätverket I Ett Land Och Ett Privat Hus Via Ett Uttag Och Via En Strömbrytare

Innehållsförteckning:

Video: Anslutning Av En Generator: Ett Diagram över Anslutning Av En Elektrisk Elgenerator Till Nätverket I Ett Land Och Ett Privat Hus Via Ett Uttag Och Via En Strömbrytare

Video: Anslutning Av En Generator: Ett Diagram över Anslutning Av En Elektrisk Elgenerator Till Nätverket I Ett Land Och Ett Privat Hus Via Ett Uttag Och Via En Strömbrytare
Video: Funktionskontroll ELVERK 2024, April
Anslutning Av En Generator: Ett Diagram över Anslutning Av En Elektrisk Elgenerator Till Nätverket I Ett Land Och Ett Privat Hus Via Ett Uttag Och Via En Strömbrytare
Anslutning Av En Generator: Ett Diagram över Anslutning Av En Elektrisk Elgenerator Till Nätverket I Ett Land Och Ett Privat Hus Via Ett Uttag Och Via En Strömbrytare
Anonim

Idag tillverkar tillverkare olika modeller av generatorer, var och en som utmärks av en autonom strömförsörjningsenhet, samt ett inledande paneldiagram. Sådana skillnader gör därför förändringar i sätten att organisera driften av enheterna det är värt att ta reda på hur du ansluter generatorn så att enheten fungerar säkert och effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Det finns flera regler, vars övervägande hjälper till att säkerställa en tillförlitlig anslutning av det mobila kraftverket till nätet. Bland dem finns följande.

  1. Undvik att ansluta en av dess utgångar till den gemensamma PE -bussen vid jordning av generatorn. Sådan jordning kommer att leda till att trådarna ruttnar, såväl som strukturens misslyckande. Dessutom kommer en spänning på 380 V att visas på varje jordad enhet.
  2. Anslutning av lågkostnadsgeneratorer måste ske utan störningar i nätverket. Eventuella spänningsfluktuationer påverkar det mobila kraftverket negativt och försämrar dess prestanda.
  3. För att organisera en reservströmförsörjning för ett medelstort eller stort hus bör trefasgeneratorer med en kapacitet på 10 kW eller mer användas. Om vi pratar om att ge el till ett litet utrymme, kan enheter med lägre effekt användas.
  4. Det rekommenderas inte att ansluta invertergeneratorer till den vanliga bussen i hemnätverket. Detta kommer att skada enheten.
  5. Generatorn måste jordas innan den ansluts till elnätet.
  6. När du ansluter en växelriktargenerator är det nödvändigt att tillhandahålla en jordad neutral för en av enhetens utgångar i konstruktionen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av dessa regler kommer det att vara möjligt att organisera en smidig drift av systemet.

Nödanslutning

Ofta uppstår situationer under driften av generatorn när det inte finns mycket tid för förberedande arbete eller anslutning av enheten. Ibland är det nödvändigt att skyndsamt förse ett privat hus med el. Det finns flera sätt på vilka det snabbt går att ansluta enheten till nätverket . Det är värt att överväga mer detaljerat hur man omedelbart slår på generatorn i ett lanthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom ett uttag

Det anses vara det mest populära sättet att ansluta en station till nätverket . För att slutföra proceduren måste du köpa eller göra egna händer en förlängningssladd utrustad med pluggändar.

Det ska noteras att Generatortillverkare rekommenderar inte denna metod många lockas dock av enkelheten i det utförda arbetet. Därför utför de flesta ägare till små kraftverk exakt enhetens uttag när det gäller en nödsituation.

Metodens princip är inte komplicerad . Om två terminaler samtidigt är anslutna till en av uttagen: "fas" och "noll", när de andra förbrukarna i det elektriska nätet är parallellt anslutna till varandra, kommer spänning också att visas i de återstående uttagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Systemet har flera nackdelar. För att undvika olika problem under anslutningsprocessen är det nödvändigt att ta hänsyn till nackdelarna. Bland de vanliga är:

  • ökad belastning på ledningarna;
  • stänga av maskinen som ansvarar för ingången;
  • användning av enheter som ger skydd mot nätavbrott;
  • oförmåga att spåra när det finns en återupptagande av elförsörjningen med en vanlig linje.

Att ta hänsyn till dessa punkter kommer att förhindra risken för eventuellt avbrott i enhetens funktion och kommer att leda till en säker anslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hänsyn till en nyans förtjänar särskild uppmärksamhet. Det är överbelastningskablar , som kan påträffas med denna metod. Det finns liten risk för överbelastning när ett hem använder en 3 kW reservströmförsörjning. Detta förklaras av det faktum att tvärsnittet av standardledningarna har en yta på 2,5 mm2. Det uttag som ledningarna är anslutna till kan ta emot och släppa ut en ström på 16 A. Maximal effekt som kan startas i ett sådant system utan att störa generatorn är 3,5 kW.

Om vi pratar om mer kraftfulla generatorer, måste denna nyans beaktas. För detta den totala effekten för enheter som förbrukar elektricitet bör bestämmas . Det ska inte överstiga 3,5 kW.

Om detta händer kommer ledningarna att brinna och generatorn går sönder.

När det är en nödsituation som kopplas på generatorn med hjälp av uttagsmetoden , du måste först koppla ur uttaget från den befintliga ledningen . Detta görs genom att stänga av den mottagande maskinen. Om detta ögonblick inte förutses, kommer strömmen, som enheten börjar producera, att göra en "resa" till grannarna, och vid ökad belastning kommer den att vara helt ur funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt monterade ledningar, i den enhet som kraven i PUE beaktades, ger skydd för utloppsledningar, såväl som jordfelsbrytare - enheter för skyddsavvikelse för elindikatorer.

I händelse av en nödanslutning av stationen till nätet är det viktigt att ta hänsyn till denna punkt och vara mycket uppmärksam på polariteten . I vissa RCD -enheter är mobilstationen ansluten till terminalerna längst upp. Lastkällan är ansluten till de lägre.

Felaktiga terminalanslutningar stänger av systemet när du försöker starta generatorn. Dessutom ökar risken för fel i kraftgenereringsanordningen. I det här fallet måste du göra om strömförsörjningskretsen helt. En sådan ockupation kommer att ta mycket tid och ansträngning, och det är helt klart inte värt det att hålla stationen igång ett par timmar.

Rosettmetoden har flera nackdelar , och den viktigaste är oförmågan att spåra när en potentialskillnad dyker upp i nätverket. Sådana observationer hjälper till att avgöra när det är möjligt att stoppa generatorns drift och återgå till att ta emot elektricitet från den vanliga ledningen.

Bild
Bild

Genom distributörsmaskinen

Det mest tillförlitliga alternativet, som innebär att ansluta generatorn till en automatisk distribution av elektrisk ström . Denna metod innehåller emellertid också ett antal nyanser och funktioner som måste beaktas vid nödstart vid ett mobilt kraftverk.

En enkel lösning i detta fall skulle vara att ansluta en mobilstation med diagram för implementering av enheten och uttagen … I detta fall rekommenderas det senare att installeras nära ställverket.

Fördelen med sådana butiker är det de behåller spänningen även om maskinen är avstängd … Den automatiska ingången måste dock fungera.

Om det behövs kan denna maskin också stängas av och en autonom strömkälla kan installeras i stället.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta alternativ ger den enda begränsningen i formuläret uttagets utflöde … Det är värt att erinra om det oftare överstiger denna indikator inte 16 A . Om det inte finns något sådant uttag, komplicerar detta avsevärt proceduren för att ansluta generatorn, men det finns en väg ut. För att utföra operativt arbete behöver du:

  • vik tillbaka ledningarna som ansvarar för att leverera vanlig el;
  • anslut istället för det till distributörens "fas" och "noll" som tillhör generatorn;
  • ta hänsyn till kablarnas polaritet vid anslutning, om en jordfelsbrytare är installerad.

Efter att ha kopplat bort ledningarna från ställverket behöver du inte koppla in ingångsenheten. Det räcker med att installera en testlampa på ledarnas fria terminaler . Med sin hjälp blir det möjligt att bestämma återlämnandet av vanlig el och stoppa driften av det mobila kraftverket i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man en omkopplare?

Denna anslutningsmetod liknar den andra metoden, där ett ställverk är inblandat . Den enda skillnaden är att när du använder metoden behöver du inte koppla bort ingångskablarna från nätverket. Innan anslutning är det nödvändigt att installera omkopplaren med de medföljande tre lägena. Du måste montera den framför maskinen. Detta hjälper till att undvika att kablarna lossnar.

Strömställaren ansvarar för att strömförsörjningen kopplas från elnätet till reservkällan . Med andra ord kan el levereras både från det vanliga nätet och från generatorn genom att ändra switcharnas position. När du väljer en lämplig brytare rekommenderas att man föredrar en enhet som har 4 ingångsterminaler:

  • 2 per "fas";
  • 2 till noll.
Bild
Bild

Detta förklaras av det faktum att generatorn har sin egen "noll", så en omkopplare med tre terminaler är inte lämplig för användning.

Ett annat alternativ till en trelägesbrytare är installation av ett par automatiska maskiner som reglerar två körfält . I det här fallet är det nödvändigt att rotera båda maskinerna i en vinkel som är lika med 180 grader. Enhetens nycklar ska fästas ihop. För detta finns särskilda hål. Under drift kommer att ändra positionen för nycklarna på båda maskinerna blockera strömförsörjningen från den externa ledningen och tillåta generatorn att aktiveras.

Omkopplarens omkoppling startar strömmen från kraftledningen och generatorn slutar köra när dess terminaler är låsta.

Bild
Bild
Bild
Bild

För enkel användning rekommenderas att installera effektbrytaren bredvid den mobila kraftstationen. Lanseringen måste utföras i en specifik sekvens:

  • först måste du starta generatorn;
  • låt sedan enheten värmas upp;
  • det tredje steget är att ansluta lasten.

För att förfarandet ska lyckas är det bästa alternativet att observera dess utförande på ett ställe

För att förhindra att generatorn slösas bort, det är nödvändigt att installera en glödlampa bredvid strömbrytaren och föra ledningarna till den . Så snart lampan tänds kan du stänga av den autonoma källan och gå över till att använda el från standardnätet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organisation av automatisk växling

Alla kommer inte att vilja ändra omkopplarens läge med egna händer vid strömavbrott. Så att du inte ständigt behöver övervaka när strömmen slutar strömma från elnätet, är det värt att organisera ett enkelt automatiskt växlingssystem. Med dess hjälp, så snart gasgeneratorn startas, kommer det att vara möjligt att omedelbart organisera övergången till reservkällan.

För att montera ett automatiskt brytarkopplingssystem måste du fylla på två tvärkopplingsstartare. De kallas kontaktorer. Deras arbete innefattar två typer av kontakter:

  • kraft;
  • normalt stängd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom måste du köpa tidsrelä , om du vill ge generatorn några minuter att värma upp innan arbetet påbörjas.

Kontaktorns driftsprincip är enkel . När elförsörjningen till den externa ledningen återställs blockerar dess spole åtkomst till strömkontakterna och öppnar åtkomsten till de normalt stängda.

Förlusten av spänning leder till motsatt effekt . Enheten kommer att blockera de normalt stängda kontakterna och starta tidsreläet. Efter ett visst tidsintervall börjar generatorn generera elektricitet och levererar den nödvändiga spänningen. Det kommer omedelbart att riktas till kontakterna till reservkursen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna driftsprincip kommer att göra det möjligt att i tid organisera blockeringen av kontakter i det externa nätverket och säkerställa elförsörjning från mobilstationen .… Så snart spänningsförsörjningen från ledningen återställs slås huvudstarterns spole på. Dess åtgärd kommer att stänga strömkontakterna, och detta kommer att leda till en automatisk avstängning av generatorn.

För att säkerställa en effektiv drift av alla enheter måste husägaren komma ihåg att koppla bort enheten från nätverket så att den inte fungerar förgäves.

Rekommenderad: