Eremurus (54 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, "Cleopatra" Och "Bunge" Shiryash. När Ska Man Plantera En Växt På Hösten? När Ska Man

Innehållsförteckning:

Video: Eremurus (54 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, "Cleopatra" Och "Bunge" Shiryash. När Ska Man Plantera En Växt På Hösten? När Ska Man

Video: Eremurus (54 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet,
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
Eremurus (54 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, "Cleopatra" Och "Bunge" Shiryash. När Ska Man Plantera En Växt På Hösten? När Ska Man
Eremurus (54 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, "Cleopatra" Och "Bunge" Shiryash. När Ska Man Plantera En Växt På Hösten? När Ska Man
Anonim

Eremurus är en tidigt blommande växt som är populär bland blomsterodlare. Denna blomma används ofta som en dekoration av en vårblomma, eftersom mestadels stuntade växter blommar i de flesta av dem vid denna tid på året, och eremurus kan användas som en ljus accent. I artikeln kommer vi att överväga beskrivningen och sorterna av eremurus, liksom subtiliteterna vid plantering och vård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Eremurus är en flerårig ört med ett attraktivt utseende. Blomman fick detta namn på grund av kombinationen av två ord i det grekiska språket, som har en översättning som "svans" och "öken ".

Det var blommans ovanliga utseende som ledde till namnet Eremurus - höga peduncles i ljusa färger.

Bild
Bild

Växten har också andra namn: shiryash, shrysh, vilket betyder lim . Faktum är att den här blommans rötter användes för att skapa lim - som ett resultat "namnades" dessa namn också till växten. Det bör beaktas att eremurusens rötter också används för tillverkning av lappen, de är förtorkade och krossade. Rötterna kan ätas, liksom bladbladen av vissa sorter - efter kokning liknar deras smak sparris. Eremurus kan användas för att färga naturliga fibrer gula.

Beskrivningen av den fleråriga omnämndes första gången 1773 i P. Pallas, en berömd forskare. I mitten av 1800 -talet började de odla dessa blommor i ryska botaniska trädgårdar, liksom i olika länder i Västeuropa . Redan i början av 1900 -talet erhölls den första hybrid. Avelsarbetet stoppar inte idag.

Växtens "höjdpunkt" är en ovanlig rot, eftersom den skiljer sig från den vanliga formen - på många sätt liknar den en sjöstjärna. Cornedonce har en skivformad form och är 13 cm i diameter, spindelformade eller cylindriska rötter kommer ut ur den, de kännetecknas av köttighet och vridning, riktade i olika riktningar. Bladplattor presenteras i stort antal. De är triangulära-linjära och plana, och kan också vara breda eller smala.

Bild
Bild

Den cystiska blomställningen förtjänar särskild uppmärksamhet . Det är ganska stort, eftersom det når en längd av 1 m. Blomställningen ligger på en enda skott utan löv. Klockformade blommor växer i en spiral. De presenteras i olika nyanser. Varje knopp blommar i ungefär en dag, varefter den bleknar. Blommornas öppning börjar längst ned i blomställningen. I allmänhet kan blomningstiden vara från 10 till 40 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frukten presenteras i form av en sfärisk kapsel, medan dess yta kan vara antingen slät eller skrynklig. När frukten är mogen börjar den spricka . Rynkiga frön är triangulära, med en vinge transparent.

Bild
Bild

Typer och sorter

Shiryash har många sorter. Låt oss titta närmare på de mest populära.

Albert . Denna sort finns vanligtvis i Turkiet och i Kabul. Busken har en längd på 120 cm. På en bar stjälk finns det raka skott som sträcker sig uppåt. Blomställningen har följande mått: 12 cm i diameter och 60 cm i höjd. Denna sort erhölls redan 1884 och är idag en av de ljusaste.

Bild
Bild
Bild
Bild

Echison . Den växer i blandade skogar, dess "grannar" är valnötter, lönnar och pistagenötter. Echison -sorten är en av de tidigaste, men blommar och slutar snabbare än resten. På den blanka stammen finns rika gröna breda bladplattor (18–27 bitar). Det finns en liten pubescens vid basen av stammen. Den tassliknande peduncle växer mer än 1 meter i höjd och 17 cm i diameter. I genomsnitt kan 130-300 blommor bildas på en pensel.

Bild
Bild

Olga . Detta är en av de vanligaste sorterna. Busken överstiger inte 150 cm i längd. De mörkgrå rötterna är cylindriska och pubescenta. Denna sort kännetecknas av närvaron av upp till 65 löv på stammen med en blåaktig blomma och grovhet. Den mörkgröna stjälken blir upp till 100 centimeter lång. Blomställningen är högst 0,6 m hög och upp till 0,15 m bred.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kraftfull . Denna sort har bruna rötter och breda, mörkgröna blad. Blomställningen kan bli upp till 120 cm. Den består av nästan tusen blommor av ljusrosa eller snövit färg.

Bild
Bild

Smalbladig eller Bunge . Växten växer i rosenträdgårdar, känns bra i skogar, där valnöt, körsbärsplommon och lönn ligger intill. Buskens höjd är 170 cm. Rötterna ser ut som en sladd. Den gröna stammen är slät. Den borstliknande blomningen ser ut som en cylinder. Den når 5 cm i diameter och 65 cm i höjd. Gul-gyllene blomställningar finns på varje stam i en mängd från 400 till 700. Deras diameter är 2 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna sort odlades redan 1883. Sorten är idealisk för trädgårdsdekoration eller för att skapa en bukett.

Förutom de sorter som beskrivs ovan är följande välkända sorter värda att notera:

  • vitblommiga;
  • Krim;
  • gul;
  • Himalaya;
  • Altaic;
  • Shelford;
  • Korinsky;
  • Junge;
  • "Romantik";
  • "Foxtrot";
  • Roford;
  • citron;
  • hybrid och så vidare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När sorterna Bunge och Olga korsades dök det upp ganska många Shelford -hybrider. Blommor kan varieras i färg, allt från gulorange till vitt. Till exempel, Blommor "Moonlight" är ljusgula, "White Beauty" - snövit.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man passerade Eremurus Isabella bildades många hybrider som kallades Ruiter -hybrider. Det finns flera av dem.

  • Cleopatra . Den dök upp 1956. Cleopatra -växten är 120 cm lång. Blommorna presenteras i en rik orange färg.
  • Pinocchio . Denna sort skapades 1989. Utåt är blommorna grågula, men ståndarna är körsbärsröda målade. Denna sort växer upp till 150 cm.
  • " Obelisk ". Det mottogs samma år som Kleopatra. Stamlängden överstiger inte en och en halv meter. Snövit blommor lockar uppmärksamhet med en smaragd mitt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande plantor

För att odla eremurusplantor bör du följa enkla rekommendationer och tips från blomsterhandlare.

Sådd

Redan på våren sås frön i öppen mark. Efter att plantorna har dykt upp måste de planteras och hålla ett avstånd mellan buskarna på cirka 30-60 cm.

Erfarna trädgårdsmästare är mer benägna att odla eremurus med plantor.

Bild
Bild

Fröplanta innehåll

För att få plantor bör frön planteras i marken på hösten. Under plantorna behöver du en behållare med ett djup av 12 cm. Fröna ska fördjupas med 10-15 mm. Grytan med dem måste placeras på en sval plats där lufttemperaturen inte kommer att överstiga +15 grader. När värmen anländer bör groddar vara synliga i behållarna. Förvänta dig inte spirande från alla frön, för några av dem kommer att kunna manifestera sig först efter 2 år.

Plantor måste vattnas varje dag, och vattningen bör vara större jämfört med en vuxen Eremurus . I början av hösten bör varje plant transplanteras i en separat kruka, varefter behållaren ska tas ut i frisk luft. Innan de fryser måste de isoleras med kompost eller lövverk. Lägg ett lager mer än 20 cm för pålitligt frostskydd. Och på våren kommer det att vara möjligt att helt ta bort skydd av växter, men luften bör värmas upp vid den tiden.

Bild
Bild

Genom att använda ovanstående åtgärder odlas plantor i cirka 3 år. Därefter måste du plantera Cornedonians i den öppna marken.

Efter markens utseende behöver eremurusbuskar samma vård som de vuxna representanterna.

Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

För att korrekt plantera eremurus på platsen, det är värt att uppehålla sig mer i detalj på flera viktiga punkter.

Optimal timing

Det är bättre att plantera utomhus under hösten, oavsett om plantorna köptes eller odlades med egna händer. Landningsplatsen ska vara väl upplyst och även innehålla dränerad jord, eftersom eremurus börjar må dåligt när vattnet står stilla. Det ska noteras att växten tål även starka vindar, eftersom dess stjälkar är ganska kraftfulla.

Om vi överväger tillväxten av eremurus i naturen, växer den vanligtvis på platån. Det är omöjligt att säga säkert vilken mark som blir bättre.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Plantera eller transplantera en shiryash bör göras enligt vissa regler. Till att börja med är det värt att undersöka platsen där växten kommer att planteras. Grundvatten spelar en viktig roll. Om de passerar ganska högt eller jorden kännetecknas av låg permeabilitet, är det värt att göra en dränerad rabatt.

I form av dränering är det nödvändigt att använda krossad sten eller grus, även om stenar också är möjliga . Ovanpå dräneringen är det värt att hälla neutral eller lätt alkalisk jord (skiktet bör vara cirka 0,4 meter). Denna jord bör innehålla gräs och humus i ett 3: 1 -förhållande, liksom lite grov sand eller små stenar. Därefter förbereder vi en grop för landning. Dess djup bör vara 25–30 cm. Det räcker att fylla botten med ett dräneringsskikt på bara 5 cm, sedan hälls jordblandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att försiktigt placera Cornedonce i mitten och räta ut alla rötter, medan de ska riktas i olika riktningar. Det är tillåtet att inte ta bort växten från krukan, utan att överföra den med en jordklump till planteringshålet. Lökarna bör begravas endast 5-7 cm.

Vid plantering av små sorter av eremurus bör avståndet mellan plantor vara 25-30 cm och mellan stora-40-50 cm . Men bredden mellan raderna ska vara 70 cm. Efter plantering måste växten vattnas. Det är värt att betona att eremurus som odlats från frö kommer att kunna dekorera trädgården med sin blomning först efter 4-7 år. Men det bör noteras att jorden inte ska befruktas, för i det här fallet kommer växten att aktivt öka den gröna massan och kommer inte längre att ha styrkan att bilda peduncles.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Shiryash behöver inte särskild vård, men det är värt att följa de allmänna reglerna.

Vattning

Vatten från mars till juli om det är torrt. Med regelbunden nederbörd behöver växten inte ytterligare fukt.

I juli visas blommor på växten, varefter den inte behöver vattnas, den bör stoppas helt.

Toppdressing

Toppdressing spelar en stor roll för växten. På senhösten rekommenderas att skämma bort växten med superfosfat, medan 40 gram per 1 m² räcker. Redan på våren är det värt att applicera ett komplext gödselmedel, medan 50 gram kommer att krävas per 1 m², och det är också värt att lägga till kompost eller ruttnad gödsel - 6 kg per 1 m². Om jorden är dålig, bör eremurus utfodras med ammoniumnitrat före blomningen - endast 15 gram per 1 m² krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att begränsa tillämpningen av kväve och gödsel, eftersom eremurus blir sårbar för både frost och olika sjukdomar med en ökad mängd av dessa ämnen.

Frösamling

Frö bör samlas ut endast från plantans botten. Inledningsvis är det värt att besluta om två blomställningar, klipp sedan försiktigt med en tredjedel. Det är värt att notera att frukterna blir en beige färg när de börjar mogna.

Frön bör skördas under andra halvan av augusti . Klippta och förkortade blomställningar ska placeras i ett torrt och ventilerat rum så att de kan mogna fullt ut där. Redan mitt på hösten bör du ta en bit tidning och slipa försiktigt de torra lådorna över den, sedan kommer alla frön att falla på pappret. Efter det återstår att blåsa fröna, och de är klara för sådd.

Bild
Bild

Vintrar

Eremurus kännetecknas av frostbeständighet. Men det bör understrykas att vissa sorter är termofila, de måste vara täckta för vintern - både kompost och torv är lämpliga för detta, medan lagret ska vara från 10 cm.

Om du gräver upp Cornedonce på sommaren, ska du inte behålla den förrän på våren, för med värmen kommer den att börja växa även utan plantering . Därför bör den planteras i trädgården på hösten och sedan täckas med ett lager torv. Detta alternativ är perfekt för isolering i Sibirien. I regioner där det är lite snö bör grangrenar också användas. När frosten redan har passerat, bör "isoleringen" tas bort. Om frosten plötsligt återkommer, hjälper lutrasil -täckmaterialet till att rädda plantorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Eremurus kan förökas med frön, denna metod kallas generativ. Men många trädgårdsmästare tillgriper också det vegetativa alternativet. Det händer det på våren bildas flera mindre uttag nära huvuduttaget - de är dotterknoppar . De har både botten och rötter. För reproduktion bör barn separeras från den vuxna moderns kropp och de skadade områdena ströas med aska och torkas. Efter det är det värt att släppa barnen i öppen mark. För att separera dotternjuren, använd ett litet tryck, om detta inte hjälper, ska barnet stå kvar i ytterligare ett år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare rekommenderar att du använder ett trick - att dela kornedonerna innan du planterar . Det är nödvändigt att skära det på ett sådant sätt att flera rötter finns kvar på varje del. Snittplatser ströks med träaska, varefter du kan fortsätta plantera. Efter ett år kommer varje del att bilda knoppar och rötter och kommer att kunna delas upp igen.

Delning av en vuxen buske är endast tillåten var 5–6 år.

Sjukdomar och skadedjur

Eremurus är ofta sjuk och attackeras av skadedjur. Han behöver särskilt skydd. Växten lider av bladlöss och thrips, mol och sniglar och till och med möss . Endast behandling av buskar med insekticider kan skydda växten från skadliga organismer. För att bli av med sniglar måste du ta bort dem manuellt. Med ett stort antal av dem kan bete placeras i närheten. För att göra, bör du ta skålar och hälla mörk öl i dem och sedan ordna dem i hela området. Insekter kommer att krypa till betet, det finns lite kvar att göra - att samla dem.

Bild
Bild

Mullvadar och möss älskar att festa på Eremurus . De lockas särskilt av rötterna, efter skador som växten försvinner till. Därför bör eremurus, som släpar efter i utvecklingen och kännetecknas av ett hämmat utseende, grävas upp. Vid skada på rotsystemet måste du klippa ut alla skadade områden, bearbeta sektionerna med träaska och vänta på att de torkar. Efter det kan växten planteras igen i marken. För att bli av med mössen måste du placera förgiftade beten runt platsen, medan du bör notera att gnagarna är vegetarianer.

Om vi pratar om sjukdomar hos eremurus är det värt att notera det vanligaste

Rost . När fukt stagnerar täcks plantans löv med bruna eller svarta ränder, vilket indikerar en sjukdom som rost. Utan rätt behandling kommer busken snabbt att förlora sitt attraktiva utseende. Du bör omedelbart applicera en fungicid, till exempel "Zaslon", "Fitosporin", "Topaz", "Barrier" och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kloros . Denna sjukdom manifesterar sig i det faktum att bladplattorna börjar bli gula eller bleka. Den drabbade busken ska grävas upp och sedan behandlas på samma sätt som med gnagare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virussjukdom . Om bipacksedeln är täckt med gupp och gula fläckar, är detta det första tecknet på en virussjukdom. Bärarna är ganska ofta bladlöss, buggar och thrips. Tyvärr har ännu inget effektivt läkemedel uppfunnits. Som en förebyggande åtgärd är det värt att ta bort skadliga insekter. Skadade buskar måste grävas upp och förstöras för att förhindra spridning av sjukdomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Eremurus behöver noggrant utvalda grannar. Solälskande växter som inte är krävande för vattning kombineras perfekt med den. Dessa inkluderar euphorbia, salvia, yucca, spannmål, tusensköna, prydnadslök.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom eremurus är ganska långa används de ofta för att dekorera bakgrunden i en rabatt eller i en blomsterträdgård. Det är värt att notera att eremurus är en efemeroid, vilket innebär att växten dör av efter växtsäsongen. Som ett resultat bildas tomrum, så det är värt att täcka sådana öar eller plantera om andra växter där.

Funktioner hos växande eremurus i videon.

Rekommenderad: