Bordslampa För Ett Skrivbord (82 Foton): LED För Studentens Skrivbord, Hur Man Väljer Belysning, Krav

Innehållsförteckning:

Video: Bordslampa För Ett Skrivbord (82 Foton): LED För Studentens Skrivbord, Hur Man Väljer Belysning, Krav

Video: Bordslampa För Ett Skrivbord (82 Foton): LED För Studentens Skrivbord, Hur Man Väljer Belysning, Krav
Video: Smart belysning - så blir smart belysning smart 2024, Maj
Bordslampa För Ett Skrivbord (82 Foton): LED För Studentens Skrivbord, Hur Man Väljer Belysning, Krav
Bordslampa För Ett Skrivbord (82 Foton): LED För Studentens Skrivbord, Hur Man Väljer Belysning, Krav
Anonim

En bordslampa är ett viktigt attribut för en framgångsrik rumslösning. Koncentrationen av uppmärksamhet, ögons hälsa och komfort i allmänhet beror på hur korrekt ljuset väljs. Varumärken erbjuder köpare en mängd olika bordslampor för skrivbordet, när de väljer vilken det är lätt att bli förvirrad. Men i verkligheten är allt inte så svårt: att känna till deras nyanser, fördelar och stillösningar, det ligger inom varje köpares makt att köpa det önskade alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och egenskaper

Bordslampor är speciella lampor som installeras direkt på skrivbordets horisontella yta och har en stabil bas. Rörlighet anses vara en av deras huvudsakliga egenskaper: de behöver inte alltid komplex installation för installation på ett bord. De placeras på ett stöd eller fixeras på ett enkelt sätt.

Dessa är funktionella rumstillbehör med principen att ge exakt tillgång till ljus till ett specifikt utrymme.

De är avsedda för alla familjemedlemmar, med undantag för spädbarn (om lampan är i barnkammaren ser barnet ljuskällan, vilket är skadligt för ögonen).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med rätt val och placering skapar sådana enheter de mest bekväma förutsättningarna för:

  • arbete på kvällen (eller i svagt ljus i rummet under dagen);
  • läxor av skolelever, studenter;
  • bibehålla en mysig atmosfär medan du tittar på TV, spelar på datorn;
  • byta ut en ljus ljuskälla i avsaknad av nattlampa (viktigt i ett hus där det finns sängpatienter eller barn i grundskolealdern med rädsla för mörkret).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana produkter är ytterligare ljuskällor, de skapar ett ljusare område på skrivbordet och tillför ljus till det. Detta kan minska trycket på ögonen och förbättra prestanda för en person, samtidigt som risken för huvudvärk minskar. Förutom arbetsbelastningen är dessa lampor designelement, så de väljs mest utifrån rummets stil och användarens ålder.

Men vilken modell som helst, valet görs med beaktande av den tekniska kapaciteten och olika typer av inställningar, inklusive höjd, ljusriktning och dess intensitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten består av en sockel, en kolumn (ben), en ljusspridare, en lampa, en armatur, en tråd, en strömbrytare, en kontakt för att anslutas till ett uttag (i stationära modeller). Strömmen strömmar från kontakten genom en tråd till lampan. En omkopplare krävs för att stänga eller öppna en elektrisk krets och mata ström. Dimbara modeller har kondensatorer och motstånd som reglerar spänningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av lampor

Skrivbordslampor är inte uteslutande dekorativa, som många av misstag tror: de är funktionella inredningsartiklar som kombinerar dekorativitet och arbete och anpassar användaren till önskat humör. De är skyldiga sin dekorativitet till ett stort utbud av modeller som erbjuds till försäljning av märken som tar hänsyn till alla köpare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hela utbudet av bordslampor för ett bord med skapandet av ett mjukt riktat ljus på arbetsområdet är indelat i tre grupper:

  • klassisk - de vanliga sänglamporna med en golvlampa;
  • bebis - ett alternativ till kontorsalternativ, mer fokuserat på en enkel och attraktiv design;
  • kontor - strikt funktionella modeller utan referens till design med möjlighet att justera lutningsvinkeln.

I skrivbordslampans utbud ingår inte sänglampor för barn och projektormodeller. Dessa lampor har ett annat syfte och klassificering: deras uppgift är inte att belysa arbetsområdet. De är utformade för mjuk skymning med mindre rumsbelysning och är mer avsedda för föräldrar till spädbarn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av installation är bordslampor för skrivbordet:

  • klassisk, med en horisontell stödplattform med ett inbyggt ben och en på / av-knapp;
  • med en klädnypsfäste, ett av de mest pålitliga och miniatyrmonteringsalternativen, som tar minst ett utrymme och låter dig placera en bordslampa i vilket hörn av bordet som helst utan att oroa dig för risken att falla;
  • med fixering med hjälp av självgängande skruvar och andra fästelement (på fästet), ett lika bekvämt alternativ som gör att du kan placera lampan i alla hörn av skrivbordet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa märken erbjuder inte en, utan flera alternativ för att fixa en bordslampa (hybridmodeller), investera i paketet med olika klipp. Detta är bekvämt och låter dig välja det mest lämpliga alternativet, med hänsyn till smak, stilistiska egenskaper i rummet och de befintliga möblerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt typen av arbete är lamporna stillastående eller batteridrivna. De första sorterna är mer mångsidiga, de andra används oftare i barnrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utbudet av bordslampor är varierat. Tillbehör är:

  • med ett styvt styvt stativ, ingen justering för att ändra höjd, lutningsvinkel och ljusstrålens riktning;
  • med en fast fast bas och en nyans med en gångjärnsmekanism som gör att du kan ändra lutningsvinkeln och ljusriktningen;
  • med ett böjbart stöd och funktionen av en fullständig förändring av lampans läge, den mest populära typen av bordslampa, kännetecknad av olika typer av ben: de kan vara ledade mekaniska eller flexibla trådar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med typ av omkopplare har bordslampor ett system i form av:

  • sladd;
  • sensor;
  • dimmer (modeller med dimmer är särskilt populära idag);
  • beröringsdämpare;
  • knappar på tråden;
  • knappar på fodralet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljuskällor

Bordslampor använder en annan typ av ljuskälla. De mer populära lamporna är: LED, med glödtråd, halogen och fluorescerande.

Varje sort har sina egna fördelar och nackdelar, och de väljs ut för specifika driftsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

LED -lampor liknar naturligt solljus, har en låg effekt på 6 watt, lämplig för användare i olika åldrar. Dessa LED -lampor är erkända som miljövänliga: de släpper inte ut gifter i luften som glödlampor. Sådana lampor är mycket dyrare än analoger, även om deras livslängd är längre (i genomsnitt är de konstruerade i 5 år). De har minimal strömförbrukning och ett jämnt, mjukt, flimmerfritt ljus.

Bild
Bild

Glödlampor är källor till artificiell belysning, som bildas genom glödande av en kropp (volframspiral) som värms med hjälp av en elektrisk ström till önskad temperatur. Enligt deras tekniska egenskaper har sådana lampor en relativt kort livslängd (cirka 1000 timmar) och en relativt låg verkningsgrad, eftersom när 5% av elen omvandlas till ljus, släpps resten i form av värme. I bordslampor används de i form av LON (låg effekt upp till 25 W), spegel, neodym (med absorption av det gula spektret) och halogen.

Dessa lampor kräver rätt val, annars kan de leda till brandfarliga situationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självlysande analoger är kvicksilvergasurladdningslampor i form av rör med en effekt på 11 watt, där ultraviolett strålning, omvandlad till synligt ljus med hjälp av en fosfor, uppnås genom en elektrisk urladdning av kvicksilverånga. De kan vara raka, U-formade eller andra konfigurationer. Egenskaperna hos dessa lampor liknar LED -lampor, deras glöd liknar också naturligt. De är konventionellt indelade i tre kategorier: kall katod, varmstart och elektroluminescerande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi jämför alla typer av lampor, då:

  • mindre energi per år använda LED (ca 330 kW / h);
  • den första platsen när det gäller livslängd upptas av LED, den andra är självlysande, den tredje är glödande;
  • när det gäller känslighet för temperatur och luftfuktighet är LED och glödlampor bättre;
  • energibesparande (självlysande) reagerar värst vid frekvent till- och frånkoppling, de innehåller också giftigt kvicksilver;
  • glödlampor avger mer koldioxid, LED -lampor avger mindre och de avger också mindre värme.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Trots massan av ljusbelysning som erbjuds till försäljning, bör ljusskuggan vara så nära naturlig som möjligt. Så det skadar inte ögonen och kräver inte beroende. För att underlätta valet anges färgtemperaturen i Kelvin (grader K): när du köper är det lättare att bestämma vilken indikator du ska välja.

Villkorligt kan temperaturregimen delas in i flera typer:

  • varma barn - mjuka, vars indikator är 4000 K;
  • måttligt varm - standard för vuxna i form av 4500 K, lämplig för arbete med papper;
  • för gul - ett läge som inte är utformat för koncentration av uppmärksamhet med en indikator på 2700-3000 K;
  • kall - hög färgtemperatur i form av 6500 K eller mer, inte inställd för att stödja arbetsatmosfären.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Små halogenlampor (kapsel) är kalla eller vita till färgen.

De värms dock upp snabbt, så de är helt olämpliga att använda i ett barnrum, eller så väljs de ut i en sådan form, där de packas i ett fodral som skyddar mot beröring.

Varianter med LED -dioder värms inte upp lika snabbt som motsvarigheter till halogen, deras belysning är nära naturligt ljus, och dessutom kan de välja mellan olika nyanser. En sådan lampa kan avge varmt (till exempel gult eller grönt) ljus eller kallt (vitt) ljus. Dessutom kan några av dessa lampor ge upp till 200 olika nyanser att välja mellan på begäran av användaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellernas färglösningar är något begränsade. Giftiga färger som kan störa arbetsmiljön eller hela designen är inte tillåtna. Nyanserna hålls strikt, de kan vara matta eller ge en metallisk glans.

De mest accepterade tonerna är:

  • nyanser för trä;
  • stål;
  • beige och sandig sortiment;
  • flaska grön;
  • mörkblå;
  • dämpad vinröd.

I vissa modeller finns det en kontrast mellan två nyanser. Skärmen och stativet är till exempel färgade och benet är svart.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Former och material

Bordslampor har en mängd olika utföranden och material. Råvarorna för lampan beror på designmetoden och modellens stil.

Trots den till synes strikta funktionaliteten är sådana lampor lämpliga i stilen:

  • minimalism;
  • underjordisk;
  • abstraktion;
  • Art Nouveau;
  • högteknologisk;
  • retro;
  • glamour.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje riktning har sin egen materialgrupp och lampans form. Men för att modellen ska se lämplig ut och inte skapa spänning är det bättre om dess form är:

  • sfärisk;
  • liknande en halvcirkel;
  • i form av en platt cirkel;
  • trapetsformad;
  • konisk;
  • cylindrisk;
  • i form av ett prisma;
  • rektangulär platta med rundade kanter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall är huvudmaterialet metall, mässing, polymer, i andra - plast, plast, keramik, glas, papper och till och med tyg. Hemgjorda lampor är mer kreativa (till exempel med glasflaskor), även om trä oftare är den viktigaste råvaran för hantverkare. Trämodeller är belagda med miljövänliga vattenbaserade färger som är ofarliga för hälsan, inte avger toxiner och inte innehåller tungmetallsalter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt placering

Det räcker inte bara att ställa enheten på bordet: du måste göra det korrekt, annars kommer belysningsenheten att ha en skadlig effekt på näthinnan och optiska nerver.

För att göra placeringen korrekt är det värt att notera några tips:

  • om användaren är vänsterhänt, är skrivbordslampan installerad till höger om honom, om användaren är högerhänt-till vänster (så att skuggan inte kommer att falla på arbetsområdet medan du skriver);
  • det minsta tillåtna avståndet mellan ögonen och ljuskällan bör vara 50 cm;
  • lampans avstånd från belysningsområdet ska vara minst 40-50 cm, minsta höjd är 30 cm;
  • om det är nödvändigt att belysa ett större område, är lampan inställd på en maxhöjd på 50 cm.
Bild
Bild

Krav på belysning på arbetsplatsen

Belysning av skrivbordets arbetsplats bygger på flera principer:

  • optimal bordsyta (minst 6 kvm);
  • reflekterande effekt (stark reflektion utesluts);
  • otillåtlighet att tillföra ljus till användarens ansikte;
  • rätt sida av lampans plats (annars kan en skugga falla på arbetsområdet);
  • enhetlig spridning av ljusflödet utan flimmer (korrekt val av typ av ljuskälla);
  • närvaron av en vridbar mekanism hos lampan;
  • optimal ljusstyrka som inte irriterar ögonen;
  • tydlig organisation av arbetsområdet (extra belysta tillbehör orsakar trötthet i ögonen);
  • enhetens förmåga att bibehålla funktionalitet efter upprepad till- och frånkoppling;
  • belysningsarmaturens kompatibilitet med elektroniska styrsystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det viktigt att förstå att tiden vid det upplysta skrivbordet är begränsad. Om arbetsaktiviteten är lång måste det finnas obligatoriska pauser mellan arbetet.

Hur väljer man rätt?

Att köpa en bordslampa innebär att ta hänsyn till flera faktorer, bland vilka det första du bör vara uppmärksam på är platsen och sättet att fästa. Dessutom är det viktigt att välja ett färgschema, en design som gör att lampan framgångsrikt kan passa in i stilens övergripande tema. Glöm inte användarens ålder.

Bild
Bild

Den perfekta skrivbordslampan är en modell med:

  • förmågan att rotera och luta 360 grader;
  • lampa höjdjusteringssystem;
  • metallskärm;
  • omkopplare i form av en knapp eller sensor;
  • LED lampa;
  • fästning på en klämma.
Bild
Bild

Det är viktigt att veta: modeller med speglade element, glansiga beläggningar, som ökar belastningen på ögonen, samt smutsiga och opraktiska tillbehör som försvårar vården, är oacceptabla.

Det är värt att utesluta plastprodukter från listan: vid uppvärmning släpper det ut gifter. Detta är särskilt viktigt när man köper en modell för barn (till exempel elever för förskolebarn och skolbarn).

När det gäller effekt är lämpliga alternativ lampor:

  • glödlampa - från 40 till 60 watt;
  • gasurladdning - 10-12 watt;
  • LED - 4-7 watt.
Bild
Bild

Dessutom är det viktigt att tänka på:

  • kvalitet och tillförlitlighet;
  • infästningsmetod;
  • tillverkningsmaterial;
  • närvaron av ljusintensitetsjustering;
  • överensstämmelse med den allmänna idén om design i färg och stil;
  • optimal kabellängd (1,5-3 m);
  • acceptabel kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om produkten köps till ett skrivbord och fungerar med ett barns dator (första klass eller tonåring) är det värt att tänka på:

  • en kall typ av lampa är oacceptabel och skadlig för ögonen;
  • uppvärmda halogenlampor fungerar inte;
  • Den bästa formen är en rundad rörlig arm med ljuskällkontroll och lamphöjdsinställning (ett bra sätt att undvika bländning);
  • en tunn glasskugga är det värsta valet;
  • den universella versionen ska inte vara tung och massiv;
  • det bästa sättet att fästa är en klädnypa eller en vanlig bas utan fixering (rörlighet);
  • onödig inredning och kreativitet är oönskade: de slår av arbetsatmosfären.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid köp är dokumentationen för produkten viktig: pass, efterlevnad av säkerhetsstandarder och säljargaranti krävs. Köpet måste utföras i en pålitlig butik med positiva kundrecensioner.

Betyg av de bästa

För att bättre förstå vad bordslampor för ett skrivbord är kan du vända dig till produkter från märken som är mycket efterfrågade bland köpare:

  • Odeonljus - modeller i jugendstil av olika typer av metall och andra material, med särskild status och avsedda för lokaler i en presentabel plan;
  • Supra - kompakta bordslampor av en japansk tillverkare på en klädnypa eller en icke-standardplan med en originalkonfiguration;
  • Massiv - produkter med högkvalitativ montering, tillverkade med modern teknik, som testas under tillverkningsprocessen för säkerhet, färgfasthet och fuktbeständighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Epok " - lysrör för en dator och ett skrivbord med högkvalitativ prestanda och rimliga kostnader, enkla att använda och ha en originaldesign;
  • Art lampa - ett brett utbud av bordslampor för en annan krets av köpare: från lakoniska och klassiska former till ultranya produkter med en extraordinär designlösning;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Globo - produkter av det österrikiska märket med ett stort utbud av modeller (mer än 2000 artiklar), kännetecknas av minsta förbrukning av förbrukad el.
  • Uniel - produkter av ett inhemskt varumärke av olika slag, inklusive lysdioder, som kännetecknas av effektiviteten hos förbrukad elektricitet, snygg design, god kvalitet och praktiska egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för modellerna varierar från 1 000 till 10 000 rubel. Ett brett utbud av priser låter dig välja det mest acceptabla alternativet, med hänsyn till smak och tillgänglig budget.

Vackra interiörer

Bordslampor är unika designtekniker. De passar harmoniskt in i alla typer av lokaler, vare sig det är en rymlig studiolägenhet eller ett litet rum. Till exempel:

  • en klassisk bärbar lampa i en silverfärgad nyans med en halvklotformad skärm ser harmoniskt ut i den modernistiska stilen;
  • modell av vit matt nyans med fixering i hörnet av bordet spädar perfekt ut de mörka fläckarna i inredningen och ger en känsla av ljus i rummet;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ett vintageaccessoar i en bronston lägger till unikhet till alla bord, vilket ger den inre ljusheten och anteckningarna av romantik;
  • studiebordet kan kompletteras med en metallanordning med ett rörligt mekaniskt ben, vilket betonar ägarens speciella status;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • en bärbar modell med blekrosa färg är bra för ett tjejs skrivbord, det är en mjuk och ljus accent med betoning på funktionalitet;
  • en stationär trälampa i trä är en originallösning för designen av ett datorbord: på grund av det ovanliga materialet och den cylindriska formen ser den fängslande ut, men lämplig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bordslampor för skrivbord är moderna inredningstillbehör som förenklar en persons liv, vilket gör det mer bekvämt, med hänsyn till hälso- och sjukvård.

Rekommenderad: