Vattenråtta (19 Bilder): Hur Bli Av Med En Jordråtta På Platsen? Effektiva Sätt Att Kontrollera Vattenflugor I Trädgården. Beskrivning Av Djur Och Förebyggande åtgärder

Innehållsförteckning:

Video: Vattenråtta (19 Bilder): Hur Bli Av Med En Jordråtta På Platsen? Effektiva Sätt Att Kontrollera Vattenflugor I Trädgården. Beskrivning Av Djur Och Förebyggande åtgärder

Video: Vattenråtta (19 Bilder): Hur Bli Av Med En Jordråtta På Platsen? Effektiva Sätt Att Kontrollera Vattenflugor I Trädgården. Beskrivning Av Djur Och Förebyggande åtgärder
Video: Sorkar och Mullvadar 2024, April
Vattenråtta (19 Bilder): Hur Bli Av Med En Jordråtta På Platsen? Effektiva Sätt Att Kontrollera Vattenflugor I Trädgården. Beskrivning Av Djur Och Förebyggande åtgärder
Vattenråtta (19 Bilder): Hur Bli Av Med En Jordråtta På Platsen? Effektiva Sätt Att Kontrollera Vattenflugor I Trädgården. Beskrivning Av Djur Och Förebyggande åtgärder
Anonim

Vattenråttan är en gnagare som också kallas den europeiska sanden. Den lever i naturen, men i vissa fall bosätter den sig på samma territorium med människor. Efter att ha märkt detta skadedjur i ditt område måste du omedelbart börja bekämpa det.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Vattenråttan ser ut som en vanlig råtta, liksom en myskråtta . Hon har en stor kropp. Skadedjurets vikt varierar från 180 till 400 gram. Hans huvud är runt. Hon, liksom kroppen, är täckt med kort fluffig päls. Det finns små, nästan osynliga öron på huvudet. Djurets ögon är också mycket små. Skadedjuret skiljer sig också från en vanlig råtta i en kortare svans. Det är täckt med kort hår längs hela längden, och bara spetsen är bar. Råttan har vassa klor på frambenen. Detta får henne att se farlig ut. Djurets bakben är långsträckta och något större. Tack vare detta kan råttan simma bra.

Trädgårdsråttan finns i både kalla länder och varma. Skadedjuret föredrar att bosätta sig nära olika vattendrag. Skadedjuret flyttar till mer bekväma livsmiljöer om gnagarnas yngel lider av hunger och kyla länge. Dessa skadedjur är mycket produktiva. Kvinnor föder 4-5 gånger om året. I varje kull finns det upp till tio ungar. Vattenråttan lever främst av spannmålsgrödor. Dessutom tuggar hon aktivt på bark och rötter på träd och buskar.

Förutom växtfoder kan kosten för jordråttor innehålla kräftor, blötdjur eller små möss. Skadedjur äter också aktivt insekter som finns på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Som regel bosätter sig skadedjur på platsen av flera skäl

  • Kolonin växer och skadedjuren har inte tillräckligt med föda … Därför lämnar några av dess medlemmar de bebodda territorierna på jakt efter mat.
  • Framväxten av konkurrenter . Starkare och större djur kan driva jordråttor från deras livsmiljö.
  • Uppkomsten av kallt väder . Oftast märker sommarboende jordråttor i trädgården eller i trädgården på hösten. Vid den här tiden gräver skadedjur aktivt hål bort från vattenförekomster och fyller dem också med mat som finns på plats.

Oavsett varför skadedjur flyttade till en ny plats måste de förstöras omedelbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken skada görs?

Skadan som dessa djur orsakar är mycket stor . Gnagare förstör fälten med säd och bryter många hål i marken. Detta leder till det faktum att en enorm mängd spannmål går förlorad eller förlorar sin visuella attraktion. När du kommer in i trädgården, äter vattenråttor vanligtvis såväl grönsaker som rotfrukter. De är särskilt skadliga för potatis och morötter. Endast sängar med baljväxter, liksom med lök och vitlök, stöter bort skadedjur.

Träd och buskar i trädgården kan skadas av tänder på jordråttor. Skadedjur gnager ofta barken av unga träd och förstör också plantor. Detta leder till växtsjukdom eller död. I hungersnöd kan jordråttan förstöra nyttiga insekter och amfibier. Det gynnar inte heller unga växter. Vattenråttor är också bärare av olika sjukdomar . De bidrar till spridningen av tularemi, feber och leptospiros.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man slåss?

För att skydda dig själv och dina växter från dessa skadedjur måste du lära dig hur du hanterar dem korrekt. Detta kan göras på olika sätt.

Skrämma iväg

Nu till salu finns det ett stort antal ultraljudsmedel som är avsedda att bekämpa olika skadedjur .… Principen för användning av sådana anordningar är ganska enkel. De genererar speciella högfrekventa signaler som inte skadar människor på något sätt, men kan påverka nervsystemet hos djur negativt. Om en sådan repeller är installerad på platsen kommer gnagarna att försöka lämna den så snabbt som möjligt.

Bild
Bild

Folkliga kampmetoder

Folkmedicin används ofta för att bekämpa skadedjur. Listan över livsmedel som hjälper till att skrämma bort landråttor är ganska stor.

  • Naturlig ull . Skadedjuret är rädd för lukten av bränd ull. För att driva bort råttor från din webbplats måste du sätta eld på en bit av en pälsmössa eller kappa och kasta den i ett hål som grävs av skadedjur. Vissa trädgårdsmästare tänder istället eld på en mus eller råtta.
  • Träaska . Det är en av de bästa och mest effektiva skadedjursbekämpningsprodukterna. För behandlingen av platsen är det värt att använda aska som erhållits som ett resultat av brinnande torra trädgrenar. Det ska inte finnas några orenheter i den. Ask är utspridd över platsen. Det fastnar snabbt på skadedjurens tassar. Efter förtäring orsakar askan förgiftning hos djur. Användningen av denna produkt på webbplatsen gynnar också växterna. Aska är trots allt ett utmärkt gödningsmedel för de flesta grödor. Du kan strö det på jorden för bearbetning av växter planterade både i öppen mark och i ett växthus.
  • Barrbarr … Det är användbart att använda enbär, gran eller tallnålar på din webbplats. De kan helt enkelt spridas på marken eller användas för att täcka jorden. Vassa nålar skadar gnagarnas tassar. På grund av detta lämnar skadedjur platserna täckta med nålar. Vissa trädgårdsmästare, istället för barr, sprider krossat glas på sin plats. Denna metod kan också kallas effektiv. Men här måste du förstå att husdjur kan skadas av fragmenten. Dessutom måste de tas bort med tiden. Med barrbarn uppstår inte sådana problem.
  • Fotogen … Att använda denna produkt hjälper också till att hålla skadedjur borta från platsen. För att göra detta är det tillräckligt att suga ett tygstycke i en vätska med en skarp lukt. Den måste placeras direkt i hålet. För att lukten ska hålla längre på tyget måste trasan läggas i en onödig påse. Det är värt att göra några hål på ytan.
  • Vishnevsky salva … Denna produkt har en stark obehaglig lukt. För att bekämpa skadedjur måste produkten spädas med vatten. Den resulterande produkten sprutas på marken bredvid hålet. Luktar en skarp doft och skadedjur lämnar snabbt sina hålor.
  • Vatten … Vanligt vatten hjälper också till att hantera skadedjur. För att driva jordråttorna bort från din webbplats måste du skjuta in en slang i hålet och sedan slå på vattnet. På grund av stress måste skadedjur lämna platsen. De kommer definitivt inte tillbaka dit någon gång snart.

Med dessa metoder kan du bli av med råttor som nyligen har bosatt sig i din trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av gift

Om alla metoder som beskrivits tidigare inte hjälpte till att bli av med de jordråttor som bosatte sig i sommarstugan, måste de förgiftas. För att förstöra dessa skadedjur kan du använda följande läkemedel.

  • " Storm ". Detta gift säljs i form av komprimerade briketter eller granulat. Råttor dör vanligtvis inom en vecka efter att de konsumerat en sådan produkt.
  • " Efa " … Detta är namnet på en av de mest giftiga skadedjursbekämpningsprodukterna. Konsumtionen av torra granulat leder till inre blödningar. På grund av det dör råttor. Denna produkt svarar snabbare. Råttor dör så tidigt som 3 eller 5 dagar efter att de använt giftet. Det rekommenderas att lägga det under tjockt gräs.
  • " Zernocin ". Produktförpackningen innehåller torra granulat. De är gjorda av torrt vete. Därför verkar produkten vara attraktiv för gnagare. Som regel dör råttor inom 8-9 dagar efter att de använt giftet. Men för att bli av med skadedjur för alltid måste "Zernocin" appliceras flera gånger i rad.

Alla dessa medel måste hanteras mycket försiktigt . Det är bäst att sprida giftet i handskar och en skyddsmask … Det kan placeras bredvid hålor eller tappas direkt i dem. Användning av gift är det mest effektiva sättet att hantera vattenråttor i landet. Men det har också en betydande nackdel. Döda djur måste samlas in för hand. Om det bor husdjur på platsen som fritt går runt området, det är viktigt att se till att de inte kommer till råttorna först . Det rekommenderas att bränna döda skadedjur.

Du kan göra ett bete för vattenråttor med egna händer . För att göra detta måste du förbereda en tjock lösning bestående av en matsked gipspulver och 2,5 matskedar mjöl. Du måste tillsätta 20-25 droppar eterisk olja med en skarp doft. Från denna blandning måste du rulla små bollar. De bör läggas ut på platser där råttor ofta är. Det rekommenderas att placera skålar med vatten bredvid bollarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder hjälper också till att skydda platsen från råttor.

Använda fällor

För att fånga skadedjur som utforskar territoriet, men ännu inte lyckats bosätta sig där, kan fällor placeras på platsen . Klassiska råttfällor eller musfällor hjälper dig att fånga en råtta. Vanligtvis ligger de bredvid träd eller hål som grävs av skadedjur.

Hjälp i kampen mot råttor och enkla hemlagade fällor. På webbplatsen måste du begrava flera stora flaskor med skurna bottnar på kort avstånd. Genom att springa genom territoriet kommer skadedjur förr eller senare att falla i dem. Det som återstår för sommarboende är att kontrollera sådana fällor. Eftersom skadedjur fångas i dem levande måste de avlägsnas genom att först sätta på en handske av slitstarkt material . Detta hjälper till att skydda din hud från bett.

Bild
Bild

Plantera rätt växter på platsen

Du kan rädda platsen från skadedjur genom att plantera lämpliga växter där . Vanligtvis planteras en svart rot eller kardborre för att bli av med skadedjur i trädgården. Fröna från dessa växter är klibbiga. De fäster snabbt på djurhår. Skadedjur, som regel, föredrar att inte komma i kontakt med sådana växter. Av denna anledning bosätter de sig inte där ogräset växer.

Du kan också plantera en mängd olika luktande växter nära sängarna. Det är värt att uppmärksamma följande alternativ.

  • Vitlök … Det planteras vanligtvis bredvid jordgubbar, hallon eller jordgubbar.
  • Ripa … Denna växt blommar från början av våren till slutet. Hans blommor är gula och orange. Huvuddragen i hasseln är att det luktar vitlök. Som regel planteras sådana blommor runt hela områdets omkrets.
  • Spurge … En flerårig grön växt växer upp till en och en halv meter i höjd. Det kan planteras längs ett staket eller häck.
  • Vinbär … Denna buske hjälper också till att avvärja skadedjur. Tyvärr växer den inte överallt.
  • Enbär … Grenarna av denna växt har också en skarp lukt. Dessutom, när växten smuler, ackumuleras många skarpa nålar runt den, vilket kan skada skadedjurens tassar. De kan samlas och läggas ut på rätt platser. Detta hjälper markråttorna att komma ut snabbt.

Svart fläder kan också användas för att skydda platsen från skadedjur. Det planteras också bredvid sängarna eller trädgården. Rötterna till denna buske mättar jorden med speciella doftande cyanider. Detta tvingar skadedjur att kringgå platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använda biologiska fiender

I naturen dör vattenråttor ofta av tassar och tänder på katter eller hundar. För att skydda platsen från dessa skadedjur är det ofta tillräckligt att ha en kattunge . Dess lukt kommer att skrämma bort gnagare. Om skadedjuren fortfarande vågar bosätta sig på platsen kommer katten att kunna fånga dem.

Vissa sommarinvånare använder vedkull genomblöt i kattavföring för att skydda mot skadedjur .… Han är begravd i hål. De bör finnas på hela webbplatsen.

Om ett skadedjur snubblar över sådana doftande högar i processen att skapa hål, kommer han inte att vilja bosätta sig i det behandlade området.

Bild
Bild

Installation av ett underjordiskt staket

Om vattenråttor dyker upp på platsen från år till år måste de hanteras radikalt. Ett staket måste installeras runt trädgårdens eller grönsaksträdgårdens omkrets . För att skapa det kan du använda onödiga skiffer- eller metallplåtar. De är begravda 20-40 centimeter. Skadedjur kan inte övervinna en sådan barriär. Därför kan de inte komma in i området inhägnat på detta sätt.

Om det görs på rätt sätt kommer råttor att kringgå området. Och de individer som ändå bestämmer sig för att bosätta sig där kommer snabbt att lämna det bebodda territoriet.

Rekommenderad: