Eldfasta Material: Egenskaper Hos Brandbeständiga Keramiska Material För Bad Och Skorsten. Vilka Anses Sura? Klassificering Och Huvudtyper

Innehållsförteckning:

Video: Eldfasta Material: Egenskaper Hos Brandbeständiga Keramiska Material För Bad Och Skorsten. Vilka Anses Sura? Klassificering Och Huvudtyper

Video: Eldfasta Material: Egenskaper Hos Brandbeständiga Keramiska Material För Bad Och Skorsten. Vilka Anses Sura? Klassificering Och Huvudtyper
Video: What Are Refractories ?? Types Of Refractories / Ceramic Materials / Material Science 2024, Maj
Eldfasta Material: Egenskaper Hos Brandbeständiga Keramiska Material För Bad Och Skorsten. Vilka Anses Sura? Klassificering Och Huvudtyper
Eldfasta Material: Egenskaper Hos Brandbeständiga Keramiska Material För Bad Och Skorsten. Vilka Anses Sura? Klassificering Och Huvudtyper
Anonim

Eldfasta material är strukturellt stabila när de utsätts för höga temperaturer, lågor och kemikalier. De används i industrianläggningar där produktionscykeln innefattar användning av termiska effekter, liksom i bostadshus där värmeenheter är installerade. På grund av deras höga driftsparametrar är sådana material särskilt relevanta för alla anläggningar som har krav på hållbarhet, tillförlitlighet och säkerhet.

Bild
Bild

Särdrag

Behovet av användning av brandresistenta material uppträdde i de tidigaste stadierna av mänsklig utveckling, när människor lärde sig att utvinna och använda eld. Så småningom blev sådana material grunden för konstruktion av ståltillverkning, masugnar och annan värmeutrustning. I mitten av 1600 -talet. i många länder började man göra eldfasta tegelstenar av lera . I början av 1800 -talet. brandhämmande produkter producerades aktivt i europeiska länder, och i slutet av seklet började eldfasta produkter produceras överallt i Ryssland. I mitten av förra seklet uppfanns brandbeständiga färger och brandhämmande kompositioner, och kraven på värmebeständiga produkter var officiellt förankrade i GOST och SNiP.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudegenskapen för sådana material är brandbeständighet. Denna indikator bestämmer temperaturen vid vilken produkten börjar deformeras. När det gäller dess värde beaktas effektiviteten av materialutnyttjande i vissa typer av arbeten. Dessutom beräknas andra egenskaper, särskilt:

  • egenskaper hos materialets beteende under påverkan av förhöjda temperaturer;
  • förändring i form och kränkning av integriteten vid exponering för temperatur;
  • strukturens stabilitet, som bestäms av parametern för den mekaniska tryckspänningen under uppvärmning;
  • reaktionskraft på effekten av aggressiva kemiska lösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Normalt är brandbeständiga material material som tål uppvärmning från 1580 till 3000 grader Celsius. Material som behåller sitt utseende och fysiska egenskaper när de utsätts för högre temperaturer är märkta som supereldfasta.

Eventuella eldfasta produkter tillverkas på basis av en kombination av konstgjorda och naturliga råvaror; för detta väljs de optimala koncentrationerna av mineraliska och kemiska komponenter.

De slutliga indikatorerna för densitet, styrka, liksom porositet och struktur bestäms av tillämpningen av en specifik teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Brandbeständiga produkter kan produceras i olika former och med olika egenskaper. Det finns flera anledningar till deras klassificering.

Bild
Bild

Refraktäritet

Enligt brandmotstånd skiljer sig material:

  • vanligt eldfast - tål från +1580 till +1770 grader Celsius;
  • mycket eldfast - upp till 2 tusen grader;
  • produkter med hög eldfasthet - upp till 3 tusen grader;
  • supereldfast - måste tåla uppvärmning över 3 tusen grader.

Det mest brandbeständiga materialet i världen är hafniumkarbonitrid, med en smältpunkt på 4200 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom gjutningsmetod

Det finns flera grundläggande metoder för gjutning av eldfasta material:

  • flytande gjutning;
  • formning av mjuka föreningar med ytterligare ytterligare pressning;
  • formning av komprimerat pulver;
  • klippning av stenar;
  • varmpressningsmetod;
  • termoplastisk pressteknik;
  • formning från smältning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter kemisk och mineralsammansättning

Flera typer av råvaror används för att skapa brandsäkra produkter

  • Organisk - denna typ av produkter är gjorda av mineraliska råvaror. De flesta av dessa produkter tål betydande värme. Det enda undantaget är polystyrenskum. De har ett svagt brandmotstånd, men du kan lägga ut en spis med en svag uppvärmning från dem.
  • Oorganisk Är den mest imponerande produktkategorin med ett brett utbud av brandmotstånd. Detta inkluderar basalt och mineralull, glasfiber, perlit och vermikulit.
  • Sammansatt -denna kategori omfattar asbestprodukter (asbestcement eller asbestkalkkompositioner) samt skummade kiseldioxidprodukter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flera typer av eldfasta material skiljer sig beroende på den huvudsakliga aktiva ingrediensen

Eldfasta ämnen som innehåller aluminiumoxider sintrade i block kallas sura - basen i detta fall når 90% av den totala massan. Denna grupp omfattar mullit- och eldstensstenar, som anses vara en idealisk lösning för spisar och eldstäder som drivs med naturligt bränsle.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Magnesian - sådana produkter tillverkas av oxider av olika metaller genom sintring vid uppvärmning. Blocken är resistenta mot aggressiva lösningar och tål uppvärmning upp till 2000 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minerit - tillverkad med miljövänliga råvaror. Förstärkta cement står för upp till 90% av kompositionen. Vid uppvärmning ökar dessa produkter något i storlek, så under installationen måste du lämna små luckor mellan lagren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asbest - plattor och paneler av asbest har använts länge under konstruktionen. För en tid sedan identifierades dock asbestens toxiska effekter på människors hälsa. Ämnena som utgör materialet är cancerframkallande och leder till cancer. Trots detta är brandmotståndet hos sådana produkter extremt högt. Materialet tål uppvärmning upp till 500 grader i flera timmar utan att ändra dess styrka och densitet.

Mantel med sådana paneler används i tekniska strukturer, medan det kräver obligatorisk beläggning med miljövänliga material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Superizole - ett material av kalciumsilikat, det är lätt och lätt att skära. Superizol tål uppvärmning upp till 1000 grader, samtidigt som den har en minskad värmeledningsförmåga. Detta material är efterfrågat för installation av skiljeväggar och skyddande väggdekoration.

Nackdelarna inkluderar bräcklighet: under mekanisk spänning går sådana produkter sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas-magnesiumpaneler Är ett material bestående av magnesiumklorid, glasfiber och expanderad perlit med tillsats av syntetfibrer. Har hög vidhäftning, låg värmeledningsförmåga, dessutom är den enkel att bearbeta.

Bild
Bild

Vermikulit - plattor baserade på silikatglimma blandade med syntetiska komponenter. Det är ett miljövänligt och giftfritt material som behåller värmen. Nackdelarna inkluderar låg fuktbeständighet, därför krävs ytterligare skydd mot vatten under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallskärmar - brandfast material med reflekterande yta. Sådana produkter skyddar inte bara väggarna från överdriven överhettning, utan låter dig också hålla en behaglig temperatur i rummet, vilket speglar det inåt.

Vanligtvis är dessa plåtar gjorda av rostfritt stål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klinker - Detta keramiska material är tillverkat av fint porös lera. Det kännetecknas av sitt motstånd mot extrema temperaturer, förmågan att motstå inte bara eld, utan också allvarliga frost.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stengods i porslin - Material baserat på marmor-, granit- och kvartsflis med närvaro av salter och metalloxider. Skiljer sig i förmågan att klara uppvärmning upp till 100 grader eller mer, kännetecknas av hög fuktbeständighet.

Bild
Bild

Av porositet

Beroende på graden av poröppenhet finns det:

  • upp till 3% - superdens;
  • upp till 10% - hög densitet;
  • upp till 16% - tät;
  • upp till 20% - komprimerad;
  • upp till 30% - medeltäthet;
  • upp till 45% - låg densitet;
  • upp till 75% - mycket porös;
  • mer än 75% är ultraporösa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Former och storlekar

Eldfasta material erbjuds i olika former och storlekar:

  • kilformad eller rak - kan vara liten, normal eller stor;
  • formad, enkel, liksom komplex - väger över 60 kg.

Den största efterfrågan fick plåtskivor. Deras funktionella syfte beror på storlek och uppsättning produktprestandaegenskaper . De är oumbärliga för beklädnad av pannrum, hemmakaminer, spisblock, de är värmeisolerande för pelare, pannor, liksom värmesystem i bad och bastur. De spelar rollen som skyddande skärmar och ökar produktionseffekten av utrustningen som helhet och dess enskilda delar.

Form- och pulverprodukter är relevanta vid tillverkning av instrument. Det löser problemet med att justera driftläget i enlighet med de tekniska specifikationerna. Oformade råvaror används för att göra kläder till anställda på gjuterier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Alla typer av flamskyddsmedel används vanligtvis i industriella applikationer. De är engagerade i icke-järn- och järnmetallurgi-detta område står för cirka 60% av produkterna tillverkade av värmebeständiga material i allmänhet, liksom vid tillverkning av keramik och glas . Brandbeständiga föreningar är grunden för tillverkning av syra- och värmeisolatorer. De är klädda med industriugnar, liksom andra installationer med öppen låga.

I vardagen har sådana produkter funnits tillämpning i arrangemanget av eldstäder och spisar, grillar och skorstenar . Dessa efterbehandlingsmaterial används ofta vid konstruktion och arrangemang av byggnader. De används för klädsel av tak och väggar i rum. En sådan lösning ökar kraftigt brandsäkerheten i konstruktionen, därför används de i strukturer med ökade krav på PPB.

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta byggande brandsäkra material inte tål en brand så att de kan brinna . Värmebeständiga och eldfasta produkter utmärks. De senare tål en källa till öppen låga på nära håll under lång tid - de är mycket efterfrågade vid konstruktion av bad och bastur.

Värmebeständiga material tål intensiv värme, men öppen eld kommer att förstöra deras struktur.

Rekommenderad: