Hur Och När Ska Man Transplantera Inomhusväxter På Hösten? Transplantera Hemblommor I September, Villkor Och Regler

Innehållsförteckning:

Video: Hur Och När Ska Man Transplantera Inomhusväxter På Hösten? Transplantera Hemblommor I September, Villkor Och Regler

Video: Hur Och När Ska Man Transplantera Inomhusväxter På Hösten? Transplantera Hemblommor I September, Villkor Och Regler
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
Hur Och När Ska Man Transplantera Inomhusväxter På Hösten? Transplantera Hemblommor I September, Villkor Och Regler
Hur Och När Ska Man Transplantera Inomhusväxter På Hösten? Transplantera Hemblommor I September, Villkor Och Regler
Anonim

Inomhusväxter behöver omplanteras, särskilt på hösten. Denna process kommer att förbättra plantans utseende och förbereda den för vinterns vilande period. Låt oss ta en närmare titt i denna artikel om hur och när man ska transplantera inomhusblommor på hösten.

Bild
Bild

Indikationer för transplantation

Transplantera inomhusblommor bör göras på hösten i följande fall:

  • en jordklump torkar ganska snabbt - detta indikerar att rotsystemet har ökat betydligt i storlek, så att krukan inte längre kan rymma en tillräcklig mängd vatten för dess aktiva utveckling;
  • inomhusblomman har ett sjukt utseende, även om jorden ständigt är fuktig - orsaken till ett sådant problem kan vara förekomsten av röta på rötterna med frekvent vattning, i detta fall är det transplantation och borttagning av sjuka rötter som kommer att göra växten friskare;
  • växten ser frisk ut men växer väldigt långsamt - orsaken till ett sådant problem kan vara komprimerad jord, som ett resultat kommer syre dåligt in genom det, därför kan bara transplantation i ny jord eliminera detta problem;
  • kronan har vuxit, vilket ledde till hemblommans instabilitet - lösningen är att byta ut större behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Den optimala tiden för transplantation av inomhusväxter är slutet på vilande period. Vid denna tidpunkt förbereder de sig för den efterföljande växtsäsongen, som ett resultat blir transplantation mindre stressande. Valet av den specifika tidpunkten för transplantationen beror på den specifika typen av inomhusblomma. Du bör definitivt ta hänsyn till blomningstiden, blomåldern och andra parametrar. Det är nödvändigt att följa följande rekommendationer för tidpunkten för transplantation av inomhusblommor:

  • unga blommor, liksom de som växer ganska snabbt, måste transplanteras varje år;
  • vuxna växter transplanteras bäst en gång i några år;
  • om växterna växer i ett badkar är transplantation möjlig var femte år;
  • det är bättre att göra en hösttransplantation av inomhusväxter i september, när det fortfarande är ganska varma dagar ute, under denna period kommer plantorna lättare att överleva en stressig situation.
Bild
Bild

Blommodlare använder sig ofta av att använda månkalendern, eftersom de använder den för att bestämma de optimala dagarna för planttransplantation.

Enligt månkalendern påverkas denna process av faserna i zodiakens och månens tecken . Så växer inomhusväxter praktfullt i vaxande månfas, medan den ligger i sådana konstellationer som Fiskar, cancer, Oxen och Skorpionen.

Bild
Bild

Instruktioner

Träning

Transplantationsprocessen börjar med förberedelser. Det rekommenderas att följa flera steg för att korrekt transplantera inomhusblommor på hösten.

  • Ta bort växten från blomkrukan . För att göra detta rekommenderas att fukta jorden noggrant. När krukan har vänt, knacka på botten och dra försiktigt ut växten. Om jorden inte skiljer sig bra från krukan kan du använda en kniv för att separera smutsklumpen från väggarna.
  • Rotsystembehandling . Först måste du ta bort den gamla jorden. Därefter måste du inspektera alla rötter medan du tar bort ruttna och torkade. Skärningarna ska bearbetas med krossat kol. Små rötter ska försiktigt lossas och en tät boll ska skäras av helt, så rötterna börjar växa snabbare.
  • Välja en kruka för transplantation . Det är absolut nödvändigt att köpa en större kruka, åtminstone några känslor, om en ung blomma transplanteras. Om en sjuk blomma transplanteras, medan fler rötter klipps av, kan transplantationsbehållaren vara mindre än den ursprungliga.
  • Dränering . Det är värt att fylla botten av grytan med lerskärvor eller skal för att förhindra risken för en blind stängning av hålen. Därefter måste du fylla på ett lager sand, medan dess höjd kan vara från 2 till 3 cm om växten har långa rötter. Men för representanter med ett litet rotsystem kommer det att vara nödvändigt att skapa ett lager sand mycket högre, upp till ungefär hälften av potten.

Viktig! Om blomman har en stor krona, är buskig eller trädliknande, bör ytterligare vikt användas, som kommer att användas för bättre stabilitet. Stenar är bra för viktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbeta

Processen att transplantera inomhusväxter på hösten omfattar flera steg

  • Inledningsvis måste du hälla jord, lägga växten ovanpå och fylla rötterna med 2 eller 3 centimeter . Jorden ska tampas med händerna, men mycket försiktigt. Efter det måste du vattna växten och tillsätta lite mer jord.
  • Den transplanterade växten måste placeras under spridda strålar ., medan det är mycket viktigt att utesluta helt vattning och förekomst av drag.
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter transplantation behöver krukväxter uppföljningsvård

  • Den första vattningen efter transplantation kan göras tidigast efter 7 dagar .… Men det betyder inte att växten inte behöver fukt. Det rekommenderas att spraya bladen varje dag.
  • Om en vuxen växt har genomgått en transplantation, bör den initialt placeras i skuggan , först efter ett tag kommer det att vara möjligt att återställa den till sin gamla plats.
  • Enligt råd från erfarna proffs, det är värt att nypa eller trimma ändarna på stjälkarna , som låter dig förbättra näringen och provocera aktiv utveckling och tillväxt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidig transplantation av inhemska växter gör att de kan skyddas från olika sjukdomar.

I vissa situationer är det sjukdomarna som tvingar fram den omedelbara transplantationen. Växtens löv börjar torka ut och vissna, knopparna blir torra. I det här fallet är det nödvändigt att transplantera, eftersom orsaken kan vara förstörd jord, ruttnande av rotsystemet eller skadedjur. Innan du transplanterar bör du noggrant undersöka rotsystemet, ta bort alla torra och ruttna delar. Innan planteringen ska plantans rötter sköljas med en svag lösning av kaliumpermanganat … Om så önskas kan de också behandlas med tillväxtstimulerande medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör vara mycket försiktig när du transplanterar arrowroot, azalea, ormbunke, fet kvinna, campanula och palmer ., eftersom de har ganska svaga rötter, som ett resultat, är det ganska svårt att tolerera en transplantation. Ganska ofta betonar blomsterodlare att en vuxen växt är mycket svår att tolerera en transplantation om den har växt väldigt länge på ett ställe. Det finns en möjlighet att bryta den under transplantationsprocessen.

Viktig! Den första utfodringen är möjlig först efter några veckor, helst om en månad, medan växten ska se frisk ut.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Ganska ofta tillgodoser oerfarna trädgårdsmästare att transplantera hemväxter på hösten. Som ett resultat gör de många misstag. Det är värt att lyssna på följande tips.

  • Fördjupa inte rotkragen , om processen gäller träiga växter.
  • Plantera inte i en stor kruka , utan att använda dränering, i så fall kommer det att växa dåligt, och med tiden kan en sådan kapacitet framkalla översvämningar och ruttnande av rotsystemet.
  • Det är förbjudet att göra toppdressing efter transplantation , sådana åtgärder kommer trots allt att leda till en bränning av rotsystemet, växten kommer inte att kunna slå rot och kommer att dö.
  • kom ihåg det jorden för transplantation innehåller redan alla nödvändiga komponenter för att transplantationsprocessen ska ske så osynligt som möjligt för växten .
  • Om bladen börjar tappa turgor behöver du spraya dem regelbundet med vatten .
  • Om växten lider av kyla kan du göra det skapa växthusförhållanden för honom , om du lägger en vanlig väska på den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att transplantera inomhusblommor är ett mycket viktigt förfarande som kräver skicklighet, kunskap och noggrannhet. Eftersom förfarandet är komplicerat kan du under det väsentligt skada blomman.

Rekommenderad: