LED-strålkastare (36 Bilder): Smalstrålande Diodmodeller För Gatubelysning Och Andra. Hur Väljer Jag En Kraftfull LED -strålkastare?

Innehållsförteckning:

Video: LED-strålkastare (36 Bilder): Smalstrålande Diodmodeller För Gatubelysning Och Andra. Hur Väljer Jag En Kraftfull LED -strålkastare?

Video: LED-strålkastare (36 Bilder): Smalstrålande Diodmodeller För Gatubelysning Och Andra. Hur Väljer Jag En Kraftfull LED -strålkastare?
Video: Easy Fit H4 Motorcycle LED Headlight Bulbs Test 2024, Maj
LED-strålkastare (36 Bilder): Smalstrålande Diodmodeller För Gatubelysning Och Andra. Hur Väljer Jag En Kraftfull LED -strålkastare?
LED-strålkastare (36 Bilder): Smalstrålande Diodmodeller För Gatubelysning Och Andra. Hur Väljer Jag En Kraftfull LED -strålkastare?
Anonim

LED -strålkastare är ännu inte den mest utbredda typen av belysningsutrustning, men deras efterfrågan ökar ständigt. Det är nödvändigt att noggrant studera diodens smalstrålmodeller för gatubelysning och andra strukturer . Först då blir det tydligt hur man väljer en kraftfull LED -strålkastare för ett visst fall.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Gatubelysning är mycket viktigt. Och utomhus-LED-strålkastaren är ett bra val, även jämfört med de testade glödbelysningssystemen. Huvudargumentet till deras fördel är deras utmärkta tekniska parametrar och lång livslängd. Högkvalitativa produkter på den moderna nivån är mekaniskt starka och pålitliga nog även när de används i tuffa väderförhållanden.

Erfarenheten har visat att LED-baserade strålkastare håller minst 50 000 timmar; vanligtvis är deras livslängd dubbelt så lång.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för tillverkning av lysdioder har redan utarbetats till minsta detalj. De presterade lika bra inomhus och utomhus, i belysning av stora områden och fasader. Sådana lampor är mycket säkrare än konventionella lampor när det gäller brandrisk. När det gäller miljöparametrar är de inte heller dåliga. Andra fördelar inkluderar:

  • enkel installation;
  • enhetens lätthet;
  • inget behov av särskild vård och underhåll;
  • lämplighet för installation vid vilken lämplig punkt som helst - även där andra belysningsenheter inte kan användas;
  • relativt hög ljuskraft (trots den ekonomiska strömförbrukningen);
  • en mängd olika versioner som är lätta att välja enligt tekniska parametrar och designparametrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Enligt överenskommelse

LED -strålkastaren kan användas för sommarstugor. Där behövs ibland intensiv belysning av enskilda delar av territoriet inte mindre än inom bygg- eller modern industri. Användningen av sådana anordningar för att belysa träd tillåter inte bara att skingra mörkret i trädgårdarna, utan också att förbättra utseendet på planteringar på natten, för att ge en romantisk effekt. Strålkastare av olika makter kan också användas för att belysa territoriet:

  • byggarbetsplatser;
  • restaurerade och renoverade byggnader;
  • öppna parkeringsplatser;
  • arenor och sportkomplex;
  • parker och torg;
  • stadsgårdar;
  • garagekooperativ;
  • hushållsvarv;
  • transportnav;
  • stannar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter kroppsmaterial

Diodbelysningsenheter kan tillverkas av:

  • aluminium;
  • koppar;
  • polymera material (oftast används polyamid);
  • av rostfritt stål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter belyst sektor

Ganska ofta används en smalt riktad färg-LED-strålkastare, inklusive en väggmonterad (som den också kallas "parabocylindrisk"). Med den här enheten kan du tydligt kontrollera reliefens konturer . Strålarna riktas i skarpa vinklar över mycket långa avstånd.

Avrundade (paraboliska) strålkastarsystem, kompletterade med reflektorer, spelar också en viktig roll . De kastar en tunn eller smal ljusström, lämplig för autonom mättad bakgrundsbelysning.

Enkla paraboloida och cylindriska system för gatubelysning är också efterfrågade . Den cylindriska reflektorn garanterar ett fint optiskt flöde i både tvärgående och längsgående plan. En förbättrad version av den tidigare typen av armaturer är en översvämningsanordning, där den önskade optiska effekten uppnås på grund av perforeringen av reflektorn.

Det finns också så kallade snedbelysning, som driver strålen i en viss vinkel mot lampans axel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med makt

För att avgöra hur kraftfull en belysningsenhet behövs, finns det inget särskilt behov av:

  • beräkning av optiska flöden;
  • bestämma de vinklar vid vilka ljuset faller;
  • analys av interiören.

Sådana trigonometriska övningar är mycket ansträngande och dessutom ineffektiva - det är omöjligt att ta hänsyn till alla möjliga omständigheter. Energibesparande enheter med 12 volt varmt ljus ger 80 lumen per 1 watt. Vid kallt ljus är denna siffra 100 lumen. Därför motsvarar 500 watt kall översvämning 630 watt varm belysning.

Men så starka modeller behövs inte alltid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så till exempel för arkitektonisk belysning är 150, 200, 250, 300 eller 400 W tillräckligt - beroende på den specifika situationen. För att belysa arenor och andra stora öppna områden måste 1000 W strålkastare användas. I vissa situationer är det lämpligt att använda en 5, 10 eller 15 W strålkastare. I vissa fall, i närområdet och på andra platser, kan lampor också användas på:

  • 20;
  • 24;
  • 40;
  • 60;
  • 70 watt
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

LED -strålkastare tillverkas av ett stort antal företag från olika länder. Bedömningen av de bästa ryska tillverkade produkterna innehåller konsekvent produkterna från Galad-föreningen. Detta märke är känt i alla OSS -länder. Det sticker ut för sina anständiga positioner både inom produktion och försäljning. Produktionslinjerna är certifierade enligt de senaste internationella standarderna.

Innovativa förstklassiga lampor tillverkas också i Ryssland. De tillverkas till exempel av Inti LED. Också anmärkningsvärt:

  • ASTZ;
  • "Belysningsteknik";
  • "Amira";
  • "Ny värld".

Ett betydande antal tillverkade produkter vittnar till förmån för Novy Svet. Produkter från "ASTZ" har varit bekanta för inhemska konsumenter i över 50 år. Nu tillverkas de med de mest moderna produktionsteknikerna. "Lighting Technologies" sticker ut för sina överkomliga priser och anständiga produktegenskaper.

Men Amiras produkter hyllas för sin övergripande höga kvalitet och tillförlitlighet, även under svåra förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kan du köpa LED -gatubelysning och utländsk produktion. Vivo Luce har länge haft ett mycket gott rykte - ett varumärke med produktionsanläggningar i Italien, Ryssland och Kina . Företagspolicyn syftar till att introducera den nyaste och mest relevanta tekniken. Ingenjörsnivån för Vivo Luce är ganska anständig. Sortimentet är en annan stark punkt i denna oro.

Du bör definitivt titta närmare på förslagen från Rosa -företaget. Det polska företaget är en av de ledande i Europa. Konsumenter noterar konsekvent att produkterna uppfyller de senaste standarderna. Det finns inga problem med tillförlitligheten heller. Förutom själva belysningsarmaturerna säljer Rosa fästen och stöd.

Som ett alternativ till alla listade alternativ är det värt att överväga:

  • Halla Lightning;
  • Fagerhult;
  • SLV;
  • Traddel;
  • Osram.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Men att bedöma gatubelysning enbart efter märke är dåligt. Det är nödvändigt att uppmärksamma andra viktiga omständigheter. Naturligtvis måste du i alla fall välja en vattentät belysningsenhet för gatan. Kraften väljs med hänsyn till det framväxande behovet - och de glömmer inte alls att det inte ska förväxlas med glödets ljusstyrka . När vi kommer tillbaka är det värt att betona att fuktskydd är ett utökningsbart koncept, och en specifik nivå måste beaktas.

För användning i öppna områden är det meningslöst att köpa enheter med skydd som är värre än IP23 . Annars kommer inte bara nederbörd utan också vanligt damm att orsaka mycket besvär och problem. IP50 -nivån skyddas vanligtvis från damm, men inte från nederbörd. IP54 och högre grad av skydd gör att belysningsutrustning kan användas även under extrema fuktighetsförhållanden. IP67 / 68 är dock redan klart överdrivet - denna nivå är verkligen motiverad endast med vanlig nedsänkning i vatten.

Ljusspektrumet spelar en viktig roll. Varmt vitt ljus är trevligare än neutralt och ännu mer "kallt", men inte alltid lämpligt . Det är nödvändigt att ta hänsyn till både din smak och egenskaperna hos det serverade området, dess optiska egenskaper. Matrisens kraft bestämmer avståndet på vilket det omgivande området kan belysas.

Det är värt att överväga att belysningen på ett avstånd nära den begränsande blir relativt svag och synligheten begränsad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fallet i belysning sker exponentiellt . Därför ändras inte belysningsområdet i proportion till effektförändringar. För att utföra exakt arbete (till exempel att göra eller granska anteckningar, ansluta små delar) krävs en belysningsnivå på 100 lux per 1 m. Teknisk belysning (för bevattning av sängar, körning in eller ut ur en bil, lastning och lossning) är 75 lux per 1 m. Om du bara behöver gå lugnt i mörkret, utan att snubbla eller krascha, kan du begränsa dig till en nivå på 10-15 lux.

LED -enheter kan utrustas med olika matriser . Klassiska dioder med hög ljusstyrka är jämförelsevis billiga. Men ju fler sådana element, desto högre spridning av parametrar. När enskilda delar går sönder ökar arbetsbelastningen för andra delar. Klustermodeller innehåller superljusa lysdioder med ungefär liknande parametrar, ger ett kraftfullt och enhetligt ljusflöde.

Söklys för flera hundra företag säljs i Ryssland . Men det är lämpligt att i första hand lita på produkterna från de mest kända leverantörerna. Kinesiska produkter är relativt bra, men deras egenskaper är något överskattade i beskrivningarna. Kombinationen av en rostfri stålkropp och en aluminiumreflektor är inte lämplig för utomhusbruk.

Svår korrosion uppstår oundvikligen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att titta på strålkastarens radiator. Ju större den är, desto bättre blir värmeavledningen och ju längre en viss enhet kommer att hålla . Skyddet mot vatten och damm bör vara så bra som möjligt. Bakbelysningen på verandan tillhandahålls av 30W strålkastare. Gården nära huset eller skjulet belyses med system med en effekt på 50 W eller mer.

Det bör förstås att ekonomiska lampor fortfarande förbrukar ganska mycket ström . Det rekommenderas att använda enheter utrustade med rörelsesensorer i sommarstugor. Om de bara skjuter när de behövs, sparar de energi när de inte behövs. Om strömförsörjningen saknas eller är instabil, bör batterimodeller användas. Men då måste du välja de mest rymliga och pålitliga enheterna.

Armaturens form spelar en viktig roll . Runda modeller låter dig belysa vissa områden på ett riktat sätt. Men de fyrkantiga versionerna, på grund av det diffusa ljuset, kommer att belysa ett stort utrymme. Om bakgrundsbelysningen är utformad för att bibehålla optimal prestanda, är starkt, kallt vitt ljus att föredra.

Ett neutralt sken bör väljas om det är svårt att fatta ett slutligt beslut.

Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Kvalificerade experter rekommenderar att du inte ansluter LED -strålkastare själv. Detta hotar uppkomsten av allvarliga problem och till och med utrustningsfel. Om du ändå bestämmer dig för att göra allt själv ska du bara arbeta med torra händer. Detta krav är lika relevant när det är anslutet till 220 och 12 V nätverk . När det är möjligt, under installationen, bör maximalt arbete utföras i ett frånkopplat tillstånd.

Var noga med att mäta spänningen . Avvikelser från de tillåtna värdena kan inte överstiga 5% i normen. Strålkastarlampan ska inte vara nära elektrisk utrustning med låg effekt. Valet av installationspunkt görs med hänsyn till vilket område som måste täckas med ljus. Det är oerhört användbart att förbereda diagram eller skisser.

Om det inte finns några strömkällor i närheten måste du dra extra ledningar . Fästena ska fixeras så säkert som möjligt; släta ytor väljs för dem. Monteringshöjden bestäms av både bekvämlighet och önskat område. Små strålkastare placeras på en höjd av högst 16 m. Lutningsvinkeln bestäms omedelbart så noggrant som möjligt.

Bild
Bild

Ibland ignorerar instruktionerna ämnet spotlight -polaritet. I det här fallet kan det ignoreras. För anslutning är det nödvändigt att använda flexibla ledare avsedda att arbeta vid temperaturer upp till 160 grader. Instruktionen säger också om jordning krävs. Det är dock fortfarande bättre att inte vara lat och jorda strålkastaren.

Om enheten är konstruerad för likström 24 V, måste den anslutas via en hushålls- eller industriell likriktare . Installera inte en strålkastare om dess kropp är mekaniskt deformerad. Om lampan redan har installerats tidigare måste alla ledningar från den kastas - de kan inte användas. Ledningarna är anslutna enligt kopplingsschemat. Lådan dras åt med bultar eller speciella spärrar.

När du installerar en strålkastare kompletterad med en rörelsesensor är det nödvändigt att arbeta på ett lite annorlunda sätt. I detta fall tillhandahålls ett trippelplint som standard. Kroppen är utrustad med en speciell typ av hål genom vilka trådarna drivs. Förseglade öppningar är ofta försedda med gummitätningar med muttrar.

Det är nödvändigt att noggrant titta på trådkodens färgkodning.

Rekommenderad: