Kalciumsilikat: Brandbeständiga Skivor Och Ark. Ansökan Om Motsatta Eldstäder, Egenskaper Och Egenskaper, Produktion

Innehållsförteckning:

Video: Kalciumsilikat: Brandbeständiga Skivor Och Ark. Ansökan Om Motsatta Eldstäder, Egenskaper Och Egenskaper, Produktion

Video: Kalciumsilikat: Brandbeständiga Skivor Och Ark. Ansökan Om Motsatta Eldstäder, Egenskaper Och Egenskaper, Produktion
Video: Calcium Silicate insulation Board 2024, April
Kalciumsilikat: Brandbeständiga Skivor Och Ark. Ansökan Om Motsatta Eldstäder, Egenskaper Och Egenskaper, Produktion
Kalciumsilikat: Brandbeständiga Skivor Och Ark. Ansökan Om Motsatta Eldstäder, Egenskaper Och Egenskaper, Produktion
Anonim

Kalciumsilikat är ett populärt material som efterfrågas inom olika områden. Även om det i sin rena form är ett pulverformigt ämne kan alla typer av produkter tillverkas av det, till exempel eldfasta brädor, som används för att möta eldstäder och spisar. Och även materialet används i livsmedelsproduktion och läkemedelsindustrin.

Bild
Bild

Egenskaper

Kalciumsilikat tillhör gruppen oorganiska ämnen. Utåt ser det ut som ett vitt eller färglöst pulver. Det har ingen smak och lukt, och ämnet löser sig inte i vatten och är en bra adsorbent - det kan absorbera vätska. Samtidigt är han rädd för effekterna av starka syror.

Det finns olika modifieringar av kalciumsilikat:

  • ortosilikater;
  • hydrosilikater;
  • pyrosilikater;
  • metasilikater.

De har vissa skillnader i den kemiska formeln, även om tre huvudkomponenter alltid finns kvar bland huvudkomponenterna i föreningen: Ca, Si, O.

Bild
Bild
Bild
Bild

Några av materialets viktiga egenskaper är värmekapacitet, brännbarhet och förmågan att motstå direkt exponering för flamma. Eldfast isoleringsskiva av kalciumsilikat har följande egenskaper:

  • kan motstå temperaturer upp till 1100 grader, tiden beror på plattans tjocklek, i genomsnitt kan sådana produkter hålla flamman tillbaka från 30 minuter till 2 timmar;
  • inte avger giftig rök, vilket gör det möjligt att evakuera vid brand;
  • brandbeständiga material är ganska lätta, vilket är bekvämt för installation och arbete med dem, även den låga vikten gör inte väggarna tyngre och eliminerar behovet av att installera ytterligare svarv;
  • mögel och andra typer av svampar bildas inte på arken, gnagare, insekter och andra skadedjur kommer inte att vara intresserade av dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Värmeisoleringsskivor används för att avsluta eldstäder och spisar på de platser där det finns en potentiell fara i samband med oavsiktlig brand. Materialet undviker spridning av eld. Produkter finns i olika storlekar och tjocklekar, så du kan välja det bästa alternativet. De mest populära parametrarna: 1080x950x30 mm, 1500x1250x60 mm, 1000x625x40 mm.

Måtten kan vara olika, allt beror på anläggningen som producerar ark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur produceras det?

Ämnet erhålls genom syntes i laboratoriet och erhålls också naturligt. Det finns mineralet wollastonit, som är nästan rent kalciumsilikat, med undantag för små mängder titanoxid, mangan och järnoxid. I produktionen syntetiseras materialet från andra naturliga komponenter: fältspat, glimmer, lera.

Så här tillverkas eldfasta ark

  • Kiseldioxid och kalk används som ingredienser för att få fram ämnet. En kemisk reaktion äger rum mellan dem, vilket resulterar i bildandet av kalciumsilikat.
  • Grunden för brädan är ett fibermaterial med hög hållfasthet. Detta är en förstärkningsram.
  • Kalciumsilikat appliceras på substratet och lämnas under en tid för att kristallisera. Under denna process erhålls en sömlös kartong av hög kvalitet med höga brandmotståndshastigheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ark av detta material har en slät yta, vilket gör dem lämpliga för alla dekorativa arbeten . Du kan fästa produkterna tillsammans med självgängande skruvar, och lederna täcks lätt med mastik. Plattorna kan skäras utan större ansträngning om det behövs för installation.

Den mest aktiva substansen produceras i Danmark och Tyskland, ledarna är Skamol och Calsitherm . I Ryssland och i andra länder finns det också växter som producerar kalciumsilikat.

Kinesiska produkter är inte mindre populära på grund av deras överkomliga kostnad, men i det här fallet finns det risk för att snubbla på undermåliga varor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Beroende på materialets form finns det olika sätt att använda det

  • Silikatskivor används för motsatta eldstäder och spisar, för inredning av pannrum, som en extra värmare för bättre värmeisolering. De är lämpliga för bostäder och offentliga byggnader samt tekniska anläggningar.

  • Pulverformen av silikat är efterfrågad inom livsmedelsindustrin. Denna tillsats är märkt E552. Det används för att förhindra fastklämning och klumpning av olika bulkprodukter.
  • Kristaller kan vara en del av läkemedel och kosttillskott, liksom salvor och kosmetika.
  • En syntetiskt erhållen substans sätts till cement, färger och lacker, primer och gips.
  • Silikat är också en av komponenterna vid tillverkning av porslin.
  • Inom jordbruket används ämnet som gödningsmedel, som källa till kisel, vilket är nödvändigt för vissa växter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligt förekommande kalciumsilikat används där det kommer i kontakt med mat, kosmetika eller medicin.

Den syntetiserade substansen med ytterligare tillsatser som förbättrar prestandaegenskaperna används inom andra områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Begränsningar för användning

I många länder är kalciumsilikat erkänt som villkorligt säkert. Dess användning i livsmedelsindustrin är tillåten, men i begränsade mängder och i enlighet med sanitära och epidemiologiska standarder. I Ryssland kan detta ämne inte användas för livsmedelsproduktion . Detta beror på den otillräckliga mängden forskning som behövs för att samla bevisbasen och bestämma ett säkert dagligt värde. När det gäller användning av kalciumsilikat för tillverkning av byggmaterial och andra produkter som inte är relaterade till livsmedels- eller medicinskt område finns det inga restriktioner.

Rekommenderad: