Ljuskronor I Stil Med "Provence" Och "country" (60 Bilder): Smidda Vita Och Svarta Taklampor I En Modern Sovrumsinredning

Innehållsförteckning:

Video: Ljuskronor I Stil Med "Provence" Och "country" (60 Bilder): Smidda Vita Och Svarta Taklampor I En Modern Sovrumsinredning

Video: Ljuskronor I Stil Med
Video: Interior Designer's guide to mastering chateau chic and enjoying bedroom bliss! 2024, Maj
Ljuskronor I Stil Med "Provence" Och "country" (60 Bilder): Smidda Vita Och Svarta Taklampor I En Modern Sovrumsinredning
Ljuskronor I Stil Med "Provence" Och "country" (60 Bilder): Smidda Vita Och Svarta Taklampor I En Modern Sovrumsinredning
Anonim

Varje år erbjuder designers nya modeller av belysningsarmaturer för olika interiörer. Vissa element går ur mode, ersätter andra, nya material och produktionsteknik används, men ljuskronor och lampor i stil med "Provence" och "country" tappar inte sin relevans i interiörer i över ett sekel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

10 bilder

Särdrag

Provence -stilen går tillbaka till 1800 -talet i de södra regionerna i franska byar och fiskebyar. Södra Frankrike badar i solsken, omgiven av lavendelfält, vinstockodlingar, ängar med vildblommor. Landskapet i södra Frankrike och rustika motiv återspeglas i Provence -stilen: i färger, former, material som används.

Stil "Provence" och "country" har mycket gemensamt, i själva verket är det synonymer. Översatt från franska "Provence" är ett grannskap, en provins. "Country" översätts från engelska som en by.

Följaktligen representerar båda stilarna rustika motiv i möbler, armaturer och lampor.

Rustika ljuskronor har varit efterfrågade i över ett sekel. Tack vare sina graciösa former, ovanliga nyanser och lampskärmar används belysningsarmaturer i lantlig och Provence-stil i rum med olika stilar och funktioner: från badrum till vardagsrum och sovrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljuskronor i stil med "country" eller "Provence" har ett antal funktioner som säkerställer populariteten hos denna typ av belysningsarmaturer:

  • hög ljusöverföring av lampskärmar och lampskärmar - belysningsarmaturer av denna stil fyller rummet med ljus, skapar effekten av ett solbelyst rum;
  • användning av naturmaterial - ljuskronans ram är gjord av trä, metall, keramik, tekniken för att kombinera trä och metall används. Naturmaterial (linne, siden, chiffong), snidat trä, glas, keramik, kristall används som material för nyanser och lampskärmar;
  • med pastellfärger - färgpaletten av ljuskronor i stil med "country" och "Provence" skapar effekten av en produkt som brinner ut i solen, ljuskronan lockar inte aktiv uppmärksamhet, ljus och flytande med ett överflöd av intressanta detaljer och dekorativa element;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • floristiska motiv som på ljuskronans ram och på lampskärmarnas nyanser och kupol - en snidad träram, i form av en vinstock, i metallbaser. Tekniken för hand- eller stålsmide av en utsmyckad form används, lera- eller glasskärmen är målad med blommiga ornament, textilerna på lampskärmen kan vara i en liten blomma eller med abstrakta mönster som liknar flodvågor;
  • för att få bättre belysning av rummet ljuskronor installeras tillsammans med lampor , vägglampor, golvlampor, tillverkade i samma stil;
  • ljuskronor och lampor i stil med "country" och "Provence" i inredningen är inte bara en källa till artificiellt ljus, utan också ett viktigt inslag i inredningen ;
  • lampor i stil med "country" och "Provence" det är tillåtet att använda i rum med andra stilar : ekostil, amerikansk modern, klassisk och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Ljuskronor i stil med "country", "Provence", beroende på monteringsmetod, kan vara:

  • tak;
  • upphängd.

Takkronor monterad på en planka i taket. Deras egenhet är att ljuskronans höjd inte kan justeras. Armaturramen är placerad nära taket. Ljuskronans armar täcker nyanser eller små lampskärmar. Denna typ av fäste är lämplig för rum med lågt i tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hängande ljuskronor monterad på en krok, som är monterad i taket, och med hjälp av en stark kedja justeras ljuskronans längd. Med detta monteringsalternativ kan du placera ett större antal dekorativa element som ingår i stilarna "Provence" och "country", och inte överbelasta utseendet. Den upphängda versionen av ljuskronan är lämplig för rymliga rum med en takhöjd på 2,7 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Både tak och hängande ljuskronor består av en sockel (ram), elektriska ledningar är maskerade vid basen och basen kan förgrenas till flera armar, som var och en innehåller en lamphållare. Ljuskronapatronen kan användas som dekor:

  • plattor;
  • lampskärmar;
  • öppna lampor i form av ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material och former

Rustik-provinsiell stil innebär användning av naturmaterial, ofta dessa material som finns tillgängliga till hands.

Bild
Bild

Materialen för basen av country och Provence ljuskronor är:

  • trä;
  • metall (brons, silver, nickel och andra).

Basen på ljuskronan av trä får släta slingrande former, ovanliga floristiska element är huggna, som påminner om sammanflätade växter, flexibla grenar av träd och buskar och en vinstock.

Metallbasen i dyra modeller är gjord för handsmide av metall, vilket ger utsmyckade former och ovanliga böjningar. En sådan ljuskrona blir ganska tung. Fler budgetalternativ med metallbas görs med metoden för stationssmide enligt beredda schabloner. Metallsmidda baser ges formen av grenar, blomstammar, abstrakta släta, ljusa former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Både ljus- och metallbotten på ljuskronan saknar skarpa hörn, formerna är strömlinjeformade och släta med många lockar och böjningar. Metallbasen får en sliten effekt, den åldras på olika sätt av färgning och patina. Ofta finns det en kombinerad bas av trä med metallelement eller vice versa.

Modern produktionsteknik gör det möjligt att använda specialåtervunnen plast som bas, som visuellt liknar trä eller metall. Priset på en sådan produkt kommer att vara mycket lägre, och du kan bara skilja materialet genom beröring.

Bild
Bild

För skärmar och lampskärmar används material som:

  • porslin;
  • keramik;
  • naturliga tyger (siden, linne);
  • trä;
  • kristall;
  • glas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plafonds och lampskärmar kan vara monokromatiska, men oftare har de blommiga ornament, släta kurvor som påminner om rullande vågor, mindre ofta används geometriska mönster.

Nyanser av nyanser och lampskärmar är ganska enkla i sin geometri: kottar, sfärer, halvklot, trapetsformade. I en rustik stil är användningen av asymmetri och abstrakta former med skarpa vinklar oacceptabel: detta kommer att störa harmonin i uppfattningen av interiören som helhet.

Dekorationen av lampans bas med kristall- och glaselement skapar en atmosfär av pomp och elegans, i vilket fall det inte finns några plattor eller lampskärmar i ljuskronorna i "country" och "Provence" stilar, öppna lampor i form av ljus används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Landsbygden-provinsiella landskapet är lätt för visuell uppfattning, det finns inga prickiga, kontrasterande element i det. Denna färgpalett är inneboende i ljuskronor i lantlig stil och i Provence -stil.

I utformningen av belysningsarmaturer i dessa stilar följande färger används :

  • blå;
  • lila;
  • gul;
  • beige;
  • rosa;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • mynta;
  • Vit;
  • Elfenben;
  • havsvåg;
  • turkos;
  • Orange.

Färgerna är svaga och transparenta, som påminner om solbleka färger. En ljus eller mättad färg (svart, röd, blå) kan användas som en tunn linje för små element.

Färgområdena för ljus- och Provence -ljuskronor ser naturliga, naturliga ut och speglar färgerna och nyanserna i södra Frankrike, floder och åkrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man väljer taklampor

Valet av en taklampa är det sista steget i renovering och designarbete. Belysningsarmaturernas stil ska matcha rummets övergripande stil. Lampor i lantlig stil och Provence-stil kommer bäst att komplettera rum i samma stil. Om tidigare ljuskronor av dessa stilar mest användes för att dekorera hus och villor, används nu denna typ av belysning aktivt i stadshus och lägenheter.

Bild
Bild

En sådan ljuskrona kommer att dekorera köket av naturmaterial och lägga till charm och romantik. Upphängda modeller i stil med "country" och "Provence" kommer lätt att lösa problemet med att zonera ett litet område av köket. Strålkastare används ovanför arbetsområdet för bättre belysning, och en provensalsk eller ljuskrona i rustika motiv kommer att passa långt ovanför matplatsen.

Det viktigaste är att färgerna på plattor eller lampskärmar, dekorativa element ekar färgerna på dukar, servetter och färgen på köksfasaden. Designers använder upprepning av dekorelement (fransar, krusiduller, tofsar) i kökstextilier och ljuskrondekor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För köket är det värt att välja ljuskronor med nyanser eller lampskärmar av metall eller keramik, vilket gör det enkelt att ta bort ångor och feta avlagringar. Textilier på lampskärmar är acceptabla vid användning av speciella impregneringar som förhindrar absorption av bränning i tyget.

Bild
Bild

Tak eller hängande ljuskronor i en flickas sovrum eller ett ungt gift par kommer att se mysiga, eleganta och romantiska ut. Pastellfärgerna på belysningsarmaturerna fyller rummet med mjukt ljus. För sovrummet kan du säkert välja modeller med tyglampor, snidade nyanser, dekorativa tofsar och fransar.

Ett perfekt designgrepp om tyget i lampskärmen och textilen på fönstren matchar.

För sovrummet rekommenderas att du väljer en ljuskrona, lampor eller golvlampor i samma stil, vilket gör att du kan variera ljusmättnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den franska stilen i vardagsrummet kommer att kompletteras med ljuskronor i lantlig stil och i Provence -stil. För vardagsrummet finns det inga begränsningar för valet av ljuskronmaterial. För ett pompöst, stort vardagsrum kan du välja rikt dekorerade hängande lampor med kristall- eller glaspärlor med en smidd metall eller snidad träram.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du inreder ett vardagsrum i amerikansk jugend- eller Tiffany -stil kommer ljus- och Provence -ljuskronor också att se ekologiska ut. Tiffany's stil innebär användning av flytande former, funktionell inredning, naturliga element i inredningen.

Huvudfärgen på amerikansk jugend är himmelsblå, turkos. Lugna, pastellfärger i vardagsrummet i Tiffany -stil kommer att kompletteras med lampor av naturmaterial i pastellfärger. För ett sådant vardagsrum bör du välja nyanser och lampskärmar av målat glas, keramik, naturliga textilier.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en lampa för alla rum måste du lita på ett antal allmänna principer:

  • för rum med lågt i tak, välj lampor med takfäste, för rymliga höga rum - hängande, med möjlighet att justera längden;
  • lampans färg, nyanser, lampskärmar bör skilja sig åt med flera toner från väggarnas färg eller vara ljusa element mot bakgrunden av hela interiören;
  • för mörka rum är det värt att välja lampor med ett stort antal lampor, materialet i nyanser och lampskärmar ska försvinna väl och inte absorbera ljusflödet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trendiga ljuskronor i en modern inredning

Varianten av belysning i form av ljuskronor i dag ger tillbaka den popularitet som en gång förlorades. I en modern inredning är ljuskronor inte bara en källa till artificiellt ljus, utan också ett viktigt dekorativt element, utan vilket rummets stil blir ofullständig. Den ledande trenden inom modern inredning är användningen av naturmaterial, detta gäller även belysningsarmaturer.

Ljuskronor tar en speciell plats i interiörer i stil med "country" och "Provence". Kombinationen av trä och metall, kristall och brons, keramik med träelement kommer att dekorera alla interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintage ljuskronor i stil med "country" och "Provence" förblir fashionabla, relevanta och högprofilerade. Smidda invecklade ljuskronbaser med dekorativa prydnader av kristall eller skärglas och öppna ljuslampor är favoriter i rymliga vardagsrum, både i stadslägenheter och lantbostäder.

Ljuskronor populära i moderna interiörer, vars dekorativa desserter är diskreta, men låter varje gång ta en ny titt på detta designelement och fånga nya anteckningar i lampans bas eller lampskärmar.

Rekommenderad: