Blomkrukor (66 Foton): Höga Rektangulära Och Fyrkantiga Blomkrukor, Vita Platta Och Långa Glaspannor För Inomhusväxter

Innehållsförteckning:

Video: Blomkrukor (66 Foton): Höga Rektangulära Och Fyrkantiga Blomkrukor, Vita Platta Och Långa Glaspannor För Inomhusväxter

Video: Blomkrukor (66 Foton): Höga Rektangulära Och Fyrkantiga Blomkrukor, Vita Platta Och Långa Glaspannor För Inomhusväxter
Video: Egna ”designkrukor” - Trädgårdshacks med GardenR 2024, Maj
Blomkrukor (66 Foton): Höga Rektangulära Och Fyrkantiga Blomkrukor, Vita Platta Och Långa Glaspannor För Inomhusväxter
Blomkrukor (66 Foton): Höga Rektangulära Och Fyrkantiga Blomkrukor, Vita Platta Och Långa Glaspannor För Inomhusväxter
Anonim

Blomkrukor anses vara de viktigaste detaljerna i inredningen. Som stöd för ett eller annat arrangemang hjälper de till att ställa in önskad status och placera accenter på de nödvändiga platserna. Det var dock få som tänkte på att potten inte är samma kruka. Produkterna skiljer sig åt i ett antal funktioner och har sina egna nyanser. Det är värt att uppehålla sig i detalj i frågan om val, med hänsyn till interiören och kärltypen, som beskriver de viktigaste aspekterna av blomkrukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krukor som en del av inredningen

Blomkrukornas relevans är ingen slump. Ofta är det de som sätter rätt stämning i designen och ger den den nödvändiga känslomässiga färgen. Det finns tillfällen när du vill passa in tillbehör av en ovanlig nyans i interiören. En produkt slås vanligtvis ur huvudfärgschemat. Om du stöder det med blommor i krukor i samma nyans, kommer interiörets utseende omedelbart att förändras . Ett exempel på denna harmoni är duon av heltäckningsmatta blomkrukor, liksom trion av krukor, blommor och inre textilier i samma färg. En unik nyans är det faktum att du inte bara kan använda färgen, utan också strukturen i materialet som används för ensembleeffekten.

Till exempel kan du skapa harmoniskt stöd för korgstolar genom att komplettera interiören med krukor med liknande design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också satsa på stilen i rummet. Till exempel kommer stuckaturkrukor i klassisk stil att se vackra och harmoniska ut om det finns ett bord med en liknande finish i rummet eller inredningen på taksockeln. Med allt detta väljs krukorna inte slumpmässigt: blommorna i dem måste motsvara en eller annan och interiören, dess former samt karaktär . Dessutom måste de väljas med hänsyn till själva krukans form och finish. Till exempel kan produkter ha en kant längs överkanten. Några av dem är böjda, andra överraskar med sin kreativa form i form av en enorm modul för en barndesigner. Vissa verkar vara runda bollar, alla dessa former är iögonfallande. Med hänsyn till möjligheterna med modern teknik kan de också ha bakgrundsbelysning, vilket ser särskilt ovanligt ut i interiören.

Olika sorter

Det finns flera sätt att klassificera blomkrukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Enligt tillverkningsmaterialet kan blomkrukor vara plast, keramik (lera), trä, torv och glas. Dessutom är de tillverkade av polykarbonat och sten. Modeller gjorda hemma är betong, korg eller till och med helt plast, till exempel gjorda av majonnäshinkar. Varje materialtyp kännetecknas av sina egna egenskaper, så innan du köper det alternativ du gillar måste du veta om dem.

  • Keramisk sorter anses vara idealiska för plantering. De är stabila och lätta, på grund av lerans plasticitet och olika bearbetningsmetoder kan den ha vilken form och design som helst. Nackdelen med sådana produkter är dock deras bräcklighet: de är rädda för mekanisk skada. En annan negativ nyans är deras pris, vilket är högre jämfört med andra analoger.
  • Plastlådor anses vara en av vår tids ledande trender. Butiksdiskar är fyllda med liknande produkter på grund av deras uppenbara fördelar: låg kostnad och användbarhet. Tillsammans med detta är plast- och plastprodukter lätta att rengöra, sådana ytor kan snabbt avlägsnas från smuts. Trots att dessa krukor också skiljer sig åt i variationer i former, nyanser och storlekar, har de inte en porös struktur som lera. Därför kan fukt i dem inte avdunsta och syre kan inte tillföras växternas rötter. Dessutom bleknar dessa produkter med tiden och är rädda för mekaniska skador.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Glas sorter idag är inte lika utbredda som plastprodukter. Men glas adlar visuellt vilken inredning som helst. Dessa krukor används för att plantera växter, vars rötter deltar i fotosyntesen.
  • Metallisk krukor är mer sällsynta inom inredning än en höjdpunkt. Detta är ett slags ekonomipottar. Sådana produkter har många nackdelar. De tillåter inte att luft passerar igenom, behåller fukt och rost under drift på grund av konstant exponering för fukt. Dessutom är metallprodukter problematiska för att passa in i en viss design.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Torv krukor är tillfällig lagring av växter. De köps främst för odling av plantor.
  • Trä produkter kan inte heller kallas hållbara, eftersom trä blir oanvändbart med konstant kontakt med vatten.
  • Betong produkterna skapas för hand. Sådana krukor utmärks ofta av sin stora storlek och är mer lämpliga för landskapsdekoration. Ibland används sådana produkter för att dekorera verandor och salar i hus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Formen på en blomkruka är annorlunda, vilket inte bara förklaras av dess stilistiska beslut och bindande till en specifik design. Förutom dessa faktorer måste du ta hänsyn till rotsystemets egenskaper. Rötterna kan vara långa och sträcka sig djupt in i jorden (till exempel en kaktus eller palmträd) eller fibrösa, belägna nära jordytan (till exempel pelargon eller krysantemum). Och de är också grenade. Varje växt behöver normal tillväxt och korrekt utveckling, så kapaciteten måste väljas med hänsyn till rotens form . Till exempel är långa och smala produkter lämpliga för ett långt rotsystem, för fibrösa är det värt att köpa breda och grunda krukor.

Samtidigt ser flera identiska krukor bättre ut i det inre av ett rum än produkter i olika former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver köpa produkter för blommor med olika rotsystem måste du lita på skuggans identitet och ungefär samma stil . I form är blomkrukor traditionella runda, fyrkantiga och rektangulära. Beroende på design kan de vara platta, långa, breda, fasetterade, med eller utan hack. Vissa är platta på båda sidor, medan andra liknar skopor helt. Produkter som tillverkas oberoende hemma kan skilja sig åt i en helt kreativ form. Till exempel efterfrågas gamla redskap (tekanna, koppar) för att skapa landskapskrukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte mindre intressant är produkterna i form av skor eller till och med händer som håller blommor . Någon skapar krukor med kartonger för att hälla cement. Ibland är behållare för plantering av blommor gjorda av handdukar doppade i cementbruk och läggs på omvända hinkar. Efter lämplig bearbetning och dekoration är utseendet på sådana blomkrukor unikt och speciellt. Behållaren har inte bara en arbetsvolym för jorden, utan också en vacker draperad form. Vissa produkter liknar roliga små män, brownies, sådana produkter har en märklig, ofta opraktisk inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Storleken på blomkrukor idag är varierande och har inga strikta standarder. Tillverkningsföretag producerar många alternativ som kan tillgodose efterfrågan från även de mest kräsna köparna. Till exempel, för långa och höga växter med massiva löv, erbjuder de stora och höga modeller. Små analoger är avsedda för kompakta blommor (pelargonium, violett).

Storleken påverkar direkt produktens volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel kan en kruka med en kapacitet på 8 liter ha en höjd av 23 cm, en diameter på 29 cm och en vikt på 3 kg. När det gäller vikt är det värt att göra en reservation: detta kriterium skiljer sig beroende på vilken typ av material som används vid tillverkningen av krukan . Låt oss säga att en plastanalog väger mindre. En 5 liters lergryta kommer att väga 2,3 kg, ha en höjd på cirka 21 cm och en diameter på 23 cm. En liten 1 liters kruka kan i genomsnitt väga 0,9 kg, ha en höjd på 15 cm och en diameter på cirka 13 cm. tillverkad av 0,4 liter lera har en vikt på 0,4 kg, en höjd och diameter lika med 11 cm.

Dessa produkter är ungefärliga, parametrarna för diameter, höjd och vikt kan variera . Till exempel i plastkrukor kan cirkelns diameter vid maxpunkten vara 12, 14, 17, 20 och 24 cm. Parametrarna för diametern och höjden kan vara 12x10, 16x12, 20x16, 24x19, 37x25, 36x28, 40x30 och 44x33 cm. Fyrkantiga modeller har sina egna storlekar: 8x8, 12x12, 16x16, 20x20, 24x24, 28x28, 32x32, 36x36 cm. Produkter med en volym på mer än 31 liter kan vara 34-35 cm i höjd och cirka 45 cm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Färglösningarna på blomkrukor är varierade idag. De håller sig till en särskild stilistisk gren av designen och lyder dess ledande toner. Dessutom är skuggan av växten som kommer att växa och utvecklas i den av stor betydelse för krukans färg. Om den är grön passar den absolut vilken färg som helst på grytan.

Samtidigt kan skuggan av grönska vara antingen mörk med en gråaktig underton eller ljus, saftig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgschemat på en blomkruka kan bero på vilken typ av material den är tillverkad av . Till exempel har plast och plastprodukter de ljusaste färgerna. Förutom att de kan ha en iögonfallande huvudbakgrund utmärks sådana behållare ofta av ett ljust tryck. Den kan placeras i en del av krukan eller sträcka sig över hela dess yta. Denna glädje är bra för interiörer i neutrala färger, där alla levande färger omedelbart kan förändra den känslomässiga uppfattningen av rymden.

Det finns också begränsningar för ljusa färger . Så ett interiör där huvudtonerna är vita eller gråa kan dekoreras med ett tillbehör i Marsal eller rött, förutsatt att det finns andra detaljer om arrangemanget i en liknande nyans. Det är dock inte längre önskvärt att sätta en blå eller gul ton här. Detta förenklar designens snygga status. Det är viktigt att tänka på att ett stort antal kontraster i interiören är oacceptabelt. Samtidigt kan grönt bryta mot denna regel: naturliga gröna är lämpliga utanför antalet nyanser som är inblandade i interiören.

Vita krukor ser vackra ut överallt på grund av att de upprepar färgen på taket eller fönsterkarmarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna rim är diskret, dessutom bidrar den vita färgen till att ljusfläckar introduceras i inredningen. Krukornas svarta färg används i det inre av mörka toner. Tyvärr kan inte varje sådan produkt bli en designdekoration. Den svarta färgen är dyster, du måste lita på den ovanliga formen och använda ovanliga växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller

Idag, i kampen om köparens uppmärksamhet, erbjuder varumärken många oväntade lösningar genom vilka ovanliga anteckningar kan införas i utformningen av ett hem eller landskap. Till exempel produceras produkter med automatisk bevattning . Detta alternativ är bekvämt för dem som glömmer att vattna plantorna och för människor som ofta lämnar hemmet. Denna typ av teknik finns i plast- och lerprodukter. Keramikfartyg med automatisk vattning har en intern behållare fylld med vatten. Det tillåter vatten att passera genom om jorden torkar ut. Plastmotstånd har två behållare insatta i varandra. Det finns ett gap mellan dem, som är fyllt med vatten. Med dessa alternativ kommer vatten in i jorden genom botten.

Silikonkrukor är inte mindre intressant lösning .som kan ändra storlek när växterna växer. Principen för att ändra produktens parametrar är ganska enkel: dess kanter är böjda. Ju större växten blir desto mer viks kanterna på krukan. Detta gör krukan lång och dess diameter stor.

Silikonet som används för produktion är flexibelt och hållbart, så det håller sin form väl och deformeras inte under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också sådana kreativa lösningar som möbelkrukor .… Till exempel är de inbyggda i bord, bänkar, hyllor och ibland väggplattor. Dessa alternativ är inte de mest praktiska när det gäller drift, men några av dem är ganska tillämpbara i landskapsdekoration. Detsamma kan sägas om produkter för odling av mossa. De ser väldigt ovanliga ut och lockar allas uppmärksamhet.

När det gäller formen, då följer tillverkarna med tiden . Tillsammans med den traditionella typen av produkter från företag som Greenart, kan du idag köpa produkter i form av karaktärer från populära blockbusters. Till exempel är en av de ovanliga varianterna av former "Groot" -krukan i form av en trädman från filmen "Guardians of the Galaxy". Andra alternativ som kan diversifiera inredningen inkluderar produkter i form av djurfigurer. Men inte alla produkter är estetiskt tilltalande. Till exempel är modeller i form av mänskliga huvuden med en öppen skalle extremt obehagliga. Blommorna som sticker ut ur det ser mildt sagt hemska ut.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Frågan om att köpa en blomkruka kan uppstå både när du väljer ett harmoniskt tillbehör för ett visst rum, och om det är nödvändigt att transplantera en växt (till exempel har rotsystemet inte tillräckligt med utrymme). Nyckelkriterierna, utöver tillverkningsmaterialet, bör vara diameter och höjd . Skålens höjd ska vara cirka 1/3 av blommans höjd med stjälken. Diametern bör väljas med hänsyn till plantans krona. För detta uppskattas kronans bredd: ju bredare den är, desto större bör diametern vara. När du tittar på en kruka för stora inomhusväxter kan du använda en ledtråd: diametern bör vara ungefär en tredjedel av höjden på den transplanterade växten. Du kan också navigera efter regeln: diameter = 2/3 av blommans höjd. Till exempel, om växten är cirka 30 cm hög, bör krukan vara minst 20 cm i diameter.

Dräneringen ska vara 2 cm, rotsystemet ska ha tillräckligt med utrymme inuti behållaren . Det är nödvändigt att de är helt placerade inuti grytan. Men när du väljer måste du ta hänsyn till att krukor inte köps "för tillväxt". Vissa växter behöver exakt trånga förhållanden för normal tillväxt och utveckling. Till exempel inkluderar dessa anthurium, spathiphyllum och aglaonema.

Bild
Bild

Det är viktigt att överväga själva växten.

För en liten Kalanchoe behövs en lämplig liten kruka . Den pilformade orkidén behöver en glasbehållare. En särskilt bra form för phalaenopsis kommer att vara en kubformad kruka. För aloe behöver du en kruka där rötterna inte kommer att vidröra botten. Cyklamen tolererar inte transplantation särskilt bra. För honom är det värt att välja en behållare där avståndet mellan rötterna och väggarna inte ska vara mer än 3 cm.

När det gäller material kommer växtfördelar och estetisk överklagande att vara nyckelfaktorer . Till exempel växer anthurium bättre i en plastkruka. I allmänhet köps keramik- och lersorter för installation på fönsterbrädor och bord (platser där risken för mekanisk skada minimeras). Lerprodukter behöver desinficeras vid transplantation. De köps främst för små växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att köpa golvkrukor är det bättre att titta närmare på plastanaloger . De är lättare att röra sig över golvet på grund av sin lättare vikt. Om en kruka väljs för att transplantera en växande blomma istället för en gammal skål, måste du köpa en produkt 1, 5-2 eller till och med 3 cm större än den föregående. Det bör också beaktas att växter kan vara snabbt växande, liksom stora.

I detta fall måste utbytet utföras efter 2 år.

Bild
Bild

När du väljer en produkt måste du vara uppmärksam på närvaron av en pall och dräneringshål. De är nödvändiga för att tömma överflödigt vatten. Om det inte finns sådana hål i potten kommer fukt att ha en skadlig effekt på rotsystemet. Det är bristen på dräneringshål som kommer att orsaka växtsjukdomar. Om det inte finns några dräneringshål i den plastprodukt du gillar kan du borra dem själv med en borr.

När du väljer en produkt med hänsyn till stilen bör du följa regeln: svårighetsgraden och suget efter minimalism bör kännas i krukornas design. Till exempel kommer en produkt i strikta former utan inredning perfekt att passa in i det inre av rummet, gjord i japanska stilar, minimalism, konstruktivism, hi-tech. Skålen, beströdd med monogram och stuckatur, kommer att vara i harmoni med stilarna i de klassiska, barocka, liksom italienska, engelska stilarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en nyans är det värt att överväga: grytan ska inte uppmärksamma sig själv, dess uppgift är att framhäva utrymmet eller stödja ett visst element i arrangemanget.

För identiska växter i samma rum är det lämpligt att köpa blomkrukor med samma färg och form. Det är absolut nödvändigt att korrelera lämpligheten av skålarnas nyanser med interiörens allmänna bakgrund. Om skålar köps till kontoret ska deras design vara så lakonisk som möjligt. Geometrisk form välkomnas dock här. Hemprodukter kan vara originella och pretentiösa, om stilen behöver det. De kan installeras på piedestaler på hjul eller på smala höga bord som fästs vid fönstren. Dessa mini-växthus ser väldigt vackra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man dekorerar krukor?

Om du vill dekorera de köpta produkterna måste du göra det rätt. Till exempel kommer fingeravtryck med olika färger inte att lägga ljusstyrka och kreativitet till designen, men de kan definitivt förstöra det. Allt ska ha en känsla av smak och proportioner. Till exempel kommer en kruka med en extern behållare att se bättre ut inuti än en genomtänkt handgjord. Du kan använda denna teknik om huvudbehållaren inte passar rumets stil eller om du vill modernisera en gammal kruka.

Det yttre skalet kan vara en porslinsgryta, en dekorativ inre låda, en korg för handarbete, en vattenkanna, en vas . Ibland blir redskap (skålar, koppar, tekannor), liksom hattar, stövlar, stövlar sådana behållare. De senare baserna används också för landskapet, impregneras med cementmurbruk och vidare dekoreras på egen begäran. Sådana dekorationer för blomkrukor ser ovanliga ut, men mycket attraktiva.

Om du inte vill röra med cement kan du tillgripa färgning av den befintliga krukan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika färger används för detta, inklusive sorter i sprayburkar, med vilka du kan täcka grytan jämnt utan slarviga droppar. Om du har konstnärliga färdigheter kan du måla grytan och korrelera utskriftstemat med inredningsstilen . Om det inte finns några sådana färdigheter kan du använda decoupage -teknik. Det är inte svårt att utföra en sådan dekoration. Du behöver bara plocka upp en vacker bild på en servett, separera den från resten av lagren och limma den med akryllim. För att fixa det kommer det att finnas kvar att gå över hela ytan med akryllack, och efter torkning blir en sådan yta resistent mot fukt.

Bild
Bild

En intressant dekorationsteknik är en tredimensionell transformation. Arbetet använder vattentätt lim och en limpistol. Du kan dekorera krukans yta med olika element, till exempel kan det vara kottar, paljetter, strass, knappar, skal, pärlor, pärlor, sisal. Och du kan också dekorera grytan med flingor, dekorativa glas och småsten. Du kan sätta klädnypor på små krukor i en cirkel, du kan linda dem med garn, textilier.

För att förhindra att tyget försämras under krukans användning kan det impregneras med transparent akryllim . Om du vill dekorera krukan med ett stickat tyg är det bättre att omedelbart tänka på att ta hand om ett sådant omslag, eftersom det vanligtvis blir smutsigt snabbt. Denna yta är inte målad eller täckt med lim. När du planerar att byta inredning ofta är det bara att slå in krukan med textilier och fixa den med garn eller tejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta exempel

Vi erbjuder några vackra exempel på blomkrukor som passar bra i en eller annan stil.

En original lösning för ett barnrum

Bild
Bild
Bild
Bild

Kreativt tillvägagångssätt för bokhylludesign

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett vackert alternativ för att dekorera en kruka för lantlig design

Bild
Bild
Bild
Bild

Introducerar friskhet och ovanlig form i en neutral inredning

Bild
Bild
Bild
Bild

En organisk lösning som ger ljusstyrka till den vita bakgrunden i interiören

Bild
Bild

Dekoration av verandan med flerfärgade metallkrukor

Bild
Bild
Bild
Bild

Förklädning av en vanlig kruka med en ovanlig design av en extern behållare

Bild
Bild
Bild
Bild

En vacker och lakonisk lösning i minimalismens anda

Bild
Bild

Användning av krukor med pallar och stendekor i dekorationen av landskapet

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorera en vanlig blomkruka med enkla pennor och band

Rekommenderad: