PB-plattor: Mått Och Tekniska Egenskaper Hos Golvplattor, Ritningar Av Plattor Med Ihåliga Kärnor Utan Formning

Innehållsförteckning:

Video: PB-plattor: Mått Och Tekniska Egenskaper Hos Golvplattor, Ritningar Av Plattor Med Ihåliga Kärnor Utan Formning

Video: PB-plattor: Mått Och Tekniska Egenskaper Hos Golvplattor, Ritningar Av Plattor Med Ihåliga Kärnor Utan Formning
Video: How to seal floor tiles...Part 1 2024, Maj
PB-plattor: Mått Och Tekniska Egenskaper Hos Golvplattor, Ritningar Av Plattor Med Ihåliga Kärnor Utan Formning
PB-plattor: Mått Och Tekniska Egenskaper Hos Golvplattor, Ritningar Av Plattor Med Ihåliga Kärnor Utan Formning
Anonim

Vid implementering av processer i samband med konstruktion av bostadshus och industribyggnader används högkvalitativa armerade betonggolv, monterade mellan golven. På byggarbetsplatser staplades till synes identiska armerade betongprodukter i högar. Det är svårt för en vanlig man på gatan att se skillnaderna bland dem. Endast konstruktörer och byggare kan med säkerhet separera de ihåliga (ihåliga) golvpanelerna PB i utseende från liknande PC-paneler.

Vad är de och var används de?

Armerade betongpaneler PB praktiseras allmänt vid konstruktion av industriföretag, liksom för att täcka golv i konstruktioner och bostadshus med betonggolv. Armerad betongplatta PB innehåller höghållfast betong, förspända armeringsrep, innehåller ovala hålrum, har pluggar på sidokanten . PB -panelen låter dig skapa horisontellt betonggolv, tål höga påfrestningar, är utformat för att behålla värme i lokalerna och reducerar bullernivån.

Hålrummen som löper längs panelen möjliggör kabeldragning och minskar också konstruktionens vikt, vilket minskar belastningen på strukturens väggar.

Armerade betongplattor PB praktiseras i:

  1. ramkonstruktion;
  2. panelhuskonstruktion;
  3. prefabricerade monolitiska bostadskonstruktioner;
  4. byggande av byggnader av sten, väggpaneler, block, tegel;
  5. låga byggnader, uppförande av hushållsanläggningar och anläggningar av herrgårdstyp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

För närvarande finns det tusentals prover av plattprodukter producerade i enlighet med GOST 9561-91, som är uppdelade enligt produktionsmetoden (transportör, aggregatflöde, icke-formning), material, hållbarhet och struktur. De vanligaste plattorna är PC och PB.

Låt oss överväga egenskaperna hos denna produkt mer detaljerat

  1. Golvpaneler PB tillverkas utan formning på specialutrustning med användning av vibrationspackning. Skapandet av produkter med önskad längd sker genom att betongen skärs i härdningsstadiet på transportbanan med den konstanta rörelsen av betongmassan. Filmen som PB -panelen skärs i beror på konsumentens behov och är högst 12 meter. Vid inspektion av änddelen är det lätt att se att strömförsörjningspanelen är förstärkt med rep. Plattorna är förstärkta med stark stålarmering, vilket garanterar hög hållfasthet.
  2. Produkten märkt med PC tillverkas genom att fylla med betongbruk av järnformning med armeringsstavar och nät. Den formade basen utsätts för vibrationskomprimering, värmebehandling med ytterligare extraktion av den helt färdiga strukturen. Längd högst 7, 2 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Paneler PB och PC har en signifikant skillnad i samband med specifikationerna för produktionsprocessen.

Särdrag

Golvpaneler PB, gjorda genom permanent formlös bildning av en betongmassa utan användning av formning, kända för sina goda tekniska egenskaper:

  • höga ljudisoleringsparametrar;
  • felfri yttre yta;
  • förmågan att motstå imponerande mekaniska påfrestningar, chockeffekter;
  • en imponerande säkerhetsmarginal;
  • förmågan att använda i olika klimatregioner;
  • minskad vikt;
  • god värmeskyddande egenskaper;
  • ett brett spektrum av längder av strukturer, förutbestämda av specifikationerna för produktionsteknik;
  • närvaron, om det behövs, av ett snett snitt på ändytan;
  • motståndskraft mot fuktträngning djupt in i betongmassan, vilket aktiverar korrosion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniska krav

Paneler måste tillverkas i enlighet med kraven i denna standard och tekniska dokument som godkänts av tillverkningsföretaget, enligt arbetsritningar av projekt av konstruktioner (byggnader) eller standardkonstruktioner.

Det är tillåtet, enligt överenskommelse mellan tillverkaren och kunden, att producera paneler som skiljer sig i storlek och typ från de som anges i denna standard, med förbehåll för övriga krav i denna standard.

Bild
Bild

Dimensioner

Plattor PB tillverkas enligt en relativt ny metod för formning på stativ utan användning av formar. Nyckelfunktionen är användning av förspända armeringar, oavsett längd, och naturligtvis betong i klass M-400 och högre . Avkodningen av märkningen liknar datorn.

Bredden beror på stativet som gjutningen utförs på, i princip är det 1, 2 meter, men det finns också stigar av annan bredd. Endast en 12-decimeterplatta är bekvämare för att fylla den genomsnittliga öppningen.

Längden är ganska varierande och kan vara från 1, 8 till 12 meter, allt beror på panelens höjd (tjocklek) och belastningen som tas emot. I grund och botten kan en standardlast på 800 kgf / m2 för en tjocklek på 220 millimeter med denna teknik göras upp till en längd av 9,6 meter. Därefter reduceras antingen konstruktionens yttersta belastning, eller så höjs plattornas höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste bredderna av armerade betongpaneler i prefabricerade betongfabriker är: 10, 12, 15 decimeter, med andra ord 1 meter, 1, 2 meter och 1,5 meter. De vanligaste parametrarna för PB -panelernas längd: från 24 decimeter till 90 decimeter.

Hålens konfiguration, diametern samt avståndet mellan dem bestäms av utrustningstillverkaren och projektet. För alla företag är dessa standarder individuella. Som regel har runda hål en något mindre diameter, till exempel 150 millimeter, för att garantera tillförlitlighet under trycket på väggen ovanför ändarna utan hjälp av extra armering.

Armerade betongpaneler med en längd på mer än 100 decimeter (med andra ord mer än 10 meter) kan göras på individuell begäran av köparen och plattritningar, och dessutom PB -paneler - i andra erforderliga dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

PB -paneler har många positiva egenskaper

  1. På grund av förekomsten av hålrum som dämpar vibrationsprocesser, bibehålls goda ljudisoleringsegenskaper, en minskning av förbrukningen av råvaror och en ljusning av hela strukturen. Den här egenskapen gäller lika mycket för PC -paneler.
  2. Utmärkt ytkvalitet, enhetlighet och jämnhet.
  3. Felfri konfiguration av den färdiga strukturen.
  4. Ett imponerande utbud av storlekar.
  5. Möjlighet att köpa en panel avsedd för en mängd olika laster. Dessa golvpaneler kan bära laster från 600 till 1450 kg per m2.
  6. Förspänning av stålarmering i en platta av valfri längd.
  7. Brandbeständighet och fuktbeständighet.
  8. Möjligheten att skära paneler i en vinkel på 45 grader för att överlappa föremål med icke-standardkonfiguration, vilket gör det möjligt att minska antalet monolitiska zoner i prefabricerade monolitiska golv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det finns också nackdelar

  1. Frånvaron av monteringsöglor gör det svårt att koppla ihop strukturerna och proceduren för att montera dem i avsett läge. Det finns ett behov av att använda en mört.
  2. Det är omöjligt att slå hål i PB-paneler på grund av hålens lilla bredd, vilket komplicerar konstruktionen av interna kommunikationer jämfört med PC-plattor, vars runda konfiguration och ganska stora diameter på hålrummen gör det möjligt att stanshål för rörledningen utan att röra de förstärkta skiljeväggarna.

För jämförelse - hålens bredd, som inte har någon formplatta PB 60 mm, medan för panelerna i PK -serien är hålets bredd 159 mm. Detta gör det möjligt att leda rör med en diameter på 100 mm genom dem utan komplikationer.

Ibland tillåter experter stanshål för låga byggnader, men en sådan operation är oönskad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning och avkodning

Information i form av inskriptioner på golvkonstruktionerna i PB innebär att dessa är paneler som tillverkades på företaget av armerade betongprodukter enligt den senaste metoden för kontinuerlig formning utan formning för den aktuella perioden med vibrationsverkan på betongblandningen.

Provmärkning av armerade betongpaneler PB 63-15-8 och avkodning:

  • PB - platta framställd med formlös formningsmetod;
  • 63 - längd, decimeter;
  • 15 - bredd, decimeter;
  • 8 - belastning i kPa (kilopascal) (kgf / m2 - kilogram / kraft per kvadratmeter);
  • paneltjocklek - 220 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så vi lärde oss att armerade betonggolv av ihåliga (ihåliga) paneler av PB-typen är det bästa alternativet för solid konstruktion och en universell lösning som ger dig möjlighet att bygga exakt det hus du planerade.

Rekommenderad: