Gödsel För Orkidéer (49 Foton): Hur Man Matar En Orkidé Hemma Så Att Den Blommar Och Ger Barn? Hur Matar Man Ordentligt?

Innehållsförteckning:

Video: Gödsel För Orkidéer (49 Foton): Hur Man Matar En Orkidé Hemma Så Att Den Blommar Och Ger Barn? Hur Matar Man Ordentligt?

Video: Gödsel För Orkidéer (49 Foton): Hur Man Matar En Orkidé Hemma Så Att Den Blommar Och Ger Barn? Hur Matar Man Ordentligt?
Video: Orchid Care for Beginners - How to fertilize Phalaenopsis Orchids & chose the best Orchid food 2024, Maj
Gödsel För Orkidéer (49 Foton): Hur Man Matar En Orkidé Hemma Så Att Den Blommar Och Ger Barn? Hur Matar Man Ordentligt?
Gödsel För Orkidéer (49 Foton): Hur Man Matar En Orkidé Hemma Så Att Den Blommar Och Ger Barn? Hur Matar Man Ordentligt?
Anonim

Många amatörblomstrare är medvetna om den tropiska skönhetens egensinniga natur - orkidéer. I en naturligt varm och fuktig miljö växer och blommar det kraftigt på träd och till och med stenar, det vill säga var det än kan hitta stöd för rötterna. Hemma, dock mycket långt ifrån naturligt, kräver det särskild omsorg och ökad uppmärksamhet från sin ägare. I specialaffärer säljs som regel redan blommande växter. Endast i denna form kan blommans kvalitet och dess sort bedömas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Orkidéer köps ofta i present. De kan ersätta den vackraste buketten och behåller ett friskt utseende mycket längre. Och hur stor besvikelse kan inte vara när en öm nyckfull kvinna tappar, blir sjuk, slutar blomma eller till och med dör. Korrekt utveckling av en orkidé är möjlig med noggrann beaktande av flera specifika förhållanden: hon gillar värme och hög luftfuktighet … För riklig blomning måste hon ge den nödvändiga jordkompositionen, regelbundet och korrekt mata.

När du köper en orkidé är det viktigt att bekanta dig med förhållandena i dess naturliga livsmiljö. I tropikerna finns det många typer av orkidéer, som skiljer sig i stammens längd och struktur, blommans storlek och färg och rotsystemets struktur. Men bara ett fåtal sorter är lämpliga för import.

De vanligaste är orkidéer som tillhör den stora gruppen epifytter .… De växer på andra växter och använder deras trädsystem som stöd för sina rötter. Därför för att ge en lämplig jord för deras liv ett substrat som innehåller en viss mängd trä- och mossbeståndsdelar krävs.

Den näst vanligaste arten - litofytorkidéer , för samma ändamål använder de stenar, stenavsatser. Naturligtvis i mittfältet odling av dessa typer av orkidéer är endast möjlig i ett specialiserat växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orkidéer är inte parasiter, de utvinner inte näringsämnen från växten de lever på, men de får det från regnet som tvättar bort dem från stödet. Detta bibehåller den nödvändiga balansen. Sådana specifika livsmiljöer bidrar till att växtens rötter är praktiskt taget på ytan och är lätt sårbara … De är täckta med en skyddande film som gör att de kan absorbera och behålla fukt.

Fukt och näringsämnen levereras inte bara av rötterna, utan också av de långa, breda, köttiga bladen. De kan ge växten med dem utan extra vattning under tillräckligt lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna växtstruktur bestämmer utfodringens egenskaper. Skilj mellan rot- och bladmatning.

Rotdressing levererar den nödvändiga mängden makro- och mikroelement. Denna process i orkidéer skiljer sig något från andra växter. Blommans rötter måste först fuktas rikligt. Grytan med orkidén ska försiktigt nedsänkas i en bred skål med rent vatten, och gödselmedlet ska spädas med varmt filtrerat vatten. Det är viktigt att komma ihåg det koncentrationen av lösningen måste observeras noggrant, annars kan rötterna brännas .

Alla läkemedel appliceras endast i flytande form. Växten som vattnas med gödningsmedel ska stå i pannan i 20 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladförband det rekommenderas att utföra i grumligt väder eller på morgonen, så att solens strålar inte faller på bladen. För bladmatning måste gödningsmedlet spädas ut i en dubbel portion av vätskan. Grundligt bevattnat endast blad på båda sidor och en öppen del av rötterna … Lösningen ska inte komma på blommor och knoppar. Denna typ av utfodring utförs under perioden med aktiv tillväxt av rötter och för försvagade växter.

Florister måste komma ihåg att hemma kommer blomman in i den uttorkade luften i uppvärmda rum. Det jordsubstrat som är lämpligt för att plantera dem bereds på basis av tallbark och är därför löst och dåligt i sammansättning. Det är därför orkidéer mer än andra växter behöver regelbunden och korrekt näring.

Fel som gjorts av ägaren kan leda till att anläggningen antingen kommer att frysa i utveckling eller dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Naturliga egenskaper gör det möjligt att prata om orkidén som en växt som oberoende av varandra kan extrahera de ämnen den behöver från miljön. Därför behöver ägaren av en till synes nyckfull skönhet bara uppmärksamma de enkla vårdreglerna.

Preparat för befruktning av orkidéer kan delas in i tre typer: folkmedicin, komplexa gödningsmedel, specialmatning … Användningen av var och en av dessa medel är nödvändig för orkidéer, det är bara viktigt att komma ihåg att deras sammansättning är mycket beroende av plantans tillstånd, miljön och årstiden.

Bild
Bild

Folkläkemedel

Erfarna blomsterodlare använder ofta praktiska verktyg för att mata orkidéer, varav många är lätta att hitta hemma. Sådana avkok och infusioner bereds omedelbart före användning, eftersom de inte kan lagras under lång tid, och denna typ av växt bör befruktas högst en gång i veckan.

Mycket användbar vitamininfusion , rik på mineraler, särskilt kalium, lätt kan göras med bananskal … För att göra detta måste skalet av en frukt krossas och insisteras i två dagar. Sila sedan och späd med varmt vatten i 1/2 förhållande. Det är praktiskt att torka av bladen med baksidan av den färska huden.

I en mängd som är tillräcklig för orkidéer finns även mineraler i svart te … Men det rekommenderas ofta inte att använda detta medel, eftersom te oxiderar jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Avkok av potatis och lökskal kommer också att berika jorden med kalium och fosfor .… För att göra detta måste skalet av en medellök (det är skönt att lägga till citrusskal) kokas i tio minuter, insistera, späd buljongen till lätt tillstånd. Du kan också hälla potatisskal med kokande vatten och svalna. Du kan använda vätskan som tappats efter att potatisen kokats. En tesked socker kommer dessutom att berika kompositionen.
  • Flera gånger per säsong (men inte mer än tre) blommor kan matas med jäst … De bidrar mycket till växttillväxt. För orkidéer används jäst tinktur i en lägre koncentration än för alla andra. Ett gram räcker per liter vatten. För bättre jäsning kan du tillsätta lite socker. De bör insisteras i ungefär en dag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Närmare mineralgödsel än organisk infusion av träaska … Detta ämne innehåller mycket kalium, fosfor, kalcium. Välsiktad aska ska hällas med kokande vatten (högst tre matskedar per liter), lindas varmt och insisteras i cirka två dagar. Den resulterande lösningen måste spädas i ett förhållande av 1/10.

Det säkraste alternativet för orkidéer skulle vara följande: häll asklösningen i en bred, men inte särskilt djup skål, sänk sedan ner krukan med växten i den i cirka 5 minuter, spill sedan rötterna med rent vatten.

Inte bara näringsrikt, utan också vitlöksvatten har en desinficerande effekt på orkidéer … För att förbereda det måste du fylla ett huvud med en liter kokande vatten, insistera i en halvtimme, späd noggrant med vatten (för en liter - tre matskedar infusion). Regelbunden vitlöksbehandling är bra för riklig blomning av orkidéer. Bärnstenssyra kommer att förbättra proceduren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många amatörblomstrare brukar ta hand om hemväxter Väteperoxid . Detta medel har en antiseptisk effekt och skyddar mot patogena mikrober och skadliga insekter. När det gäller orkidéer peroxid kan endast användas i extrema fall och endast för att förbättra immuniteten … Som toppdressing fungerar inte detta läkemedel. Koncentrationen av lösningen bör vara 3%.

Det är viktigt att uppmärksamma informationen på förpackningen. Om lösningen är 98%späds två matskedar ut i en liter vatten. En mindre koncentrerad lösning är helt värdelös.

Det är viktigt att komma ihåg att det är omöjligt att vattna orkidéer med detta medel; det är tillåtet att blötlägga fröna för desinfektion endast i 10 minuter, inte mer.

Bild
Bild

Med hjälp av en spruta sprutas alla delar av anläggningen, rengörs från damm och främmande plack. Fukt bör bara skapa en slags dimma runt växten, varken falla på blommorna eller rinna ner till rötterna och inte ackumuleras på bladen. Överskott av vätska måste tas bort.

Det bör noteras att det kan vara mycket svårt för nybörjare att beräkna den nödvändiga koncentrationen och hitta rätt produkt för varje period av orkidéns liv. För att inte skada växten och inte bränna rötterna bör oerfarna odlare fortfarande börja sin vård med användning av specialiserade produkter.

Bild
Bild

Komplexa gödningsmedel

Experter rekommenderar att regelbundet mata alla krukväxter; för detta ändamål har många moderna serier av gödningsmedel utvecklats. Orkidéer behöver mer näring än alla andra blommor. Med ett noggrant och noggrant tillvägagångssätt kan du hämta något från den allmänna serien för dem.

Det enklaste sättet är att använda komplexa gödningsmedel, vars sammansättning är balanserad och utformad speciellt för dessa blommor. Dessa vitamincocktails innehåller följande viktiga ingredienser:

  • kväve, tack vare vilket rotsystemet, stjälkarna och bladen utvecklas fullt ut, men dess överskott bromsar utseende och utveckling av knoppar;
  • kalium, vilket påskyndar växternas tillväxt och hjälper till att stärka dess uthållighet;
  • fosfor, som är ansvarig för bildandet av en frodig blomma "keps";
  • vitaminer (grupp B, askorbinsyra) och aminosyror för bättre absorption av näringsämnen och ökad immunitet;
  • speciella komponenter som förhindrar avsättning av salter och mineraler;
  • Vitamin B3 (nikotinsyra) är särskilt värt att notera, vilket är nödvändigt för skadade och sjuka växter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör gödningsmedlets surhet (pH) vara minst 5 och inte högre än 7. Koncentrationen av alla komponenter är betydligt lägre än i gödselmedel för andra växter.

Men växten behöver inte alltid alla ämnen som ingår i komplexgödselmedlet. Mer flexibel och effektiv utfodring av orkidéer tillåter speciella medel.

Bild
Bild

Specialiserad utfodring

I stort sett kan alla gödningsmedel i denna grupp klassificeras som komplexa, men ändå har var och en av dem en smalare effekt.

Bona Forte - ett nästan idealiskt husmedel, som oftast rekommenderas av erfarna blomsterhandlare. Det löser sig väl i vatten och det är nästan omöjligt för dem att skada känsliga orkidéer. Den unika kompositionen, som förutom de grundläggande komponenterna innehåller tiamin, niacin, C -vitamin, ger blommans utmärkta utseende och hälsa.

Tack vare närvaron av magnesium aktiveras fotosyntesen och ravsyra påskyndar växternas tillväxt och skyddar dem från många negativa faktorer: drag, otillräcklig belysning, låg luftfuktighet, felaktig vattning. Men för att knopparna ska börja mer intensivt kan ytterligare fosfor behövas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betydligt förbättrar utseendet på växter Agricola … Detta lättanvända inhemska gödningsmedel finns i olika former: pulver, gel, pinnar, lösning, tabletter … Kompositionen är särskilt lämplig för matning av växter som har fallit i en ny livsmiljö, sjuka, försvagade blommor.

Det skyddar mycket aktivt mot svampsjukdomar. Blomningen av växter behandlade med Agricola är längre och mer intensiv. Blombladen blir ljusare och rikare. Men för aktiv tillväxt kan ytterligare kvävegödsling krävas.

Aktiverar markant utvecklingen av orkidéernas rotsystem. " Ribav-extra ", skapad på grundval av en speciell typ av mykorrhizalsvampar. Studier har visat att mycorrhiza, en ömsesidigt fördelaktig symbios av dessa svampar och växtrötter, berikar den senare med både viktiga ämnen och fukt, vilket förbättrar deras näring mer än 15 gånger.

För att skapa detta gödningsmedel användes ginsengrot , vilket ökar läkemedlets effektivitet. Förutom tillväxt, allmän återhämtning, skydd mot stress och skador, har denna dressing en föryngrande effekt och förbättrar växtens utseende avsevärt, vilket ökar antalet blommor och grönska.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gödsel kallas välförtjänt "Flower Happiness" " Fasco " … Det är särskilt användbart för att stimulera den spirande processen, blommar efter att den blir längre och mer generös. I samma serie finns det också en jord som är idealisk för orkidéer.
  • Under varumärket " Bioeffekt " en serie preparat produceras för alla typer av orkidématning. Den innehåller cytokininpasta - den mest kraftfulla växttillväxtstimulanten som används för att väcka knopparna och bilda peduncles. Marken i denna serie har en balanserad komposition, speciellt utformad för orkidéer.

Biologiskt aktiva vitamincocktails och sprayer hjälper växter att lättare utstå stressiga situationer, främja anpassning till nya förhållanden och stimulera blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Pocon " finns i två typer: vätska och i pinnar, som sätts in och fördjupas i marken. Det anses med rätta vara en av de bästa produkterna, är lätt att använda och kan användas året runt. Den produceras i Holland, så priset är ganska högt. Men det konsumeras mycket ekonomiskt.
  • Läkemedlet skiljer sig från andra gödningsmedel " Osmokot " … Det produceras i granulat, som börjar sönderdelas i jorden efter vattning och gradvis levererar näring till rötterna. Det har varit i kraft länge - mer än sex månader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Varje orkidéägare funderar på hur man väljer det mest lämpliga gödningsmedlet för en tropisk skönhet, så att den blommar länge, rikligt och vackert, ger barn, är frisk och stark.

När du väljer ett färdigt mineralgödselmedel måste du vara uppmärksam på rikaste sammansättning, säsong, växtbehov … För att reglera metaboliska processer behöver du järn, koppar, zink, kalium, kalcium, mangan … Ansvarig för bildandet och tillväxten av rötter, stjälkar, löv fosfor, kväve, syre, väte, proteiner, kol, svavel … Syre, väte och kol utvinns av växten själv från luften, resten av ämnena kan den bara få genom matning.

Förhållandet mellan näringsämnen skiljer sig från mängden i konventionella komplexa gödningsmedel, så om du har ett val bör du vara uppmärksam på specialblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalium, kväve och fosfor - huvudkomponenterna, deras förhållande anges i siffrorna på förpackningen och för orkidéer är 3: 1: 2, där 3 kvävekvoter står för 1 andel fosfor och 2 - kalium. Användning av stick- eller tablettgödselmedel bör undvikas när det är möjligt. Jordens särdrag tillåter inte att sådana former löses upp och berikas helt.

För barns utseende, uppvaknande av sovande njurar finns det ett effektivt och säkert läkemedel - cytokininpasta … Detta medel orsakar massiv celldelning; för aktiv reproduktion av orkidéer är det tillräckligt att smörja området på peduncle.

Florister rekommenderar att växla organiska gödningsmedel med oorganiska, samt blad- och rotmatning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När och hur man matar?

För att säkerställa orkidéernas vitala aktivitet är det viktigt att inte bara välja rätt preparat korrekt, utan också noggrant följa inte särskilt komplicerade behandlingsregler.

  • De första två veckorna på den nya bostaden går blomman igenom en anpassningsperiod . För närvarande är det bättre att inte störa honom alls, du kan mata honom hemma med en svag lösning av honung eller socker, spraya plantan försiktigt.
  • Innan befruktning det är nödvändigt att bedöma substratets skick. Ju äldre den är, desto fler mikroorganismer och svampar lever i den, som är involverade i bildandet av mikroklimatet. Vid frekvent utfodring kommer mineraler att ackumuleras i en sådan miljö, vilket kan leda till att rötterna dör. Ny jord, särskilt en som har värmebehandlats eller innehåller syntetiska material, bör gödslas oftare.
  • Sjuka, skadade, svaga växter kan inte befruktas . Först är det nödvändigt att utföra medicinska procedurer: rengör och torka försiktigt de ruttna rötterna, vattna och applicera en svag toppdressing vid denna tidpunkt endast på bladen i små doser.
  • Aktiv blomningstid - inte den bästa tiden att befrukta. Om det ändå är nödvändigt ska vätskan inte komma på blommorna och knopparna.
  • Innan du applicerar toppdressing rötterna måste fuktas noggrant med rent vatten för att undvika brännskador; det är bättre att göra detta genom att nedsänka i rent varmt vatten.
  • Varje typ av gödselmedel måste spädas i enlighet med instruktionerna .… För detta är det bättre att förrena vattnet: filtrera eller sedimentera. Om det inte finns något speciellt gödningsmedel ska andra typer av preparat spädas ut med dubbelt så mycket vätska som rekommenderat.
  • Efter befruktning du måste se till att vätskan inte finns kvar i pannan, annars kan rötterna ruttna.
  • Efter transplantationen behöver orkidén inte matas de första 3-4 månaderna .medan det fortfarande finns användbara ämnen i jorden.
  • Barn efter transplantation bör slå rot och växa, först då är det möjligt att mata dem med rotmetoden. Innan dess bör arkmetoden användas. För att befrukta unga växter bör den rekommenderade koncentrationen minskas med 2 eller till och med 3 gånger.
  • Mängden förband beror på säsongen .: på sommaren och vintern (på vintern kan du inte mata alls), de appliceras en gång i månaden, på våren och hösten - två.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orkidéer blommar i tropikerna året runt … Hemma, med rätt vård, glädjer de ägaren Två gånger om året … Först och främst bör du vara uppmärksam på växtens livscykel: blomningsperioder, tillväxt och viloläge.

Växten matas endast under aktiv tillväxt. Utseendet på nya löv, rötter, blomknoppar börjar vanligtvis under andra halvan av mars och fortsätter i april. Den växande växten behöver ytterligare näring.

Under perioder av blomning och viloläge rekommenderar experter att störa växten endast om det är absolut nödvändigt, minska koncentrationen av lösningen och applicera den i små mängder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Varje odlare väljer ett gödselmedel som uppfyller hans krav och materialförmåga. Fick ett mycket stort antal positiva recensioner " Pocon " … Hans fans är övertygade om att hans växter alltid kommer att vara i bra form tack vare honom.

Användare rekommenderar Agricola som ett utmärkt gödningsmedel för blomning .… Dess verkan beror på dess höga fosforhalt. Praktiska råd för användning: på sommaren, två gånger i månaden, sänk ner rötterna i kompositionen i 20 minuter, efter att knopparna dyker upp, minska matningsintensiteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många använder Bona Forte för att stimulera tillväxt på våren och mitten av sommaren .… Då är det värt att byta till formuleringar som innehåller mer fosfor. På så sätt kan plantans tillstånd övervakas.

" Osmokot " är också ganska populärt. Detta beror på dess effektivitet och mångsidighet, men för bekväm introduktion i jorden rekommenderar användarna speciella små korgar som granulerna hälls i. Vid vattning löser de sig gradvis och näringsämnen tillförs plantans rötter.

Således kan de bästa resultaten uppnås med ett noggrant och experimentellt tillvägagångssätt för växter. Växlingen mellan olika preparat och typer av utfodring, uppmärksamhet på sammansättningen, befruktning i tid - alla dessa ganska enkla åtgärder hjälper till att bevara skönheten och hälsan hos en utsökt orkidé.

Rekommenderad: