Gruvmot (20 Bilder): Sydamerikansk Tomat Och Kastanj, Bredsinnad Ek Och Andra Arter, Kontrollåtgärder I Växthuset Och öppen Mark

Innehållsförteckning:

Video: Gruvmot (20 Bilder): Sydamerikansk Tomat Och Kastanj, Bredsinnad Ek Och Andra Arter, Kontrollåtgärder I Växthuset Och öppen Mark

Video: Gruvmot (20 Bilder): Sydamerikansk Tomat Och Kastanj, Bredsinnad Ek Och Andra Arter, Kontrollåtgärder I Växthuset Och öppen Mark
Video: Pico de Gallo salsa 2024, April
Gruvmot (20 Bilder): Sydamerikansk Tomat Och Kastanj, Bredsinnad Ek Och Andra Arter, Kontrollåtgärder I Växthuset Och öppen Mark
Gruvmot (20 Bilder): Sydamerikansk Tomat Och Kastanj, Bredsinnad Ek Och Andra Arter, Kontrollåtgärder I Växthuset Och öppen Mark
Anonim

Gruvarbetaren anses vara en allvarlig skadedjur och orsakar irreparabel skada på växter. Insekten attackerar massivt stadsväxter och fruktgrödor och orsakar dem betydande skador. Kampen mot nattfjärilar bör startas så snart som möjligt med alla tillgängliga medel.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Gruvmalar är representanter för ordningen av Lepidoptera av familjerna av lepidoptera och fläckiga malar som parasiterar urbana och fruktträd, bärbuskar, grönsaker och vilda örter. Skadedjur äter gärna citrusträd (apelsin, mandarin och citron), och i sällsynta fall barrträd.

Insekternas livscykel börjar med att små larver, vars kropp har en spindelformad segmenterad form, börjar kläckas från de 0,3 mm långa gulaktiga äggen som läggs av honor. De förvandlas snabbt till larver med en välutvecklad munapparat, som gnager många passager (gruvor) i lövmassan och därigenom orsakar den gröna massans död. Skadedjur växer ganska snabbt och når en längd på 5-7 mm . Efter 15-45 dagar (beroende på art) börjar larverna förpuppas, existerar i detta tillstånd i cirka 10 dagar, varefter de blir till fjärilar.

Bild
Bild

Fjärilen lever i genomsnitt cirka 7 dagar, under vilken tid den lyckas lägga nya ägg. Under växtsäsongen ändras från 3 till 12 generationer av skadedjur och om du inte vidtar drastiska åtgärder måste du säga adjö till skörden.

Det finns flera typer av gruvarbetare, och var och en av dem har specialiserat sig på sin egen kultur och byter extremt sällan till andra växter vid brist på grundfoder . Lind, bergaska, thuja, poppel, ek, kastanj, platanträd, citrus, äpple, körsbär och enbär blir träiga föremål för skadedjur. Från buskar är insekten inte motvillig till att festa på kaprifol, nypon, ros, hagtorn och spirea. När det gäller örtväxter kommer mal inte att vägra klöver, balsam, jordgubbar, maskros, klematis, klockblomma och fioler (inklusive inomhusarter) och från grönsaker - från gurkor, rödbetor, potatis, tomater, kål och meloner. Som du kan se äter denna insekt nästan allt, varför den ingår i kategorin de farligaste skadedjuren.

Bild
Bild

Följande är sorterna av gruvmal, som mycket ofta finns i trädgårdar, grönsaksodlingar och på stadens gator

Kastanjärnsmal (Latin Cameraria ohridella) är en representant för familjen av fläckiga nattfjärilar, ger 3 generationer avkommor per säsong, anses vara den värsta fienden till hästkastanjen, jungfrur druvor och lönn. Det finns i hela den europeiska delen av Ryssland och erövrar nya stadsområden från år till år. Skadedjuret lever i parker, torg, längs vägarna - i ett ord, var som helst det finns grönt utrymme.

Bild
Bild

Stadens lönnar och kastanjer i Moskva, Bryansk, Tver, Voronezh, Saratov, Smolensk, Belgorod, Oryol och Kursk regioner lider särskilt starkt av invasionen.

Sedan 2003 började insekten dyka upp i Kaliningrad och dess omgivningar . Den vuxna kastanjmalen har en brun kropp 7 mm långa, ljusa brokiga vingar upp till 12 mm breda och vita ben täckta med svarta prickar. Varje hona kan lägga upp till 80 ägg i sitt liv, varav larver visas på 5-20 dagar (beroende på temperaturförhållanden). Skadedjuret är övervägande nattligt och gömmer sig helst på dagtid.

Bild
Bild

Ek bred mal (Latin Lepidoptera, Gracillariidae) reproducerar aktivt i ekskogarna i vårt land och kan reproducera 2 generationer avkommor per säsong. Flygningen av vuxna observeras hela sommaren, är mycket ojämn och beror på områdets klimatfunktioner. Larverna slukar ekblad inifrån och får dem att torka ut och dö i förtid.

Bild
Bild

Rödbetarmot (latin Scrobipalpa ocellatella) tillhör notchiptera -ordningen och utgör en stor fara för grönsaks- och industrigrödor. Speciellt av dess invasioner lider rödbetor, kärr och salicornia. Under sommaren reproducerar insekten från 3 till 5 generationer av sitt eget slag, varför antalet malar ökar betydligt i slutet av sommaren. En hona kan lägga upp till 200 ägg, tröskeln för skadlighet för denna insekt är 2 larver per buske. Mothägg är tydligt synliga på bladblad, bladblad, på antennen i rotsystemen och till och med på jordklumpar under buskar. Pupation av larver varar från 10 till 20 dagar, fjärilar flyger från april till augusti.

Bild
Bild

Sydamerikansk tomatbrytningsfjäril (lat. Tuta absoluta) angriper den gröna massan av nattskugga - potatis, äggplanter, tomater och physalis. Tomatmalen är mycket opretentiös mot yttre förhållanden och börjar även i växthus. Larverna ägnar sig åt bladbrytning och äter aktivt omogna frukter. Därför kommer grödan att gå förlorad om skadedjuret inte upptäcks i tid. Tomatmalen är mycket bördig och kan reproducera upp till 15 generationer avkommor per säsong. En vuxen fjäril har en gråbrun färg och en kropp 5-6 mm lång. Hanarna ser något mörkare ut och blir upp till 7 mm. Hela skadedjurs livscykel varar 10 veckor, medan honor lever i 10-15 dagar, män-6-7.

Bild
Bild

I fruktträdgårdar är äppelminnet, som gnager samtidigt päron, och även körsbärssorten, som slukar fruktträdens löv - körsbär, aprikos och söt körsbär, aktivt.

Skada och tecken på skador

Bergmästaren orsakar betydande skador på privata och privata gårdar. Så, kastanjmalens larver rör sig längs bladen, äter bort den saftiga gröna massan på väg och lämnar tomma passager bakom sig . Med en stor invasion av larver smälter gruvorna ihop med varandra och bladbladet förlorar sin gröna massa. Bladen är täckta med brunaktiga fläckar, vissnar snabbt och faller till marken. Efter att ha tappat sitt bladskydd kan växten inte samla det minsta antal näringsämnen som är nödvändiga för övervintring.

Bild
Bild

Som ett resultat, när kallt väder sätter in, fryser unga träd helt och gamla tappar ett stort antal grenar . Detta leder till tröga blad som blommar på våren, invasionen av andra skadedjur och det försvagade trädets nederlag av svampar och virus. Häst och japanska kastanjer lider mycket av insekter. Kinesiska, indiska och kaliforniska arter är inte rädda för kastanjmöl, eftersom deras löv är oätliga för sina larver.

Bild
Bild

Rödmotens larver orsakar stor skada på sockerbetor . Bord- och fodersorter utsätts också för skadedjur, men drabbas av dem i mindre utsträckning. Tröskeln för insekts skadlighet börjar med två individer per buske, med en mer massiv attack, det är nödvändigt att omedelbart börja vidta avgörande åtgärder, annars kan du förlora hela grödan. Ett tecken på skador på kulturen av betmot är utseendet på bruna fläckar på bladen, stjälkarna och i växternas rotzon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Larver från den sydamerikanska tomatmoten infekterar tomatblad och får dem att dö av. I europeiska länder ingår detta skadedjur i listan över karantänskadliga organismer, vilket indikerar en allvarlig fara när den dyker upp på plantagen . Tomatmot penetrerar inte bara bladen, utan också frukterna, på grund av vilket avkastningsförlusten kan nå från 50 till 100%. Tidigare registrerades denna art bara i Sydamerika, men 2006 dök den upp i Medelhavsländerna och sedan i Europa.

Det första tecknet på skador på en tomt på en växt är bildandet av fläckliknande gruvor . Larver äter upp köttet på bladet och lämnar i stället en transparent epidermis med produkterna från deras vitala aktivitet. Bladen blir bruna, påverkas av nekros och dör.

Bild
Bild

Larverna slukar också frukter och lämnar små hål i dem med ansamlingar av mörka avföringar. Påverkade tomater är inte lämpliga för mat och måste kasseras.

Sätt att slåss

För att bli av med massiva attacker av insekter används kemiska och biologiska kontrollmetoder, och med en liten mängd malar använder de folkmedicin för att förebygga.

Kemisk

Du kan bekämpa gruvarbetare med insekticider. Behandlingen utförs vanligtvis på tre sätt: genom injektioner i stammen, genom att spruta på bladet och genom att applicera läkemedel på jorden . Sprutmetoden är dock den mest ofarliga och effektiva. Injektion och vattning av kemikalier under roten kan skada jordens invånare och negativt påverka fruktens kvalitet. Sprutning börjar omedelbart före vuxenmassan, vilket inte tillåter dem att lägga ägg.

Sådana droger som "Bi-58", "Karate" eller "Match" hjälper till att döda en mullvad . Och du kan också spraya växter med "Aktara", "Spintor", "Lannat" och "Confidor". Det är bättre att börja behandlingen med svagare preparat, gradvis gå vidare till starka. Med regelbundna många attacker av nattfjärilar utförs behandlingen med 2 veckors intervall, alternerande preparat tills skadedjuret helt försvinner. För ökad effektivitet rekommenderas kemiska kompositioner att kombineras med folkliga metoder och biologiska metoder.

Bild
Bild

Folk

För att förhindra uppkomsten av gruvmalar läggs apelsinskal, pelargoner eller lavendel nära plantorna. Du kan behandla buskarna med neemolja, senap eller mynta. Insekter tolererar inte en skarp lukt och lämnar snabbt växten. Erfarna bönder under aktivt sommar vattnar växterna med vatten från en slang, vilket inte tillåter honor att lägga ägg. Goda resultat uppnås genom att använda en blandning av vatten, grön tvål och Liposam bioadhesiv . Det rekommenderas att spraya inte bara stammen och löven, utan också cirkeln nära stammen inom en radie av 1 m. Som ett resultat av denna behandling blir allt runt omkring klibbigt, malens vingar håller ihop och det dör.

Bild
Bild

Biologisk

Med en liten skada på växter av insekter kan biologiska produkter användas. De påverkar inte plantor och jord negativt och bekämpar effektivt nattfjärilar. För behandling av buskar kan du använda "Bitobaxibatselin", "Dimilin" eller "Insegar ". De bromsar bildandet av chitinösa membran, vilket orsakar larvens död.

Feromonfällor, som är en klibbig struktur impregnerad med insektsferomoner, har visat sig bra. Hanar flockas aktivt till lukten, fastnar och dör. Det rekommenderas att placera minst 25 sådana fällor på en hektar under flygperioden.

Bild
Bild

Ett lika effektivt sätt är bosättning av territoriet med naturliga fiender till mal - hästflugor (lat. Nesidiocoris tenuis), insekt -getingar - tjuvjägare och trichogrammatider, liksom spanska eulofider . I industriell skala används svampen Metarhizium anisopliae och bakterien Bacillus thuringiensis för att döda nattfjärilar, som aktivt förstör larver och inte skadar växter.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att förhindra att malmuggar dyker upp på platsen måste ett antal förebyggande åtgärder vidtas i förväg

  • Överensstämmelse med växtföljd, tidig förstörelse av ogräs och fallna löv.
  • Fröbehandling med kaliumpermanganat.
  • Bildning av limbälten på trädstammar. Hängande tejp på kronan under flygningen.
  • Behandling av stammar med insekticider för att förstöra puppor som övervintrar i barken.
  • Gräver nära stammen cirklar på hösten. Pupae på ytan fryser och dör.
  • Höstplöjning av åkrar efter betor till ett djup av 25 cm.
  • Placering av ljusfällor på plantagen under flygningen.
  • Vårsiktning av jord för att utvinna puppor.

Att locka till sig stormejsa och svartkopp, samt spindlar, nyckelpigor och myror till platsen, kommer att betydligt minska malbeståndet.

Rekommenderad: