Kastanj (27 Bilder): Hur Blommar Ett Träd? Beskrivning Av Blad Och Nötter (frukt). Blomma. Hur Ser Rotsystemet Ut? Vad Det är? Typer Av Kastanj

Innehållsförteckning:

Video: Kastanj (27 Bilder): Hur Blommar Ett Träd? Beskrivning Av Blad Och Nötter (frukt). Blomma. Hur Ser Rotsystemet Ut? Vad Det är? Typer Av Kastanj

Video: Kastanj (27 Bilder): Hur Blommar Ett Träd? Beskrivning Av Blad Och Nötter (frukt). Blomma. Hur Ser Rotsystemet Ut? Vad Det är? Typer Av Kastanj
Video: Odla träd från NÖTTER 5 Knep för Kastanj Ek Hasselnötter Valnötter ...Så nu! 2024, April
Kastanj (27 Bilder): Hur Blommar Ett Träd? Beskrivning Av Blad Och Nötter (frukt). Blomma. Hur Ser Rotsystemet Ut? Vad Det är? Typer Av Kastanj
Kastanj (27 Bilder): Hur Blommar Ett Träd? Beskrivning Av Blad Och Nötter (frukt). Blomma. Hur Ser Rotsystemet Ut? Vad Det är? Typer Av Kastanj
Anonim

Kastanje är ett högt träd med en tät krona. Det ser spektakulärt och vackert ut, varför det ofta används i landskapsdesign. Vuxna kastanjer blir en riktig dekoration av gator, trädgårdar och parker.

Bild
Bild

Vad det är?

Kastanj tillhör familjen bok. Detta träd kan nå en höjd av 30 meter . Stammen är slät och vacker. Detsamma kan sägas om dess krona. Hon ser attraktiv ut när som helst på året. Det är dekorerat med mörkgrönt lövverk.

I maj eller juni blommar kastanjen . Beskrivningen av denna process finns i många dikter och böcker, eftersom de blommande kastanjerna ser väldigt vackra ut. Hans blommor kan vara vita eller ljusrosa. De samlas i stora konformade blomställningar. Kastanjens blomning varar länge. Denna process tar vanligtvis cirka tre veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frukter dyker upp på trädet på hösten . De ser ut som små bollar täckta med taggar. När frukterna är mogna faller de till marken. Den mörkade lådan öppnas, mörka nötter faller ut. De har en platt form och mörk hud.

Rotsystemet hos sådana växter är ganska kraftfullt . Kastanjen växer inte för snabbt. Trädets tillväxttakt beror på vilken sort som valdes, liksom på egenskaperna hos dess vård. Som regel når växten vid 3-4 års ålder en meter i höjd. Det börjar blomma och bära frukt vid 10 års ålder. Den vanliga kastanjen lever länge, cirka 200-400 år.

Bild
Bild

Spridning

Olika typer av kastanjer finns i Europa, Asien och Amerika. De gillar ett tempererat klimat och inte för hög luftfuktighet. Kastanjer kan till och med växa i bergsområden.

Träd är populära i asiatiska länder som Korea, Japan och Kina . Ätliga kastanjer är populära i Europa. De är särskilt älskade i Italien och Frankrike. Det finns bara några få typer av kastanjer i Ryssland. De mest populära av dem är hästar och ädla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära typer

Totalt finns det mer än femton olika sorter av detta träd i världen. Varje kastanjetyp har sina egna egenskaper.

Kinesiska

Denna dekorativa kastanj är relativt låg i höjd. I genomsnitt växer detta träd upp till 15-17 meter . Hans krona är stor och vacker. Sådana kastanjer kallas också ofta kaukasiska.

Bild
Bild

Amerikansk

Det är ett högt träd med mörkbrun bark. Stamens hela yta är täckt med djupa spår. Kronan på en sådan kastanj är tjock och vacker, och grenarna är tjocka. Bladens form är korrekt . Därför ser kronan på den amerikanska kastanjen väldigt attraktiv ut.

Frukten av denna trädgårdsväxt är ätbar. En grön låda med långa taggar innehåller flera nötter samtidigt. De anses vara en verklig delikatess i många länder.

Bild
Bild

Europeiska

Detta är ett mycket stort träd som når en höjd av 30-35 meter. Denna typ av kastanj är också känd som ädel eller ätbar . Dess frukter kan också ätas.

Trädet ser väldigt attraktivt ut . Den har en snygg krona täckt med blad med spetsiga tänder. Deras färg är mörk. Kastanjekronan ser vacker ut när som helst på året. Trädet blommar i juni. Frukterna mognar på det i slutet av den andra höstmånaden. Deras smak är mycket trevlig.

Bild
Bild

Söta nötter kan stekas, kokas, bakas och även användas för att göra bröd eller desserter.

Japanska

I naturen kan detta träd hittas i Kina, Korea och Japan. Den växer väldigt snabbt. Redan 3-4 år efter plantering börjar trädet bära frukt. Detta händer mitt på hösten. Frukterna på en sådan kastanj är stora och tunga . De kan också ätas.

Bild
Bild

Häst

Denna kastanj är dekorativ. Trädet ser vackrast ut på våren. Den brukar blomma i maj. Detta träd är kräsen och planteras ofta på offentliga partier och längs vägar.

Idag finns det flera sorter av hästkastanj

Rosa . Detta träd känns igen av sitt mörkgröna lövverk och rosa blommor. Hans krona är tjock, har en snygg långsträckt form. Dessa kastanjer planteras ofta längs vägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Småfärgad . Denna kastanj är kort och städad. Dvärgkastanjen blommar i mitten av sommaren. Hans blommor är små. De samlas i blomställningar som sträcker sig uppåt.

Bild
Bild

Vanlig . Sådana träd finns både i staden och i naturen. Deras krona är rund och tjock. Denna kastanj är en utmärkt honungsväxt.

Bild
Bild

Indiska . Sådana träd är dekorerade med graciöst lövverk med skarpa kanter. Blommorna på indiska kastanjer är inte bara ljusrosa, utan också vita och gula.

Deras frukter är stora och de gröna lådorna är täckta med stora taggar.

Bild
Bild

Alla dessa sorter är opretentiösa i vården.

Röd

Detta träd kallas också pavia. Den växer upp till 10 meter i höjd. Kastanj finns naturligt i den östra delen av Amerika. På våren och sommaren är trädets krona täckt med röda blommor.

Sådana kastanjer är de mest nyckfulla . Det rekommenderas att plantera dem endast i väl upplysta områden och att mata dem regelbundet.

Bild
Bild

Landning

Att plantera ett träd rekommenderas under hösten eller tidig vår. För att plantera kastanjer rekommenderas att välja ett soligt område . I skuggan kommer den att utvecklas långsamt och blomma inte så vackert som vi skulle vilja. När du väljer en plats måste du överväga hur mycket denna växt kommer att växa. Det är värt att lämna 5-6 meter ledigt utrymme runt den unga kastanjen.

Du måste noga överväga valet av en planta . Kastanjer vid 1-2 års ålder är bäst lämpade för plantering. Sådana plantor rotar sig väl på en ny plats.

Bild
Bild

Planteringshålet ska vara ganska stort. I det här fallet kommer kastanjens rötter definitivt inte att brytas av vid plantering. Botten av hålet måste täckas med ett lager stenar eller tegelstenar . För att plantan ska rota bättre måste gödsel appliceras på gropen. För detta blandas humus med sand. Denna blandning placeras på botten av gropen. Efter det vattnas det rikligt.

Därefter måste du vänta tills fukten absorberas väl. En planta måste placeras i hålet. För att göra honom mer bekväm på en ny plats är det också värt att placera ett stöd i mitten, som plantan kommer att knytas till med starka rep. Efter det måste den unga kastanjen vara täckt med jord. Det måste vara väl tampat och vattnat.

Bild
Bild

När plantan är tillräckligt stark kan stödet som den fästes avlägsnas.

Vård

Kastanjer är lätta att ta hand om. De flesta av dessa träd är anspråkslösa. Därför läggs inte mycket tid åt att ta hand om dem.

  1. Vattning . Unga plantor behöver regelbunden vattning. Mogna träd har vanligtvis tillräckligt med fukt, som kommer in i jorden med regn. Vattna dem därför endast om sommaren är torr. Det rekommenderas att använda sedimenterat vatten för att fukta jorden. Vattna kastanjerna antingen i gryningen eller sent på kvällen. Vatten måste hällas direkt under roten. Fukt i cirkeln nära stammen bör inte stagnera.
  2. Avlägsnande av ogräs . Under den första månaden efter plantering måste jorden i cirkeln nära stammen lossas efter vattning och ogräset måste avlägsnas regelbundet. Vuxna växter behöver inte sådan vård.
  3. Kompostering . Denna procedur låter dig behålla fukt i jorden. Som regel mulas trädet med torrt sågspån eller torv. Deras lager bör vara inom 10 centimeter.
  4. Toppdressing . För god tillväxt och fruktning behöver kastanjer också matas i tid. Detta är särskilt viktigt för växter med ätbara frukter. På våren införs en liten mängd urea och gödsel i jorden. På hösten kan kastanjen matas med nitroammofos.
  5. Beskärning . För att bilda en vacker krona måste unga kastanjer trimmas regelbundet. På våren beskär trädgårdsmästare unga grenar. På sommaren avlägsnas tunna och svaga kvistar. Vid behov utförs sanitär beskärning av kronan. Efter att ha utfört ett sådant förfarande måste alla sektioner täckas med trädgårdslack. Vuxna kastanjer bör också inspekteras regelbundet och eventuella trasiga, torra eller felaktigt växande grenar tas bort om det behövs.
  6. Förbereder sig för vintern . Kastanj har god frostbeständighet. Men unga plantor för vintern måste fortfarande täckas. Som regel är de mulched med löv eller torv. Stammarna av plantor vid 2-3 års ålder är dessutom inslagna i säckväv och fixerar det med rep. Om detta inte görs kan det uppstå sprickor på trädets bark.
Bild
Bild

Om du följer dessa regler kommer kastanjer att förbli friska och vackra i alla åldrar.

Reproduktionsmetoder

I naturen sprids kastanjer vanligtvis av frön. Hemma kan du också använda frukterna som skördats på hösten för detta. Mognadstiden beror på egenskaperna hos sorten som växer på trädets plats.

Bild
Bild

För plantering är det värt att välja oskadade frukter . De placeras på en kall plats i flera dagar för att göra dem mer motståndskraftiga mot frost. Därefter planteras kastanjerna i marken. Därefter täcks det önskade området med ett tätt lager torrt lövverk. Mogna frukter utmärks av god groning. Därför kommer nästa vår en grön spira att dyka upp på platsen. 2 år efter plantering kan den unga plantan transplanteras till en annan plats. Vid denna tidpunkt har han redan ett starkt rotsystem.

Bild
Bild

Det finns andra avelsmetoder för kastanjer

  1. Bygrowth . Uppfödningsprocessen för kastanjer med skott ser också mycket enkel ut. Unga plantor grävs noggrant upp. Gropar med önskad storlek förbereds i det valda området. Skott placeras i dem. Växterna strös med bördig jord och vattnas rikligt. Skott slår snabbt rot, men sådana träd börjar blomma och bär frukt först efter 5-10 år.
  2. Sticklingar . Kastanj förökar sig bra genom sticklingar. Gropar för plantering av sticklingar förbereds på hösten. De planteras på våren. Vid den här tiden måste du klippa av flera grenar med gröna blad från trädet. För att sticklingarna ska rota bättre måste sektionerna bearbetas med Kornevin. Därefter placeras ämnena i de förberedda brunnarna. Varje stjälk måste grävas väl och vattnas. Flera sådana plantor bör planteras på platsen samtidigt. Endast några av dem kommer att slå rot. Efter ett år måste de mogna växterna matas. Om det behövs kan de transplanteras till en annan plats.
Bild
Bild

Dessa uppfödningsmetoder har både fördelar och nackdelar. Därför kan alla välja den som passar bäst för sig själva.

Sjukdomar och skadedjur

Kastanjernas tillväxt och utveckling kan påverkas av olika sjukdomar, liksom av skadedjur. Följande sjukdomar är de farligaste för detta träd.

  1. Mjöldagg . Denna sjukdom påverkar lövverk. Gråvita fläckar visas på den. Det sprider sig väldigt snabbt. Om ingenting görs börjar barken på trädet att ruttna.
  2. Bläcksjukdom . Denna sjukdom tillhör också svamp. Det leder till avskalning av barken. Sjukdomen försvagar trädet kraftigt, så det dör mycket snabbt.
  3. Rost . Denna sjukdom påverkar både kronan och trädstammen. Bladen rostar och barken är täckt med bruna eller rödbruna fläckar. Med tiden börjar trädet torka ut. Därför, efter att ha märkt att kastanjen och lövverket i kastanjen är täckt med fläckar, är det värt att omedelbart ta bort de drabbade delarna av kastanjen.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att växterna blir sjuka måste trädgårdsmästare följa jordbruksteknikens regler. Efter att ha märkt tecken på sjukdomar måste trädet behandlas med kopparsulfat och en fungicid av hög kvalitet . Alla drabbade grenar, liksom delar av barken, måste tas bort. Snittplatser kan behandlas med trädgårdslack eller specialspackel.

Insekter som kalvblad, bladlöss, nötkräftor eller skalinsekter kan också skada kastanjen . För att bekämpa dem används insekticider.

Du måste tillämpa dem, helt klart efter instruktionerna. Hjälp till att skydda träd från dessa skadedjur och snabb sanitär beskärning, samt mulchbehandling med fungicider.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Oftast används kastanjer för dekorativa ändamål. De ser vackra ut inte bara under blomningen, utan också under resten av året.

Kastanjer kan planteras ensamma eller i gränder . Det viktigaste är att det finns tillräckligt med ledigt utrymme mellan flera träd. Dessutom kan dessa växter också användas för gruppplanteringar. De passar bra med björkar, granar och akacior. Kastanjer ser bra ut mot bakgrunden av alla dessa växter.

Rekommenderad: