Klättrande Inomhusväxter (62 Bilder): Loach Och Liana För Huset, Vävning Av Sparris Och Andra Arter. Hur Ser De Ut? Vård I Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Klättrande Inomhusväxter (62 Bilder): Loach Och Liana För Huset, Vävning Av Sparris Och Andra Arter. Hur Ser De Ut? Vård I Hemmet

Video: Klättrande Inomhusväxter (62 Bilder): Loach Och Liana För Huset, Vävning Av Sparris Och Andra Arter. Hur Ser De Ut? Vård I Hemmet
Video: Visar gamla ritningar 2024, April
Klättrande Inomhusväxter (62 Bilder): Loach Och Liana För Huset, Vävning Av Sparris Och Andra Arter. Hur Ser De Ut? Vård I Hemmet
Klättrande Inomhusväxter (62 Bilder): Loach Och Liana För Huset, Vävning Av Sparris Och Andra Arter. Hur Ser De Ut? Vård I Hemmet
Anonim

Det finns ingen bättre dekoration för en trädgårdstomt, hus eller lägenhet än naturliga växter och blommor. Gröna husdjur kan göra miljön mer bekväm och välkomnande. Hus tomter, omsorgsfullt dekorerade med olika planteringar, får ett intressant och attraktivt utseende. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på spektakulära inomhusklätterväxter och lära oss att sköta om dem på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

När man inreder ett hem nöjer sig många med attraktiva lockiga planteringar. De placeras i lätta hängande vaser eller korgar, ofta med hjälp av speciella stöddelar som behövs för hängande skott.

Ett av huvuddragen i klätterväxter är deras dekorativa effekt. Med deras hjälp kan du dekorera vilken inredning som helst. Vackra lockiga planteringar gör miljön livligare och mer färgstark. Växterna i fråga är underbara exemplar för vacker vertikal landskapsarkitektur.

Klätterväxter kännetecknas inte bara av sitt spektakulära utseende, utan också av sin opretentiöshet . De flesta sorter kräver inte komplex vård, så även nybörjare kan enkelt hantera sin odling. Det finns naturligtvis undantag från denna regel. Till exempel kan samma begonia inte kallas en icke-nyckfull växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

De ansedda gröna husdjuren kan växa både i halvskugga och i en ljus miljö.

Men i alla fall är det nödvändigt att ta hänsyn till egenskaperna hos en viss art, vars odling du bärs bort.

De flesta bedårande inhemska loaches är fleråriga och vintergröna. Många av dem skryter med intensiv tillväxt, till blomodlarnas glädje. Vissa sorter under säsongen kan nå ett allvarligt märke på 2 m . Som regel har de alla flexibla och gräsbevuxna stjälkar, men det finns också typer av inomhus vinstockar som brunknar med tiden.

En annan viktig egenskap hos inomhuslianor är sättet att fästa dem på basens ytor . Klättrande eller stigande växter flätar stöddelen med sina skott och kornelazychie -växter - med rötter. Naturligtvis finns lockiga sorter oftast i hus, eftersom de ser söta och uttrycksfulla ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som nämnts ovan kräver klätterväxter inte mycket underhåll, men många användare har svårt att vattna dem. Detta problem beror på att vanligtvis anses växter på en allvarlig höjd och vatten rinner mycket ofta direkt på golvet. Så att golvbeläggningarna inte deformeras från de samlade vattenpölarna drar blomsterodlare gummilockor, påsar på botten. Dessa produkter kan enkelt tas bort en timme efter att klätterväxten har vattnats.

Om du ska förvärva sådana prydnadsväxter, en viktigare egenskap bör beaktas - de flesta är hygrofila … Vi får inte glömma att vattna "bindweed". Det är viktigt att spraya sina blad i tid, särskilt när det är varmt och torrt.

Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns många sorter av vackra klätterväxter. Olika typer skiljer sig åt både utseende och egenskaper hos vården. Låt oss titta närmare på en liten lista över de mest populära och vanliga inomhus vinstockarna.

Murgröna

Gemensam murgröna är den mest populära växten. De flesta odlare väljer det för ytterligare odling hemma . Med hjälp av murgröna blir det möjligt att organisera en spektakulär växtvägg. Ofta används den angivna växten för dekorativ trädgårdsskötsel av fönsterkonstruktioner.

Uppfödare har fött upp många underarter av murgröna . De skiljer sig från varandra i form, storlek och struktur på bladblad.

De senare elementen kan vara stjärnformade, ovala eller spetsiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hoya

Annars kallas denna växt också vaxgröna. Ett liknande namn fick hoya på grund av den intressanta strukturen i det läderiga lövverket, som kännetecknas av sin stora storlek. Detta är en spektakulär blommande liana med känsliga stjärnformade blommor. Vanligtvis är blommor neutrala ljusa färger. Det bör dock beaktas under blomningsperioden kan blomkrukan med denna växt inte ordnas om från plats till plats, liksom vändas … Om du inte följer denna enkla regel riskerar hoya att tappa sina knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Philodendron

Den klättrande philodendron väcker stor uppmärksamhet eftersom den har stora bladblad som växer på smala och graciösa stjälkar. Själva blomman växer mycket lätt, buskar ordentligt, om du knyter skott i tid, nypa nya grenar. Uppfödare har uppfödt mycket intressanta sorter av Philodendron med röda spinnytor på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syngonium

En vacker växt med en rik sort. Skiljer sig i grönt, snövit eller brokigt lövverk . Växten kan växa upp till 1,5 m. De lummiga plattorna på en ung inomhusblomma kännetecknas av en lansettstruktur, men med tiden blir de oundvikligen bredloppiga.

När man odlar syngonium är det viktigt att ge den regelbunden vattning i rätt tid . Växten ska vara i ett upplyst område i huset. Sprutning av creeper kommer också att vara användbart, eftersom dess lövverk snabbt kan torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stefanotis

En av de största sorterna av lianor. Blommar. Ett vuxet exemplar kan växa till ett märke av 5 m . Annars kallas denna kultur Madagaskar jasmin. Blomman blommar med charmiga blommor som liknar miniatyrkronor som samlas i blomställningar.

Färgen på Stephanotis blommor varierar. Det finns exemplar från vitkräm till lavendel . Denna art växer snabbt, förgrenar sig väl och rikt, så du måste tilldela tillräckligt med ledigt utrymme för den hemma, där den inte kommer att vara trång. Samtidigt bör territoriet inte bara vara rymligt, utan också väl upplyst - under sådana förhållanden kommer stephanotis att vara så bekväm som möjligt.

När vintern kommer rekommenderas det att komplettera blomman med belysning, eftersom den kommer att behöva längre dagsljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diplom

En vintergrön tropisk kultur som ser riktigt chic ut. Sådan dekoration kan förvandla även den mest tråkiga och monotona interiören . Dipladenia kännetecknas av ett rikt grönt lock, ljusa blommor. Knopparna kan öppna mer än 10 cm i diameter. De lever i mer än 2 veckor och avger en mjuk och behaglig doft.

Diplomati utvecklas särskilt bra och snabbt i öppet utrymme . När vädret är varmt ute rekommenderas att ta den gröna skönheten ut i friska luften.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Morgonstånd

En vacker, utsökt liana som lockar uppmärksamhet med charmiga blåvioletta blommor. Ipomoea känns bra både i trädgården och i en stadslägenhet . Men under öppna markförhållanden lever denna växt som ettårig - fram till den första vintersäsongen.

Ipomoea blommor är klockformade . De täcker jämnt de tunna stjälkarna på klätterväxten, som måste vara väl knutna till ett pålitligt och stabilt stöd. Det är viktigt att bli av med gamla och torkade knoppar i tid. Endast om detta villkor är uppfyllt kan man förvänta sig längre och mer levande blomning från morgonens ära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cissus

En av de närmaste släktingarna till vinstocken. Folket kallade honom "björk". Detta beror på att den icke-blommande cissusen har en ovanlig färg. På dess rika gröna bladverk med en rosa sömmig sida kan du se diskreta fläckar av en silverfärgad nyans. Utsmyckade stjälkar kan starkt fläta stödet och eventuella utskjutande baser på grund av små antenner . I framtiden kan växten växa magnifikt under den första säsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clerodendrum

En blommande vinstock som ser sofistikerad och graciös ut. Ursprungslandet för denna växt är Japan . Den stiliga clerodendrum kännetecknas av lila terryknippor-blomställningar. Dessutom utstrålar blomman i fråga en diskret men mycket trevlig doft som många gillar.

Clerodendrum behöver största omsorg och rätt vård . Det måste formas regelbundet, gör lämplig toppdressing. Clerodendrum behöver också frisk luft för hälsosam och aktiv tillväxt.

En blomma som odlats från sticklingar kan framgångsrikt blomma fram till höstsäsongen och dekorera nästan alla inställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera

En dekorativ loach som ser imponerande och anmärkningsvärd ut. Monstera blev känd för sina enorma blad, som har en saftig, rik mörkgrön färg. C grenar klättrar lätt längs den stödjande delen som valts för den, eftersom den har lätta rhizomer. Monstera kan växa upp till 3 m. Unga planteringar kan skilja sig något åt bladens utseende. Den kommer att vara solid och hjärtformad, och dess färg är vanligtvis ljusare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tradescantia

En vansinnigt populär inomhus liana, som finns i varannan lägenhet. Dess främsta kännetecken är närvaron av mjuka silverfärgade blad med en knappt märkbar, diskret kant . Liana tradescantia är blommande sorter. Kulturen har vita eller lila blommor som ser attraktiva ut men som tyvärr är kortlivade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nephrolepis

Denna växt kan inte kallas en fullvärdig liana. Det kommer snarare från ormbunnsfamiljen. Den har långa och graciösa bladblad, tack vare vilka en sådan växt kan bli en riktig dekoration av ett grönt hörn. Nephrolepis ser inte mindre imponerande och attraktiv ut i en "levande" komposition med flera nivåer . Av alla typer av växter av denna typ är det den mest opretentiösa och krävande, det viktigaste är att förse den med tillräcklig mängd av nödvändig fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Scindapsus

Denna loach är också opretentiös, det är väldigt enkelt och enkelt att ta hand om det. Scindapsus är skuggälskande gröna husdjur, så de är ofta placerade i det längsta hörnet av lägenheten. Under sådana förhållanden känns anläggningen i fråga jättebra. Scindapsus odlas ofta i hängande krukor vid fönstret. Unga skott av loach kan väva, "krama" stöd, och det finns de som faller ner från en blomkruka - båda alternativen ser attraktiva ut.

Särskild uppmärksamhet riktas mot de intressanta bladen på scindapsus, som har en hjärtformad struktur.

De är täckta med ljusfläckar, som är utspridda över hela blommans bladplatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sparris

Sparris eller sparris är en växt som tillhör liljefamiljen. Den har ett slående dekorativt utseende. Växten har tunna flödande stjälkar. Sparrisskott kan nå från 150 till 180 cm. Denna växts hemland är Sydafrika.

Sparris kallas också "fiskbens" eftersom det har karakteristiska nålformade formationer. De är väldigt olika. Asparges ser väldigt imponerande ut när det gäller frukt. För närvarande kläcks skarlatsröda frukter i det nedre grönskan, och blommorna själva har ett obeskrivligt utseende.

Om du planerar att odla sparris måste du ta hänsyn till att den är nyckfull . Han gillar verkligen inte solen, han behöver näringsrik och torr jord. Växten känns bra om du placerar den nära väggen mittemot fönstret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Om du köpte en hemvin i en tillfällig kruka, måste den definitivt transplanteras till huvudorten inom 2 veckor. För detta du kan helt enkelt korsa jordklumpen tillsammans med själva växten, för att inte skada vinstockens rhizom … När du utför detta arbete bör du försöka hålla husdjuret på ett sådant sätt att du inte av misstag bryter skotten. Det rekommenderas att plantera om inomhusloaches med en assistent - det blir enklare och bekvämare.

När du planterar grödan i fråga är det viktigt att ta hand om dräneringen av den bördiga jorden . För detta är vanlig expanderad lera perfekt, tack vare vilken växten får fukt jämnt. Medan växten är liten kan krukan för den också vara kompakt, men när den växer måste du köpa en rymligare "bostad" för vinstocken.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar en dekorativ loach hemma bör du ta hand om högkvalitativa och pålitliga stöd. Utan dem kommer en aktivt växande växt inte att behålla sin form och rama in vissa ytor.

Olika delar används som stöd, till exempel en mosspinne - det finns många alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsalternativ

Inomhus vinstockar kan förökas på olika sätt. Låt oss överväga hur man gör det korrekt.

  • Apikala sticklingar . För denna typ av reproduktion är det nödvändigt att skära av vinstockens apikala stjälk och sedan rota den tillsammans med bladen. Om växten har små luftrötter måste spiran genast grävas i jorden, om inte, måste du hålla den i vatten.
  • Frömetod . Denna metod för att odla lianor inomhus är den minst vanliga. Vid genomförandet visar sig sådant arbete vara svårt och inte alltid effektivt. Endast passionsblommor växer lätt från frön.
  • Buskens uppdelning . När loach växer kan den bilda ett slags dotterbuskar, som kan användas för efterföljande separation och reproduktion av en inomhusblomma.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Klättrande inomhusväxter behöver ordentlig vård. Det är nödvändigt att ge blommorna optimala förutsättningar för hälsosam tillväxt. Låt oss ta en titt på hur man ger denna kultur en bättre miljö för livet.

Temperatur

Huvudprocenten av klättergrödor kommer från de varma tropikerna, varför loaches älskar varmt klimat med hög luftfuktighet så mycket. Men frost tolereras mycket dåligt av lianor. Det är viktigt att se till att temperaturen på vintern inte sjunker under 16 grader och på sommaren inte överstiger 21 grader . Om en värmare eller luftkonditionering slås på, gör det inte nära blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

De flesta sorter av inomhus vinstockar trivs i ljus halvskugga. Blommor kan brännas synligt i direkt solljus . Då och då måste blomkrukor och krukor med vinstockar vändas. Detta för att säkerställa att husdjuret får tillräckligt med ljus från alla håll. Annars riskerar vinstocken att sträcka sig i en riktning och förbli deformerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Klättrande krukväxter behöver regelbunden vattning och sprutning. Du kan rädda en blomma från varmt väder om du använder kallt vatten och återfuktar planteringen minst ett par gånger om dagen . Det är lämpligt att vattna vinstockarna antingen på morgonen eller på kvällen. Mitt på dagen, när solen är särskilt aktiv, är det bättre att inte göra detta.

Vattning av blomkruka bör utföras under torkning av jorden i den.

Men här är det viktigt att inte överdriva det, för under lager av tjockt och fast blad kommer jorden att behålla fukt under en lång tid.

Bild
Bild

Gödsel och utfodring

Liksom de flesta andra typer av inomhusväxter kan klättrande vinstockar inte lämnas utan högkvalitativt och lämpligt gödselmedel. För sådana gröna husdjur är bördig och lätt jord eller speciella färdiga jordblandningar bestående av lämpliga komponenter idealiska . Ju snabbare kulturen växer och utvecklas, desto mer behöver den bra matning. På grund av tidig applicering av gödningsmedel blir lövverket mer saftigt, tjockt och frodigt.

Säkra mineralförband är idealiska för inomhus vinstockar . Du kan också använda högkvalitativt organiskt material, tidigare utspätt med vatten. Varje odlare väljer själv gödselmedel för sina planteringar. Det viktigaste är att inte försumma utfodring om du vill att lochen ska bli frodig och frisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning av dessa vackra växter bör inte förflyttas till bakgrunden. Det angivna förfarandet är nödvändigt för vinstockar så att de alltid behåller ett vackert, snyggt och välskött utseende. Grödan ska placeras korrekt på de valda stödunderlagen och försiktigt trimmas då och då . Så att grenen i mitten växer lång och stark, måste den gradvis flätas runt ett runt stöd och sedan försiktigt men säkert fixeras.

Om du vill att lochen ska bli fluffig och voluminös kläms nya grenar till den apikala skottet. På detta sätt bildas processerna på sidorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

Som nämnts ovan kan klätterväxter bli en riktig dekoration av interiören, vilket gör den mer attraktiv, livlig och uttrycksfull. Låt oss överväga flera framgångsrika exempel på att använda vinstockar hemma.

Frodiga klätterväxter kan göra en mycket elegant vardagsrumsinredning när den placeras på vardera sidan av soffan på väggen bakom. Växter kommer att locka mer uppmärksamhet om de omges av ljusfärgade material

Bild
Bild
Bild
Bild

En solid loach med tätt mörkgrönt lövverk kommer att vara en spektakulär dekoration av en studie eller bibliotek. Växten kan fixas nära ett fönster och en hög bokhylla. Tack vare denna lösning kommer stämningen att bli mysig och välkomnande, särskilt om rummet är inrett i mjuka färger

Bild
Bild

Inomhus lianer med tunna och graciösa stjälkar kan hängas som dekoration för ett fönster i ett ljust rum med trä- och glasmöbler

Som ett resultat kommer interiören att visa sig vara väldigt mysig och fredlig.

Rekommenderad: