Typer Av Inomhusväxter (105 Bilder): Aroid, Små Och Stora, Skärla Sparris Och Vaxgröna, Spannmål Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Inomhusväxter (105 Bilder): Aroid, Små Och Stora, Skärla Sparris Och Vaxgröna, Spannmål Och Andra Sorter

Video: Typer Av Inomhusväxter (105 Bilder): Aroid, Små Och Stora, Skärla Sparris Och Vaxgröna, Spannmål Och Andra Sorter
Video: Nybörjarens guide till krukväxter 2024, Maj
Typer Av Inomhusväxter (105 Bilder): Aroid, Små Och Stora, Skärla Sparris Och Vaxgröna, Spannmål Och Andra Sorter
Typer Av Inomhusväxter (105 Bilder): Aroid, Små Och Stora, Skärla Sparris Och Vaxgröna, Spannmål Och Andra Sorter
Anonim

Inomhus prydnadsväxter kommer att dekorera interiören i alla rum - vare sig det är en modern lägenhet, ett hus på trä eller till och med ett minimalistiskt designkontor. Dessutom kommer blommor i olika färger att vara ett utmärkt komplement till ett hem i vilken stil som helst. Och de praktiska fördelarna med sådana "husdjur" är mer än tillräckligt. Det viktigaste är att rengöra luften i rummet från damm och mätta den med syre. Idag kommer vi att prata om vilka typer av inomhusväxter som finns och hur man väljer dem korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka är de dekorativa lövväxterna?

En av huvudtyperna av inomhusväxter är dekorativa bladblommor . Så bland dem finns det gröna, lövfällande, med breda löv, markskydd, med runda blad, pilrot och andra arter. Låt oss överväga namnen och huvuddragen i de mest populära grupperna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ormbunkar

Ferngruppen innehåller ett stort antal växter som är lämpliga för hemhållning och avel

Pteris (eller Pteris) i naturen representeras den av 250 olika arter. Under naturliga förhållanden växer blomman i områden i Tasmanien, USA, Nya Zeeland och Japan. Om vi pratar om växtens utseende, är det viktigt att notera närvaron av eleganta löv, som kan skilja sig åt i storlek och form från varandra. Pteris kan ha två färgalternativ: enfärgad grön eller brokig. Anläggningen i sig är kravlös i förhållande till vårdåtgärder. Samtidigt finns det flera enkla regler, utan vilka du inte kan odla en fullvärdig frisk växt. Till exempel bör pteris placeras i ett rum där luftfuktigheten är hög.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Platizerium - Detta är en populär växt bland blomsterodlare, som på grund av bladens form populärt kallas "flathorn" eller "horn". Botaniker skiljer flera typer av växter: sporbärande och sterila. Om vi pratar om växtens struktur, är det viktigt att uppmärksamma det faktum att på den nedre delen kan du hitta sterila blad, som är färgade gröna på hösten, och blir gula och torra på sommaren och våren. Men även i detta tillstånd kan de inte avlägsnas från blomman, eftersom blad fungerar som en näringskälla för växten. Blomman börjar ge sporer först under femte året av sitt liv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pellea - Det här är en växt som tillhör gruppen Synopteris. Totalt finns cirka 80 arter av en sådan blomma i naturen. Pellea föredrar ett tempererat eller tropiskt klimat, därför växer det aktivt på Nya Zeeland. Blomman är mycket resistent mot torra klimat. Pellets, som odlas hemma, kan nå 25 cm i höjd och växten växer under hela året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Palmer

Detta är en grupp växter som existerar både naturligt och kan växa i ett rum. För att odla en dekorativ palm hemma måste du följa några enkla regler. Du måste ta hand om det så att jorden där du planterar växten är väldränerad . Grovt grus, skärvor, kol kan användas som dräneringsskikt. Fröna själva måste vattnas ofta och rikligt . Om dessa villkor är uppfyllda kan du förvänta dig att de första skotten visas efter 180 dagar (den mer exakta tidsperioden beror på de specifika växtarterna). Det är också viktigt att se till att växten får tillräckligt med ljus. Palmprydnadsväxter är indelade i flera typer.

Bambu palm dekorativa inomhus växter är mycket populära bland blomsterodlare, eftersom de presenteras i en mängd olika former och storlekar. Därför lockas många människor av dem på grund av deras estetiskt tilltalande utseende. En populär bambuväxt är dracaena, som traditionellt odlas inte i jord, utan i vatten (på grund av närvaron av en stor mängd näringsämnen och mineraler i den). Växten kan dock också utvecklas i marken. Det är viktigt att se till att inget vatten stagnerar i potten där dracaena växer, vilket kan orsaka uppkomsten av sönderfallsprocesser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Variegated palmer har en ovanlig och ljus färg (det är därför de fick sitt namn). Dessa växter kan vara mycket olika i utseende, de skiljer sig både i storlek och form.

För att växten aktivt ska växa och utvecklas är det absolut nödvändigt att utföra sprutningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sago palmer anses vara en av de mest ursprungliga sorterna av prydnadsväxter inomhusväxter. Trots att deras hemland är södra Japan, odlas de idag långt bortom detta lands gränser (Ryssland är inget undantag). Bland sagopalmerna är cicas, som har spridande blad och en lignifierad stam, särskilt populär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ampelny

Bland de rikliga inomhusväxterna kan man skilja på sådana arter som vaxgröna och halvmåne sparris. Dessutom kan flera andra vanliga växter urskiljas.

Akalifa Är en inomhusblomma som kan klassificeras som en spurge. Ursprungligen växte denna blomma naturligt i Australien. Blommans löv liknar utseendet på bladen av den välbekanta nässlan. Det populära namnet på akalifa är en rävsvans. Blomställningarna är färgade crimson, gyllene och röda. Växten är ganska stor i höjd och kan nå 150 cm, storleken på bladen är 22 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Campanula . I trädgårdskretsar kallas denna växt "brud och brudgum". Campanula blommor har ovanliga nyanser av pastellpalett: blå, vit, lila, etc. Blommorna själva liknar klockor i form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alsobia … Denna växt är flerårig och tillhör kategorin marktäckare. Blommans stjälkar är röda, och i sin struktur är de mjuka och smidiga. Alsobia är en växt av Gesneriev -familjen; den växer naturligt i Sydamerika. Blomman är ganska stor i höjd och kan nå 2 meter. Alsobia -blad är gröna och ovala, med vener och villi på ytan. Blomställningar kan ha en röd nyans (vissa blommor har röda fläckar).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Setcreasia purpurea . Växten i sig är vintergrön och flerårig, dess skott når 1 meter i längd. Bladen är i stort sett lansettformade och når 10 cm i längd. Dessutom har de en ganska ovanlig färg med gröna och lila fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Neoalsomithra sarcophillus - blomman av denna växt är sfärisk, den når 15 cm i storlek. Det finns antenner av liten längd (upp till 4 cm), som vrids till en spiral. På grund av deras närvaro kan anläggningen fästa vid stödet, eftersom antennerna splittras i ändarna och har speciella sugkoppar. Bladen är ovala i form och ganska släta vid beröring. Färgen är inte enhetlig, det finns inkluderingar av grädde och grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Basella . Under naturliga förhållanden kan en liknande blomma hittas i USA, Indien, Nya Guinea, Afrika etc. Människorna kallar ofta växten "Malabar spenat". Basellen är genom sin struktur en liana, den är mycket termofil. Bladen är taggiga och kan bli upp till 12 cm stora.

Det är viktigt att notera närvaron av en karakteristisk doft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa blommande arter

Bland alla sorter av hemblommor kan en grupp dekorativa blommande växtarter särskiljas. De är alla bra för vanliga krukor eftersom de är ganska små i storlek. En av de vanligaste sorterna bland lågväxande miniatyr dekorativa blommande blommor är violer … Låt oss titta närmare på klassificeringen av växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Solälskande

Solälskande och värmeälskande inomhusväxter inkluderar:

  • jungfruhår;
  • araucaria;
  • sparris;
  • ginura;
  • dizigoteka;
  • croton;
  • dieffenbachia;
  • dracaena, etc.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att uppmärksamma det faktum att vissa av dem behöver starkt ljus, medan andra kan påverkas negativt av solens strålar . På ett eller annat sätt, men i avsaknad av tillräckligt med ljus kommer sådana blommor inte att växa och utvecklas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skuggtolerant

Skuggtoleranta växter är blommor som aktivt växer och utvecklas även om du placerar dem på en mörk plats. Dessa blommor inkluderar:

  • aspidistra;
  • aucuba;
  • aglaonema;
  • sansevieria;
  • scindapsus;
  • ormbunkar;
  • zamioculcas;
  • anthurium, etc.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På ett eller annat sätt, men när du väljer en växt är det väldigt det är viktigt att fokusera på förhållandena i ditt hem … Till exempel, om du bor på norra sidan, kommer blommorna ovan att klara sig bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra grupper

Det finns faktiskt ett stort antal klassificeringar av inomhusblommor: det finns aroid, köttätande, tropiska, icke-blommande, trädliknande, taggiga, feta, små, dvärg-, vintergröna, saftiga, medicinska, låga växter för huset, liksom blommor med en stam, epifytter, rovdjur och andra familjer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bromeliader

Bromeliadblommor är flingor i naturen. Tropiska växter utmärks av sitt estetiskt attraktiva utseende, därför lockar de uppmärksamhet hos ett stort antal professionella blomsterodlare, såväl som nybörjare och amatörer. Totalt finns det 3000 arter av bromeliadblommor i naturen.

Ehmea (Aechmea) - det är en växt som sammanför över 170 arter av olika arter. I naturen finns ehmeya i Amerika (Central och Syd). Namnet på själva blomman kom till ryska från det grekiska språket, det betyder "toppen av toppen". Detta namn beror på att formen på växtskivorna på växten är ganska ovanlig. Ehmeya är en ganska ovanlig växt, eftersom den kan vara både markbunden och epifytisk. Bladen samlas i en rosett och kan ha olika färger: både monokromatiska och brokiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bromeliad är mest utbredd i Brasilien … Växten finns också i Argentina, Mexiko, Bolivia och några andra länder. Släktet innehåller cirka 60 växtarter, som är ganska opretentiösa och kravlösa när det gäller vårdåtgärder. I huvudsak är växten örtartad och tillhör kategorin perenner. Bladplattorna är estetiskt tilltalande, de har små taggar och en brokig färg. På toppen av växten finns en blomställning som kan vara röd eller gul.

I sin form kan denna blomställning vara racemose, capitate, spike-formad eller panikulär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Acanthostachys är en ganska stor växt. Inomhusblommans namn kommer från de grekiska orden "tagg" och "öra", så du kan gissa hur växten ser ut. Ursprungslandet acanthostachis är skogarna i Sydamerika. Ur botanisk synvinkel är blomman rosett. Bladen är ganska smala i storlek och form, de har taggar.

För att acantostachis aktivt ska kunna växa och utvecklas måste den placeras i ett svalt rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orkidéer

Tänk på flera typer av inomhus orkidéer

Cymbidium är en vintergrön blomma som växer i subtropiska klimat. Bland blomsterodlare (både proffs och nybörjare) är denna växt mycket populär, eftersom den har en karakteristisk behaglig doft. Denna blomma blommar på vintern i 4-6 veckor. I processen att odla cymbidium är det viktigt att se till att växten får tillräckligt med diffust men samtidigt starkt ljus. Blomman är också ganska attraktiv i utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cattleya är en flerårig ört som innehåller cirka 40 sorters blommor. Samtidigt kan en orkidé växa på en mängd olika underlag (till exempel på stenar eller till och med på andra växter). Utseendemässigt är Cattleya mycket effektiv och attraktiv. Samtidigt kan flera blommor (upp till 10) blomma samtidigt på en vuxen och mogen växt. Blommans doft är mycket ovanlig, den kan likna lukten av liljekonvalj eller lilja.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dendrobium Är det grekiska namnet på en orkidé, vilket betyder trädboende. Orkidén förenar mer än 1000 olika växtarter som kan hittas under naturliga förhållanden i Australien, Nya Zeeland, Japan, Kina och andra länder. Blomningsperioden kan vara upp till 3 månader. I det här fallet är det mycket viktigt att uppmärksamma temperaturregimen där orkidén växer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Phalaenopsis kan växa på träd och stenar, så växter kan klassificeras som epifytter. Detta släkte omfattar 70 olika arter. Orkidéblommor liknar fjärilar i utseende, därför gör de ett bestående intryck. Men trots ett så originellt utseende är det ganska enkelt att ta hand om phalaenopsis; inga komplexa vårdåtgärder krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Succulenter

Sukkulenter är mycket populära bland blomsterodlare, eftersom de inte kräver särskilda vårdåtgärder, men samtidigt har de ett originellt utseende som lockar uppmärksamhet. Sukkulenter kan vara med eller utan tjocka och köttiga taggar, euphorbia, örtartade, sfäriska, etc. Den viktigaste egenskapen för denna grupp av växter är det faktum att växterna innehåller en stor mängd fukt, tack vare vilka succulenter kan växa även under ogynnsamma miljöförhållanden, särskilt i ett torrt klimat.

Agave … Denna växt är en ganska populär saftig, som inte bara har ett ovanligt utseende, men också är viktigt ur ekonomisk synvinkel. För att odla en sådan blomma i ditt hem måste du ta hand om tillgången på tillräcklig mängd ljus. Dessutom föredrar växten att vattna med måtta, och jorden där agaven växer ska vara neutral.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe . Denna blomma tillhör familjen Asphodel. Växtstammen är ganska liten i längd. Den har en rosett bestående av blad, som kan ha både taggiga och släta kanter. Aloe används aktivt för medicinska ändamål, eftersom det innehåller en stor mängd närings- och mineralkomponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalanchoe … Kalanchoe är en växt som kännetecknas av närvaron av ovanliga blommor arrangerade i form av kluster på pilarna. Färgen på blommorna kan vara väldigt olika: rosa korall, apelsin, etc. För att Kalanchoe aktivt ska växa och utvecklas, liksom för att bilda en vacker krona, klipps och kläms växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fet kvinna . Anläggningens andra namn är Crassula. Hemma kan du odla ett ganska begränsat antal sorter av ryckiga: lycopod, trädliknande, tetraeder, spets, oval och Schmidt. Oavsett den specifika typen av saftiga växter, bör befruktning inte glömmas bort.

Oftast används kväve för att öka tillväxten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frukt

Om du vill kombinera affärer med nöje kan du växa hemma inte bara vackert, men också praktiska växter som kommer att bära frukt.

Laurel (Laurus) Är en praktisk krukväxt som kommer att vara användbar för varje hemmafru. Under naturliga förhållanden kan den hittas i Medelhavsområdet och Kanarieöarna. Idag har botaniker cirka 40 sorter lager. Generellt sett är denna växt vintergrön. I blomningsprocessen bildas axillära blomstrande blomställningar på lagret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett kaffeträd . Hemorten för denna växt är Etiopien. Men idag odlas växten långt utanför detta lands gränser. Det finns cirka 40 sorters kaffeträd i naturen. När du väljer en viss planttyp bör företräde ges till sådana typer som kongolesiska, långa, liberianska och arabiska. Blommans blad är ganska köttiga i struktur, de är målade i en ljusgrön nyans. Blommorna är vita.

Kaffeträdet som växer i din lägenhet kommer att rena luften i rummet, samt ge dig energi och förbättra ditt nervsystems funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granatäpple (Punica) tillhör familjen Derbennikov. Denna växt finns i Västra Asien och Sydeuropa. Under inomhusförhållanden odlas endast 1 typ av granatäpple, vilket ger frukt som är användbart för människor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av inredningsstil

Beroende på rummets design bör du välja en eller annan dekorativ blomma, som kan bli accentelement i rummet och dekorera din inredning:

  • för stil art déco det rekommenderas att välja växter som monstera eller orkidé;
  • för inredda rum i afrikansk stil , en kaktus (eller andra succulenter), bambu och sansevieria kommer att göra;
  • för landet du måste välja ganska enkla och vanliga alternativ: violett, Kalanchoe, hortensia;
  • för klassiska rum en ros, dracaena eller ficus är perfekt;
  • om du inreder ett rum med stil loft , då bör du vara uppmärksam på den tjocka kvinnan och zamiokulkas;
  • för inredningsstil popkonst Calamondin eller Ehmeya kommer att göra;
  • att dekorera rummet Skandinavisk typ , använd succulenter och prickiga päron;
  • för stil provence hyacint, lavendel och azalea är fantastiska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt, var inte rädd för att experimentera och visa din individualitet och kreativitet .… Således finns det idag ett stort antal mycket olika inomhusväxter.

När du väljer dem bör du fokusera på dina personliga preferenser, liksom på vilken typ av vårdåtgärder blommorna behöver.

Rekommenderad: