Kontaktdon För LED -remsor: Hörnkontakter Utan Lödning Och Andra Adaptrar För Anslutning Av Diodremsor. Vad är Det Och Hur Man Kopplar Ihop Banden?

Innehållsförteckning:

Video: Kontaktdon För LED -remsor: Hörnkontakter Utan Lödning Och Andra Adaptrar För Anslutning Av Diodremsor. Vad är Det Och Hur Man Kopplar Ihop Banden?

Video: Kontaktdon För LED -remsor: Hörnkontakter Utan Lödning Och Andra Adaptrar För Anslutning Av Diodremsor. Vad är Det Och Hur Man Kopplar Ihop Banden?
Video: How to Connect LED Strips Using Various Connectors 2024, April
Kontaktdon För LED -remsor: Hörnkontakter Utan Lödning Och Andra Adaptrar För Anslutning Av Diodremsor. Vad är Det Och Hur Man Kopplar Ihop Banden?
Kontaktdon För LED -remsor: Hörnkontakter Utan Lödning Och Andra Adaptrar För Anslutning Av Diodremsor. Vad är Det Och Hur Man Kopplar Ihop Banden?
Anonim

Idag har LED -remsor länge blivit en integrerad dekorativ och dekorativ egenskap hos många lokaler. Men det händer ofta att bandets standardlängd inte räcker, eller så vill du ansluta flera band utan lödning. Sedan används en speciell adapter för anslutning, som kallas en kontakt. Denna kontakt kommer att vara en utmärkt lösning för en diodremsa som du vill förlänga, eller det finns ett behov av att ansluta flera sådana enheter till en.

Låt oss försöka ta reda på vilken typ av enhet det är, vad det är, hur man väljer det korrekt och hur man korrekt kopplar flera band med det

Bild
Bild

Vad det är?

Anslutning av ett par LED -remsor eller anslutning till en styrenhet eller strömförsörjning kan göras på två sätt: genom att lödas eller använda ett speciellt block utrustat med terminaler . Blocket kallas kontakt. Och i princip från namnet är det redan möjligt att dra en slutsats om den här enhetens funktioner. LED -kontaktdonet är ett bra alternativ till ett lödkolv som du behöver veta hur du använder. Och dessutom måste du känna till funktionerna i denna belysningsteknik, kunna arbeta med lödning och flussmedel och också veta hur du tänder tråden korrekt.

Men användningen av en sådan anslutningsanordning kommer att vara en utmärkt lösning för dem som vill spara tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, kontakterna används av proffs ganska ofta, eftersom dessa enheter:

  • installeras snabbt;
  • är mångsidiga;
  • låter dig tillhandahålla pålitlig och högkvalitativ kontakt;
  • ge skydd för anslutningen från damm och fukt;
  • kan användas även av en person utan erfarenhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör tilläggas att problem med tråden när lödning uppstår ofta, och så kan du använda flera kontakter av de nödvändiga typerna och montera ett utmärkt system . Dessutom är deras kostnad låg, vilket också kommer att vara deras fördel.

Det enda du ska komma ihåg är att när du använder någon anslutningsmetod för enfärgstejp är det bättre att dess totala längd inte överstiger 500 centimeter . Och anledningen här är i egenskaperna hos själva bandet, eller närmare bestämt, den tillåtna strömstyrkan för drift av ljusdioder. Anslutningar används vanligtvis vid reparation av band, liksom läggningsvägar med komplexa konfigurationer med böjningar med en liten radie, det vill säga de är perfekta, säg, för en vinkel, om en sådan enhet skulle passeras genom den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det är nödvändigt att säga att en enhet som en kontakt kan delas in i kategorier enligt ett antal kriterier. Tänk på vad de är i sådana aspekter:

  • böjnivå;
  • anslutningsmetod;
  • antal kontakter;
  • måtten på arbetsdelen;
  • användning under olika förhållanden;
  • Märkspänning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom böjningsnivå

Om vi betraktar ett sådant kriterium som böjningsnivån, finns det i enlighet med det följande typer av kontakter för LED -remsor:

  • ingen böj eller rak - detta används vanligtvis för att installera raka sektioner av LED -belysningsmekanismer;
  • vinkel - - den används var som helst för att ansluta enheten i en 90-graders vinkel;
  • flexibel - den används för att montera band i områden som är rundade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter anslutningsmetod

Om vi tar hänsyn till ett sådant kriterium som anslutningsmetoden, är anslutningarna uppdelade i 3 kategorier:

  • fastspänning;
  • genomträngande;
  • med en spärr, som låter dig fixa topplocket.

Den senare typen används vanligtvis oftast, eftersom det gör det möjligt att dela delar i en rak linje. Externt har sådana anordningar ett hölje med ett par hållaranordningar. Under dem finns kontakterna av den fjäderbelastade typen, där LED-remsan sätts in.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kläm- eller klämmodeller skiljer sig åt i närvaro av slutna monteringsplattor med hålrum. En LED -remsa är tätt installerad i en sådan enhet, varefter den är väl fixerad . Fördelen med denna typ av kontaktdon är dess lilla storlek, men nackdelen är att alla anslutningsfunktioner är gömda under kroppen, och det är omöjligt att titta på dem genom kontakten.

Håltagningsmodeller från de tre nämnda kategorierna anses vara de mest tekniskt avancerade och används så ofta som möjligt, eftersom det inte finns någon risk för separering under drift och avbrott i bandets användning

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet kontakter

Om vi pratar om ett sådant kriterium som antalet kontakter, så finns det kontakter:

  • med 2 stift;
  • med 4 stift;
  • med 5 stift.

Den första typen av kontakter används vanligtvis för monokroma enheter, men för RGB LED-remsor används vanligtvis 4 eller 5-poliga kontakter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passa till arbetsytans bredd

Enligt detta kriterium är anslutningsklämmorna i tvärsnitt med storleken:

  • 8 mm;
  • 10 mm.

Innan du väljer en kontakt enligt detta kriterium bör det beaktas att bredden mellan kontakterna är olika för olika modeller av LED -remsor, det vill säga den modell som kan användas för SDM 3528 typlist passar inte SDM 5050 alls och vice versa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med märkspänning

Om vi tar hänsyn till ett sådant kriterium som den nominella spänningen, så finns det modeller som fungerar med spänning

  • 12V och 24V;
  • 220 volt.

Det måste läggas till att modeller som är konstruerade för att fungera med en spänning på 220 volt har en helt annan struktur och är inte utbytbara med kontakter för 12-24 V.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt tillämpningsprincipen under olika förhållanden

Enligt detta kriterium kan kontakten vara:

  • för anslutning till en strömförsörjning för konventionella band;
  • för anslutning av LED -remsor till en strömkälla;
  • för anslutning av delar av färgade armaturer;
  • för anslutning av delar av monokroma band;
  • vinkel;
  • T-formad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Som du kan se finns det väldigt, väldigt många olika kategorier av kontakter. Hur väljer du en modell som är bekväm att använda och som matchar de tillgängliga LED -remsorna?

Bild
Bild

Detta kan göras om du styrs av experternas rekommendationer

  • Låt oss börja med det faktum att kontakter gör det möjligt att göra en högkvalitativ och enkel anslutning av alla typer av band . Det finns kontakter för både monokroma och flerfärgade band, utrustade med valfritt LED-alternativ. Oftast används den övervägda kategorin av enheter med 12-24 volt band på grund av att de är de mest populära i vardagen och på olika områden. Det är nödvändigt att använda kontakten när man monterar komplexa ljuskonturer. Och det är inte alltid möjligt att montera en komplex glödande kontur, därför skulle det vara bättre att koppla ihop flera delar.
  • Som det redan blivit klart finns det olika kontakter . Så att anslutningen inte värms upp för mycket, inte visar motstånd och inte stoppar strömförsörjningen, bör kontakten väljas enligt driftsparametrarna.
  • Du bör vara uppmärksam på vilken typ av anslutning en viss enhet är avsedd för . Om det är direkt kan anslutningen endast göras i en rak sektion utan böjningar. Om anslutningen inte är smidig och böjningar krävs, skulle det vara bättre att använda flexibla kontakter. De används för både RGB och monokroma band.
  • Nästa viktiga kriterium är markeringen som anger vilken typ av lysdioder som kontakten är avsedd för . De mest populära typerna av band är 5050 och 3528. De skiljer sig åt i ett antal egenskaper, från wattstyrkan och storleken på dioderna till strömstyrkan som flyter genom ledningarna och terminalerna. Naturligtvis kommer de att ha sina egna kontakter. De kommer att ha en liknande struktur, för om du öppnar kontakterna 5050 och 3528 kan du se ett par kontaktgrupper och ett par spärrar högst upp. Men bredden på kontakten för 5050 är 1 centimeter, och för 3528 är den 0,8 centimeter. Och skillnaden verkar vara liten, men på grund av detta kan enheten inte kallas utbytbar.
  • Färgbandskontaktmodellerna är utrustade med 4 stift, som används med RGB 5050 -band . Men det finns andra typer av band med olika antal kontakter. 2-stift används för 1-färgade LED-remsor, 3-stift-för 2-färgad Multiwhite-typ, 4-stift-för RGB LED-remsor, 5-stift-för RGBW-remsor.
  • Ett annat viktigt kriterium är driftspänning . Det finns modeller för att arbeta med spänningar på 12, 24 och 220 volt.
  • Kontaktdon är inte bara anslutande, utan också anslutning och matning . De används för att skapa en trådbunden anslutning till förstärkare, styrenheter och strömförsörjningar. För detta finns det olika kontaktkonfigurationer med motsvarande uttag på andra sidan.
  • Du bör också vara uppmärksam på sådant som skyddsklassen . Det händer faktiskt ofta att band monteras på platser med hög luftfuktighet. Och därför måste kontakterna skyddas ordentligt. För bostadslokaler och kontor kan du ta modeller med skyddsklass IP20. Och där luftfuktigheten är hög är det bättre att använda produkter med en skyddsnivå på IP 54–65. Om denna punkt försummas kan produkten oxideras, vilket kommer att påverka kontaktens kvalitet.
Bild
Bild

Funktioner i drift

Om vi pratar om funktionerna i driften av sådana enheter, bör ett exempel ges om hur man använder dem för att ansluta LED -remsan. Det ska sägas att du inte behöver ha någonting till hands utom själva LED -remsan, saxen och själva kontakten . Innan du skär remsan bör du noggrant mäta dess egenskaper och bestämma längden. Det bör beaktas att antalet ljusdioder i avskärningsdelarna måste vara en multipel av 4, varför delarna kan visa sig vara något längre eller kortare än de storlekar som behövs.

Efter det, längs den markerade linjen, görs ett snitt mellan de intilliggande lysdioderna så att det finns monterings "fläckar" från två delar av segmenten

För band som har fuktskydd av silikon bör du rengöra kontaktpunkterna från detta material med en kniv.

Bild
Bild

När du har öppnat locket på enheten sätter du in spetsen på LED -remsan där så att nicklarna sitter tätt mot de ledande kontakterna. Efter att kontaktlocket har knäppts in ska samma steg göras på den andra änden av stycket.

I processen bör du kontrollera polariteten, eftersom kablarnas färger kanske inte sammanfaller med den verkliga bilden. Detta förfarande gör det möjligt att undvika problem och behovet av att göra om hela processen igen.

När alla delar av tejpen är anslutna till varandra med hjälp av kontakter och ljusstrukturen är monterad, bör du ansluta allt till strömförsörjningen och se till att den resulterande enheten är fullt fungerande, alla ljuddioder är ljusa, ljusa och inte blinkar och avger inte svagt ljus.

Rekommenderad: