Armaturer För Ett Bad (69 Bilder): Vattentäta Och Värmebeständiga Modeller För Ett ångbad

Innehållsförteckning:

Armaturer För Ett Bad (69 Bilder): Vattentäta Och Värmebeständiga Modeller För Ett ångbad
Armaturer För Ett Bad (69 Bilder): Vattentäta Och Värmebeständiga Modeller För Ett ångbad
Anonim

Det var inte för ingenting som uttrycket "tvätta innan mörkret" användes i Ryssland, eftersom det vid hög luftfuktighet inte var möjligt att installera facklor eller ljus, och själva fönstren var alltid små så att så mycket värme som möjligt var inte bortkastat. För närvarande är marknaden för belysningsarmaturer i allmänhet och belysning för bad i synnerhet övermättad med olika modeller, även den mest krävande smaken hittar här en produkt som de gillar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det finns vissa funktioner för att leda belysning och elektricitet i badet, mycket beror på säkerheten för enheterna, liksom på andra förhållanden - rummets temperatur och luftfuktigheten. För att sammanfatta kan vi komma fram till att dessa parametrar i omklädningsrummet är ungefär identiska med parametrarna för atmosfären som råder i badrummet i en vanlig lägenhet.

Om badet är utformat på ett sådant sätt att tillräckligt med ånga kommer in i rummet framför själva ångrummet för dess ackumulering eller kondens, är det under ledningen nödvändigt att på något sätt ange denna plats på diagrammet.

Det säregna är att här endast en modell med ett vattentätt fodral är lämplig för effektiv drift av belysningsenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den moderna marknaden har flera universella ledningsalternativ för placering i rum med hög luftfuktighet, de har en specialiserad design. Priset på sådana material är dock ganska högt, vilket inte är lönsamt för dem som bygger ett litet ångbad för sig själva och sina familjer.

I detta avseende finns det en alternativ lösning på problemet baserat på det faktum att den viktigaste punkten att uppmärksamma vid anslutning av el, som nämnts tidigare, är temperaturen och fuktnivån i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidigare lades ledningar i sådana förhållanden i förberedda rör, de var galvaniserade och helt täckta med värmeisolering. Du kan använda den här metoden nu, men följande villkor måste också vara uppfyllda:

  • när du lägger rör är det nödvändigt att se till att de är högre än alla behållare och rör med vatten;
  • det finns heta element i rummet - spisar eller andra uppvärmningsanordningar, det är nödvändigt att lägga elektriska belysningstrådar så långt som möjligt från dem;
  • om ledningarna är vanliga när det gäller dess egenskaper, måste den läggas in med ett skyddande lager av glasfiber innan den läggs längs röret, den erforderliga tjockleken är cirka 2 mm.

Vi får inte glömma de strömbrytare och uttag som vi kan behöva i omklädningsrummet, det är bättre att installera enheter med ett vattentätt fodral där.

Men under inga omständigheter ska kontakt- och anslutningsanordningar fixas i ångrummet eller i rummet framför det, de måste tas bort och installeras utanför - i ett vilorum eller omklädningsrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns ett brett utbud av belysningsprodukter på marknaden, men inte alla modeller är lämpliga för ett bad, eftersom skillnaden i temperatur och hög luftfuktighet i rummet inte är upp till varje belysningsenhet.

Det finns flera huvudtyper av lampor för badet, bland dem finns det vattentäta, värmebeständiga, LED, fuktbeständiga, lågspänning, trådlösa och så vidare. Allt måste sägas i ordning:

Bild
Bild
Bild
Bild

Halogenlampor

De mest värmebeständiga lamporna är halogen. Effekten hos sådana lampor sträcker sig från 20 till 35 watt, den maximala uppvärmningen för dem kommer att vara 400 grader. En viktig aspekt är att spänningen som används i armaturerna inte är farlig för människor, och deras kontakter skyddas mot fukt. Dessutom har halogenlampor ett trevligt utseende, det är möjligt att välja nyanser av olika färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Led-lampor

LED -lampor är ett av de mest ekonomiska och miljövänliga belysningsalternativen, men det är bättre att placera dem så lågt som möjligt i ångrummet, eftersom de är ganska svåra att tolerera värme och fukt. Sådana lampor används ofta som bakgrundsbelysning, de kan placeras bakom hyllor, de kan belysa ett rum med olika färger, eftersom deras spektrum är ganska brett.

Rummet med lysdioder kommer alltid att vara väl upplyst, medan sådana lampor inte förbrukar mycket el.

Långsträckta rörformiga lysdioder placeras vanligtvis i taket, man måste komma ihåg att koncentrationen av ånga och fukt där kommer att vara maximal, sådana lampor måste vara resistenta mot de angivna förhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid köp av vattentäta lampor för ett bad måste flera aspekter beaktas:

  1. På armaturens låda eller ram måste du se information om hur hög skyddsnivån för denna modell från fukt är, för det finns en viss internationell klassificering; ett IP -värde på 45 eller högre är acceptabelt.
  2. Förutom att lamporna måste vara fuktbeständiga måste de också vara värmebeständiga-i ångrummet kan lufttemperaturen variera från 60 till 120 grader och lampan måste vara konstruerad för sådana temperaturhopp; Tja, för takmodeller är standarderna ännu högre, eftersom de måste arbeta vid temperaturer upp till 300 grader Celsius.

Det är viktigt att armaturerna är förseglade, annars kan fukt eller vatten tränga in i enheten och störa dess funktion. Gummi och silikon är bra tätningsmedel.

Bild
Bild

Fiberoptiska lampor

De bästa vattentäta armaturerna är fiberoptiska lampor. Genom att köpa en fiberoptisk belysningsenhet kan du vara säker på dess fuktbeständighet, även utan att uppmärksamma graden av skyddsfaktor. Detta är möjligt på grund av materialets specifika egenskaper; det kan endast passera ljusvågor genom sig själv, men inte elektricitet. Dessa lampor kan också användas i vattentankar och simbassänger.

Fördelen med dessa lampor kommer också att vara ett ganska mjukt ljus, vilket hjälper till att skapa en mysig atmosfär och koppla av.

Precis som lysdioder förbrukar fiberoptiska armaturer väldigt lite energi och har en lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller

Om du väljer olika modeller av armaturer måste du också bygga på var exakt den ska installeras, temperatur och luftfuktighet i luften är också avgörande faktorer som de förlitar sig på när de letar efter ett lämpligt alternativ.

Om ljuset måste ledas i ångrummet är det viktigaste att inte installera det på en potentiellt farlig plats - nära värmeelement. Ett bra alternativ skulle vara att placera det i taket eller i korsningen av väggar.

Sådan placering är ofta underskattad, men förgäves: hörnlampan passar inte bara bra in i interiören, utan stör inte människor som sitter i ångrummet och skadar huvudet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller av horisontella lampor i korsningen av taket och väggarna kan också kallas ett ganska lämpligt alternativ. En dekorativ skärm för en vinklad eller horisontell typ av lampor kan köpas i en butik eller göras för hand, då är det dessutom möjligt att installera en LED -remsa i hörnet av ångrummet och fästa den på väggen med en icke -brännbart material.

I sig kommer LED -remsan att se mycket fördelaktig ut i ett bad, dessutom är den ganska okänslig för höga temperaturer och kräver inte mycket el för att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill vara kreativ med att dekorera lokalerna i badet kan du göra några belysningselement med dina egna händer. Men här bör det förstås att vi inte talar om självmontering av en elektrisk apparat, utan snarare om att dekorera en befintlig genom att skapa ytterligare element. Ångrummets inre domineras ofta av trämaterial, så att göra ett galler eller lampskärm av trä kommer att vara en lämplig stilistisk lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana träskärmar har inte bara en estetisk funktion utan skyddar vägglampor från skador och direkt inträngande av vatten. Dessutom, med hjälp av grillen, blir belysningen mjukare, diffust - det blir ännu mer bekvämt och trevligt att vara i rummet. Du bör inte oroa dig för materialet för tillverkning av sådana dekorativa element, det är fullt möjligt att använda resterna som inte slängdes efter badets väggar eller tak, detta kommer också att bidra till att behålla ett enda stilkoncept.

Men om det finns en önskan att fylla ångrummet med dofter som bidrar till avkoppling och lossning från vardagliga problem, kan du göra en antik lampskärm av lärk eller ceder, dessutom är dessa material också ganska starka och hållbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en lampskärm eller riva själv måste du ha element för ramen och flera små lameller som kommer att fixeras på toppen och botten av den färdiga produkten. Naturligtvis, när du gör en lampa, finns det vissa punkter som du bör vara uppmärksam på:

  • Lampans storlek bestämmer längden på lampskärmskenan; det ska inte heller finnas några skarpa hörn, de måste slipas eller avrundas, detta är nödvändigt, ur säkerhetssynpunkt, samt för att ge en mer estetisk utseende på produkten.
  • Gitterets form och typ kommer att variera beroende på lampans storlek, till exempel om vi behöver en ram för en vägglampa, bör den göras i form av en halvcirkel eller rektangel; gallret för hörnarmaturen kommer att tillverkas i form av en trapets.
  • Det är bäst att fixa sådana lampor med självgängande skruvar, men ur säkerhetssynpunkt måste de döljas inuti så att de inte skadar vid uppvärmning.
Bild
Bild

När du tänder andra rum i badet kan du använda lampor som inte längre har så strikta egenskaper, traditionellt är omklädningsrummet dekorerat med en ljuskrona, som ligger mitt i taket, eller flera lampor som installeras direkt i själva taket.

Moderna modeller av ljuskronor och lampor, stiliserade i antik stil eller det valda konceptet, kommer att se harmoniska ut; sådana lampor kan bokstavligen bli en ljus accent i det inre av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Det finns olika lampor på marknaden som kan installeras i en bastu eller ett bad, och om modellen redan har valts måste du tänka på materialet från vilket en sådan enhet kommer att tillverkas.

Belysning av lokaler med hjälp av Himalaya salt … Det är ett material som bildades i botten av en sjö som torkade upp för cirka tvåhundra femtio miljoner år sedan. Detta salt är unikt genom att det innehåller mer än 90 mineraler och vid uppvärmning frigör det partiklar som har en gynnsam effekt på människors hälsa.

Det är tack vare dessa egenskaper hos Himalayasalt som det började användas i bad och bastur, och på grund av dess höga densitet har salt blivit ett byggmaterial - tegel tillverkas av det, används som ett dekorativt element eller som ånggenerator.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populärt och lampor gjorda av himalayansalt , men ofta för bad fungerar det snarare som ett oberoende byggelement, väggar av sådant salt, när rummet värms upp, skapar effekten av havskusten. Sådana ångor bidrar till förebyggande och behandling av bronkit och till och med astma, negativa saltjoner bidrar till luftdesinfektion.

Alla produkter tillverkade av Himalaya -salt avger joner, men vid vissa temperaturer - mer än 60 grader Celsius, kommer luften att bli mättad med användbara ämnen.

Det är också nödvändigt att följa villkoren för den nödvändiga luftfuktigheten i rummet - högst 50%, eftersom saltet annars kommer att absorbera vatten, och detta kommer att vara ineffektivt.

Det är av denna anledning som användningen av Himalayasalt är mer lönsam för ett privat bad, som inte är avsett för ett stort flöde av besökare, där materialet inte snabbt kan dämpa. Även i ett vanligt ryskt ångbad måste du noggrant ventilera rummet efter varje användning, vänta på att väggarna torkar så att saltet inte förlorar sina egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet är skalet som lampan är tillverkat av mycket viktigt, eftersom den har flera huvudfunktioner: att skydda ljuskällan från skadliga påverkan, göra ljuset mjukare genom att sprida det, vilket gör ångrummet mysigt. Alla dessa kriterier uppfylls av en lampa av trä, den har obestridliga fördelar:

  • en trälampa kommer att passa bra i atmosfären i ångrummet, med väggarna och taket, eftersom de ofta också är gjorda av trä;
  • det finns en möjlighet att göra en sådan lampa med egna händer, förse den med en intressant form, utföra med en vacker prydnad;
  • ganska trevlig vid beröring.

Du kan också installera en keramisk lampa i rekreationsområdet, det vill säga basen kommer att vara gjord av detta material, temperaturbeständigt.

Du kan använda glas i dekoration av badbelysning, men du bör inte sätta sådana lampor i själva ångrummet - det är osäkert.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Boende alternativ

Som nämnts tidigare finns det ett ganska stort antal olika armaturer som är lämpliga för installation i bad och bastur. Men varje rum har sina egna skillnader respektive, och belysningen för dem matchas med lämpliga parametrar:

I ångrummet

För att installera lampan i ångbastun måste du först noggrant närma dig dess val. Saken är att detta är, kan man säga, huvudrummet i badet, det är mättat med ånga, fukt och varm luft. Alla dessa faktorer påverkar valet av armaturen; inte alla modeller uppfyller sådana egenskaper. Dessutom talar inte för stark och kontrasterande belysning heller till förmån för vissa typer av lampor; för badets helighet krävs det mjukt ljus för att hjälpa till att slappna av.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom ångrummet har ett eget speciellt mikroklimat kan du bara installera lampan i det på väggens överkant eller vid skarvarna - i hörnen. Detta beror på att taket och väggarna är en av de hetaste ytorna i ångrummet, dessutom kan ett sådant arrangemang kallas bekvämt, ljuset strömmar bakifrån och anstränger inte ögonen på dem som kopplar av i badet. Du kan installera fiberoptiska lampor, då blir belysningen definitivt mjuk och spridd, detta hjälper dig att slappna av.

En viktig punkt är att sådana lampor har en hög skyddsnivå och är ganska säkra i rum med höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också välja LED-lampor, de är värmebeständiga, har flera belysningslägen och ett rikt färgomfång, med dem kan du enkelt spara energi, dessutom har lysdioder en lång livslängd. Men i alla fall måste lamporna vara täckta med en skyddande ram eller en värmebeständig skärm, och för att skapa ett följe och ytterligare skydd kan du täcka ljuset med ett trägitter med en vacker design.

Inuti badet, om lamporna är monterade i taket, måste de tåla en temperatur på 250 grader, men om de är på väggen, då mindre - minst 100 grader Celsius.

Sådana lampor är gjorda av värmebeständigt material, keramik eller porslin, kroppen förstärks dessutom, vilket gör den lufttät.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I tvättstugan

I motsats till ångrummet, i tvättrummet, tvärtom är det nödvändigt att leda ett starkt och kraftfullt ljus, eftersom det här rummet inte är avsett för avkoppling, är det nödvändigt för att tvätta efter ångbadet. Det är för detta ändamål som ett kontrasterande och skarpt ljus installeras i diskbänken, men det bör fortfarande inte träffa en person i rummet i ansiktet.

Men här måste du också vara försiktig, det här rummet har en fuktkälla, du måste skydda lampor och ledningar från oavsiktlig inträngning av vatten på dem. Strömställaren bör placeras utanför tvättrummet för att förhindra att vatten tränger in där; för samma ändamål kommer alla lampor att ha skyddande vattentäta ramar eller skärmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I omklädningsrummet

I omklädningsrummet kan belysning göras av nästan alla, eftersom rummet inte har några speciella temperaturfall och fuktkoncentration. Det klassiska alternativet skulle vara en ljuskrona i mitten av rummet eller flera lampor som är monterade i taket. Ljuset från sådana lampor visar sig vara starkt, men skadar inte ögonen och skapar i allmänhet en ganska bekväm atmosfär i rummet.

Det är också möjligt att styla omklädningsrummet på ett visst sätt, sedan kan lamporna placeras på väggen och göras i enlighet med det allmänna konceptet för interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vilrummet

I vilrummet, precis som i omklädningsrummet, finns det en viss fuktighetskoefficient, därför måste du vara säker på att de kommer att ha åtminstone skyddsklass 1. När du installerar lampor där måste lampor för sådana rum vara från 75 till 100 watt, du kan också installera vanliga lampskärmar eller lampor.

För en bastu är i allmänhet samma temperaturskillnad karakteristisk för belysning, det är värt att uppmärksamma klassificeringen av den internationella skyddsnivån, se till att lamporna är värmebeständiga, värmebeständiga och förseglade.

Bild
Bild

Vilken lampa att välja och hur man installerar?

Experter är överens om att för att göra belysning i badet bör du inte välja lysrör, eftersom de inte är resistenta mot höga temperaturer och luftfuktighet.

Det är bättre att välja halogen- eller LED-lampor, en fiberoptisk lampa är också lämplig, men allt detta måste säkras med ett skyddshölje. I omklädningsrummet kan du använda två lampor samtidigt med parallell tändning av ljuskällan för att öka ljusstyrkan i rummet.

Detta görs också så att det finns en så kallad reservlampa, om en brinner ut kan den ersättas av en annan - detta gör att omklädningsrummet alltid kan tändas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett intressant alternativ skulle vara att installera små LED -lampor på taket i rummet, de är placerade punktvis runt hela omkretsen, lysdioder för badrum är väl lämpade för sådana ändamål. Det är snarare ett alternativ för omklädningsrum eller vilorum, eftersom höga temperaturer inte alltid gör att LED -remsan fungerar korrekt.

Dessutom kan LED-lampor användas som nödbelysning i ångrummet, detta görs genom att installera ett inte särskilt stort 12 Volt-batteri och flera flerfärgade LED-remsor: de markerar potentiellt traumatiska platser i ångrummet, sedan är lysdioderna anslutna till en speciell enhet där det finns ett spänningsindikatornätverk.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att montera lampor med glödlampor i ett ryskt bad, eftersom de har risken att skapa en ökad spänning för nätverket, dessutom har de inget särskilt skydd. Det bästa alternativet för en ångbastu skulle vara en 12 Volt halogenlampa, som har en keramisk patron och också är förseglad med en speciell gummiring.

Ramen kommer också att vara ett bra skydd för lamporna, som dessutom fungerar som ett dekorativt element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man måste komma ihåg att det inte är värt att installera belysning i badet på egen hand, detta är ett rum med ökad fara på grund av tillräckligt höga temperaturer. Det är absolut nödvändigt att följa alla standarder som fastställs genom regelverket för installation av elektriska installationer.

Först måste du driva strömkabeln från den närmaste elkällan, sedan måste kabeln fixeras på byggnadens utsida, allt detta sker genom en specialbox, du måste komma ihåg om jordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också sätta en lampa i badet på egen hand, det finns flera steg:

  • Först måste du beskriva platserna där lamporna kommer att placeras, och också markera med en penna eller markör de platser där ledningarna matas ut; Det är mycket viktigt att beräkna avståndet mellan lamporna om det finns behov av att göra flera ljuskällor.
  • Därefter är det nödvändigt att utföra strömförsörjningen, som är placerad i en speciell korrugering, som skyddar mot uppvärmning.
  • Innan allt arbete påbörjas är det nödvändigt att noggrant kontrollera ledningarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Därefter mantlas väggarna, hål skärs ut i form av lamporna, vars exakta parametrar anges i passet.
  • Installation av infällda armaturer skiljer sig från overhead, de första snittade trådarna, och sedan fästas till hållaren, och den andra fixerar monteringsplattan.
  • Om du planerar att installera 12 W -lampor måste du ansluta en transformator som minskar strömförsörjningen till erforderlig effekt; det måste läggas i ramen.
  • Lamporna skruvas in först efter att all belysning har monterats.

Den viktigaste regeln när du installerar belysning i ett bad är att vara försiktig och i förväg kontrollera alla dimensioner för mörklampor, eftersom felaktigt valda parametrar kan förstöra hela badets utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om lampor för ett bad i följande video.

Rekommenderad: