10 Watt LED -strålkastare: Hur Lyser En 10 Watts Strålkastare? Matrix LED -strålkastare Och Strömförsörjningar, Laddningsbara Strålkastare Med En Effekt På 10 W

Innehållsförteckning:

Video: 10 Watt LED -strålkastare: Hur Lyser En 10 Watts Strålkastare? Matrix LED -strålkastare Och Strömförsörjningar, Laddningsbara Strålkastare Med En Effekt På 10 W

Video: 10 Watt LED -strålkastare: Hur Lyser En 10 Watts Strålkastare? Matrix LED -strålkastare Och Strömförsörjningar, Laddningsbara Strålkastare Med En Effekt På 10 W
Video: How much power unit is consumed by 9 watt led 2024, April
10 Watt LED -strålkastare: Hur Lyser En 10 Watts Strålkastare? Matrix LED -strålkastare Och Strömförsörjningar, Laddningsbara Strålkastare Med En Effekt På 10 W
10 Watt LED -strålkastare: Hur Lyser En 10 Watts Strålkastare? Matrix LED -strålkastare Och Strömförsörjningar, Laddningsbara Strålkastare Med En Effekt På 10 W
Anonim

10W LED -strålkastare är den lägsta effekten i sitt slag. Deras syfte är att organisera belysning av stora rum och öppna områden där LED -lampor och bärbara lampor inte är tillräckligt effektiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

LED-strålkastaren, precis som alla strålkastare, är utformad för högkvalitativ och effektiv belysning av utrymmen från en till flera tiotals meter. En lampa eller en enkel lykta kommer sannolikt inte att nå ett sådant avstånd med sin stråle, med undantag för särskilt kraftfulla lyktor som används av järnvägsarbetare och räddare.

Först och främst innehåller ljusprojektorn en hög effekt, från 10 till 500 W , en LED-matris eller en eller flera kraftiga lysdioder.

Den effekt som anges i instruktionerna tar hänsyn till den totala elförbrukningen, men inkluderar inte den värmeförlust som oundvikligen uppstår i kraftfulla lysdioder och deras enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högeffekts-lysdioder och ljusmatriser kräver en kylfläns för att avleda värmen som tas bort från aluminiumsubstratet i lysdioden . En lysdiod, som till exempel avger 7 W av deklarerade 10, spenderar cirka 3 på värmeavledning. För att förhindra värmeackumulering är strålkastarens kropp massiv, av en solid bit aluminium, i vilken den ribbade baksidan, den inre släta sidan av bakväggen, de övre, nedre och sidoskivorna är en enda helhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En strålkastare behöver en reflektor. I det enklaste fallet är det en vit fyrkantstratt som omdirigerar sidobalkarna närmare mitten . I dyrare, professionella modeller speglas denna tratt - som en gång gjordes i bilstrålkastare, som ger ett helljus på 100 meter eller mer. I enkla glödlampor har lysdioder en linsstruktur, de behöver inte en remsreflekterande ljus, eftersom ljusriktningsmönstret för var och en av lysdioderna redan är fast.

Strålkastaren använder oförpackade lysdioder baserade på en matris eller mikroenhet med ljuselement placerade separat från varandra . Objektivet sätts i linsen om det är en bärbar projektor.

Det finns inga linser i nätstrålkastare, eftersom syftet med dessa lampor är att permanent hänga upp och belysa territoriet intill byggnaden eller strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En nätverksstrålkastare, till skillnad från en LED -remsa, är ansluten till ett drivkort som styr märkströmmen . Den omvandlar växelströmsspänningen på 220 volt till en konstant spänning - cirka 60-100 V. Strömmen väljs som den maximala arbetande så att lysdioderna lyser ljusare.

Tyvärr, många tillverkare, särskilt kinesiska, ställer in driftströmmen något högre än maxvärdet, nästan topp, vilket leder till för tidigt fel på strålkastaren . En annons som lovar 10-25 års livslängd är inte sant i detta fall-lysdioderna själva skulle ha fungerat under den deklarerade perioden 50-100 tusen timmar. Detta beror på toppspänningen och strömvärdena på lysdioderna, vilket tvingar dem att värma upp till 60-75 grader istället för standard 25-36.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakväggen med en radiator efter 10-25 minuters drift är en bekräftelse på detta: den värms inte bara i frost med starka vindar, som hinner ta bort överskottsvärme från söklysets kropp . Batterilampor kanske inte har en drivrutin - bara batterispänningen beräknas. Lysdioderna själva är anslutna parallellt eller enskilt med varandra, eller i serie med ytterligare element - ballastmotstånd.

Effekten på 10 W (FL-10 strålkastare) räcker för att belysa gården i ett lanthus med en yta på 1-1,5 hektar med en ingång för en bil och en högre effekt, till exempel 100 W, är avsedd för parkering, säg, nära avfarten från allén till parkeringsplatsen för ett shopping- och nöjescenter eller en stormarknad.

Bild
Bild

Vad är dem?

Nätverkets LED -strålkastare är utrustad med ett styrkort. I billiga modeller är det väldigt enkelt och innehåller:

  • nätverkslikriktare (likriktarbrygga),
  • utjämningskondensator för 400 volt;
  • det enklaste LC-filtret (coil-choke med kondensator),
  • högfrekvensgenerator (upp till tiotals kilohertz) på en eller två transistorer;
  • isoleringstransformator;
  • en eller två likriktardioder (med en gränsfrekvens upp till 100 kHz).

Ett sådant schema kräver förbättringar-istället för en tvådiodlikriktare är det lämpligt att installera en fyrdiod, det vill säga en bro till. Faktum är att en diod redan väljer hälften av den återstående effekten efter konvertering, och en helvågslikriktare (två dioder) är inte heller tillräckligt effektiv, även om den överstiger en enkeldiodväxling. Tillverkaren sparar dock på allt, det viktigaste är att ta bort variabla pulsationer på 50-60 Hz, vilket förstör människors syn.

Bild
Bild
Bild
Bild

En dyrare drivrutin, förutom ovanstående detaljer, är säker: LED -enheter är konstruerade för en spänning på 6-12 V (4 på varandra följande lysdioder i ett hus - 3 V vardera). Livshotande spänning vid reparation genom utbyte av utbrända lysdioder - upp till 100 V - ersätts med säkra 3-12 V. I det här fallet är föraren mer professionell här.

  1. Nätverksdiodbron har en trefaldig kraftreserv . För en 10 W -matris tål dioder en belastning på 30 watt eller mer.
  2. Filtret är mer fast - två kondensatorer och en spole . Kondensatorer kan ha en spänningsmarginal på upp till 600 V, spolen är en fullvärdig ferritdrossel i form av en ring eller en kärna. Filtret undertrycker förarens egna radiostörningar mycket mer effektivt än dess tidigare motsvarighet.
  3. Istället för den enklaste omvandlaren på en eller två transistorer finns en kraftmikrokrets med 8-20 stift . Den är utrustad med sin egen minikylfläns eller är säkert monterad på ett tjockt underlag på ett kretskort, anslutet till kroppen med hjälp av termisk pasta. Enheten kompletteras av en mikrokontroller på en separat mikrokrets, som fungerar som termiskt skydd och periodiskt stänger av strömmen från strålkastaren med hjälp av strömtransistor-tyristoromkopplare avsedda för högspänning.
  4. Transformatorn är konstruerad för hög total effekt och är konstruerad för en säker utspänning i storleksordningen 3,3-12 V . Strömmen och spänningen på ljusmatrisen är nära maximalt, men inte kritisk.
  5. Den andra diodbron kan ha en liten kylfläns, som den första

Bild
Bild

Som ett resultat värms hela aggregatet sällan upp över 40-45 grader, inklusive lysdioderna, tack vare effektreserven och tillräckligt inställda volt-ampere. Det massiva radiatorkåpan sänker omedelbart denna temperatur till säkra 25-36 grader.

Laddningsbara strålkastare behöver ingen förare . Om ett 12,6 V syragelbatteri fungerar som en strömkälla, är lysdioderna i ljusmatrisen seriekopplade - 3 var och en med ett dämpningsmotstånd, eller 4 utan det. Dessa grupper är i sin tur redan parallellt kopplade. En laddningsbar 3, 7 V strålkastare - som är spänningen på litiumjon "banker" - kännetecknas av parallell anslutning av lysdioder, ofta med en släckningsdiod.

För att kompensera för snabb utbränning vid 4,2 V, införs kraftfulla dämpare i kretsen, genom vilken ljusmatrisen är ansluten.

Bild
Bild

Toppmärken

Varumärken som kombinerar följande modeller representeras av ryska, europeiska och kinesiska märken. Låt oss lista de bästa märkena idag:

Feron;

Bild
Bild

Gauss

Bild
Bild

Landskap

Bild
Bild

Glanzen

Bild
Bild

"Epok"

Bild
Bild

Tesla

Bild
Bild

Uppkopplad

Bild
Bild

Brennenstuhl

Bild
Bild

Eglo Piera

Bild
Bild

Foton

Bild
Bild

Horoz Electric Lion

Bild
Bild

Galad

Bild
Bild

Philips;

Bild
Bild

IEK

Bild
Bild

Arlight

Bild
Bild

Reservdelar

Om strålkastaren plötsligt går sönder, så snart garantin har gått ut, kan du beställa komponenter i kinesiska onlinebutiker. Strålkastare för 12, 24 och 36 volt är utrustade med en impulsströmförsörjning.

För projektorer avsedda för nätköp köps lysdioder, färdiga mikroaggregat med förarkort, samt hus och nätsladdar.

Bild
Bild

Urvalstips

Jaga inte efter billigheten - modeller som kostar 300-400 rubel. till ryska priser motiverar inte sig själva. I kontinuerligt läge - under hela den mörka tiden på dagen - ibland fungerar de inte ens på ett år: Det finns färre lysdioder i dem, de fungerar alla i ett kritiskt läge och brinner ofta ut, och själva produkten blir nästan varm på 20-25 minuter vid vilken positiv temperatur som helst.

Var uppmärksam på betrodda märken . Hög kvalitet bestäms inte bara av priset, utan också av recensioner från riktiga köpare.

Kontrollera strålkastarljuset vid köpet. Den ska inte blinka (skydd mot överhettning eller överström av matrisen ska inte aktiveras).

Rekommenderad: