Kackerlackor (49 Foton): Hur Bli Av Med Dem? Förstörelse Med Hjälp Av Lägenheten En Gång För Alla. Hur Ser De Ut Och Vad är De Rädda För? Inhemska Små Och Stora Kackerlackor

Innehållsförteckning:

Video: Kackerlackor (49 Foton): Hur Bli Av Med Dem? Förstörelse Med Hjälp Av Lägenheten En Gång För Alla. Hur Ser De Ut Och Vad är De Rädda För? Inhemska Små Och Stora Kackerlackor

Video: Kackerlackor (49 Foton): Hur Bli Av Med Dem? Förstörelse Med Hjälp Av Lägenheten En Gång För Alla. Hur Ser De Ut Och Vad är De Rädda För? Inhemska Små Och Stora Kackerlackor
Video: Problem med skadedjur? Avsnitt 1: Kackerlackor 2024, April
Kackerlackor (49 Foton): Hur Bli Av Med Dem? Förstörelse Med Hjälp Av Lägenheten En Gång För Alla. Hur Ser De Ut Och Vad är De Rädda För? Inhemska Små Och Stora Kackerlackor
Kackerlackor (49 Foton): Hur Bli Av Med Dem? Förstörelse Med Hjälp Av Lägenheten En Gång För Alla. Hur Ser De Ut Och Vad är De Rädda För? Inhemska Små Och Stora Kackerlackor
Anonim

Kackerlackor kan kallas en av de mest obehagliga skadedjur som bor i bostäder och andra lokaler. Men de utgör en allvarlig fara och sprider infektioner. Vissa arter biter också. Med hänsyn till de potentiella riskerna rekommenderas ägarna till lägenheter och privata hus att veta vilken typ av kackerlackor inomhus och utomhus och hur man kan bli av med dem snabbt och effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Insekter som tillhör denna familj älskar framför allt fukt, värme och mörker . Dessutom kännetecknas de av verkligt rekorduthållighet. Efter att ha dykt upp runt den paleozoiska eran kunde kackerlackor leva i miljontals år.

Så, i jämförelse med människor, är de 15 gånger mer resistenta mot strålning. Dessa insekter kan överleva utan mat i upp till 3 månader, samtidigt som de anpassar sig till alla livsmiljöer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom alla skadedjur som livnär sig på avfall är kackerlackor en källa till ökad fara när de bär bakterier. Enligt den nuvarande WHO -statistiken är dessa insekter näst efter flugor i samband med distribution:

  • difteri;
  • helminthiasis;
  • tuberkulos;
  • salmonellos;
  • hepatit och andra farliga sjukdomar.

Bland annat tenderar alla kackerlackor att smälta . Enligt forskare är utsläppsprodukter orsaken till allvarliga allergiska reaktioner.

Bortsett från det faktum att kackerlackor äter och förstör mat, ger deras prassel och bara det faktum att de bor i en lägenhet eller ett hus obehag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätt och orsaker till utseende

För att förstå var kackerlackor dyker upp oftare och hur exakt kackerlackor visas i lägenheter, trä- och stenhus och andra lokaler, bör man komma ihåg att en persons bostad nästan är en idealisk plats för skadedjur. För en bekväm vistelse kräver dessa insekter ett antal förhållanden, utöver ett tillräckligt område.

  • Tillgång till vatten . Baleenparasiter kan gå utan mat under mycket lång tid utan att skada kroppen. Men bristen på vatten kan vara dödlig inom några dagar. Det är dock värt att överväga att kackerlackan behöver en minimal mängd livgivande fukt. Och vi kan prata om vattendroppar i ett badkar eller handfat, samt kondens på vattenledningar. De kan få eget vatten även i blomkrukor efter vattning.
  • Tillräckligt med mat . Det är viktigt att komma ihåg att de beskrivna varelserna lever av nästan allt, vilket gör att de kan överleva även under de svåraste förhållandena.
  • Varmt … I bostäder, inklusive även källargolv, är temperaturen ganska hög, vilket är lämpligt för liv och aktiv reproduktion av parasiter.
  • Förekomsten av avskilda platser för att ordna boet där du kan lägga ägg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vet exakt var kackerlackorna kom ifrån kan du teoretiskt vidta effektivare åtgärder för att bekämpa dem. Det finns fyra huvudalternativ för att bekämpa dessa skadedjur.

  1. Att komma in i en lägenhet, hus eller källare från grannar … Ganska ofta använder kackerlackor framgångsrikt soprännor, VVS- och avloppsuppgångar, liksom ventilationssystem för flytt. En av anledningarna till denna migration är försök att förgifta dessa reptiler i angränsande rum. Användningen av effektiva moderna medel inom ramen för förstörelsen av insekter tvingar dem att aktivt röra sig.
  2. Från butiker och serveringsställen tillsammans med inköpta varor … Förresten kan en insekt komma in i inte bara en påse med mat eller saker. Ofta transporteras det till hemmet i lådor med hushållsapparater.
  3. I saker och resväskor när du återvänder från resor .
  4. Via postförsändelser . Detta alternativ är särskilt relevant om paketet går på avstånd och hamnar i många lager längs vägen. Förresten, man tror att det var utvecklingen av kommunikationslinjer som bidrog till den aktiva spridningen av de beskrivna skadegörarna runt om i världen.

För att vara rättvis är det värt att notera att kackerlackor inte alltid slår rot efter utseendet i en lägenhet eller ett hus. I sådana situationer beror allt på förhållanden som kan vara olämpliga för skadedjurens livsmiljö och reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

För närvarande finns det mer än 4500 insektsarter i fråga i världen. Både mycket små och mycket stora kackerlackor är kända, som bland annat kan vara med vingar. Samtidigt visar sig andra sorter, förutom de välkända röda och svarta skadedjuren, vara grannar till människor.

  1. Egyptisk - en kackerlacka, som trots sitt namn främst finns i Centralasien. Och även i de södra regionerna i Kazakstan, i Kaukasus och på Republiken Krim. Hanarna på dessa insekter är bevingade och har en kropp upp till 2,5 cm lång. De vinglösa representanterna för arten ser ut som små sköldpaddor.
  2. American Periplanet - den största typen av skadedjur som kan leva nära en person. Storleken på dessa insekter når 5 cm, och kroppen har en färg från rödbrun till mörkbrun (choklad). En av de viktiga funktionerna är förmågan att flyga.
  3. Turkestanska kackerlackor - ganska sällsynta (oftast i Centralasien) arter.
  4. Sköldpadda kackerlacka - en insekt som lever i Centralasien, Afrika, liksom i sydväst om Nordamerika.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att trots alla dessa insekters mångfald, i Ryska federationen och i den dominerande delen av post-sovjetiska rymden, har två typer av parasiter blivit de vanligaste.

Rödhåriga

Människorna i dessa representanter för den beskrivna parasitfamiljen kallas också "Prusaks ". De är de vanligaste invånarna i lägenheter. I längden når en vuxen individs kropp 17 mm och färgen kan variera från ljusröd till mörkbrun. Sådana kackerlackor lever i cirka sex månader och upplever upp till 6 molts under denna period.

Honan av den röda kackerlackan kan lägga upp till 3 hundra ägg i sitt liv. Förresten, för detta kommer en enda parning att räcka för henne.

Det är värt att notera att preussarna häckar aktivt och 25-35 individer kläcks från ett ägg. Dessa larver, kallade nymfer, kommer ut ljus och mörknar med åldern. Som regel är andelen vuxna i kolonier cirka 25%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart

Denna kackerlackart är mer anpassad till sin naturliga livsmiljö . De kan ofta hittas under hushållens golv, liksom i hålen på väggarna och i verandan. I städer väljer de avloppssystem och stormavlopp. Samt källare. De kan flytta in i lägenheter med kallt väder.

De största skillnaderna från röda "kongener" är rödbrun eller svart kroppsfärg, liksom dess storlek. Längden på hanar och honor når 25 respektive 32 mm.

En annan viktig egenskap är att när en sådan kackerlacka kommer in i en bostad rör den sig uteslutande på horisontella ytor.

Bild
Bild

Livsmiljö och häckningsområden

Kackerlackor kan gömma sig bokstavligen var som helst i lägenheten eller huset de har beslagtagit . I det här fallet är naturligtvis favoritplatsen, kök … Här lockas de av överflödet av potentiell mat, liksom tillgången på vital fukt. Förresten, dessa insekter kan utsöndra feromoner, tack vare vilka deras släktingar lär sig om närvaron av mat.

Som nämnts reproducerar kackerlackor mycket aktivt och snabbt. Samtidigt försöker de välja varma och fuktiga platser för bo. Och också en av de viktigaste förutsättningarna är mörker och säkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är insekter rädda för?

Data som kackerlackor gillar inte mest av allt, kan spela en nyckelroll i deras effektiva utrotning . Sådan information hjälper dig att bli av med parasiter i lägenheten och alla andra rum en gång för alla. Det är viktigt att kunna förstöra eller garantera att skrämma bort insekter smärtfritt för andra djur och, viktigast av allt, säkert för människor.

Ett av de mest effektiva sätten är att beröva parasiter tillgång till mat och vatten. Som redan nämnts är det mest destruktiva för dem bristen på vatten

Det är viktigt att komma ihåg att kackerlackor är allätare, vilket i sig gör denna metod praktiskt taget orealiserbar.

Bild
Bild

En av de populära och beprövade folkmedicinerna är Detta är ett bete som görs på basis av borsyra . För att förbereda blandningen behöver du syra i pulverform, vitt mjöl och socker i lika stora proportioner. Små bollar av denna deg läggs ut runt huset eller lägenheten på platser där parasiter oftast förekommer. Mjöl med socker spelar rollen som bete, medan den tredje komponenten kan döda skadedjuret.

När det gäller att driva ut kackerlackor, då kommer ett av de effektiva medlen vara ammoniak . Det har en extremt negativ effekt på insekter på grund av sin skarpa lukt med en irriterande effekt. Det räcker med att lägga till två koppar ammoniak till en hink med vatten, varefter den resulterande lösningen helt enkelt hälls i diskbänken och toaletten.

Det är viktigt att ta hänsyn till att det inte går att bli av med oönskade "rumskamrater" på detta sätt på 1 dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mikroklimat

Kackerlackor är extremt negativa mot extrem kyla och tål inte heller överdriven värme, eftersom de är kallblodiga leddjur . Förresten, tyska kackerlackor samlas ofta i grupper för att njuta av påtagliga kalla snaps. Samtidigt kan dessa ganska högutvecklade skadedjur anpassa sig nästan till frost.

I vissa fall kan du försöka ta bort dessa inkräktare. genom att höja temperaturen … Som praktiken visar är det på detta sätt möjligt att effektivt bekämpa skadliga insekter på egen hand och utan användning av kemikalier. Det bör dock komma ihåg att värmen på gatan osannolikt kommer att uppnå önskat resultat. Det kommer att bli mycket mer framgångsrikt att döda kackerlackor, till exempel med en stråle varm ånga eller kokande vatten.

Om du använder denna metod för att bli av med skadedjur på egen hand är det viktigt att komma ihåg om säkerhetsåtgärder.

Bild
Bild

Fysisk påverkan

Huvuddragen i den inhemska kackerlackan är dess undvikande av ljus . Många använder dess intolerans som ett effektivt verktyg. Insekter-parasiter försöker visa maximal aktivitet i mörkret. Som ett resultat kan ljus bli ett verktyg för att avvisa skadedjur.

Listan över tekniska medel inkluderar spiraler och rökmedel … Men de mest effektiva måtten på fysisk påverkan är nu speciella ultraljudsanordningar. Sådana källor till ljudvågor i intervallet från 38 till 44 kHz, uppfattade av kackerlackor, är ofarliga för människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luktar

De beskrivna representanterna för faunan är mycket mottagliga för olika aromer. Denna funktion kan framgångsrikt användas i kampen mot dem. De mest effektiva är följande dofter:

  • eukalyptusolja och blad;
  • mynta;
  • ceder;
  • renfana;
  • kaprifol;
  • rött fläderbär;
  • te träd;
  • Lagerblad;
  • kryddnejlika olja;
  • citron;
  • lösningar av peppar, vitlök och lök;
  • nålar och blekmedel.

Förutom allt ovan kan du lägga till munvatten i listan över åtgärder som hjälper mot kackerlackor. Eteriska oljor som mentol och tymol är effektiva för att bekämpa dessa skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utsöndring betyder

Först och främst bör man komma ihåg det De flesta insekticidprodukter kan vara potentiellt skadliga för husdjur och till och med människor.

Baserat på detta, börjar man ta bort parasiter i lägenheten med hjälp av olika läkemedel, inklusive speciella tabletter och lim, rekommenderas att först studera tillverkarens instruktioner.

Bild
Bild

Geler

Sådana medel används oftast i stadierna av kvarvarande behandling av lokaler. Hittills har flera alternativ bevisat sin effektivitet.

  1. Gelbete Gektor - matbete av den kombinerade typen, avsedd för alla skadedjur, oavsett deras kost.
  2. Gel -serien " Rent hus " - ett universellt läkemedel som låter dig bli av med inte bara kackerlackor utan också myror.
  3. Dohlox - ett läkemedel baserat på fipronil, som påverkar nervsystemet hos potentiella offer och orsakar förlamning.
  4. Supergel " Bekämpa " Är ett populärt parasitbekämpningsmedel. Formeln är baserad på den icke-beroendeframkallande insekticiden hydrametylon.
  5. Global - Tysk gel med den aktiva substansen klorpyrifos, vars effekt är relevant i 12 månader.
  6. Gel " Raptor " med en varaktighet på 8 månader.
  7. " Trap" och "Fas " - effektiva gifter med två olika gifter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kritor

I det här fallet talar vi om ett av de vanligaste sätten att hantera husdjur. För närvarande utförs tillverkning av kritor av många tillverkare. Samtidigt efterfrågas följande alternativ:

  • "Mashenka";
  • "Rent hus";
  • "Tomte".

Detta är naturligtvis inte en fullständig lista över kackerlackor som för närvarande finns tillgängliga i motsvarande marknadssegment. Men det är värt att notera att, av recensionerna att döma, anser vissa att kritor är långt ifrån de mest effektiva.

Å andra sidan kan nyckelpunkten reduceras till vitalitet och parasiternas förmåga att anpassa sig till nästan alla förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aerosoler

För närvarande, inom det ansedda marknadssegmentet, presenterar de ledande tillverkarna i branschen ett brett utbud av kackerlackaprodukter i form av sprayer . När du använder dem Det är absolut nödvändigt att instruktionerna och säkerhetsföreskrifterna följs strikt . Den potentiella faran för de insekticider som används måste alltid beaktas.

Naturligtvis är det nödvändigt först och främst för att säkerställa säkerheten för barn och husdjur.

Bild
Bild

Idag är de mest populära proverna på produkter från ledande tillverkare

  1. Sprejburk Bekämpa - ett effektivt, mångsidigt verktyg för att ta bort beskrivna skadedjur.
  2. Spray " Raptor ", som har bevisat sin effektivitet i förstörelsen av både vuxna krypande insekter och deras larver.
  3. Räd - aerosol, vars främsta konkurrensfördel är omedelbar åtgärd.
  4. Dichlorvos märken " Rent hus ", vilket är ett universellt botemedel, liksom alla representanter för denna serie läkemedel för bekämpning av skadedjur och parasiter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Desinfektion

Denna metod är ganska effektiv, eftersom den låter dig påverka skadedjur som lurar i tomrum på väggar och andra avskilda platser . Dessutom är det värt att notera att rökningsmedel är en snabb lösning på kackerlackaproblem. Den hårdvara som för närvarande finns på marknaden kan delas in i tre kategorier.

  1. Rökbomber , används i naturen, på gårdarna i privata hus och i sommarstugor.
  2. Elektriska enheter med vätska och "tabletter" anslutna genom uttag.
  3. Aquafumigators .

Idag efterfrågas representanter för produktserierna Raptor och Raid högt och välförtjänt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella bekämpningsmedel

Med en överdriven förekomst av kackerlackor i ett hus eller lägenhet kan det enda sättet att bli av med dem vara att använda extrema åtgärder. Och vi pratar om professionella verktyg.

  1. " Sinuzan " - en högkoncentrerad karamellfärgad emulsion med en skarp lukt.
  2. Sichlor - ett koncentrat av ljusgul färg med en uttalad kemisk lukt som verkar på insekter, oavsett deras utvecklingsstadium.
  3. " Averfos " - systemisk insekticid som används för behandling av bostäder, hushåll, såväl som industriella och medicinska lokaler.
  4. " Ksulat S-25 " Är en ny generation läkemedel tillverkad i Spanien.
  5. " Tetrix " - ett effektivt medel för att bekämpa synantropiska insekter i mänskliga bostäder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppläkartillverkare

Som redan nämnts saknas det idag varor för avel och avvisning av kackerlackor på marknaden. Inhemska, kinesiska, amerikanska och europeiska tillverkare erbjuder sina produkter inom motsvarande segment. Samtidigt intar välkända varumärken de ledande positionerna i nuvarande betyg.

  1. Räd - ett varumärke som ingår i det berömda amerikanska innehavet "Johnson and Son". Detta företag har specialiserat sig på hushållskemikalier sedan mitten av förra seklet.
  2. Dohlox Är en rysk tillverkare vars produkter har varit välkända under de senaste 20 åren.
  3. " Raptor " Är ett annat inhemskt varumärke som har ett gott rykte och motsvarande efterfrågan.
  4. " Agrovit " - utvecklaren av den legendariska krita från kackerlackor "Mashenka", som specialiserat sig bland annat på insekticider.
  5. Gektor - ett företag som producerar moderna parasitbekämpande produkter som uppfyller alla tillämpliga standarder.

Förutom allt ovan bör produkterna från Tekhnoexport -företaget tillskrivas de tydliga ledarna inom branschen. Det är välkänt för konsumenten under varumärket "Clean House".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Det obestridliga faktum är att det alltid är mycket lättare att förebygga ett problem än att hantera det senare. Naturligtvis är situationer med kackerlackaattacker mot bostäder inget undantag. För att förhindra skapande och reproduktion av en koloni rekommenderas det starkt att överväga flera viktiga punkter.

  • I lägenheter i gamla byggnader, särskild uppmärksamhet måste ägnas åt ventilationskanaler och avloppsrännor .
  • Alla livsmedelsprodukter, inklusive bulkprodukter, ska förvaras i slutna behållare .
  • Matrester måste tas bort i tid … I det här fallet talar vi också om att brödsmulor finns kvar på brädor och bänkskivor. Och det är också värt att fokusera på diskhonas renhet.
  • Om du har husdjur krävs det övervaka deras livsmiljöer .
  • Skräp ska samlas i starka påsar och skopor med tättslutande lock , som hindrar insekter från att komma åt avfall.

Sammanfattningsvis är det värt att ännu en gång påminna om att en av de viktigaste förutsättningarna för kackerlackornas liv är närvaron av fukt. Det är därför det rekommenderas att torka disken noggrant efter tvätt och ta bort så mycket vatten som möjligt på bord och diskbänkar.

Rekommenderad: