Akvarium LED -remsor: Hur Man Väljer LED -belysning? Hur Gör Man DIY -belysning Med Vattentät Diodtejp?

Innehållsförteckning:

Video: Akvarium LED -remsor: Hur Man Väljer LED -belysning? Hur Gör Man DIY -belysning Med Vattentät Diodtejp?

Video: Akvarium LED -remsor: Hur Man Väljer LED -belysning? Hur Gör Man DIY -belysning Med Vattentät Diodtejp?
Video: How To Make Build DIY Aquarium LED Light With RGB LED Strips (CHEAP And EASY) 2024, Maj
Akvarium LED -remsor: Hur Man Väljer LED -belysning? Hur Gör Man DIY -belysning Med Vattentät Diodtejp?
Akvarium LED -remsor: Hur Man Väljer LED -belysning? Hur Gör Man DIY -belysning Med Vattentät Diodtejp?
Anonim

LED -remsor i ett akvarium är en viktig utrustning, utan vilken invånarna i glasbehållaren och växterna helt enkelt kommer att dö. Dessutom förvandlar sådan belysning akvariet till huvudelementet i interiören, som sticker ut mot rummets allmänna bakgrund. Glöm inte att akvariets belysning är en extra belysning av rummet, det viktigaste är att välja rätt plats för behållaren med fisken.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det finns en mängd olika alternativ för akvariumbelysning idag. Var och en skiljer sig åt i egenskaper och egenskaper. Professionella akvarister föredrar att installera LED -remsor.

Och detta är inte förvånande, för en sådan bakgrundsbelysning har många positiva egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Under driften kommer det ingen värme från LED -remsan, vattnet överhettas inte, vilket har en positiv effekt på livet för akvariets invånare och naturligtvis växter.
  • Lysdioder kan hålla akvariet tänt dag och natt. Och tack vare modern teknik är LED -remsor utrustade med speciella sensorer som oberoende reglerar belysningen, tänder och släcker bakgrundsbelysningen beroende på de förändrade förhållandena i rummet.
  • LED -remsor skiljer sig åt i parametern fuktmotstånd och vattenbeständighet. Även om lysdioderna är i kontakt med vatten, oroa dig inte för att tejpen kommer att gå sönder. Och det kommer naturligtvis inte att skada invånarna i akvarievärlden.
  • Viktiga fördelar med LED -remsor är säkerhet och effektivitet. Den maximala spänningen som lysdioder kräver är 12 volt. De uppnås genom att generera en strömförsörjningsenhet från en hushållsförsörjning. Det är därför du inte behöver oroa dig för att när en kortslutning bildas kommer de levande varelserna i akvariet att dö.
  • Drifttiden för LED -remsor är mycket längre än för konventionella lampor. Enkelt uttryckt kan lysdioder hålla minst 100 tusen timmar.

  • Färgschemat för LED -lampor är så olika att varje akvarist kommer att kunna förverkliga alla sina designidéer.
  • Installation av LED -remsor är så enkelt att även ett barn klarar denna uppgift.
  • Och viktigast av allt, lysdioder avger inte ultraviolett ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots så många positiva egenskaper har LED -remsor fortfarande några nackdelar

  • Köpet av en LED -remsa kan slå på akvaristen, särskilt om han utrustar en stor behållare.
  • När du väljer ett band är det viktigt att ta hänsyn till ljusförhållandena och tapets nyans. Ett band kanske inte räcker. Växter kommer att växa från ljus, men deras struktur vid basen kommer att vara trög, livlös i utseende.

I vilket fall som helst, efter att ha installerat en ny bakgrundsbelysning, bör akvaristen övervaka livets tillstånd i akvariet, särskilt växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Diodljuskällor är indelade i flera typer som varje akvarist som respekterar sig själv borde känna till.

Bild
Bild

Diodlampor

Ekonomisk belysning som inte skadar akvariets livsmiljö. Sådan belysning värmer inte vatten, avger inte infraröda strålar. Diodlampor bidrar till en jämn fördelning av ljus inuti akvariet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Diodtejp

Denna belysningsvariation är ytterligare, eftersom dess effekt har en lägre indikator än diodlampor. Vart i LED -remsan är vattentät, förlorar inga egenskaper när den är nedsänkt under vatten.

Innan du köper och installerar ett belysningssystem i ditt akvarium måste du vara extremt noggrann med sitt val.

Livet i ett akvarium beror på rätt belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Om bara fisk är akvariets invånare finns det inga svårigheter att välja belysning. I denna situation är en lampa som matchar dagsljusets egenskaper idealisk.

Om akvaristen vill framhäva akvariets färgpalett eller fokusera på vissa designdetaljer måste du komma ihåg fysikskolans läroplan om ämnena: ljusflöde i lumen, ljustemperatur.

Ungefär samma sak måste göras om akvariet är bebott av nyckfulla fiskarter eller växter som kräver speciella ljusförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Å ena sidan verkar det som att det är väldigt svårt att välja en LED -remsa för ett akvarium, men det är det inte . Med ens ett minimum av kunskap kommer akvariefiskälskaren att kunna välja det bästa belysningssystemet.

Men först och främst måste du stoppa ditt val på vattentäta band . De kan användas som extra belysning inte bara under locket, utan också placeras på akvariets vägg, där kontakt med vatten är oundviklig.

Därefter diskuteras färgpaletten för lysdioder . Enligt många akvarister är det bäst att ställa din fisk till vitt ljus. Andra är säkra på att färgpaletten har den mest positiva effekten på livet under vatten.

I det här fallet är det värt att ta reda på behoven hos glasbehållarens invånare, eller experimentera med färgschemat genom försök och fel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Människor som har liten förståelse för invecklingarna i valet av bakgrundsbelysning i ett akvarium måste veta att den installerade belysningen måste ha en ljusstyrka som motsvarar behållarens volym. Enligt standarden bör 0,5 watt användas per 1 liter akvarium. Om akvariet är utformat för 50 liter måste LED -remsan ha en effektparameter på 25 watt.

När du gör en beräkning är det viktigt att ta hänsyn till flera nyanser

  • Befolkning i akvariet med växter, deras belysningskrav.
  • Riktning av belysningselement. Enkelt uttryckt sprider varje belysningssystem ljus på ett annat sätt. Till exempel lyser LED i en 120 graders vinkel. Lysrör lyser i olika riktningar, varför inte bara akvariet, utan också området nära det, kommer under belysningen.
  • En lika viktig beräkningsparameter är behållarens djup och glasväggarnas tjocklek. Belysningssystemet, fixerat på locket, når botten av den djupa behållaren endast med 50-70%.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installations instruktioner

Du kan göra och installera en LED -remsa i ett akvarium med egna händer. Detta tillvägagångssätt kommer att göra det möjligt för akvaristen att avsevärt spara på köpet av en färdig lampa.

Du behöver bara spendera pengar på själva tejpen, anslutningssladden och isoleringsmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • LED -remsan mäts och skärs.
  • Fixerad på akvariumlocket. Som tejpfäste kan du använda en liten profil, dubbelsidig tejp eller tätningsmedel, men bara akvarium.
  • Det är nödvändigt att ansluta bandtrådarna och nätsladden.
  • Ledningens övergång bör isoleras med tätningsmedel.
  • Den första uppstarten av belysningen sker utan att locket installeras på akvariet.
  • Där tejpen kommer ut under locket måste en isolerande packning installeras. I slutet kan du gå ovanpå med samma tätningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om testkörningen gick smidigt kan du placera locket på akvariet . Annars bör hela anslutningskedjan kontrolleras, och det är också nödvändigt att kontrollera anslutningarna om lysdioderna blinkar.

Rekommenderad: