Strålkastare I Badrummet (74 Bilder): Plats För Inbyggda LED-modeller

Innehållsförteckning:

Video: Strålkastare I Badrummet (74 Bilder): Plats För Inbyggda LED-modeller

Video: Strålkastare I Badrummet (74 Bilder): Plats För Inbyggda LED-modeller
Video: V-Tac- strålkastare med PIR-sensor - Introduktion 2024, Maj
Strålkastare I Badrummet (74 Bilder): Plats För Inbyggda LED-modeller
Strålkastare I Badrummet (74 Bilder): Plats För Inbyggda LED-modeller
Anonim

När man planerar en badrumsrenovering står många inför ett svårt val av konstgjord belysning i fullständig frånvaro av naturligt ljus. På den moderna marknaden för olika elektriska apparater blir strålkastare alltmer populära, eftersom de på grund av sina unika egenskaper samtidigt kan utföra flera viktiga funktioner samt uppfylla viktiga parametrar: kompaktitet, ljusstyrka, fuktbeständighet.

Vad är dem?

Strålkastare är små enheter (lysrör eller halogenlampor), som tack vare sin speciella ram är monterade i undertak, vilket ger tillräckligt med ljusflöde för att belysa badrummet. Ett specialutrustat hus skyddar de inbyggda lamporna så mycket som möjligt från fukt och minskar risken för kortslutning avsevärt. Tack vare sin design ger dessa källor inredningen ett harmoniskt, estetiskt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter från ett antal länder är särskilt populära: Tyskland, Storbritannien, Italien, Spanien. Dessa är främst halogenlampor. Inhemska tillverkare föredrar modeller med konventionella glödlampor, som, även om de inte skiljer sig mycket i design, är mycket lägre i kostnad.

Vilka ska man välja och hur byter man ut?

Fördelar med halogenlampor:

  • acceptabelt pris;
  • hög ljusstyrka;
  • långsiktig drift.
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av att en stor mängd värme släpps ut, används installationen av dessa enheter endast i sträckta och undertak.

LED -prover (kallade LED) baserade på ljusdioder.

För närvarande är dessa en av de vanligaste typerna som har ett antal fördelar:

  • långsiktig drift (upp till 50 000 drifttimmar);
  • hög ljuseffektivitet;
  • utstrålar vit belysning, vilket har en gynnsam effekt på synen;
  • låg energiförbrukning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men dessa otvivelaktiga fördelar kan inte dölja några nackdelar:

  • hög kostnad (4-5 gånger dyrare än liknande modeller med andra ljuskällor);
  • svår installation enbart genom en transformator.

Trots nackdelarna är dessa prover mycket efterfrågade nuförtiden, eftersom de har många modifieringar av uttag både för standardlampor (E27) och för andra typer (E14, de så kallade hantlangarna G4, G5. G9).

Glödlampor. Denna typ fick också sina köpare som föredrar ett lågt pris, praktisk och användarvänlighet. Konsumenter använder en stereotyp som har utvecklats under en lång tid med att använda just sådana elektriska apparater och har blivit en slags vana.

Bild
Bild

Men glöm inte bort de nackdelar som finns:

  • liten resurs;
  • kort livslängd.

Externa egenskaper är också mycket viktiga när man väljer lampor till badrummet. I alla specialaffärer kan du välja en modell för varje smak och färg, som kommer att vara i harmoni med alla interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att använda speciella vattentäta lampor i badrummet.

Inte alla kunder kommer att kunna skilja en standardanordning från en fuktresistent enhet med en blick. Den särskilda märkningen av varorna med bokstäverna IP anger skyddet mot fukt i den elektriska enheten. Och siffrorna som följer visar graden av skydd (IP44 - från oavsiktliga stänk, IP55 - från direkt stänk av vatten) - ju högre IP -index, desto säkrare är den elektriska apparaten. I sådana armaturer är anslutningshålen och gapet mellan glaset och själva lampan utrustade med pålitliga gummipackningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktresistenta enheter utförs enligt följande:

  • helt begravd i taket;
  • sticka ut;
  • ha formen av en plafond;
  • kan kombinera dekorativa detaljer och färgdesign.
Bild
Bild

En källa som sticker ut över taket ger mer ljus, som reflekteras från lampan till taket, rusar ner.

Kan jag byta lampan i apparaten själv?

För punktbelysning används som regel två typer av kepsar:

  • med normal högertråd för standardchuck. Att byta ut en sådan glödlampa kommer inte att vara svårt;
  • lampor med G -bas och dess modifieringar, som för fastsättning har två stift, styrningar och fixering av installationen. Använd inte våld när du byter ut en sådan enhet. När stiften är i spåret, kommer ett karakteristiskt klick lätt att inträffa, vilket indikerar att ett snäpp har inträffat. Om detta inte händer, försök inte trycka på, försök igen, dra ut elementet som sannolikt inte passade in i spåret.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra källor för vilka det är omöjligt att byta ut lampan inbyggd i själva armaturen. Vid fel måste du byta hela belysningsarmaturen. Och för detta är det bättre att kontakta en specialist för installation av dessa typer.

Olika sorter

Belysningsenheter är indelade i typer enligt liknande principer:

Enligt installationsmetod: intern (eller inbyggd) och extern (eller overhead, annars fläckar). Inbyggt (de har ett metallhölje med fästelement för lampan) är monterade på alla ytor under vilka det finns ledigt utrymme: stretch eller undertak, gipsskivor, väggar, skåp. LED -diodlampor används vanligtvis.

Overhead eller fläckar (de har en infästningsplattform som ljuskroppen är fäst till) placeras på fasta tak eller betongplattor, där det inte är möjligt att göra urtag för installation av interna modeller. De är utformade för att belysa ett specifikt område i rummet och har ett riktat ljusflöde. Vanligtvis installeras de framför spegeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plats: tak, golv, vägg. Takmodeller är särskilt vanliga i moderna badrum. De ligger på en ganska hög höjd och är så säkra att använda som möjligt. De kan utrustas med en rörlig mekanism (svängbar) för självval av belysningsriktningen. De senaste designerna gör att några av modellerna kan integreras i golvet, vilket skapar en unik effekt, särskilt i golv med 3D -dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om användning av olika typer av glödlampor inom en viss modell (som diskuteras i detalj ovan).
  • Efter material av vilka de är gjorda: glas, kristall, gjutet, stämplat. Experter för installation i PVC -sträcktak (begränsar effekten på en 35 W halogenlampa) rekommenderar att välja stämplade, eftersom de har en plats för att sätta in en speciell termisk ring, som praktiskt taget inte värms upp. Men det kommer att märkas när du installerar gjutprover, vilket kommer att förstöra den estetiska uppfattningen avsevärt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter enhetstyp: svängbar (låter dig ändra ljusriktningen genom att vrida en speciell klocka) och fast eller icke-vridbar (som är ordentligt fastsatta i taket och deras ljusström riktas till ett ställe).

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat vill jag notera de nedtonade (eller dimbara) LED-lamporna, som gör att du kan ändra ljusflödets styrka genom att använda en extra inbyggd enhet (dimmer). Med hjälp av en dimmer kan belysningen varieras från tio till hundra procent.

Sådana källor låter dig skapa mys och en ovanlig atmosfär i huset.

Bild
Bild

Den enda nackdelen med dessa mönster är det ganska höga priset, så hur praktiskt det kommer att vara att köpa ett sådant alternativ är upp till dig.

Utnämning

Väggalternativ

Förutom den mycket använda takbelysningen har nyligen vägglampor i form av en lampa blivit vanligare. De innehåller få lökar, men fungerar samtidigt som en dekoration och ser bra ut, vilket framhäver vår syn på en spektakulär dekoration. En ganska stor bollformad skärm, som sitter fast ordentligt på väggen med skruvar, passar också som väggmodell. Det viktigaste är att den passar designen och har tillräcklig ljusstyrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spegeln i badrummet spelar en viktig roll och kräver därför en separat belysning. Och här är det mest praktiska alternativet väggalternativet, som kan vara i form av flera inbyggda strålkastare eller en LED-remsa som löper runt omkretsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idéer för Chrusjtjov

Även ett litet badrum i "Khrusjtjov" kommer att glittra med nya färger med optimalt utvalda lampor som kommer att skapa en viss visuell illusion, utöka rummet och dölja brister eller framhäva höjdpunkterna i interiören.

Klar belysning kan "skjuta isär" väggarna, och designers rekommenderar att man tar till mångsidig belysning med hjälp av dimbara LED -lampor som kan justera ljusflödet.

På morgonen kan de slås på med maximal ljusstyrka för att hjälpa kroppen att vakna, och på kvällen kan de slås på för att minska belysningens intensitet för att förbereda sig för kvällsvila och sömn.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett litet badrum markeras de funktionella områdena med ljus:

  • det enklaste sättet är att betona varje ämne;
  • markera ett specifikt objekt med en ljusstråle som samlas in från olika platser;
  • belysa olika områden med färgade lampor. Detta kan uppnås genom att installera flera lampor i olika färger på taket och rikta dem till rätt plats;
  • tillämpa tvåpositionskällor för olika zoner (lampornas färg kanske inte matchar).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt spegelbelysning hjälper också till att slå en liten badrumsdel:

  • välj enhetlig belysning med flera horisontellt placerade armaturer på en höjd av cirka 1,5 - 2 meter;
  • ram in en liten spegel med två symmetriska lampor, som fördelar ljuset jämnt utan skuggövergångar;
  • lägg belysningsarmaturerna längs tillbehörets kontur;
  • lampor kan monteras både på väggen och på själva glaset med hjälp av speciellt lim.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Var och en av oss drömmer om att hemmet, och i synnerhet badrummet, ser modernt och välskött ut. Detta hjälper till att få inre tillfredsställelse, estetiskt nöje, disponerar för positivt, hjälper till att hålla ett bra humör:

Den mest populära anses klassisk stil design, vilket innebär återhållsamhet, elegans och en viss enkelhet. Här är lakoniska versioner av lampor utan överdriven inredning acceptabla, vilket kan framhäva inredningens skönhet och elegans.

Bild
Bild

Ett annat attraktivt badrumsalternativ kan utformas High-tech (hi-tech) … Lampor i denna riktning är gjorda av glas, plast, kan ha många metallelement och en blank yta som kommer att betona stilen positivt. Men samtidigt är överflödet av kreativ inredning inte heller typiskt. I form kan de vara runda, i form av en trapets och andra former.

Bild
Bild
Bild
Bild

LED -remsor är ett nystartat förvärv. Denna design kommer att uppskattas inte bara av unga människor, utan också av deras samtidiga i den äldre generationen, som kan uppskatta enkelhet, nåd och elegans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest fashionabla riktningen på 20--30-talet under förra seklet är art deco -stil väldigt populärt idag. Dess motto är geometri utan asketism. Geometriska former med vanlig form är typiska: en boll, en kub, en oktaeder (eller oktaeder). Ofta är sådana lampor förknippade med de gamla aztekernas tempel och med egyptiernas pyramider. De installeras vanligtvis på dyra hotell, lyxiga herrgårdar och elitrestauranger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest slående riktningen i design kan säkert kallas modern (eller art nouveau) … Stilen kännetecknas av dyra material (kvarts, marmor, läder, naturligt trä, glas) och mycket släta och böjda linjer. Ibland använder de halvädelstenar och inlägg. Varje modell anses vara ett exklusivt hantverk eftersom den är idealiskt gjord på beställning och inte är avsedd för massproduktion.

Bild
Bild

Stil bionik är baserat på ordet "bio" och förkroppsligar harmoni med naturen. Formerna är också lånade från miljön: snäckskal, bilder av löv, bikakor av bin, insekten av insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stil dekonstruktivism som om det ifrågasätter fysikens lagar och vanliga former, och kommer att vara av intresse för finsmakare av virtual reality och datorteknik. Betoning läggs på belysning, vilket skapar optiska illusioner. LED -remsa används ofta.

Bild
Bild

Minimalism innebär inte onödiga dekorationer och färgvariationer. Grå och vitt är huvudnyanserna i denna trend. Armaturer ska se väldigt enkla och lätta ut, därför har de en enkel geometrisk form och är ofta gjorda av glas.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ironisk stil dök upp i slutet av förra seklet. Ljushet och humor uppträdde i inredningsdesign. Idag passar infällda armaturer i denna riktning perfekt in i ett barnrum eller badrum.
  • För stil nyklassicism kännetecknas av lyx och soliditet, vilket innebär närvaron av dyra material: kristall, blanka kromelement. Släta linjer och former är inneboende i denna riktning.
Bild
Bild

Eklekticism - en av de mest populära i Ryssland, där de ofta inte följer någon riktning. Det innebär att blanda flera stilar samtidigt, inte begränsat till fantasi: bronslampor, upplysta av LED -remsor, kan se bra ut i ett modernt badrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är inte en fullständig lista över alla designalternativ, eftersom uppdelningen av strålkastare i stilar är mycket godtycklig, eftersom det är mycket svårt att bestämma gränserna för den ena eller andra riktningen.

Alternativ för placering av lampor i interiören

När du har bestämt dig för vilken typ av lampa och vilken typ av lampa, uppstår frågan: hur man bäst ordnar ljuskällorna och hur många som behövs för ett visst rum? Rätt placering är mycket viktigt.

Måste beaktas:

  • rummets yta (för ett litet badrum krävs inte så många lampor som för en hall eller vardagsrum);
  • zonfördelning;
  • om det finns fönster, sedan deras antal och plats;
  • rymddesign (i rummet och i badrummet kommer lamporna att placeras på ett helt annat sätt).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på att en punktenhet är utformad för att belysa 2 kvadratmeter. m, sedan in i ett rum med en yta på 20 kvm. m av dem kommer att krävas tio, och för ett badrum på 4 kvm. m - bara två.

Men det här är bara ungefärliga beräkningar för orientering. Om du installerar fler belysningsarmaturer blir det bara bättre, eftersom de inte förblindar dina ögon som ljuskronor.

De mest populära platserna är:

  • En cirkel eller två halvcirklar.
  • Oval.
  • Korsvis.
  • Rektangel.
  • Båge (eller båge).
  • Vinka.
  • Triangel.
  • Stjärna.
  • Kaotisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt beror på din smak och harmoni med inredningen.

Rekommenderad: