Stolpar För Nätet: Avståndet Mellan Staketstolparna. Hur Djupt Ska De Begravas? Budgetstolpar Med Krokar. Hur Man Installerar?

Innehållsförteckning:

Video: Stolpar För Nätet: Avståndet Mellan Staketstolparna. Hur Djupt Ska De Begravas? Budgetstolpar Med Krokar. Hur Man Installerar?

Video: Stolpar För Nätet: Avståndet Mellan Staketstolparna. Hur Djupt Ska De Begravas? Budgetstolpar Med Krokar. Hur Man Installerar?
Video: Sätta stolpar 2024, Maj
Stolpar För Nätet: Avståndet Mellan Staketstolparna. Hur Djupt Ska De Begravas? Budgetstolpar Med Krokar. Hur Man Installerar?
Stolpar För Nätet: Avståndet Mellan Staketstolparna. Hur Djupt Ska De Begravas? Budgetstolpar Med Krokar. Hur Man Installerar?
Anonim

Det kommer inte att vara möjligt att dra nätnätet utan pelare minst några meter. I lanthus och på en sommarstuga är en kedjelänk den mest effektiva och billigaste lösningen för att stänga in det angränsande territoriet och avgränsa det från gatan.

Bild
Bild

Översikt över arter

Nätstolpar skiljer sig åt i de vanligaste typerna av material för stödstrukturen: betong (inklusive armerad betong), trä, renmetallkonstruktioner och asbestcement.

Bild
Bild

Betong och asbestcement är liknande material: de använder en cementförening.

Konsumenten är främst intresserad av hur pålitligt staketet kommer att vara, hur många år det kommer att hålla. De initiala uppgifterna är styrkan för hela staketet, avlastningen och omkretsen av det avgränsade området. När det till exempel krävs att en inneslutning av en tomt på flera tiotals tunnland är möjlig är byggandet av en huvudstad (med hällande pelare i betong) inte sammanfaller med ägarens snabba planer.

Bild
Bild

Trä

Stöd av timmer eller stockar har använts länge . Trä är lätt att arbeta med och är billigt (jämfört med metallkonstruktioner). Trästolpar är det mest budgetmässiga alternativet. Men en enkel bräda är inte tillräckligt bra som bärande stöd-även om du tar den tjockaste i sortimentet, skulle den hellre ersätta kedjelänken än att fungera som dess guide och fixeringsstöd. Ideal styrka - enligt normerna för själva träbärande konstruktionen - uppnås med ett fyrkantigt eller runt stöd . Strålen ska vara strikt fyrkantig i sektion, stocken ska kalibreras till en perfekt rund form.

Med ett träd med ett tvärsnitt av en vanlig triangel kommer polygon att komplicera installationen av nätet.

Bild
Bild

Det är lätt att köra in spikar i ett träd eller skruva i självgängande skruvar - nätet är upphängt från dem.

Utan periodiskt underhåll av trästolpar - impregnering en gång om året eller flera år, förnyelse av den vattentäta beläggningen - är trädet mottagligt för ruttnande, korroderat av insekter som matar på sina fibrer, till exempel av träkapare. Om myror startar i en stock eller ett virke, måste ägaren beta stöden med kemikalier. Klättring i sprickor, häckar och reproducerar insekter. Mögel, svamp, svamp och mikrober älskar fukt - om två eller tre år börjar träbiten förvandlas till damm. När stolparna byts ut kommer kedjelänken på dessa platser att monteras om.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallisk

Metallstolpar är mycket mer hållbara än träpinnar. Det mest kända alternativet är ett fyrkantigt rör.

Som med ett träd rekommenderas det inte att använda en rektangulär sektion: frontal och bakre vind i starka vindar kommer att böja ett sådant staket.

Bild
Bild

Ett rektangulärt professionellt rör används för horisontella balkar som förbättrar fixeringen av kedjelänken vid ytterligare fästpunkter. Utan underhåll (periodisk målning med en primer en gång om året eller två) kommer pelarna att stå i högst tio år. Ett ekonomiskt alternativ är att kontrollera dem för rostiga fläckar och förnya primern där de visas, primern ska ha samma färg och nyans.

Bild
Bild

Ett motsvarande alternativ till ett professionellt rör är ett enkelt tjockväggigt . Nackdelen är den relativa höga kostnaden för konstruktionsstål. Metall går inte att gräva i - det kommer att rosta och kollapsa om några år. Idealisk isolering från salter och jordfuktighet, där en sådan stolpe sätts in, kommer att tillhandahållas genom betonggjutning av strukturen.

Bild
Bild

Betong

Du kan också göra en betongpelare med dina egna händer. Först installeras en ram i storleksordningen 10x10 cm, med en höjd av 3-3,5 m, svetsad från ribbad förstärkning, till exempel en 16 mm sektionsdiameter. Formen monteras under den - så att strukturen visar sig vara strikt fyrkantig i tvärsnitt, till exempel kommer den ut 15x15 cm. Betong hälls inuti i delar - ungefär på samma sätt som en "rammonolit" gjuts under en byggnad eller struktur i flera våningar.

Bild
Bild

Nackdelen med konstruktionen är kapitalkostnader, komplexiteten i installationen av kedjelänken: redan innan du häller med betong är det nödvändigt att tillhandahålla slingor, till exempel från tjocka spikar, svetsade i ramen på båda sidor. Fördelen är bristen på omsorg för den resulterande armerade betongprodukten. Det kommer lätt att hålla 30 år, om inte mer . Kräver inte ytterligare betonggjutning som bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asbestcement

Asbestcement är bara sämre i hållbarhet än högkvalitativ armerad betong, för tillverkning av betongprodukter för vilka betong användes, beredd enligt M400 -receptet eller ännu starkare . Men kostnaden för asbestcementrör är mycket lägre. Nackdelen är ännu större svårigheter med att installera nätet: om fästpunkterna inte borras framgångsrikt kan asbeströret spricka. Styrkan och hållbarheten hos detta stöd kommer att ifrågasättas.

Bild
Bild

Det rekommenderas att de dras ihop med betong i basen, precis som stålstolpar.

Bild
Bild

Plast

Plast - lågtryckspolyeten, polypropen, polystyren, polyuretan - sprickor och bleknar från ultraviolett strålning , särskilt i sommarvärmen, då temperaturen ofta är över + 40 °. Sammansatta material - i synnerhet fast polykarbonat - är något bättre, men de kommer inte att rädda staketet från att svaja och vibrera under en orkan. Plast är inte rädd för vatten, men årstemperaturen sjunker från, säg -25 ° till + 45 ° kommer att "döda" det om några år.

Bild
Bild

Dessa material är inte vandalbeständiga: de kan lätt brytas av med dina fötter, antändas / smältas med en tändare etc. De är endast lämpliga som sekundära, inre barriärer, till exempel när du sätter upp ett fjäderfähus.

Bild
Bild

Hur många meter lägger de

Optimalt avstånd mellan stöd - högst 2 m … Ett försök att spara pengar på stolpar kommer att leda till att staketet "spelar" från inte den starkaste vinden, och dess stabilitet och tillförlitlighet minskar märkbart. Kedjelänken, på grund av för sällsynta pelare, kommer att sjunka snabbare och förlora sin form, vilket omedelbart tyder på att ägaren till platsen och bostadsutrymmet är likgiltig för stängslets tillstånd och huset som helhet.

Bild
Bild

Kvantitetsberäkning

Tomtens område spelar en viktig roll i beräkningen. Till exempel, när du behöver stänga in en 6 tunnland stor tomt på 20x30 m, gör följande:

  1. Beräkna omkretsen … I detta fall läggs sektionens längd och bredd till, den resulterande multipliceras med hälften. 100 m - platsens omkrets. Det är också längden på kedjelänken i en rulle (100 meter snitt).
  2. Prov: två meter - en pelare.

I det här fallet får vi 50 pelare.

Bild
Bild

Installation

För markjustering, till exempel, är pelaren betongad till ett djup av 1,5 m. Den ovanjordiska delen är 2 m, vi får 3,5-meters sektioner. För en tomt på 6 tunnland krävs 175 m av ett runt rör eller ett fyrkantigt professionellt rör med ett tvärsnitt på minst 40x40 mm. Innan installationen av pelarna påbörjas markeras platserna för deras installation med pinnar och en fiskelina sträckt över dem. Ställningen på stolparna är densamma hela tiden. Gör följande för att installera rör:

  1. Använda en elektrisk drivning eller en bakomliggande traktor - och en trädgårdsborr utan horisontellt handtag - gräva hålen för stolparna till önskat djup.
  2. Skär röret i längder med en kvarn . Så det är lämpligt att skära segment på 6 meter från ett metalllager i hälften i lika stora delar.
  3. Måla det professionella röret med en primer-emalj för metall … Den underjordiska delen kan beläggas med bitumenbaserad färg - den skyddar stål från vatten i många år.
  4. Späd betong av märket M250 / M300 med en betongblandare (denna styrka är tillräcklig för staketets bas), med beaktande av proportionerna krossad sten, cement, sand och vatten.
  5. Montera ett tätskikt (enkelskiktspolyeten) i hålen . Det kommer inte att tillåta lera och svart jord som omger hålet att blanda sig med ytan (i förhållande till marken) betonglager - annars kan avjämningsstyrkan minska avsevärt. Placera fin krossad sten (krossad sten) i botten av varje hål.
  6. Häll betong i hålen, kontrollera - och trimma vid behov - poler på en bubbla eller lasernivåmätare. De måste vara strikt vertikala.

För att ge betongen maximal hållfasthet efter de första 6 timmarna från slutet av hällningen - och under de kommande 10 dagarna - hälls underlaget med vatten var och en till flera timmar. I värmen rekommenderas att göra detta varje timme eller två. På vintern, vid några grader av värme, torkar vattnet ut 10 eller fler gånger långsammare. Om en vecka eller två tar betongen upp den maximala mängden vatten och blir ännu starkare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gör följande för att installera kedjelänken:

  1. Sträck ut och fixera den tjocka (upp till 4 mm) tråden längs kedjelänkens övre och nedre kant . Tjock tråd är bunden till stolparna med en tunnare. Helst svetsar förstärkningsstycken upp till 10 mm längs samma gränser.
  2. Dra och fixera kedjelänken , böja ändarna på en tråd eller armering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Horisontella balkar av rektangulära stålrör är inte lämpliga - de är endast lämpliga för korrugerat stål, till exempel galvaniserat takjärn.

Gör följande för att installera trästolpar:

  1. Gräv hål 10 centimeter eller mer under jordens frysning. Pelarna får inte begravas ovanför det nedre frostmarkeringsmärket.
  2. Underjordiska delar av pelarna mättas med ett sönderfall och brinnande medel , täck med bitumen och installera i hålen.
  3. Häll i fint grus (skär ut krossad sten) i det återstående lediga utrymmet i hålet och tampa det.
  4. Kontrollera korrekt inlägg efter nivå .
  5. Dra in spikar eller skruva in självgängande skruvar i den ovan markerade delen av stolpen - på de platser där kedjelänken är fäst. Detta skapar stolpar med monteringskrokar.
  6. Sträck ut kedjelänken och måla stolparna med vattentät färg , resistent mot blekning i ultraviolett strålning från solen.
Bild
Bild

Asbestcementpelare är i själva verket rör, är betong, som stål, eller installerade på en förbetong förstärkningsram med tre eller fyra längsgående stänger, förstärkta med tvärsnitt. Armering med en diameter på 12-20 mm används, beroende på asbotpipens diameter och dess väggars tjocklek.

Bild
Bild

Korrekt installation av ett staket av ett kedjelänknät gör att du kan få ett staket som inte är mindre hållbart än det av takjärn, horisontella och vertikala rör i olika sektioner. Kedjelänknätet förändras oftare än själva pelarna.

Rekommenderad: