Flygande Kackerlackor (17 Bilder): Kan Inhemska Kackerlackor Flyga? Finns Det Stora Flygande Kackerlackor?

Innehållsförteckning:

Video: Flygande Kackerlackor (17 Bilder): Kan Inhemska Kackerlackor Flyga? Finns Det Stora Flygande Kackerlackor?

Video: Flygande Kackerlackor (17 Bilder): Kan Inhemska Kackerlackor Flyga? Finns Det Stora Flygande Kackerlackor?
Video: Problem med skadedjur? Avsnitt 1: Kackerlackor 2024, Maj
Flygande Kackerlackor (17 Bilder): Kan Inhemska Kackerlackor Flyga? Finns Det Stora Flygande Kackerlackor?
Flygande Kackerlackor (17 Bilder): Kan Inhemska Kackerlackor Flyga? Finns Det Stora Flygande Kackerlackor?
Anonim

Kackerlackor är en av de vanligaste insektsorterna som finns i hemmet. Som nästan alla insekter har de två par vingar. Men inte alla använder dem för flyg.

Vad är kackerlackornas vingar?

Kackerlackans kropp består av ett triangulärt huvud, en liten kropp med sega tassar, elytra och vingar. Insekternas storlek är olika. Om du tittar noga på kackerlackan kan du se sköra nedre vingar och hårdare övre.

De växer inte direkt i dessa insekter. När kackerlackor föds har de inga vingar, bara ett mjukt skal. När de blir äldre tappar de det flera gånger. Med tiden utvecklar kackerlackan svaga vingar, som blir starkare med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det främre paret av vingar, som är fäst på insektens baksida, används aldrig av det. Kackerlackor behöver dem bara för skydd. De rör sig bara genom luften med hjälp av ett par bakre vingar. De är transparenta och tunna. Vanligtvis, vingarnas färg matchar skuggan av kitin.

Flyger inhemska kackerlackor?

Det finns två huvudtyper av kackerlackor i hus och lägenheter.

Rödhåriga

I Ryssland är vanliga röda kackerlackor kända som Prusaks . De kallas det för att man i allmänhet tror att de migrerade till oss från Preussen. Men i Europa tror man samtidigt att det var Ryssland som blev centrum för spridningen av dessa insekter.

Röda kackerlackor är ganska vanliga i hus och lägenheter . Dessutom kan de ses på sjukhus, dachas och cateringinstitutioner. Röda kackerlackor är kräsen. De äter inte bara färsk, utan också bortskämd mat. När de inte har tillräckligt med matrester börjar de mata på papper, textilier och ibland även gnaga på trådar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Insekter kan till och med komma in i slutna skåp eller kylskåp. därför om skadedjur finns i huset måste du noggrant behandla alla tillgängliga ytor med desinfektionsmedel.

Små rödfärgade kackerlackor förökar sig mycket snabbt. Därför är det ganska svårt att hantera dem. I vardagen använder dessa insekter praktiskt taget inte sina vingar. Vanligtvis använder inhemska röda kackerlackor dem för att snabbt fly från fara, hoppa över låga hinder.

De använder också sina vingar under parningstiden. Vid den här tiden sprider honan, i färd med att locka hanen, något sina vingar och skakar dem.

Svart

Sådana insekter kallas också köksinsekter. I hem är de mindre vanliga än röda kackerlackor. Toppen av insektsaktivitet inträffar i mörkret. De är praktiskt taget osynliga i mörkret. När ljuset tänds i rummet sprids dessa insekter och gömmer sig i alla slags sprickor. Liksom deras röda släktingar använder dessa insekter praktiskt taget inte sina vingar.

Det mesta de kan göra är att parera från plats till plats, med sina vingar för att göra landningen smidigare

Man tror att i inhemska kackerlackor har förmågan att flyga attrofierats med tiden på grund av att de inte behöver flyga långt för att hitta mat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga det inhemska kackerlackor flyger sällan . Först och främst för att de går väldigt fort. Sådana insekter kan hastigheter upp till 4 kilometer i timmen. Och tack vare de känsliga hårstråna på benen kan de enkelt ändra rörelsebanan. Det betyder att de inte behöver använda sina vingar för att fly någonstans.

De använder sina vingar för följande ändamål

  1. I omflyttningsprocessen . När en koloni av insekter växer sig för stor eller om de har någon annan anledning att hitta en ny livsmiljö kan de göra små flygningar för att hitta ett annat hem. Om flygande kackerlackor med röd eller svart färg sågs i huset måste de snabbt bli av med dem. För att göra detta så snabbt och effektivt som möjligt bör du söka hjälp av specialister som kommer att utföra en fullständig bearbetning av lokalerna.
  2. Letar efter mat … Som regel bosätter sig kackerlackor på platser där det finns mycket mat. Efter att ha ordnat huset i perfekt ordning börjar de uppleva brist på mat. Därför måste de aktivt leta efter nya platser där de kan tjäna pengar. I sökandet gör insekter korta flygningar.
  3. När väderförhållandena ändras … Om temperaturen och luftfuktigheten i dessa insekters livsmiljöer förändras kan de ha bråttom att lämna det bebodda territoriet. För att påskynda denna process använder de flesta inhemska kackerlackor sina vingar.
Bild
Bild

I andra fall beter sig kackerlackor lugnt och rör sig längs olika ytor med exceptionellt korta streck.

Flygande arter

Förutom vanliga inhemska kackerlackor finns det också insektsarter som kan flyga. De finns främst i länder med varmt klimat.

Asiatisk

Denna stora kackerlacka är en släkting till den vanliga röda Prusak. Vingarna på denna bruna insekt är något längre än släktingens. För första gången identifierades sådana kackerlackor i Amerika i slutet av 80 -talet av förra seklet. Nu är de ganska vanliga i de södra delstaterna i USA och i de varma länderna i Asien.

Bild
Bild

Till skillnad från prusakerna är dessa kackerlackor bra på att flyga . Liksom nattfjärilar strävar de ständigt efter ljus. Insekter föredrar att leva i det fria, men flyger fortfarande ganska ofta in i bostadskvarteren och kan till och med etablera hela kolonier där.

Amerikansk

Det är en av de största kackerlackorna i hela världen .… Den rödaktiga kroppen av en så stor insekt i storlek kan nå 5 centimeter. Dessa parasiter förökar sig mycket snabbt. Var och en av honorna gör cirka 90 kopplingar i sitt liv. Var och en av dem innehåller 10-12 ägg. Befruktning sker i detta fall utan att män deltar. Det är anmärkningsvärt att dessa insekter, till skillnad från många av deras släktingar, tar hand om sina avkommor.

Bild
Bild

Kackerlackor kallas amerikanska, men de kom till USA från Afrika. De bestämde sig för att bosätta sig där eftersom de gillade landet med ett varmt klimat. I Ryssland finns de i Sotji.

Vanligtvis lever dessa insekter i soptunnor, olika insamlingssystem, avloppssystem och stora lager. Kolonier av kackerlackor är stora och sprids snabbt över de ockuperade områdena. Dessa insekter är ganska opretentiösa. De kan äta inte bara matavfall, utan också papper eller syntetmaterial. Sådana insekter flyger ganska aktivt. Deras vingar är väl utvecklade.

Australiensisk

Detta är en annan jätte bland insekter … Australisk kackerlacka är ett slags tropiskt . Du känner igen den på vadens bruna färg och den ljusa randen på sidan. Utåt ser insekten ut som en amerikansk kackerlacka, men skiljer sig från den i mindre storlek.

Bild
Bild

Sådana skadedjur lever vanligtvis i varma klimat. De tål inte kylan . Det är också värt att notera att australiensiska kackerlackor som hög luftfuktighet … De livnär sig på olika organiska ämnen. Mest av allt älskar de växter. Sådana insekter är särskilt skadliga om de kommer in i växthus eller växthus.

Kubanska

Dessa kackerlackor är mycket små i storlek. De ser nästan likadana ut som amerikanska. Deras kroppar är ljusgröna. Du kan se gula ränder runt kanterna. Kubanska kackerlackor kallas också banankackerlackor.

Bild
Bild

De flyger väldigt bra, nästan som fjärilar. På kvällen är de lätta att upptäcka, eftersom de tenderar att söka ljus. Sådana insekter lever vanligtvis i ruttet trä. De fick sitt namn på grund av det faktum att de ofta kan hittas på platserna för att skära bananpalmer och på plantager.

Lappland

Dessa är ganska sällsynta insekter . Utåt liknar de preussarna. Men färgen på kackerlackor är inte röd, utan gul, med en lätt gråaktig eller brunaktig nyans. I grund och botten lever dessa insekter i naturen, eftersom huvudkällan till maten är växter. Sådana insekter kommer sällan in i hus. De tycker inte heller om att bosätta sig i kolonier.

Bild
Bild

möbel

Denna kackerlackart upptäcktes i mitten av förra seklet i Ryssland. De kallades möbler för att de gillar att bo i arkiv och bibliotek, det vill säga på platser där det finns en enorm mängd möbler. Men det är inte hon som lockar dem, utan böckerna rika på tapetlim . Det är på dem som möbler kackerlackor oftast äter. De äter också mat som är rik på stärkelse.

Bild
Bild

Det är mycket lätt att känna igen dessa insekter efter deras utseende. De är ljusa rufsiga och har brunrandiga vingar. Kackerlackor är bra på att använda dem. Men trots detta flyger de väldigt sällan. Nu kan sådana insekter ses i de centrala regionerna i landet.

Vedartad

Dessa kackerlackor är rödaktiga eller bruna. På längden når de tre centimeter. Endast vuxna och avancerade män kan flyga. Honorna har vingar som inte är helt formade och mycket svaga.

Bild
Bild

Rökig

Stora rökiga kackerlackor är nära besläktade med amerikanska kackerlackor. De känns igen av sin enhetliga rödbruna färg .… Bröstkorgen hos en sådan insekt är mörkare och blankare. I längden når kroppen av en sådan kackerlacka 2-3 centimeter. Dessa insekter livnär sig av organiskt material. Som de flesta kackerlackor är de åtsugare.

Bild
Bild

Insekter kan leva både i naturen och inomhus. Sådana kackerlackor finns i USA, Australien och Japan. I Ryssland finns det nästan ingen chans att träffa dessa insekter. Som du ser flyger de flesta kackerlackor som bor nära människor inte. Under de långa åren av deras existens har de lärt sig att göra utan att flyga och använder nu sina vingar endast i mycket sällsynta fall.

Rekommenderad: