Orkidén Har Bleknat, Vad Ska Man Göra Med Pilen? 19 Foton Hur Man Beskär En Orkidé När Den Bleknar? Orkidévård Under Viloperioden Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Orkidén Har Bleknat, Vad Ska Man Göra Med Pilen? 19 Foton Hur Man Beskär En Orkidé När Den Bleknar? Orkidévård Under Viloperioden Hemma

Video: Orkidén Har Bleknat, Vad Ska Man Göra Med Pilen? 19 Foton Hur Man Beskär En Orkidé När Den Bleknar? Orkidévård Under Viloperioden Hemma
Video: Vanda Orchid Care for Beginners, Watering and Fertilizing Vanda Orchids, Orchid Diva 2024, April
Orkidén Har Bleknat, Vad Ska Man Göra Med Pilen? 19 Foton Hur Man Beskär En Orkidé När Den Bleknar? Orkidévård Under Viloperioden Hemma
Orkidén Har Bleknat, Vad Ska Man Göra Med Pilen? 19 Foton Hur Man Beskär En Orkidé När Den Bleknar? Orkidévård Under Viloperioden Hemma
Anonim

Orkidén har bleknat, men om den kommer att blomma igen, vad ska man göra med pilen, hur man skär den efter att ha transplanterats i en ny kruka - dessa och många andra frågor uppstår alltid för älskare av en tropisk skönhet. Du hittar svaren på dem i den här artikeln.

Bild
Bild

Avgör om det blir omblomning?

Orkidé är en tropisk skönhet, en exotisk prydnadsväxt från orkidefamiljen, som tillhör det största och äldsta släktet med enhjärtbladiga växter som uppträdde under livets sena krittperiod på jorden.

I naturens famn växer de på grenarna och buskarna av träd för att vara närmare solen. Blomman tar användbara komponenter från jordlagret, som avsätts på barken av träd, och även med hjälp av sina rötter i kontakt med ett fuktigt tropiskt klimat.

Mängden blommor med ett ovanligt utseende, ofattbara färger, dofter gör orkidén till en så charmig och eftertraktad dekorativ blomsterodling . Orkidéblommor finns i ovanliga former, olika storlekar och regnbågens nyanser. De kan likna fjärilar, spindlar och till och med damskor. Du kan beundra och titta på dem länge, återigen förtrollas av hur mycket naturen har gett denna blomma extraordinär skönhet.

Så snart orkidén har bleknat faller blommor från den och lämnar nakna stjälkar på plats.

Att ta hand om växterna efter blomningsstopp avgör orkidéernas fortsatta hälsa och säkerställer återblommning efter en viss tid.

Bild
Bild

Hur man återställer blomningen

Fundera över vad du ska göra för att främja framtida blomning.

Minska vattningen

Vattna inte, lägg bara till 3 isbitar de dagar du vattnade den.

Flytta din orkidé till ett svalare rum, där nattemperaturen ligger mellan 12⁰C och 18⁰C , tills en ny blommande törn dyker upp och orkidén blommar. Återställ sedan växten till sin ursprungliga plats och fortsätt vattna med tre isbitar en gång i veckan.

Genom att sluta vattna och sänka temperaturen med 5-6 dagar driver vi på framtida blomställningar. Knopparna har dykt upp och börjat växa, placera en liten behållare med vatten nära blomman.

Sprutning måste göras under uppvärmningssäsongen.

Bild
Bild

Skär av skaftet om det behövs

Phalaenopsis producerar många blommor på långa, böjda pilar som kallas peduncles. Växter kan blomma i månader tills blommorna själva faller av växterna. Så länge stammen förblir grön har den potential att producera fler blommor. Vissa lämnar hela blomstjälken på plats, medan andra trimmar den till de nedre två noderna, vilket kan initiera knopptillväxt och få nya blommor inom 2-3 månader.

Kunniga orkidéälskare förstår - återblommande är acceptabelt om flera villkor är uppfyllda. Huvudsaken är att peduncle är frisk.

Det ska inte finnas några torra pediceller. Blommans ålder spelar också roll.

Det måste finnas en konstant tillförsel av ljus. Om det inte finns plats för en orkidé i en fönsterbricka i norr, lägg till ytterligare belysning … En liten överspänning kommer bara anläggningen att gynna.

För uppmärksam attityd, liksom, hämmar blommans återupplivning, och du kan inte vänta på återblommande. Allt kommer att gå i löv.

Bild
Bild

Vad ska man göra med pilen?

Låt oss ta reda på hur man ska vara och vad man ska göra med pilen när orkidén har bleknat, men det finns fortfarande grenar, och det är grönt, levande. Det är svårt att förse ett så komplext system med innehåll från roten. Vidare är det nödvändigt att utföra föryngrande beskärning - minska aktiv grenning, och den blommande växten kommer att se snyggare ut.

Det är också viktigt att strö sektionerna med kanel eller aska för att torka och desinficera sektionen. Endast ett noggrant tillvägagångssätt för vår skönhet gör det möjligt att fastställa vad som behöver göras för en lång och ljus blomning.

Om blomman bleknar spåras inte knopparna, den mest gynnsamma perioden för att arbeta med peduncle börjar. I detta intervall går orkidén i viloläge. Det är nödvändigt att beräkna tiden för de arter, sorter som finns representerade i Ryssland, här är den bästa tiden att beskära perioden oktober - november.

Börjande blomsterhandlare kan skrämmas av en sådan process. Men denna procedur, med skicklig utförande, är inte farlig, för för en blomma i sin bästa tid är den mycket värdefull. Upprepad blomning påverkar trots allt blomman negativt. De olika sorterna ger speciella indikationer på att de är redo att beskäras. I andra är dessa missfärgade stjälkar. I phalaenopsis - om blommorna har vissnat kan du fortsätta till operationen med stammen.

För information om den sällsynta hybrid, kontakta butiken.

Bild
Bild

Korrekt beskärning

Skärverktyg väljer det som passar dig bäst: engångsblad, vass kniv, sax, beskärningssax. Det valda verktyget måste desinficeras med alkohol eller sättas i brand för att döda bakterier och infektioner som kan förstöra blomman.

Huvudpunkten är att stammen på peduncle tas bort när den äntligen torkar . Den ska vara halmfärgad eller brun, ibland lila.

Stammen ska inte tas bort helt, men en liten process, cirka en centimeter, bör lämnas. Där snittet gjordes är det möjligt att kärnan blir tom. Kom ihåg att nästa gång du bevattnar ska det inte finnas vatten på snittet, eftersom det finns en risk att stammen kan ruttna och blomman dör.

Vid bearbetning och försegling av ett snitt, en gren där det fanns blommor, använder vi vax, eller snarare en droppe från ett uppvärmt ljus, du kan också ta kanel eller aska. Strö rikligt och snabbt på snittets "sår", allt detta kommer att ge styrka i kampen mot yttre stimuli.

Om det finns vilande njurar, då du måste klippa av den korrekt 2-2,5 cm ovanför dem . Men i vissa fall kommer en ny blomma och ett skott aldrig att uppstå. Allt beror på fördelningen av näringskomponenter, till exempel för dendrobium är det inte svårt att behålla medelålders stjälkar, snarare än att använda sin kraft för en ny.

Lägg de skurna stammarna i en vas med vatten. Det är möjligt att ett barn kan födas. För att göra det mer troligt kommer vi att applicera cytokininpasta på de vilande skotten.

Bild
Bild

Transplantation efter blomning

Orkidéblommor har fallit av, då måste du ta hand om transplantationen. Men det är inte värt att utföra några åtgärder i avsaknad av ett särskilt behov.

Det uppenbara kriteriet för behovet av omplantering är plantans apatiska löv . Han har snarare svårigheter med rötter. Därför, vid transplantation, bör pedunclesna skäras så att orkidén inte spenderar sin kraft på blomning.

Det är lämpligt att transplantera en orkidé, om det finns svårigheter med underlaget, eller om det helt enkelt inte passar dina krav.

Behovet av en transplantation uppstår om epifyten helt enkelt har vuxit ur sin kruka. Blomman bör transplanteras i en större kruka för att skapa utrymme för rotväxt.

En transplantation är nödvändig när växten har en rotbarn och du måste isolera den från huvudblomman.

Processen att transplantera en orkidé i sig är inte svår, men kräver särskild uppmärksamhet.

Bild
Bild

För att transplantera en orkidé behöver du:

  1. pott;
  2. substrat;
  3. verktyg;
  4. antiseptisk;
  5. handskar;
  6. arbetsplats.

En orkidé behöver en genomskinlig plastkruka med hål längs sidorna och botten för att göra det lättare att observera underlaget och rötterna. Detta gör det lättare att se om blomman behöver vattnas. Det finns ingen anledning att ta en stor kruka, som om den "med marginal" måste motsvara rötternas volym . Bläddra igenom en serie olika krukor för att avgöra vilken du behöver nu.

Vi fyller grytan med naturfibrer, bark, kol, mossa, korkar, dränering, skum. Phalaenopsis -substrat bör inte innehålla jord. Färdiga substrat kan köpas i detaljhandelsnätverket, men du kan också förbereda det själv.

Köp en färdig komposition med ett lågt innehåll av mossa och kol, med en bark av vanlig storlek-1-2 centimeter, utan jord och torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dränering kan köpas valfritt i en blomsterbutik eller på en byggbutik. Men den måste desinficeras före användning.

Om vi förbereder substratet själva, tar vi tallbark, lärkbark. Det måste rengöras, allt onödigt måste tas bort. Vi tar kolet som blev kvar efter tillagningen av grillen, enkla havsstenar, använder krossade valnötskal, ormbunksrötter istället för dränering.

  • Alla skärverktyg - beskärningssax, sax och kniv - måste desinficeras med alkohol eller brännas med låga.
  • För att desinficera skivorna använder vi kanel, aska, en droppe vax från ett smält ljus.
  • Bambustavar bör köpas, men orkidéfästen finns också.
  • Lägg cellofan eller tidningar på arbetsplatsen. Vi bär medicinska handskar för att hålla händerna säkra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Så vi påbörjar transplantationen . Först måste du ta bort orkidén från potten. Vi inspekterar krukan i utseende, rotsystemet kan ha vuxit in i hålen i krukan. När en eller två rötter kommer ut ur hålet, bryt försiktigt rötterna. Men om rötterna har väsentligt sammanflätat honom, måste han säga adjö till honom.

Är det värt att spraya plantan innan du transplanterar - du måste titta på underlaget och krukan.

Om substratet innehåller bark och orkidén planteras i en mjuk porös plastkruka, är detta inte nödvändigt. Kläm ihop krukans väggar lätt, så kommer det vidhäftande rotsystemet att lossna av sig själv.

Men när blomman planteras på mossa eller hårdplast måste den vattnas. Då blir det lättare att extrahera växten utan att störa rötterna. Men om det inte fungerade måste det vidhäftade rotsystemet rivas av, hakas med något.

För att dra ut phalaenopsis ur potten, ta den som en bas, skaka den och dra den något tills vi drar ut den. Denna växts rötter är för känsliga, hela operationen utförs oerhört noggrant och noggrant.

Bild
Bild

Inspektion av rötter, bas, peduncles är en viktig punkt för transplantation

Vi rengör rotsystemet från det återstående substratet. Om det finns mögel tvättar vi noggrant alla rötter i rinnande vatten, det kan vara 25-32? C värme. Men kom ihåg att du inte kan plantera en orkidé med ett vått rotsystem, så vi låter den torka i 3-5 timmar tills den är helt torr.

Titta på rotsystemet, det känns jobbigt när du känner det. Det ska vara grönt-silver i färgen, men ryggraden, som inte har utsatts för ljus, är helt vit eller ljusgrön. Allt detta är naturligt. Sjuka rötter vid beröring kommer att vara obetydliga, mjukaktig, gulaktig-svartaktig, brunaktig, torr i utseendet. Döda och skadade rhizomer måste klippas ut.

Om roten är sönder och redan ruttnar har den blivit en gul-svart nyans, det är bråttom att klippa av den. Klipp ut det onödiga till en hälsosam rot. Vi behandlar alla sektioner med ett antiseptiskt medel - kanel, aska, vax, Maxim växtmedel.

Bild
Bild

När blomman har sönderdelat ett betydande antal rötter, försök att lämna åtminstone några mer eller mindre anständiga rötter för inspektion. Det finns trots allt inga andra, men de kommer att kunna stödja växtens existens under en kort tid. Och du kan inte lämna en orkidé helt utan dem - den kommer att dö.

Fortsätter med att inspektera plantans bas - det är här rötter och löv börjar växa. Det kallas halsen. Om det finns döda och härdade löv på det, ta försiktigt bort det, eftersom de inte tillåter nya rötter att växa. Men om bladen har blivit gula har de blivit lite torra, skynda inte att klippa ut dem. Låt dem torka och falla av.

Nu peduncle. Om en frisk phalaenopsis med utmärkta rötter, men med en blek peduncle, agera sedan enligt din strävan . Lämna peduncle utan att klippa, eller så kan du trimma den till nästa tagg eller helt klippa av den.

Men om phalaenopsis förblev med ett obetydligt antal rötter, så klippte vi av peduncle - växten i detta fall bör inte slösa energi på blommor.

Skär rädsla av den torkade stammen vid basen. Det är viktigt att inte skada växten. Vi desinficerar alla skurna peduncles.

Bild
Bild

Att plantera en blomma i en ny kruka är ett ansvarsfullt förfarande

Välj en kruka enligt rötternas storlek. Lägg dräneringen längst ner på 1-2 centimeters höjd, krukan blir tyngre och mer grundläggande . I sin tur kommer dräneringsskiktet att höja rotsystemet och substratet, och om krukan behöver placeras i en vattenbehållare behöver du inte oroa dig för rötterna att de kan vara våta. Avdunstning från vattnet återfuktar blomman och ökar därmed antalet dagar mellan vattningarna.

Sprid sedan ut alla rötter till din skönhet, inklusive de antenniga. Placera blomman i mitten av krukan, håll den mot basen och häll barken i grytan lite i taget från olika sidor. Slå lätt på det, då är substratet jämnt fördelat. Det är lätt att skjuta substratet intrasslat med rotsystemet med en pinne. Det är bättre att lägga ut polystyren under plantans bas, det tillåter inte att det våta substratet kommer i kontakt med rötterna och låter det inte ruttna. Vi lägger den mellan rötterna, stöder den, strö den med bark tills rötterna inte syns.

Vi fördjupar inte basen av phalaenopsis med substratet särskilt mycket, även om det samtidigt inte ska hänga i potten, eftersom rötterna är mycket känsliga och kan skadas.

Bild
Bild

Det är lämpligt att förstärka krukväxten med små bambustänger. Efter att ha gjort hål i grytan, fixa roten med dessa pinnar, du kan använda andra hållare. Men om epifyten har få rötter, sätt sedan in pinnen i potten till botten och fixera peduncle på den.

Vi lägger lite mossa ovanpå barken. Men vi rör inte vid basen av orkidén, vi gör det med ett inslag av en halv centimeter eller en centimeter. Tack vare mossan dras de framtida rötterna ut, det fuktiga tillståndet i krukan bibehålls.

Viktigt: våt mossa hela tiden kan få rötterna att ruttna

Vi kommer att berätta hur du tar hand om växten efter transplantationen. Den transplanterade orkidén behöver inte vattnas, eftersom rötterna som skadades under transplantationen borde läka. Första gången vattnar vi bara den sjätte eller sjunde dagen. Orkidéer gillar inte direkt solljus, så placera det inte på solsidan. Och den efterföljande uppmärksamheten förblir densamma som före transplantationen.

Bild
Bild

Vilande vård

Orkidén bleknar, tiderna för lugn och lugn börjar. Hur man hanterar pilen - preferensen förblir hos ägaren av den tropiska blomman.

Utan undantag beror allt på plantans tillstånd efter blomningen - om det försvagas av blomning eller inte. Vi tittar noga på bladen och rötterna. Det kan behöva vila eller tvingas blomma igen.

Glöm inte - bara en helt torkad pedunkel kan helt elimineras . Under en period av lugn kommer en kvav skönhet att kräva mer vaksam service. Det är nödvändigt att minska fuktigheten, placera blomman i ett skuggigt, kallare utrymme och inte göra någon möjlig matning. Som regel tar epifyten "andetag" i cirka 6 månader, men om du inte visar ett riktigt intresse för blomman kanske vi inte väntar på den sekundära blomningen.

Om växten slutar blomma och vilar i ett lugnt läge, oroa dig inte för mycket, den är inte livlös

Fortsätt grooming och knuffa orkidén så att den kan blomma igen i ett stort antal blommor.

Bild
Bild

Phalaenopsis blommor blommar på de gamla knopparna med en ny pil som visas i en triangulär sektion längs stammen. För att framkalla en sekundär blomning behöver en tropisk blomma lite mer intresse än du brukar ge den.

För att orkidén ska vara lugn är det nödvändigt att vila och byta ut de näringskomponenter som konsumeras under blomningen. Kaloriinnehåll och fukt lagras i lövverket tills de behövs för att öka tillväxten och blomningen.

Lugnperioden varar vanligtvis från 6 månader till 9 månader, och din skönhet kan återhämta sig själv . Men ibland behöver orkidéer lite hjälp för att aktivera den naturliga rytmen som leder till blomning.

Minska grytgödsel för alla sorter tills nya löv dyker upp och applicera sedan vattenlösligt orkidgödsel med full styrka blandat enligt etikettens anvisningar.

Rekommenderad: