Mineralullsplattor: Mått På Mineralull I Enlighet Med GOST, Tjocklek På Mineralullsplattor, Densitet Hos Styva Och Andra Plattor, Väggisolering Och Takisolering

Innehållsförteckning:

Video: Mineralullsplattor: Mått På Mineralull I Enlighet Med GOST, Tjocklek På Mineralullsplattor, Densitet Hos Styva Och Andra Plattor, Väggisolering Och Takisolering

Video: Mineralullsplattor: Mått På Mineralull I Enlighet Med GOST, Tjocklek På Mineralullsplattor, Densitet Hos Styva Och Andra Plattor, Väggisolering Och Takisolering
Video: Isolering 2024, April
Mineralullsplattor: Mått På Mineralull I Enlighet Med GOST, Tjocklek På Mineralullsplattor, Densitet Hos Styva Och Andra Plattor, Väggisolering Och Takisolering
Mineralullsplattor: Mått På Mineralull I Enlighet Med GOST, Tjocklek På Mineralullsplattor, Densitet Hos Styva Och Andra Plattor, Väggisolering Och Takisolering
Anonim

Mineralullsplattor -värmeisolerande material, som används för att isolera olika byggnader, privata och flervåningshus, industriella strukturer. Tack vare användningen av en isolator är det möjligt att inte bara skapa bekväma inomhusförhållanden utan också att på ett tillförlitligt sätt skydda byggnaden från snabbt slitage. Innan du köper mineralull rekommenderas att du bekantar dig med dess tekniska egenskaper, sorter och märken.

Bild
Bild

Särdrag

Mineralulls plattvärmare är mjuka, halvmjuka, hårda, med ökad styvhet eller hårdhet. Alla dessa typer har en fibrös bas, som ger materialet goda värme- och ljudisoleringsegenskaper.

Bild
Bild

Värmeisolatorn har många andra fördelar, på grund av vilka den används i stor utsträckning i alla konstruktionsområden. Dess fördelar inkluderar:

  • hållbarhet - livslängden för mineralullskivor, förutsatt att de är korrekt installerade, är cirka 50 år;
  • ökade hållfasthetsindikatorer (de beror direkt på plattans styvhet);
  • biologisk resistens - svampar och mögel bildas inte på isolatorns yta, även om de används i en fuktig miljö;
  • oattraktivitet för insekter, gnagare och andra skadedjur;
  • brandmotstånd;
  • ingen deformation under belastning;
  • frånvaron av kalla broar på grund av att materialet behåller sina ursprungliga dimensioner (krymper inte);
  • enkel installation av ark på grund av deras låga vikt per 1 / m2, bekväm skärning med en konstruktionskniv eller bågfil;
  • en liten massa värmeisolator.
Bild
Bild

Mineralullsplattor har vissa nackdelar, som tillverkare av isolatorer försöker neutralisera. Den största nackdelen är att byggmaterialets kvalitet försämras när det blir blött . Fuktig mineralull leder till en betydande ökning av värmeledningsförmågan.

För att förbättra värmeisolatorns fuktbeständighet behandlar vissa tillverkare den med specialiserade hydrofoba ämnen.

Bild
Bild

En annan nackdel är den rikliga bildningen av damm vid skärning eller sågning av glasfiber, på grund av vilka arbetare rekommendera användning av personlig skyddsutrustning - glasögon, andningsskydd och overaller. Minplattor är inte miljövänliga. I sin produktion används formaldehydbaserade ämnen för att öka fuktmotståndet - de släpps ut i miljön och har en negativ inverkan på människors hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Kaklat mineralull tillverkas i enlighet med GOST 9573-2012. Det kännetecknas av vissa tekniska parametrar.

  1. Värmekonduktivitetskoefficient från 0,041 till 0,045 W / (m * K). Tillförlitligt skydd mot termiskt läckage uppnås på grund av materialets fibrösa struktur.
  2. Densitet. Tillverkare erbjuder olika miniplattor. De är lätta med en genomsnittlig densitet på 10-35 kg / m3, elastiska (35-120 kg / m3) och styva (120-180 kg / m3).
  3. Vattenångpermeabilitet. Mineralfiberisolering har en hög ångpermeabilitet - värdet är 0,48 g / (m * h * hPa). När du installerar isolatorn är det viktigt att se till att ånga släpps ut på utsidan så att den inte samlas i mattorna.
  4. Brandfarlighet. Plattor av mineralullsfibrer är obrännbara - dessa material klassificeras som klass G1. Beroende på typ kan de användas vid temperaturer från 300 till 650 grader. Vid uppvärmning avger isolatorn inga giftiga ämnen till miljön. När den tänds, larmar isolatorn, medan praktiskt taget ingen rök bildas under förbränningen.
  5. Mineralullens storlek. Standardplattor är 1000 mm långa och 500 mm breda. Isoleringens tjocklek kan vara olika - den väljs med hänsyn till driftförhållandena. De populära isolatorerna finns i tjocklekar på 50 mm, 100 mm och 150 mm.

Bild
Bild

Olika märken har olika vikter. I grund och botten är massan av 1 platta från 37 till 45 kg.

Översikt över typer efter bomullstyp

För produktion av mineralfibrer används glas, sten eller slagg som huvudkomponent. Beroende på vilka ämnen som används, är isoleringen uppdelad i sten, slagg eller glasull. Utåt är dessa typer av isolatorer lika, men de har olika produktionstekniker och har olika fysiska egenskaper.

Bild
Bild

Glasull

Detta är den mest budgetmässiga typen av isolering. För dess produktion används:

  • dolomit- eller kalkmjöl;
  • cullet;
  • borax;
  • sand;
  • syntetiskt bindemedel;
  • soda.
Bild
Bild

Materialets struktur är fibrös. Längden på dess fibrer ligger i intervallet 15-40 mm, och deras bredd är från 5 till 15 mikron.

Glasull - den mjukaste typen av isolering från gruppen mineralullsvärmeisolatorer. Det rekommenderas att använda det där ingen mekanisk belastning kommer att utövas på materialet. Dessutom är glasfiber det mest taggiga. När man arbetar med det bildas damm, som består av de minsta glasfragmenten. När det kommer på huden, ögonen och andningsorganen, liksom på slemhinnorna, orsakar det allvarlig irritation.

För att förhindra allvarliga hälsokonsekvenser bör personlig skyddsutrustning inte försummas vid arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sten

Sådana mineralullsplattor kallas också basalt. Till skillnad från andra typer av värmare är stenar gjorda av olika former, densitet och motståndskraft mot mekanisk påfrestning. De är bland de mest miljövänliga materialen.

Bild
Bild

Basaltull kan ha hög eller låg densitet . I det första fallet har produkterna ökad styvhet, i det andra - flexibilitet. Lågdensitetsmaterial rekommenderas att användas för konstruktion av lågkonstruktioner, och material med hög densitet rekommenderas för värmeisolering av flerbostadshus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Basaltull, till skillnad från glasull, har en stor vikt, elasticitet och motståndskraft mot öppen eld. Den har en fibrös struktur. Längden på dess fibrer är inte mindre än 16 mm och tjockleken överstiger inte 12 mikron. Den största nackdelen med sådana plattor är hög ånggenomsläpplighet, varför det är nödvändigt att ge isolatorn ytterligare skydd mot fukt vid installation av isoleringen.

Bild
Bild

Vissa tillverkare tillverkar hydrofoba skivor - sådan isolering är försedd med en foliestomme. För att ge större densitet sys produkterna med glastrådar.

Slagg

För sin produktion används masugnsslagg, som är en glasartad massa. Detta är en avfallsprodukt som bildas vid smältning av gjutjärn i specialanordningar i industrianläggningar. Isolering erhålls genom att dra fibrer på specialutrustning . Deras längd är 16 mm och deras bredd varierar från 5 till 13 mikron.

Bild
Bild

Till skillnad från andra typer av mineralulls slaggbrädor har slagg minst brandbeständighet . När det utsätts för temperaturer över 300 grader sintras materialet och förlorar sin prestanda. Dessutom har den slaggbaserade isolatorn dålig fuktbeständighet. På grund av den höga hygroskopiciteten måste du ta hand om vattentätningsskiktet när du installerar isolering.

Det rekommenderas att endast använda slaggplattor för inre isolering av lokaler.

Märkning

På värmeisolatorns förpackning anger tillverkarna information som du kan ta reda på om plattans dimensioner, tillverkningsdatum, brandbeständighet, variation och tjocklek på det motstående lagret. Och de ger också information om materialets densitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattorna är markerade med en alfanumerisk beteckning:

  • P -75 - lätta plattor med en densitet på 75 kg / m3, avsedda för isolering av horisontella strukturer;
  • P-125-halvstyv isolator med en densitet på 125 kg / m3, rekommenderas för isolering av tak och golv inomhus;
  • ПЖ -140 - styv platta med en densitet på 140 kg / m3, som används för ljud- och värmeisolering av väggar och takkonstruktioner;
  • ППЖ-200 är en platta med ökad styvhet, som klarar en belastning på 200 kg / m3.

Massiva plattor är märkta med markeringarna PT-220, PT-250 och PT-300.

Populära tillverkare

På marknaden representeras kakelvärmare av produkter från inhemsk och utländsk produktion.

Bild
Bild

Värmeisolatorer av flera märken har vunnit popularitet när det gäller pris och kvalitetsförhållande

  1. Är över … Under detta märke produceras typer av kakelisolering med olika storlekar och tekniska egenskaper. Katalogen innehåller universal-, fasad-, tak- och golvvärmare.
  2. Knauf … Tillverkaren erbjuder högkvalitativa isolatorer för takisolering och väggisolering. Han tillverkar mineralplattor baserade på basalt och glasfiber. Knauf -produkter kan användas för att förbättra ljudisoleringen i ett rum.
  3. Rockwool … Under detta varumärke produceras både universalplattor och specialvärmare. Tillverkaren erbjuder hydrofobiserade värmeisolatorer, tvåskiktsprodukter med en slät och grov yta, styva ark och bioresistenta folielösningar.
  4. Technonikol … Företaget tillverkar kakelisolering för hushåll och professionellt bruk. Märket producerar mjuk, halvmjukt och hårt kaklat mineralull.
  5. " Termopol ". Tillverkaren erbjuder styva plattor av basaltsten med hjälp av vattenavvisande medel. Isoleringsmaterial "Termopol" är avsedda för användning i civil och industriell konstruktion.
Bild
Bild

Miniplattor av dessa tillverkare lämnar ett positivt intryck på både hem och professionella hantverkare. De är lätta att installera, justerar efter önskade dimensioner och genererar praktiskt taget inte damm.

Nyanser av val

Inköp av mineralullsplåt måste hanteras ansvarsfullt, eftersom värmeisolatorns effektivitet beror på rätt val.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att inte misstas, det rekommenderas att följa rekommendationer från specialister.

  1. Det är viktigt att överväga under vilka förhållanden isolatorn kommer att användas. Materialet bör väljas i strikt överensstämmelse med behoven. Till exempel, för att isolera golv och väggar, behöver du inte ge fasadlösningar företräde - i detta fall kommer mineliten snabbt att förlora sina driftsegenskaper.
  2. Det är nödvändigt att ta hänsyn till det tryck som strukturen kommer att utsättas för - med allvarliga viktbelastningar är det nödvändigt att välja ark med indikatorer för maximal styvhet. Annars förseglar isolatorn snabbt och förlorar sina värmeisoleringsegenskaper.
  3. För invändig isolering av taket är det bäst att föredra plattor med ett folielager.
  4. När du väljer en värmare måste du vara uppmärksam på fibrernas placering. Plattor med vertikal riktning av fibrer behåller värmeenergin väl, och med en kaotisk riktning är de mer hållbara. De senare rekommenderas att användas där det är nödvändigt att motstå tunga belastningar.

Innan du köper måste du kontrollera överensstämmelsecertifikaten för varorna för att skydda dig från att köpa förfalskade produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Mineralullsplattor används i stor utsträckning för att förbättra värme och ljudisolering av byggnader för olika ändamål.

Bild
Bild

De används för att isolera:

  • överlappande;
  • lutande och horisontella tak;
  • golv och tak;
  • interiörpartitioner;
  • fasader och ramväggar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Miniplattor används aktivt för uppvärmning och förbättring av ljudisolering av gamla och nya byggnadsstrukturer. De har vunnit popularitet och konsumentförtroende på grund av deras förmånliga kostnad, breda sortiment och höga effektivitet.

Rekommenderad: